Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa

Dr.  Béres Zsuzsanna

43 kérdésre válaszolt

Kategóriái: védőoltások

Szakterülete: védőoltások, utazási medicina

Bemutatkozás

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem, 1988-ban,  „cum laude” minősítéssel. Munkámat a szombathelyi Markusovszky Kórház patológiai osztályán kezdtem, 1994-ig itt dolgoztam. Ezt követően a gyógyszeriparban tevékenykedtem, mint szakmai és kommunikációs tréner. A Külker Főiskolán Marketing Kommunikációt tanultam. Angol középfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Harmadik gyermekem születése után a Vas megyei ANTSZ járványügyi osztályának orvosi feladatait láttam el. Közigazgatási szakvizsgát tettem, és részt vettem  a megelőző orvostanhoz tartozó elméleti és gyakorlati  kurzusokon. Ennek keretében kezdtem Utazási Medicinát rendelni, és az ott induló oltópont munkájáért feleltem.(2007) Korábban ilyen szolgáltatás csak Budapesten volt elérhető, ez volt az első lépés, hogy több oltópont kezdte el munkáját a fővároson kívül is. A vakcinákkal kapcsolatos munka egyre szélesebb ismereteket kíván, rendkívül gyorsan bővül a paletta. Vakcina profillal orvos szaktanácsadói munkát végeztem innovatív gyógyszercég felkérésére. Rendszeresen nyilatkozom a médiában, sajtóban, előadásokat tartok. Jelenleg a Budai Oltóközpontban dolgozom, annak tevékenységét koordinálom .  Az utazási medicina mindössze 10 éves múltra tekinthet vissza, egy fiatal, dinamikus interdiszciplinális területről van szó. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel foglalkozhatom.

Legutóbbi válaszai

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Nimenrix+Bexsero

Tisztelt Doktornő!

Két kérdésem lenne:

1. A Nimenrix és a Bexsero oltás beadható-e egyidőben 12 ill. 16 éves gyermekek esetében? Ha nem, mennyi időnek kell eltelnie a két oltás között minimum?

2. Tudomásom szerint a Bexsero oltás esetében az 1. és a 2. oltás között legalább 1 hónapnak kell eltelnie, de van-e előírás arra, hogy maximum mennyi időn belül kell beadni a 2. oltást? Köszönöm!

Válasz:

Kedves Andrea! A Bexserot lehetoseg szerint kulon kell beadni. Nehany nap is elegendo, ha laztalan az illeto. A gyarto 1 honapot jelol meg ezekben az eletkorokban , erre celszeru torekedni ! Szep estet ! Bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Bàrányhimlő

Tisztelt Doktornő! Kislányom Hong Kong-ban született ahol 18 hónaposan kapta meg az első bárányhimlő elleni oltást. Az ő oltási rendszerük szerint a másodikat 5 évesen kapja. Közben haza jöttünk Magyarországra és mikor megemlítettem a gyerekorvosnak ő azt mondta, hogy hiába adja be a másodikat az már nem ér semmit, mert túl sok idő telt el. Igaz ez? 5 éves kora után akkor kezdjük újra (oltassam be megint és 6 hétre rá megint)? Nem lesz az túl sok? Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Gabriella! Sajnos nem igaz, az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia is később javasolja az ismétlő oltást, mert akkor erősebb lesz a védettség,/ ha valaki 15 hónapos kora körül kapja az elsőt./ Egy oltástól is védett, csak az idővel lecsengene, ezért fontos még 1 oltás. Nem kell újrakezdeni, felesleges! Üdvözlettel: dr Béres Zsuzsanna
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltás terhesség alatt

Tisztelt Doktornő! 8 hónapja kaptam bárányhimlő elleni oltást, a múlt héten pedig az ismétlőjét. Egy hétre rá derült ki, hogy terhes vagyok. 4-5 hetes lehettem az ismétlő oltás idején. Nagyon aggódom, hogy valami bajt okoztam ezzel a kisbabámnak. Kérem nyugtasson meg!

Válasz:

Kedves Kérdező! Csak tapasztalat hiányában vagyunk óvatosak az ilyen esetekben, hiszen terhes kismamákkal nem lehet vizsgalatokat végezni... Nem lenne túl etikus, és ki jelentkezne ilyen vizsgalatra? Tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy vélhetően nincs magzatkarosító hatása, és a terhesség megszakítása sem indokolt a korábbi gyakorlattal ellentétben. Több ilyen "véletlenről tudok", és egészséges baba született! Üdv, BZs dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltás, fertőző betegségek

Tisztelt Dr. Béres Zsuzsanna! Köszönöm válaszát. Hol tudnék olyan laborvizsgálatot elvégeztetni (nem magánklinikára gondolok), amelyek kimutatnák a védettséget?

Válasz:

Kedves Kérdező! Ebben a háziorvosa, esetleg kezelőorvosa tud majd segíteni Önnek! Nem vagyok biztos abban, hogy térítés mentesen megoldható, de elképzelhető, hogy megfelelő beutalóval igen! Szép estét kívánok! Bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltások, fertőző betegségek

2014-ben autolog őssejt beültetésen estem át, myeloma multiplex betegség miatt. Azóta remisszióban vagyok. Influenza és pneumococcus 13 és 23 oltást kaptam. Gyermekkoromban voltam bárányhimlős, kanyarós, mumpszos. Kérdéseim, hogy az őssejt beültetés miatt: Elkaphatom-e újra ezeket a gyermekbetegségeket? Hatásosak-e a gyermekkoromban megkapott védőoltások?

Válasz:

Kedves Kérdező! Laborvizsgálatokkal tudja ellenőrizni, hogy védettsége megfelelő-e, van-e! Üdv, bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Védőoltás - alkohol

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Mai napon kaptam meg a Bexsero nevű védőoltást, az lenne kérdésem, hogy az oltást követő estén lehet-e alkoholt fogyasztani? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Kérdező! Mértékkel természetesen lehet! Üdv, drbzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

5 évvel a splenectomia után mely oltásokat kell megismételni?

Kedves Doktornő! Előző válaszát nagyon köszönöm. Idiopathiás trombocitopénia miatt történt a lépkivétel, idővel a szteroidot elhagyhattam, a trombocitaszámom nőtt, nem kapok kezelést azóta. Az oltási könyvben csakis az oltás időpontja szerepel, pl. Menjugate 2012. 11. 19, az nem, hogy meddig véd. A kérdésem, hogy ezt a Menjugate oltást most novemberben ismételtetnem kell? Illetve 5 év múlva majd ismét? A következő oltások 2013. 04.15-ben a MenveoA és a MenveoCWY és a Pneumovax23 voltak. Jövő év áprilisban, illetve majd 5 évente mindhármat be kell adatnom majd újra? Vagy a MenveoCWY elhagyható, mivel két Bexsero oltást is kaptam 2014-ben? Köszönöm szépen. Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Kérdező! Elegendő csak a Nimenrix vagy a Menveo. Ezek jelenlegi tudásunk szerint 5 évig védik majd ismét az ACWY törzsekkel szemben. Üdv, bzs dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

5 évvel a splenectomia után mely oltásokat kell megismételni?

Kedves Doktornő! 2012-ben volt a lépeltávolításom, az akkor kapott védőoltások óta most kezd letelni az 5 év. Kérdésem, hogy az összes általam akkor már megkapott Pneumococcus (Pevenar 13, és Pneumonax 23), valamint az összes Meningococcus (Menjugate, Menveo A, Menveo C, illetve Bexsero) oltásokat meg kell ismételni? És 5 év múlva majd megint? Illetve ezek az influenza oltással együtt beadhatók, vagy inkább külön-külön történjen? (A HiB-et azt tudom, hogy nem kell ismételni.) Nagyon szépen köszönöm a választ!

Válasz:

Kedves Kérdező! Elvben az oltási könyvben szerepelnie kellene, hogy meddig védik a kapott oltások. A Prevenar 13 és a Bexsero, ha az immunstátusza változatlan, nem kell már ismételni, a Pneumovaxot, Menveot szükséges lesz. Influenza oltással együtt adhatóak ezek a vakcinák! (A pontosabb válaszhoz diagnózis és oltási könyvre lenne szükség, hiszen nem tudom miért történt a lépeltávolítás, kap-e kezelést jelenleg?) Üdvözlettel: bzs dr.
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Oltható-e gyermekem?

Tisztelt Doktornő! Kivizsgálásom még zajlik, de a családomban még el sem kezdődött annak ellenőrzése, hogy ők érintettek-e hepatitisz fertőzésben. Ilyen esetben oltható-e gyermekem? Hetedikes, így nála ez lenne aktuális. Köszönettel várom válaszát: pikirt67

Válasz:

Kedves Kérdező! Sajnos a megadott információ nagyon kevés. A gyermekek oltása, amennyiben Ön krónikus hordozó (hepa B), minél gyorsabban meg kell, hogy történjen, és ebben az esetben a védettség meglétét javasolt laborvizsgálattal is ellenőrizni az oltási sor befejeztével (non-responder eset kizárása, 20 %-os az előfordulási esélye)! A gyorsabb védettség kialakítása érdekében én nem az iskolai sort javaslom, itt csak fél év alatt alakul ki a maximális védettség, rizikó setén ez túl hosszú idő! Szép napot kívánok, bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Bexsero védőoltás beadása lejárati időn túl lehetséges?

Kedves Doktornő! 32 hónapos és 14 hónapos kisfiamnak szerettem volna beadatni a Bexsero oltást. A patikában azt mondták hiánycikk, és csak ez év októberi lejáratút tudnak adni, de vegyük meg nyugodtan és adjuk be most az elsőt, a másodikat egy hónap múlva kell, tehát még beleférünk a lejáratba. Így vettünk 4 db oltást. Ebből kettőt ma beadott a gyerekorvos, mindkét gyereknek egyet-egyet. És tájékoztatott minket, hogy a következő oltásig nem egy, hanem minimum két hónapnak kell eltelnie a betegtájékoztató szerint. Megkérdeztük a patikát, visszaveszik-e a megmaradt két oltást, de azt mondták nem tehetik, egyébként sem lehet szerezni későbbi lejáratút, adjuk csak be nyugodtan ezt két hónap múlva, lejárati időn túl. Ön mit javasol? Adjuk be ezt az oltást két hónap múlva, lejárati időn túl, vagy adjuk be ezt egy hónap múlva, lejárati időn belül, vagy pedig érjük el a patikánál, hogy mégis vegye vissza, és rendeljünk két oltást, ami esetleg csak hónapok múlva érkezik meg, és akkor oltsuk újra a gyerekeket? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel.

Válasz:

Kedves Mara! Az orvosnak az alkalmazási előíráshoz és a lejárati időhöz is célszerű tartania magát! A patika elvben nem tudja visszavenni, hiszen oltóanyagok eseteben folyamatos 2 és 8 °C közötti hőmérsékletre van szükség, amit pl. dokumentálni is kell folyamatosan. Üdv, BZs
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!