Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró

Tóth Gábor Ákos

46 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió

Szakterülete: pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió

Bemutatkozás

 „Az 50+ negyvennél kezdődik”

Tóth Gábor Ákos

író, gyászterapeuta, anti-aging mental stylist

egyéni és csoportos konzultáció

Bejelentkezés: 06 30 964 2260

Ahogy telnek az évek, lassul a pörgés, lassul a tempó, s egyre többet morfondírozunk azon, honnan hová jutottunk. Kik voltak a társaink, s kiket vesztettünk már el, s ki lesz a következő, aki itt hagy bennünket? Az öregedés óhatatlanul felértékeli az időskor értékeit, kezdjük jobban megbecsülni saját öregeinket… ha még élnek. Megpróbálom megosztani mindazt a fájdalmasan megszerzett tapasztalatot, ami az engem ért tragikus esemény kapcsán megfogalmazódott bennem. Úgy gondolom, ez segíthet azoknak, akik hajlandók megállni a nagy rohanásban, és elgondolkozni a fel sem tett, vagy az eleddig elhessegetett kérdéseken.

Ha elmúltál negyven, és úgy érzed, kezedben tartod az életedet, kezdj el kételkedni ebben, mert valószínűleg a nagy önmegvalósításban elkövettél jó néhány hibát. Itt az alkalom, hogy korrigálj, mert később nem lesz rá lehetőséged: az öregség alattomosan magába süppeszt, mielőtt felocsúdnál.

Tóth Gábor Ákos szakirányú könyvei:

Elengedlek végre… Nézzünk szembe a halállal! (2010, Sanoma Budapest Kiadó, 168 p.)

Nézz szembe a koroddal! (2011, Sanoma Media Kiadó, 200 p.)

Családrobbanás (előkészületben)

Legutóbbi válaszai

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Genetika

Tisztelt Szakértő!

Erről van tanulmány? Én jobban hiszek a génekben, hiszen az extrovertált-introveetáltság velünk született 

Válasz:

Ez tény, de a nevelés sokat árnyal a dolgon. Nem tudja átfordítani, de az arany középút felé terelgetheti. A génekre hivatkozás számomra sokszor "széttárom a kezem, ez van, nincs mit tenni"mentalitásról árulkodik, no de kérem, el kell dönteni, hogy valóban ki akar kászálódni a helyzetéből, ehhez igénybe vesz segítséget - mert ha igen, akkor hajrá :)
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Hivatásos

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm ismételten válaszát, lehet az segítene egy hivatásos ha már így mondta egyébként miért lesz valaki gátlásos félénk lehet ilyennek születtem? 

Válasz:

Nem gondolnám. A genetikát 60-70 százalékban felülírja a szocializáció. Szerintem errefelé kutakodjanak a szakemberrel.
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Köszönöm

Tisztelt Szakértő!

Egy pszichológus csak beszélget velem ugye? Gondolom ilyeneket mondd majd hogy menjek kondizni meg ilyenek, járjak közösségbe. Szóval nem tudom megéri e pénzt ölni ebbe

Válasz:

A pszichológus azt mondja, amit maga is érez legbelül, csak nincs ereje egyedül megvalósítani. A pszichológus az, ami a kövéreknek az edző, a boldogtalanoknak a pap, a kishitű férfiaknak a hivatásos lányok. Csak az első lépés nehéz, utána már megjön az ember önbizalma :) Hajrá!
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Nem hárítok

Tisztelt Szakértő!

Sajnos az egész életem magányban telt el 24 évesen nem volt sose semmilyen emberi kapcsolatom, ezért kérdezem hogy mit tud nyújtani egy pszichológus nem kötekedésképp

Válasz:

Kedves Kérdező, isten ments, hogy az jöjjön le, hibáztatom. De azt gondolom, ha fel akarja törni a magányát, erre egy "hivatásos" a legjobb partner. Ha mondjuk hasonszőrűeknél keresne gyógyírt a problémáira, gyanítom, hogy általános önsajnálatba fulladna a dolog. Ezért nem szeretem a különböző "csoportokat": az ilyesmiből általában gittrágás lesz. Még egyszer szeretném leszögezni, ha szóba áll egy pszichológussal, maximálisan hinni kell benne, és bízni. Különben kidobott pénz és remény. Szóval, arra kérem, higgyen a saját értékítéletében, és teljes szívvel álljon oda a mellé. aki szakemberként megoldást jelenthet. Illetve, arra kérem, maradjunk kapcsolatban, számoljon be a fejleményekről :) Barátsággal
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

De mit segít

Tisztelt Szakértő!

Mit segít a pszichológus az itt a fő kérdés, mert ugye csak tanácsokat ad de azt egy barát is tud igaz nincs barátom de végül is ugyanazokat mondja nem? 

Válasz:

Nekem úgy tűnik, elhárít minden együttműködést. Barát vagy pszichológus, édesmindegy, az a fontos, hogy elfogadja őt segítőként :) Jó lenne, ha kollektívában gondolkodna, ön nem egy magányos harcos.
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Szóval

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm válaszát, tehát akkor ne menjek pszichológushoz, magam oldjam meg a helyzetet? 

Válasz:

Kedves Kérdező! Éppen hogy nem ezt mondtam. Azt szerettem volna sugallni, hogy ha már választ egy "személyi edzőt", akkor kötelezze el magát iránta. Olyan nincs, hogy az ön együttműködése nélkül ő majd megoldja a dolgot. Tetszik, nem tetszik, ebben a helyzetben áthelyezte az irányítás jogát az ő kezébe.
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Mit tud segíteni a pszichológus

Tisztelt Szakértő!

Szélsőségesen zárkózott, félénk vagyok mit tud segíteni rajtam a pszichológus? Már kettőnél voltam de nem segített rajtam. 

Válasz:

Tisztelt Kérdező! A pszichológus olyan, mint egy személyi edző a kövér embernek. Ha fizet neki, nehogy már ne hajtsa végre azokat a gyakorlatokat, amiket javasol/előír. Egyszóval, sok esetben egy külső "erőtől" elfogadjuk azt, amire saját kútfőnkből ugyan rájöttünk, csak nincs bennünk elég kitartás, hogy véghez is vigyük. A pszichológus persze nem hatóság, ha ön úgy dönt, hogy kicselezi, átveri, akkor semmi értelme. Ha viszont úgy tekint rá, mint egy fuldokló a megmentőjére, akkor azt is el kell fogadnia, hogy mielőtt magával rántaná a mélybe, a megmentője egy irtózatos nagy maflással intézi el az agyament rúgkapálásait. Magyarán, el kell döntenie, hogy a zárkózott, félénk természete van-e annyira pazarló, hogy a saját öncsalásához keres egy "fizetett" asszisztálót. Ha nem a válasz, akkor arra kérném, hogy vegye komolyan a saját problémáját, és ne kizárólag külső segítséggel próbálja megoldani azt. Ez a terület nem egy közért, ahol a polcról leemelhetjük a megoldást. Bármily keserves felismerés, de ön dönt, hogy mit "vásárol" a jövője érdekében. Barátsággal :)
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Szorongás?

Tisztelt Doktor! 

Nem is tudom pontosan hol kezdjem. 27 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok ,figyelek az étkezésemre. Káros szenvedélyem nincs.

Folyamatosan visszatérő tünetekkel nézek szembe sajnos már egyre sűrübben ami gátol a céljaim elérésében és megnehezíti az életem. Gyerekkorom óta mondhatni “kicsit” szorongós,izgulós vagyok. 21 éves korom óta a legtöbbet diagnosztizált betegség : pánikbetegség , agrofóbia, generalizált szorongás.

Az életvitelemből kiindulva nem értem a miértjét. Egyiknap kicsattanok az erőtől és motivált vagyok,úgyérzem megállíthatatlan ,másik pillanatban fáradt,levert.... 

jelenleg edzeni sem tudok, úgyérzem a karom nem birom felemelni, rossz közérzet , fáradtság álmosság és nehézlégzés gyötőr...

5. Napja tart . Egyelőre nem voltam háziorvásnál. Korábban 1 hónapja volt ilyen problémám . Elötte februárban ahol végigjártam a vizsgálatokat. Labor , kardiologia,ekg stb. 

Ilyenkor nemtudom megítélni hogy ez szervi lehet e vagy pszichés de általában mindig az utóbbinál kötök ki ahogy legutóbb is. Nem hiszek a gyógyszeress kezelésekben. Édesanyám depressziós hosszú évek óta , és ezek az antidepresszánsok teszik tönkre az életét,amire már ő is rájött. 

Szeretnék meggyógyulni. 

Kihez forduljak és mit csináljak?

Válasz:

Kedves Kérdező, attól tartok, hogy az ok kifejezetten pszichés eredetű. És éppen az életvitelében keresendő. Egy olyan mércét állított fel, ami valószínűleg importált, magyarán nem belülről fakad, ennél fogva olykor megugorható, máskor viszont ez az "elvárás" annyira nyomasztó, hogy meg sem próbál megfelelni. Ilyenkor felmerül a kérdés: miért csinálom, mi értelme az egésznek? Gyógyulása két irányból érhető el: - vagy sikerül belsővé tenni ezt az egyébként becsülendő fegyelmet - vagy lazítani kellene a megfelelési kényszeren Mindkét esetben szüksége lenne egy úgymond "rezonőr" társra, aki vagy - karizmatikusan magával ragadja, és ezáltal hitelesíti az ön életvitelét - vagy segít úgymond "lazítani", tehát hitelesen tudja kommunikálni ön felé, hogy nem kell mindig a topon, teljes készültségben lenni. Úgy gondolom, önben egy erős félelem munkál, nehogy arra az útra kényszerüljön, amit anyukája bejár. Ez teljességgel érthető, ugyanakkor ha ettől a "tehertől" nem függetleníti magát - a fentebb említett alternatívák valamelyikével -, akkor nem számíthat sok sikerre. Jó egészséget!
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Túlzott félénk

Tisztelt Szakértő!

Nekem olyan bajom van, hogy nagyon gátlásos vagyok 24 évesen nem járok társaságba nincsenek barátaim barátnőm sose volt mert egy nőt sem merek leszólítani. Úgy érzem lelki beteg leszek. Ezzel a gátlásossággal nem tudok mit kezdeni, forduljak pszichiáterhez?

Válasz:

Kedves Anonymus, nem gondolnám, hogy rögtön pszichiáterrel kellene indítania. Értem a helyzetét, de mint annyi másra, erre sincs rapid megoldás. Valószínűleg túl görcsösen akarja ezt a projektet, miközben arra vár, hogy mások fedezzék fel az ön nagyszerűségét, értékeit. Ez így persze nem megy, mert ez nem egy megvalósítandó pénzügyi terv. Mondjuk, ha ezt nem tekintené úgymond problémának, ha csak úgy gondolna rá: hát igen, én ilyen vagyok, nyilván ezrek, milliók éreznek hasonlóképpen - no lám, nem is vagyok annyira különös eset. De javaslom, hogy közelítsük meg másfelől a dolgot: nem ön szorul segítségre, hanem mások. Keressen olyan csoportot, közösséget, ahol hasznos - mondjuk, jótékonysági munkát végezhet a szabadidejében, ahol tapinthatóan szükség van önre. Állatmenhelyek például mindig örülnek önkénteseknek. Ha pedig része lesz egy közösségnek, észre sem veszi, de valaki ebből a csoportból már másképp tekint önre... Sok sikert, és lazítson, kérem.
Megnézem a kérdést

Tóth Gábor Ákos - gyászfeldolgozás - író, újságíró válasza

Alvászavar, kényszerek, szorongás, depresszió

Jó napot!
Már egy jó ideje nem alszom jól. Depressziósnak érzem magam. Vagy jó kedvem van vagy nagyon rossz kedvem. Sokszor szorongok, főleg tömegben. Nagyon feledékeny és szétszórt lettem. 
Észre vettem, hogy sok dolgot háromszor kell ellenőriznem, kisebb dolgokat is pl.: ajtó zárva van-e, elzártam-e a gáztűzhelyet.

Mi lehet a problémám?

A választ előre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint a probléma máshol, mélyebben keresendő. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy kényszeresen figyeli és ellenőrzi saját magát. Arra tippelek, hogy önértékelési probléma állhat a háttérben, nem biztos magában. Javasolnám az életvitelét egy jól átgondolt napirendre felfűzni, ahol a tevékenységek önmaga számára könnyen teljesíthetők. Ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, pláne a depresszív napok tükrében, ugyanakkor a rend, a kiszámíthatóság, a monotónia egyfajta biztonságot ad, ami javíthatja az önértékelést.
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!