Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa

Dr.  Béres Zsuzsanna

76 kérdésre válaszolt

Kategóriái: védőoltások

Szakterülete: védőoltások, utazási medicina

Bemutatkozás

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem, 1988-ban,  „cum laude” minősítéssel. Munkámat a szombathelyi Markusovszky Kórház patológiai osztályán kezdtem, 1994-ig itt dolgoztam. Ezt követően a gyógyszeriparban tevékenykedtem, mint szakmai és kommunikációs tréner. A Külker Főiskolán Marketing Kommunikációt tanultam. Angol középfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Harmadik gyermekem születése után a Vas megyei ANTSZ járványügyi osztályának orvosi feladatait láttam el. Közigazgatási szakvizsgát tettem, és részt vettem  a megelőző orvostanhoz tartozó elméleti és gyakorlati  kurzusokon. Ennek keretében kezdtem Utazási Medicinát rendelni, és az ott induló oltópont munkájáért feleltem.(2007) Korábban ilyen szolgáltatás csak Budapesten volt elérhető, ez volt az első lépés, hogy több oltópont kezdte el munkáját a fővároson kívül is. A vakcinákkal kapcsolatos munka egyre szélesebb ismereteket kíván, rendkívül gyorsan bővül a paletta. Vakcina profillal orvos szaktanácsadói munkát végeztem innovatív gyógyszercég felkérésére. Rendszeresen nyilatkozom a médiában, sajtóban, előadásokat tartok. Jelenleg a Budai Oltóközpontban dolgozom, annak tevékenységét koordinálom .  Az utazási medicina mindössze 10 éves múltra tekinthet vissza, egy fiatal, dinamikus interdiszciplinális területről van szó. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel foglalkozhatom.

Legutóbbi válaszai

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

HiB pótlása

Németországban született, ott Infanrix-szel oltott 4 és fél éves gyermeket szükséges-e oltani a Haemofilus influenzae ellen? Hogy lehet beszerezni oltóanyagot hozzá? Érdemes esetleg Pentaxim-mal oltani most?

Válasz:

Kedves Anyuka ! Vegye fel velunk a kapcsolatot, megbeszeljuk . 06202887248 BOK . Udvozlettel : Bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Hep A oltás

 

Szeretnék beadatni a kislányomnak további „nem kötelező” oltásokat (27 hónapos). Eddig megkapta már a kötelező oltásokon felül: Rotarix, NeisVac, Varilix és Bexero-ból 2 oltást, illetve influenza elleni oltást. Jövő hónapban esedékes a 3. Bexero oltás és utána az „A típusú” hep elleni oltást szeretném beadatni. Mennyi idő múlva adhatjuk ezt be neki a Bexero után? Ebből hány adagra van szükség?

3. betöltött életkorban (2020.04.12) pedig a kullancs ellenit szeretném neki beadatni. Ezt ugye adhatjuk nyugodtan? Kislányom már bölcsődés egyébként.

Saját illetve férjem részére is szeretném beadatni a Hep A+B twinirix nevű oltást. Ezt mikor célszerű beadatni és ebből hány oltás szükséges? Köszönöm szépen válaszát!

 

Válasz:

Kerem reszletes oltasi terv miatt legyen kedves keressen fel szemelyesen egy ebben jartas orvost, aki segitsegere lesz. A kerdesre tobb jo megoldas is letezik ! Udv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Kullancs oltás

Kedves Doktornő/Doktorúr! 

Immurant szedek Crohn betegség miatt. Az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e kullancs elleni oltást? (Encepur)

Tisztelettel:Hagymási Istvánné

Válasz:

Kedves Holgyem ! Terapias szunetben olthato, ezt kezeloorvosaval kell egyeztetni. Udv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Mikor erdemes beadatni

Tisztelt Szakerto!

Negy honapos kisbabamat Gyermekorvosunk szeretne beoltani jovo honapban bexsero (+a masik agyhartya elleni) oltassal.

Mivel csak ajanlott oltas, megkerdeztem errol egy orvos ismerosunket, aki szerint eleg lenne csak ket eves kor utan beoltatni, mert akkor nem terheli meg annyira a szervezetet, mivel tobb napig tarto magas lazzal jarhat az oltas.

Elegge osszetavarodtunk, nem tudjuk mi lenne a helyes dontes.

koszonettel

Sz.Orsolya

Válasz:

Kedves Orsolya ! Mindket oltas nagyon fontos, es celszeru 25 eves korig folyamatossa tenni a vedettseget ! Udvozlettel Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltás

Tisztelt  Kolléganő!

Gyermekem  2017. augusztus 11-én megkapta Twinrix junior védőoltását,majd 2017.szeptember 25-én Hong Kongban a második oltását is megkapta.A harmadik oltás beadása elmaradt.Miután Magyarországra visszaköltözött az iskolai  védőnő kérte,hoyg a gyermeket újra oltassuk.A gyermekorvosunk 2019 augusztus 13-án beadta a Twinrix védőoltást.Ő azt mondta nincs szükség további oltásokra,annak ellenére ,hogy eltelt két év az oltások beadása között.A kérdésem az lenne,hogy beadassuk-e a a két további oltóanyagot.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel dr.Nagy Anita

Válasz:

Kedves Anita ! Elvben gyermeke hepatitis b-re egy eletre, a- ra 2027- ig vedett, mert 5 even belul tortent a 3.oltas. Udvozlettel : bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Oltás

Üdvözlöm! Oltás tárolásával kapcsolatban lenne kérdésem. Mindkét gyermekemnek most adattam be a Bexsero oltást, melyeket otthon tartottam a hűtőben bő egy hónapig, mert betegségek miatt mindig el kellett halasztani az oltásokat. Mikor a beadás előtt kivettem a hűtőből, akkor szembesültem vele, hogy igazándiból nem hideg az oltás. Betettem a hűtőajtóba egy hőmérőt, és a legfelső polcon, ahol tároltam az oltást, 18 fok volt (két polccal alatta már amúgy 11 fok volt, csak pont nem ott tároltam). Az oltások így be lettek adva, mert az oltást gyártó cég korábban lenyilatkozta, hogy 25 fokig még hatásos az oltóanyag. (ez úgy derült ki, hogy az egyik oltást, mikor megvettük, véletlenül több órára kint hagytuk az asztalon a melegbe, és kértük a gyártót, hogy írja meg, hogy ez így még hatásos-e.) Viszont most elgondolkoztam azon, hogy emlékeim szerint (persze nem 100 %) eddig az összes oltást a hűtőajtó legfelső polcán tároltam, és ugye szinte mindegyik tájékoztatójába benne van, hogy 2-8 fok között tárolandó. Ezek a Varilrix, Neis-Vac, FSME, Encepur, Menjugate oltások. 6,5 és 4 évesek a gyerekeim, így ezekből kaptak már jó néhányat. Most kicsit izgulok, hogy amennyiben az elmúlt hat évben is ez a hőmérséklet volt az ajtóban, akkor a már beadott oltások érnek-e valamit. Rágódjak-e ezen, vagy van-e tennivalóm ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm a véleményét! :-)

Válasz:

Kedves Hajnalka ! Az oltoanyag gyartok a garantalt hatekonysag miatt megkivanjak , hogy az oltoanyagok szigoruan ketto es nyolc celzius fok kozott legyenek tarolva folyamatosan a felhasznalasig, sot ezt dokumentalni is kell rendszeresen. Vegye fel a kapcsolatott az erintett cegekkel, hogy mennyiben lehet ettol elterni . Udvozlettel bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Kullancs elleni oltás

Üdvözlöm, az a kérdésem, hogy ha a gyermekem megkapta az Encepur első 3 oltását 2012 májussal bezárólag és azóta nem kapott ismétlő oltást, akkor az még "érvényes-e" és csak ismétlőt kell kapnia vagy előről kell kezdeni az oltás sorozatot.

Köszönettel,

TA

Válasz:

Kedves Anyuka! jelenleg gyermeke nem védett, de jó hír, hogy a sort bármikor folytatva a korábbi védettség ismét kialalkul, nem kell ismételni az alap oltásokat. üdvözlettel dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltás

Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában ! Kisfiam 2010.11.05 én született. 2011.06.09. én valamint 2011.08.18.-an kapott meningococcus c fertőzés ellen Meningitec védőoltást. Viszont 3. Emlékeztető oltást azóta sem kapott .... azt már kellett volna rég ? Vagy most is megvehetem ? Vagy nem is kell? Tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban . A meningitec oltás helyett most a neisvac c -t írják .... az is jó lehet és nem baj h előzőleg nem azt kapott, ha kell egyáltalán ? Segítséget előre is köszönöm! Köszönettel 

Válasz:

Kedves Anyuka! 2014 óta már nem védett a gyermeke, oltásra mindenképpen szükésge lenne, javaslom a négy komponensű oltóanyagokat/ Nimenrix, Menveo/. Ezek 5 évig nyujtanak védettséget. Fontos lenne a b szerotípus elleni védettésget is 25 éves korig folyamatossá tenni. üdvözlettel bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

FSME

Tisztelt Doktornő!

16 hónapos kisfiam FSME oltàst kapott, oltàs utàn héttel vérvételen voltunk, és a fehérvérsejt szàma 15000-re emelkedett, a hàziorvosunk kontroll vérvételt javasolt. Az lenne a kérdésünk, hogy ezt az eltérést az oltàs okozza-e? Vàlaszàt előre is köszönjük! 

Niki

 

Válasz:

kedves Niki! Nem tartom valószínűnek, az isnételt vérvétel ezért javasolt, akkor egyértelművé válik. üdvözlettel bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Kullancs védőoltás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

2007. áprilisban majd májusban kaptam kullancsfertőzés elleni védőoltást, a harmadik sajnos elmaradt. Utána 2014-ben kaptam egy alkalommal ugyanilyen oltást. Az a kérdésem, hogy mit kell most tennem a védettséghez? Elegendő most egy újabb emlékeztető oltás, vagy ilyen előzmények után már elölről kell kezdeni a három oltást?

Köszönettel:

Lendvai Gábor

Válasz:

Kedves Gabor! Elegendo egy oltas, nem szukseges az egesz sort ismetelni. Udvozlettel dr bzs
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!