Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Solymosi Dóra - dietetikus

Solymosi Dóra

19 kérdésre válaszolt

Kategóriái: egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, gyermektáplálkozás, várandós táplálkozás

Legutóbbi válaszai

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Lelet!

Tisztelt Doktor nő! A fiam leletéről szeretnék érdeklődni. OGTT:éhomi vérc:6,2mmol/l. 120':8,25mmol/l. vízcuk:0,60mmol/. GOT:25. GTP:19. GGT:25. Salp:184. TG:0,63. TC:3,7. CRP:0,5 Therápi: Th:Natív cukormentes étrend. Szeretném tudni,hogy ezek az értékek mit tartanak?! És,hogy miket lehet enni?! Válaszát előre is köszönöm!!!! Tisztelettel Icu!!!

Válasz:

Kedves Icu! Sajnos itt kevés hely áll rendelkezésemre, ezért azt javaslom, hogy keressenek meg egy jó dietetikust, akivel személyesen át tudják beszélni a problémát. Szép estét! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Nyombélfekély diéta

Férjemnek nyombélfekélye van, ami már önmagában is probléma, de ráadásul elég rosszul állunk anyagilag, és nem nagyon tudjuk a gyógyszertári folyékony tápszereket megvenni. Otthon is el tudok készíteni ilyen diétát házi hozzávalókból? Köszönettel, Anikó

Válasz:

Kedves Anikó! Kicsit többet kellene tudnom a Férje állapotáról ahhoz, hogy megfelelő választ tudjak adni. Milyen szakaszban van a Férje nyombélfekélye? Miket ehet már? Vagy még csupán tápszert tud elfogyasztani? Várom válaszát! Szép estét! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Nyombélgyulladás és diéta

Tisztelt Solymosi Dóra! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy nyombélgyulladásnál milyen étrendet érdemes követni? Vannak-e olyan ételek, amiket ilyenkor kerülni kell? Köszönettel, egy olvasó.

Válasz:

Kedves Bea! Milyen tünetei vannak most? Kiderült, hogy sok vagy kevés a sav a gyomrában? Várom válaszát! Szép estét! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Fogyást elősegítő étrendkiegészítők

Kedves Dóra! A kérdésem a következő: Minden tavasszal csinálok egy diétát ami a téli plusz kilóktól szabadít meg. 33 éves vagyok 175 cm 77 kg ami minden tavaszi diéta után 71-72 kg-ra redukálódik és ez évről évre nehezebb. Mozgok heti 1-2-3 alkalommal és az étrendemből kiiktatom a szénhidrátot. Eddig ez a módszer vált be. Melyik az az étrend-kiegészítő amit szedhetnék hogy a beindult fogyásnak jobb eredménye legyen. Zöld kávé? L-karnitin? stb. Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Edina

Válasz:

Kedves Edina! Nem vagyok híve a táplálék kiegészítőknek, így egyiket sem tudnám jó szívvel javasolni. Mit jelent a gyakorlatban ez a diéta? Mennyi ideig tart? Várom válaszát! Szép napot! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Súlymegtartás

Kedves Dóra! Egy év alatt 15 kilót fogytam, az utóbbi időben (pár hónap) 1300 kcal volt a limitem, de ezzel fogytam még most is. Lehet túlzásba estem, 172 cm, 49 kg. Most volt egy műtétem és ágyhoz vagyok kötve. Vissza is jött rám már 3 kg, amit még nem bánok, de az 1450 kcal mellett (mert felemeltem) így hízok. Ennél többet nem szeretnék, úgy érzem hogy az 53 kg az tökéletes számomra, főleg, hogy én akartam fogyni. Teljes egészséges táplálkozás híve lettem, de nem tudom hogyan lehetne megtartani a súlyomat. Még legalább 6 hétig nem csinálhatok semmit a műtét miatt, és félek, hogy visszahízok. Most visszaállok az 1300 kcal-ra, de edzés nélkül félek, hogy így is hízni fogok. Mit javasol, milyen étrend lenne szükséges ahhoz, hogy ne hízzak és csak a súlyom tartsam? Az ember mindenképpen hízik, ha heteket csak fekszik? Ez elkerülhetetlen? Előre is köszönöm válaszát! Rita

Válasz:

Kedves Rita! Tudnom kellene az étkezési szokásait a fogyás előtt. Örülnék, ha felkeresne egy jó dietetikust, akivel szépen átbeszélhetik a kérdését. Nagyon szép napot! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Étrend kialakítás

Kedves Dóra.30 éves vagyok és tavaly szeptemberben mondták hogy colitises vagyok. Nyilván nem tudtam még felfogni mivel jár de most már 2x-is voltam kórházba vérzésekkel és hasi görcsökkel,most már tudom!Viszont ezt az egészet úgy fogom fel,hogy nem is vagyok beteg,teljesen egészséges vagyok és hiszem hogy "kijön" belőlem az az elfojtott dolog ami bennem van.Rájöttem hogy nagyon nagy szerepe van az étkezésnek amit hála nagyon betartok, de még nincs normálisan kialakított étrendem,a reggelim puffasztott rizs 5-6db vajjal,pici dzemmel,az ebédem párolt zöldség ,sült almával, főtt krumplival,a vacsim reszelt alma(kb4db) ,pici fahéjjal,citromlével ,(fél)banánnal és (fél csomag)háztartási keksszel!Kb. szinte mindennap 2hónapja ugyanígy.A lényeg hogy amiket leírtam nagyjából az jó e az étrendembe mert nem szeretném elkerülni ezeket ,nagyon szeretem!ja és mindennap 1.5 liter víz.Jól érzem magam(egyelőre gyógyszeres kezelés alatt vagyok,de ha csökkentik majd ,akkor maradhat e ez az étrend?!(még annyi hogy mindennap van normális székletem).Vagy ha mégsem olyan megfelelő érdemes e keresnem dietetikust aki összeállítja az étrendem,csak mert tudom mit ehetek mit nem,de hogy érdemes e?!Köszönöm segítségedet!Brigitta.

Válasz:

Kedves Brigitta! Mindenképpen érdemes felkeresnie egy jó dietetikust, akivel átbeszélhetik pontosan, hogy mit ehet, hogyan készítse el az ételeket, ha vendégségbe vagy étterembe megy, akkor mire fegyeljen, stb. A mostani étrendje nagyon egyhangú, fontos, hogy sokkal változatosabban tartalmazza a szükségs tápanyagokat. Szép napot! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Vérkép előtt betegség

Tisztelt Solymosi Dóra! Tegnap írtam Önnek "Vegán étrend és a vérkép" címmel, melyre adott gyors válaszát ezúton is köszönöm szépen! Előtte egy szűk hónappal voltam megfázva. Persze már nem úgy, mint "régen", kb. 2 hétig voltam benne, de mindössze a hangomon lehetett észrevenni, meg az orromat kellett többet fújnom, de semmi több, ill. gyógyszert sem vettem igénybe rá, fokhagymával, citrommal, mézzel, stb.-vel kúráltam magam... :) Szóval úgy gondolja, ez is okozhatta a vérképem ilyen irányú eltérését? Mindenesetre tartom a jelenlegi étrendemet és pár hét múlva megismétlem a vérvételt, és meglátjuk, hogy javult-e, rosszabbodott-e a helyzet.

Válasz:

Kedves Tamás! Ha tudja a vérvétel eredményét, kérem írjon majd! Szép napot! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Gyógyszer mellékhatásaként jelentkező haspuffadás, haskeményedés

Tisztelt Doktor úr! 35 éves kétgyermekes anyuka vagyok. Másfél éve nőgyógyászati -emdometriozis - műtétem volt, azóta állandóan gyógyszert kell szednem, ami progesztogén típusú hormont, dienogesztet tartalmaz. A szedése alatt mindenféle mellékhatáson "átestem ", de egy mellékhatás nem akar múlni: a nagy, felfúvódott has. Először még vicces volt, hogy mindenki terhesnek néz, de ez már átcsapott a nem-igazán-kedvelem állapotba. Étkezés után puffad és keményedik be általában, de csak 4-5 óra múlva enged lejjebb, amikor nagyjából már jön is a következő étkezés ideje. Mit tanácsol, mit lehet az ilyen típusú felfúvódás ellen tenni? Vörös húst, édességet nem eszem, nyírfacukorra váltottam a cukrot, min.heti 2 alkalommal tornázni járok - próbálok hasból leadni, de nem megy. Válaszát előre is köszönöm! Brigitta

Válasz:

Kedves Brigitta! Első lépésként - ha biztos benne, hogy a gyógyszer mellékhatása - beszéljen orvosával, hogy tud-e más gyógyszert felírni Önnek. Ha beszéltek, kérem írjon! Szép napot! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Vegán étrend és a vérkép

Tisztelt Solymosi Dóra! 35 éves fiatalember vagyok, 2 éve, önszántamból, a saját egészségem megőrzése miatt kezdtem el kutakodni az egészséges táplálkozás témakörében a neten. Mai eszemmel végiggondolva, azelőtt nem túl egészségesen táplálkoztam. Sok édesség, finomított alapú étrend, nagyon kevés zöldség-gyümölcs, stb. Lassan formálódtam, először kiiktattam a finomított lisztet, olajat, cukrot, mindent finomítatlanra cseréltem. Nagyon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt kezdtem el fogyasztani. Élveztem az új étrendemet, ezért igyekeztem mindig újat tanulni. Mára eljutottam odáig (kb. fél éve), hogy szinte teljesen vegán étrenden élek. Tejterméket egyáltalán nem eszek, húst vagy tojást nagy ritkán. Az étrendemet a lehető legváltozatosabban összeállított teljes értékű (főként gluténmentes) gabonák, rengeteg, változatos és idényjellegű nyers zöldség-gyümölcs, olajos magvak, hüvelyesek alkotják. Igyekszem odafigyelni mindenre. A fehérjetársításra, mindenre. Sok előnyét látom ezen étrendnek, így örülök, hogy rátaláltam minderre. Félévente nézetek azért vér- és vizeletképet a laborban, hogy tényleg minden rendben van-e. Legutóbbig így volt. Azonban pár hete készült leletemben a vizelet ugyan normális volt, a vérvételem azonban (életemben először) enyhe vérszegénységet mutatott ki. Ugyan sok esetben csupán tizedesjegyekkel, de eltérések mutatkoznak a vérképemben. (A vasam jó, a b12 szintem 201 pmol/l.) A fehérvérsejtem 3,63 G/l (4,00-10,00), vörösvértestem 4,03 T/l (4,50-6,00), haemoglobin 13,6 g/dl (14,00-18,00), hematokrit 38,8% (39,0-49,0), MCV 96,3 fl (80,0-95,0), lymfocita 15% (25-40), monocyta 11% (2-8), eosinofil 0% (1-5). Egy egészséges táplálkozásban jártas doktor szerint abszolút jók az értékeim, ne hagyjak fel az étrendemmel. Egy másik orvos szerint is maradjon az étrendem, de később nézessem meg újra. Azonban annyi biztos, hogy ez az étrendemmel áll kapcsolatban, hiszen mint írtam, eddig soha nem volt ilyen gondom. Ön szerint mi okozta ezt? Hol rontottam el?

Válasz:

Kedves Tamás! Nagyon jó, hogy így odafigyel az étrendjére! Nem volt beteg a vérvétel előtti időszakban? Szedett esetleg antibiotikumot? Üdvözlettel: Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Solymosi Dóra - dietetikus válasza

Fehérje bevitel

Kedves Dóra! tegnap kaptam kézhez a teljes vérképem, ami nem mutat eltérést, csak és kizárólag két vesefunkció kapcsán, mégpedig: Karmabid: 12,6 mmol/l emelkedett Albumin: 53,2 g/l enyhén emelkedett Kreatinin 91 umol/l értéken belül EGFR-CKD-EPI >90 ml /min/f értéken belül vizelet vizsgálat minden mutatója jó. Amit az étkezésről tudni kell nálam: Alapvetően,a fehér liszt, cukor,vörös húsok nálam teljesen ki van zárva, viszont rengeteg zöldséget, gyümölcsöt eszem, no meg a fehérje dús ételek, mint sajt, (napi 150- 200 g sajt, 100g túrót fogyasztok), hal, csirke és pulyka, natúr joghurt és túró. Illetve heti négy alkalommal, csak és kizárólag edzés után ittam egy fehérje turmixot, amiben összesen 25g fehérje van. tehát étrend kiegészítő szinten, csak heti 100g összesen! Szóval tegnap az orvos, aki amúgy szívspecialista, eléggé megijesztett, hogy le fog állni a vesém, túlzott fehérje fogyasztás miatt. Azt szeretném kérdezni, hogy ez eltúlzott állítás e a vérkép alapján, vagy tényleg ilyen tropa állapotot mutat e, mert a vizeletben sincs fehérje, illetve az összfehérje sem magas a vérkép szerint. Panaszom egyébként nincs, a vizelet színe is normális szokott lenni, maximum annyi, hogy többször járok wc-re, néha éjszaka, de inkább hajnalban felébredek, de 2-2,5L vizet iszom egy nap, én ezt ennek tudtam be. Kérem segítsen nekem, hogy a fenti értékek inkább a túlzott fehérjefogyasztás miatt tolódtak e el, vagy pedig vesekárosodásra mutatnak. Várom megtisztelő válaszát, köszönettel!

Válasz:

Kedves Zoltán! Érdemes lenne felkeresnie egy nefrológust, akivel személyesen át tudja beszélni a labor eredményeit. Egy egészséges ember fehérje szükséglete 0,8g/testtömeg kg. Biztosan minden rendben lesz! Szép napot! Solymosi Dóra
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!