Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa

Dr.  Béres Zsuzsanna

67 kérdésre válaszolt

Kategóriái: védőoltások

Szakterülete: védőoltások, utazási medicina

Bemutatkozás

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem, 1988-ban,  „cum laude” minősítéssel. Munkámat a szombathelyi Markusovszky Kórház patológiai osztályán kezdtem, 1994-ig itt dolgoztam. Ezt követően a gyógyszeriparban tevékenykedtem, mint szakmai és kommunikációs tréner. A Külker Főiskolán Marketing Kommunikációt tanultam. Angol középfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Harmadik gyermekem születése után a Vas megyei ANTSZ járványügyi osztályának orvosi feladatait láttam el. Közigazgatási szakvizsgát tettem, és részt vettem  a megelőző orvostanhoz tartozó elméleti és gyakorlati  kurzusokon. Ennek keretében kezdtem Utazási Medicinát rendelni, és az ott induló oltópont munkájáért feleltem.(2007) Korábban ilyen szolgáltatás csak Budapesten volt elérhető, ez volt az első lépés, hogy több oltópont kezdte el munkáját a fővároson kívül is. A vakcinákkal kapcsolatos munka egyre szélesebb ismereteket kíván, rendkívül gyorsan bővül a paletta. Vakcina profillal orvos szaktanácsadói munkát végeztem innovatív gyógyszercég felkérésére. Rendszeresen nyilatkozom a médiában, sajtóban, előadásokat tartok. Jelenleg a Budai Oltóközpontban dolgozom, annak tevékenységét koordinálom .  Az utazási medicina mindössze 10 éves múltra tekinthet vissza, egy fiatal, dinamikus interdiszciplinális területről van szó. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezzel foglalkozhatom.

Legutóbbi válaszai

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Kullancs védőoltás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

2007. áprilisban majd májusban kaptam kullancsfertőzés elleni védőoltást, a harmadik sajnos elmaradt. Utána 2014-ben kaptam egy alkalommal ugyanilyen oltást. Az a kérdésem, hogy mit kell most tennem a védettséghez? Elegendő most egy újabb emlékeztető oltás, vagy ilyen előzmények után már elölről kell kezdeni a három oltást?

Köszönettel:

Lendvai Gábor

Válasz:

Kedves Gabor! Elegendo egy oltas, nem szukseges az egesz sort ismetelni. Udvozlettel dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Encepur védőoltás

11 éves lányom a következők szerint kapta meg az Encepur védőoltást:

1. 2009.08.19.

2. 2009.09.30.

3. 2010. 09.22.

4. 2013. 09.23.

Szükséges a védőoltások újrakezdése vagy elegendő egy ismétlő oltás? 

Köszönöm válaszát.

Válasz:

Kedves Petra !Elegendo csak folytatni, nem kell ujra kezdeni! Udv Bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

DiPerTe oltas ujra

Tisztelt Doktor úr/nő!

Azt gondolom gyermekként átestem a kotelező oltásokon,ám jelenleg Németországban élek,ahol oltási könyvvel kéne meglévő oktásaim igazolni. Mivel utazast tervezek egy karibi országba igy szerettem volna magam beoltatni Hepatitis A+B oltással (amit valószínűleg a jovőben meg is fogok kapni) ám ma beadtak egy "REPEVAX" nevű oltóanyagot mely tartalmazza a Tetanus,Diphterie,pertussis és Poliomyelitis elleni oltóanyagot. Ennek az oltásnak a 2.részét  elméletben a jövö hónapban kapnám és a 3.részét jovőre. 

A kérdésem az lenne? Okoz e bármi féle problémát az hogy elméletben en már gyermekként megkaptam ezt az oltást? Tudom,az emlekeztető oktás sokszor kívánatos,de emellé +2-t kicsit soknak tartok. Van okom az aggodalomra,vagy esetleg ha az immunitas megkopott ez felfrissíti,ha nem kopott meg akkor pedig ugyis "immunis" vagyok rá.

Elnezest ha a kerdesem banalis.

Válaszat elore is koszönöm.

Válasz:

Kedves Katinka ! 10 evente celszeru es indokolt az ismetles, a szakmai ajanlasok is ezt javasoljak. Sajnos ha korabbi oltasait nem tudja igazolni, Onre velhetoen ugy tekintenek h nincs alapimmunizalva .KAROS kovetkezmenye nincs, csak felesleges ! Udv bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Kullancsoltás tojásallergiásnak

Tisztelt Doktornő!

7 éves kisfiam tojásallergiás. Beadható neki a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás? Ha igen, melyik oltóanyag?

Köszönöm

Válasz:

Tisztelt Kerdezo ! Amennyiben ez nem okozott korabban anafilaxias reakciot termeszetesen igen. Mindket oltoanyag jo valasztas ! Udv bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Rota vírus elleni oltás beadása

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Mai napon a 3 hónapos kislányomnak nekem kellett beadnom a rota vírus elleni oltás első körét szájon át. Úgy láttam rögtön a beadást követően visszajött belőle valamennyi, nem tudom megállapítani elképzelhető hogy a teljes ampulla. 

Az lenne a kérdésem, hogy így is sikeres lehet-e így is a vírus beadása?

Üdvözlettel:

Nun Viktória

Válasz:

Kedves Viktoria ! Igy sajnos nem. Udv bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Bárányhímlő

Előszöris köszönöm a lehetőséget. 4 éves fiam óvodás. Dúl a bárányhímlő járvány. Mivel állandó hőrgőgyulladásSal küzdünk sokat hiányzik. Szeretném oltatni hímlő ellen. De sajnos mindenki mást mond. Jó nem jó ? Most jöttünk ki influenza betegségből mandula gyulladásból. Antibiotikumot is kapott. Mennyi idő mire lehet oltani? Van egy 10 hónapot öccse. Őt mikor érdemes? Ha a tesó oltva van haza hozza a kicsinek ? Mennyi idő mire oltás után mehet oviba? Válaszát köszönöm. 

Válasz:

Kedves Anyuka ! Gyermekeknek kozossegbe jaras elott celszeru vedettnek lennie. Laztalan gyermek olthato 12ho felett , Mmr oltas utan 4 hetig nem szabad vakcinalni. Aki vedett nem tud fertozni, hiszen nagy valoszinuseggel nem betegedik meg. Udv bzs dr
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

2 hetes kuzyaharapás

Tisztelt Doktor Úr!

2 hete munkába menet megharapta a jobb alsó lábszáramat egy kistermetű kóbor kutya.

Néhány sarkot ment utánam,nem morgott,nem ugatott,nem ingereltem csak megharapott.

Este hazaérve tudtam csak fertőtleníteni.

A környékre visszamentem azóta és több ott lakóval beszéltem,kié lehet a kutya,de nem az ott lakóké az biztos.Viszont azokban a napokban láttak egy néhány fős csavargó kutyából álló  falkát arrafelé.

Szóval a harapás után egy hétre-család unszolására-elmentem a körzeti orvoshou,van -e valami teendőm ezzel.Azt mondta,semmi.

Azóta szépen gyógyul.már csak rózsaszín hegek vannak.Utána olvastam azóta a neten és ezért írok most,hogy nem kaptam tetanusz injekciót.Kérdésem az lenne,2 héttel a harapás után érdemes -e még felvenni és hol lehet ezt kérni?Vagy esetleg megvehetem -e patikában és beadathatom -e?Az elmult napokban nem éreztem magam teljesen jól és gondolom egy kóborló állat harapásától elég sok fertőzést el lehet kapni.

Válaszát előre is köszönöm,S.L.

 

Válasz:

A harapas utan , ha a kutya esetleg veszett volt, 2 heten belul elkezdett oltasi sorozattal megelozheto a betegseg ! Tetanusz oltas is szukseges elvben, ha nem kapott a kozelmultban . Ha kutya oltott volt, nem tudja megfertozni . Udv Bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

Baranyhimlo elleni vedooltas

Tisztelt doktorno/ur! Erdeklodni szeretnek, hogy a Varivax nevu baranyhimlo elleni oltasbol valoban eleg egy? 2016 nyaran kapta a kislanyom, akkor azt mondta a gyerekorvosunk, hogy eleg egy belole, de azota hallottam olyat, aki kettot kapott. Nagyobbik lanyom annak idejen a Varilrix-et kapta, abbol kellett az ismetlo (majdnem egy evvel kesobb derult ki az is). 2 eves kisfiamnak is szeretnenk beadatni a baranyhimlo elleni oltast. Jelenleg melyik az ajanlott. Illetve hallottam, hogy kotelezove is tettek, akkor van rajta tamogatas is esetleg? Es az is erdekelne, hogy ha most kisgyerekkorban megkapjak az oltast, akkor felnottkorban kell meg ismetelni? Lesz meg barmi teendonk ezzel? Koszonom valaszat!

Válasz:

Jelenlegi tudasunk alapjan csak 2 oltas garantalja a megfelelo es tartos vedettseget ! Nem tamogatott keszitmeny ! Tala 2019ben lesz kotelezo oltas . Udv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

18 hónapos oltás

T.Doktornő! Abban kérném a segítségét,hogy a kisfiam 19 hónapos,a héten kapta meg a bárányhimlő ellen védőoltás második felét. Az asszisztens hölgy csodálkozott,hogy a 18 hónapos kötelező oltás még nem kapta meg.Erre kaptunk időpontot március 5.re. Akkor már 21 hónapos lesz a kisfiam.A kérdésem az lenne,hogy nincs e az már későn? köszönöm a válaszát.

Válasz:

Semmi gond ! Csak meglegyen ! Udv dr bzs
Megnézem a kérdést

Dr. Béres Zsuzsanna - utazási medicina szakorvosa válasza

MMR oltás 9 hónapos babának közeli bárányhimlő oltás után

Tisztelt Doktor/Doktornő! Külföldön élő magyar házaspár vagyunk. Két éves kislányunkat és 9 hónapos kisfiunkat a napokban oltottuk be Varicella védőoltással, mert a nagyobbik most kezdi a bölcsit. Egy hónap múlva tervezünk Magyarországra repülni, azonban a reptérhez közeli városban (Göteborg) 28 kanyarós esetet regisztráltak az elmúlt hetekben (2018.januárjában). Ezen kívül félünk a velünk azonos gépen utazóktól, sokan átutaznak Budapesten átszállva Ukrajnába, Romániába és egyéb endémiás területekre. A kérdésünk, hogy beadhatjuk-e a MMR oltást az utazás előtt a kicsinek? Azt olvastuk, hogy egy hónapnak el kell telnie a kettő között. Ezen kívül nem vagyunk benne biztosak, hogy mennyi idővel a repülés előtt van egyáltalán értelme az MMR-nek, mikorra alakul ki az immunitás? Arról tudunk, hogy amennyiben egy éves kor alatt kapja meg a kicsi az MMR-t, 18 hónapos kora környékén ismételni kell azt.

Válasz:

Egy honap intervallum javasolt a ket oltas kozott ! Udv Dr bzs
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!