+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Autoimmun betegségek kategória

Legújabb válaszok Autoimmun betegségek kategóriában

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a D3 vitamin hatása a sarcoidosis betegségre kérdésre

T. levélíró ! Az Ön által feltett kérdés egy kissé nehezen megválaszolható, mert az irodalomban pro és kontra érvek is vannak. Összességében viszont az a vélemény, hogy normál szinten kell tartani a D vitamin szintet sarcoidosisban, de sokat szedni nem tanácsos. A legjobb, ha a normál tartomány alsó részében van. Tanácsom az, hogy ellenőrizze egy- két hónap múlva és amennyiben értéke hasonló vagy csökken, szedjen néhány hétig D vitamint. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza az Autoimmun betegség? kérdésre

Kedves Kèrdezö. A komplex règ òta fenàllò èrzkenyèsgek okàn a labor eredmènyek nem rosszak. De tovàbbra figyelni kell a diētàra. Idönkènt labor kontrol. A jobb borda iv allat tapasztalt jàjdalom gyakor epe mütèt utàn amely idövel enyhül illetve ritkàn jelentkezik. Üdvõzlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza az Autoimmun betegség? kérdésre

Kedves kérdezo. Tisztelettel kerem tobb info. Miert keszult a vizsgalat. Volt vagy e panaszsa. Udvozlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza az Autoimmun kérdésre

Kedves Kérdező! Kérdése az én postaládámba érkezett ezért most én válaszolok rá, nem a doktor úr. A methotrexat immunmoduláló szer, azaz az immunrendszer működését az Ön által szedett dózisban módosítja, de nem nyomja el, tehát nem immunszupresszív. A gyógygomba szedését beszélje meg kezelőorvosaival, hogy nincs-e bármi ellenjavallata a szedésének az Ön esetében. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Lelet kérdésre

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen a régóta fennálló gyulladás jelei látszódnak (erosio = csontkimaródás), némi meszesedés, és két pici kéztőcsont összecsontosodása mellett. Úgy tűnik, hogy a gyulladásnak látszódnak hatásai a kezén, ezért mindenképpen fontos a betegség további gondozása, kezelése, akár a gyógyszeres kezelés módosítása, ha a betegsége jelenleg is aktív fázisban van. Reumatológusát mindig kérdezze meg, hogy mit lát ő a felvételeken, és ez alapján ő mit gondol a további teendőkről, terápiáról. Betegségét és Önt reumatológus orvosa ismeri. A javallat ugyanis a mostani állapotától, laboreredményeitől, a korábban és jelenleg emiatt szedett gyógyszereitől, egyéb betegségektől és még sok minden mástól is nagyban függ, ezért a kórtörténet, az Ön betegségének pontos ismerete nélkül nem szabad és nem is lehet távolból semmilyen konkrét javaslatot tenni. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Sle nepropátia kérdésre

Kedves Kérdező! Egyetértek Önnel és is úgy tudom, hogy az autoimmun betegséget nem lehet kinőni? Javasolt a diagnózist kimondó intézet ismételt felkeresése, valamint SLE-ben járatos immunológus meglátogatása! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Pajzsmirigy értékek kérdésre

Kedves kèrdezö. a labor eredmènyek oajzsmirigy miatt nem rosszak. Kb. Hat hònap mulva ismètelni kell. Jelenkeg tennivalò nincs Üdvözlettel Dr. Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Meggyógyulhat-e a pajzsmirigyem vagy kinőhet-e a hajam és mivel tudnám elősegíteni gyorsítani ezt? kérdésre

Kedves kérdezö. A pazsmirigy alulmükõdès miatt folyamatossan gyogyszert kell szedni. A rendszeres kezelès javit a helyzeten. Rendszeres orvosi kontrolra szüksèg van. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Mi lehet a bajom? Mit jelentenek az eredményeim? kérdésre

Kedves Bernadett! Megértem, hogy aggódik, de minden kérdésére legpontosabb választ az Önt vizsgáló orvos tud adni. Valószínűleg például a laborban számos más eredmény is született, amit szintén figyelembe kell venni az eltérést mutató eredmények értelmezéséhez. Mindezzel együtt a térd MRI vizsgálat főleg gyulladást igazolt (ami a betegség része lehet), a gyulladásra utal a kéz sávos mésztartalom csökkenése is. Mononucleosis (Ebstein Barr) vírus fertőzésen valamikor átesett (=magas IgG értékek) de úgy tűnik, hogy most nem zajlik aktívan ilyen fertőzése (= alacsony IgM érték). Autoimmun, vagy más immun betegség valószínű, de pontos diagnózis mindezek alapján még nem adható, ehhez meg kell várni a többi eredményt. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a Sclerosis Multiplex és Spirulina kérdésre

Tisztelt Kérdező! Ezt a cikket találtam, ez elég szavahihetőnek tűnik és ebben károsnak találták sclerosis multiplexes betegeknél a Spirulinát. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142451/ Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Mellékvese regenerációja kérdésre

Kedves Kérdező! Panaszával endokrinológust, vagy a szteroidot felíró immunológust kell megkeresnie! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a Sclerosis multiplex? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Amennyiben a koponya és a nyaki MRI vizsgálatán sclerosis multiplexre jellemző képet nem írtak le, akkor valószínűleg ez a betegség kizárható. Autoimmun betegség lehetséges, pl. a stiff-man szindróma. ENG, EMG vizsgálat lenne javasolható. Debrecenben van „Ritka betegségek tanszéke”, amit fel lehet keresni, más városokban nem tudom van-e ilyesmi. Üdvözlettel, Dr. M. A.

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Pajzsmirig túltengés. kérdésre

Kedves kèrdezö. A stabilitàs ellenère idönkènt lehetnek pulzus emelkedès illetve ingerlèkenysèg. Türelem idövel minden rendezödik. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Gyomorhurutból cölikália kérdésre

Kedves Kérdező! A sok probléma, amit Ön összeírt, együtt előfordulhat, de kicsit más az oki összefüggés. A cöliakia egy autoimmun betegség, amit a glutén vált ki arra genetikailag hajlamos betegeknél. A lisztes ételek fogyasztása következtében a bélnyálkahártya (nem gyomor) bolyhai lepusztulnak, ennek lesz következménye a tejcukor bontási elégtelenség (laktóz intolerancia), a fruktóz felszívódási zavar, és a hisztamin bontó enzim csökkent működése következtében a magas hisztamin tartalmú ételek allergiás jellegű tüneteket válthatnak ki. A Hashimoto thyreoiditis a pajzsmirigy autoimmun betegsége, ami gyakran társul a cöliakiához. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza az ATPO pozitivitás kérdésre

Tisztelt Kérdező, a pajzsmirigy működése döntő hatással van a haj állapotára is. A magas TSH arra utal, hogy a pajzsmirigy működése elégtelen. Azt gondolom, hogy keressen fel másik endokrinológust és feltételezem, hogy részletes hormonális kivizsgálást fog Önnek kezdeményezni és megfelelő gyógyszeres kezelést ír elő. Természetesen a kezelés meghatározásához az Ön életkora és egyéb egészségi állapota is lényeges.

Dr. Jurcsik Ágnes (Bőrgyógyász, allergológus) válasza a Pemphigus foliaceus kérdésre

Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint a táplálékkiegészítők ugyanúgy "mesterségesek", mint a többi gyógyszer. Így azután inkább sok gyümölcs, zöldség (főleg a piros színűek) és a mentális állapotának lehetőség szerinti kiegyensúlyozottsága az, ami a legtöbbet segíthet. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Gyermekvállalás autoimmun betegségben kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Az inzulinrezisztencia veleszületett 2-es típusú cukorbetegség hajlamot jelent és nem betegséget. Következésképpen gyógyítani sem kell. A lehetséges terhességi cukorbetegség kiszűrése a rutin terhesgondozás feladata. A Hashimoto betegség nem hat a terhességre, de tiroxinpótlást igényel, ezt jó, ha endokrinológus kontrollálja. Megfelelően gondozott cöliákia sem betegség, csak annak lehetősége gluténfogyasztás esetén. Természetesen léteznek a terhességre végzetes autóimmun betegségek (pl. szisztémás lupusz), az Ön esetében viszont komplikációtól nem kell tartani, amennyiben autóimmun betegséget kezelni kell, arra szteroid korlátlanul adható, más citosztatikus gyógyszer nem. Erre minden bizonnyal nem kell sort keríteni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a SM kérdésre

Tisztelt Kérdező! Panaszait több minden okozhatja, nem specifikusak SM betegségre. Úgy vélem érdemes lenne utánajárni ezeknek a tüneteknek, háziorvosi beutalás alapján fel lehet keresni a területileg illetékes neurológiai szakrendelést kivizsgálás céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Gyógyszerszedés kérdésre

Kedves kèrdezö. Nyugodtan beveheti..Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Pajzsmirigy probléma kérdésre

Kedves Aniko. Vèlemènyem szerint valamivel több gyògyszer szed. Javaslom keresse a kezelõ orvos a gyògyszer megfelelö adag beàllitàs cèljàbol. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza az Egy estés panasz kérdésre

Kedves Kérdező! Édesanyjának és Önnek is autoimmun betegsége van. Ez is okozhat ízületi tüneteket, de egy vírus fertőzés is kiválthatja ezeket. Ha teljesen megszűntek, akkor inkább az utóbbiról van szó. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Székelyhídi Béla (egészségbiztosítási szakértő) válasza az ITP/Werlhof-kór - D6930 kérdésre

Tisztelt Kérdező! Sajnos a vonatkozó jogszabály mellékletében nem szerepel, ezért adókedvezmény nem érvényesíthető. Tisztelettel: Székelyhídi Béla egészségbiztosítási szakértő Bp. 2017. 08. 24., 08:57

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a SHR szőrtelenítés esetleges veszélyei sclerosis multiplex mellett kérdésre

Tisztelt Kérdező! Nem találtam olyan információt, amely egyértelműen tiltaná a sclerosis multiplexes betegek esetén az SHR szőrtelenítést. Ezt a kezelést epilepszia esetén nem végzik el. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Fodor Enikő (gyógyszerész) válasza a ProGastro 825 kérdésre

Tisztelt Kérdező! A Progastro aktív: Csíraszám: 3x 109 CFU/3g Összetétel: kukoricakeményítő, maltodextrin, oligofruktóz, Bifidobakterium lactisW51, Lactobacillus acidophylusW55, L.lactisW58, L.caseiW56, L.salivariusW54, Enterococcus faeciumW54, enzim (amiláz), kálium-klorid, magnézium-szulfát, mangán-szulfát. A Progastro 825: Csíraszám: 7,5x 109 CFU/3g Összetétel: kukoricakeményítő, maltodextrin, oligofruktóz, inulin, Bifidobakterium bifidumW23, B.lactisW51, B.lactisW52, Lactobacillus acidophylusW22, L.caseiW56, L.paracaseiW20, L.plantarumW62, L.salivariusW24, L.lactisW19, enzim (amiláz), kálium-klorid, magnézium-szulfát, mangán-szulfát. Ezek alapján az összetétel nem ugyanaz, ha ragaszkodik a ProGastro aktív készítményhez, vagy megrendelik Önnek vagy máshol kell beszereznie. Jó egészséget kívánok! dr. Fodor Enikő szakgyógyszerész

Dr. Kocsis Erika () válasza a Scleroderma? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Átolvastam a leleteket. A megfelelő szakrendelésen jár, hiszen ezzel a problémával az immunológiai, illetve rheumatológiai szakrendelésen foglalkoznak. Az elvégzett vizsgálatok ugyan nem erősítették meg a klinikai diagnózist, de ahogy a véleményben is leírták, 10-15 %-ban előfordulhat, hogy negatív lelet mellett is nagy valószínűséggel kialakult a betegség. Sajnos immunológus szakorvos szakértőnk nincs a gyógyszerek pontos véleményezéséhez. Tisztelettel, Dr. Kocsis E.

Dr. Kocsis Erika () válasza a Fontos információ kérdésre

Tisztelt Kérdező! Nyugodtan tegye fel kérdését online, tudásom és szakmai tapasztalom alapján próbálok válaszolni, tanácsot adni. Korábban is leírtam, édesanyja állapotát megpróbálni javítani csapatmunka szükséges, rendszeres kontroll mellett. Jelenleg nem Magyarországon dolgozom. Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika

Dr. Kocsis Erika () válasza a Súlyos lábégés fekéllyel kérdésre

Nem írta le ugyan szerettének milyen társbetegsége (pl. cukorbetegség, szívbetegség, magasvérnyomás betegség) van a pikkelysömörön mellett, korábbi leleteit (pl.: volt-e ultrahang – CT vizsgálat perifériás érbetegség, mélyvénás thrombózis kizárására stb.), így kissé nehéz a válasz. Leírása alapján nagy valószínűséggel anyukájának idült fekélybetegsége van, a végtag duzzanat, psoriasis, mozgáskorlátozottság miatt. Az idült fekélybetegség kezelése nem könnyű, legtöbb esetben sikertelen, sok tényezőt kell figyelembe venni, a szabályok szigorú betartása ellenére is nehéz a gyógyulás. A javuláshoz nem elég a rendszeres kötéscsere, a seb tisztán tartása, illetve gyulladás esetén gyógyszeres kezelés. Fontos az egészséges életmód (tiltott dohányzás, testsúly csökkentése), valamint amennyiben alapbetegség áll fenn (például cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, magas koleszterinszint), annak optimalizálása. Írta, hogy „vizesedik a lába”, ennek csökkentésre szükséges a vízhajtók optimalizálása (pl. belgyógyászati vagy kardiológia szakrendelésen, vesebetegség esetén nefrológiai szakrendelésen gondozásba vétel). Továbbra is kellene próbálkozni a láb felemelésével. Érdemes lenne megtalálni a megfelelő folyadék egyensúlyt. Érdemes háziorvosa vagy belgyógyász segítségét kérni, de az Önök részéről fontos a szabály betartása. Érdemes naponta 50-150 ml-el csökkenteni a napi folyadékbevitelt. A lényeg, hogy naponta 50-150 ml-el kevesebb folyadékot vigyen be, mint amennyi a vizelettel távozik +500 ml, amikor a végtagduzzanat jelentősen lecsökkent, akkor annyi folyadékot kell fogyasztani, amennyi a vizelettel távozik +500 ml, nélkülözhetetlen a só és fűszerszegény étrend. A végtagduzzanat lecsökkentésének esélye annál alacsonyabb, minél régebb óta áll fenn a panasz. A végtagfájdalom hátterében állhat a perifériás idegkárosodása, melyre neurológus gyógyszeres kezelést pl. gabapentin szokott javasolni több-kevesebb sikerrel. Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika

Dr. Kocsis Erika () válasza a Mit jelent ez a véleményezés az MR leletben? kérdésre

Tisztelt Kérdező! A lelet tartalmazza a már Ön számára ismert betegséget, valamint arra utal, hogy jelenleg is aktív a betegség sajnálatos módon. A kapilláris teleangiectasia, értágulatot jelent. A pons, cella media, fehérállomány az agy különböző területeit jelenti. Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Rheumatoid arthritist diagnosztizáltak, valamint hízni is szeretnék kérdésre

Kedves Viktória! Megértem aggodalmait. A következő sorokat általánosságban írom, nem ismervén az összes leletét és vizsgálati eredményét. A sok ízületet érintő gyulladásnak számos kiváltó oka lehet. A kiváltó okok között szerepel a góc (pl. fogászati vagy gégészeti, stb.) lehet valamilyen baktérium vagy vírusfertőzés (ezt reaktív ízületi gyulladásnak is nevezzük, mivel a fertőzésre adott reakció a gyulladás), vagy más betegség. Sokszor azonban ilyen kiváltó okot nem lehet találni, ekkor a "klasszikus", azaz idiopátiás sokízületi gyulladás áll fenn, melynek oka ismeretlen. Hátterében lehet hajlam, öröklés és még valami, ami elindítja. Az ízületi gyulladás kezdete után azonban az elindító tényezőnek már nincs szerepe, vagyis azt már hiába tüntetik el, a betegség marad. Ez olyan, mint a magasvérnyomás-betegség, melynek oka sok esetben nem ismert, de élethosszig vérnyomáscsökkentőt kell rá szedni, mert csak a gyógyszer tartja a vérnyomást a normál tartományban. A Trexan olyan gyógyszer, ami a "gyulladást tartja normál szinten", azaz tartós szedés esetén panaszmentes lehet. Abbahagyás után azonban a betegség fellángolhat, mint az Ön esetében is történt. A magas gyulladás fogyást okoz! Mindezeket át kellene beszélnie a reumatológusával. Ez nagyon fontos, mert muszáj értenie, mi is ez a betegség, és hogyan működik, különben a kezelést is nehéz érteni és elfogadni. Ha babát szeretnének, először a gyulladást kell megoldani, mert így teherbe esni is nehezebb. Van olyan sokízületi gyulladásra való gyógyszer, mely mellett teherbe lehet esni, és van olyan, melyet a terhesség alatt is lehet szedni. Ezek között azonban az elsődleges a steroid. A steroid talán a legkevesebb gondot okozó gyógyszer a terhesség egész ideje alatt. Egyébként steroidot hosszú távon nem szabad szedni, ezért kapott Trexant korábban, hogy ne kelljen steroidra szorulnia. Trexan mellett azonban tilos teherbe esni. Tehát a legfontosabb teendő: keresse fel reumatológusát és minden kérdést tisztázzanak, a további hosszú távú kezelést pedig beszéljék át. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza RF Reuma artitisz kérdésre

Kedves Kérdező! Melyik gyógyszerekre gondol? Dr. Megyaszai Márta

Ismerje meg szakértőinket!