+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Balesetek, elsősegély kategória

Legújabb válaszok Balesetek, elsősegély kategóriában

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Csukló orsócsont törés 2011.10.15-én utáni fájdalom kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A fájdalomcsillapítás fontos, de szteroid kezelést lehetőleg el kell kerülni. Erős fájdalmak esetén a kezét tartsa felkötve egy háromszögletű kendőben, de legalább is ne lógassa. Óránként mozgassa át, amennyire a fájdalom engedi. Amennyiben gyulladást észlel (meleg bőr, bőrpír), lehet hűtést (jégzselé), gyógyszeres kenőcsöt vagy tapaszt használni. Ezek a házi praktikák. A legjobb azonban, ha reumatológushoz fordul, aki fizioterápiát, gyógytornát ajánlhat Önnek. Nem tudom, hány éves, de amennyiben menopauza közelében jár, vagy azon túl, érdemes a reumatológustól a csontritkulás vizsgálatát kérni. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Térd MR kérdésre

Kedves Kérdező! Az MRI a térdkalács (=patella) porckopását látja (itt a legkifejezettebb), de lehetséges, hogy a porc mellett a csont is károsodott a térdkalácsnál (=osteochondralis laesio), a combcsont térdízületi részén kis ödéma és benyomat (=impressio) (sérülés?) látszik, illetve ez a rész fejlődési variációként kisebb is. Nagyon jó, hogy kontrollra visszamegy a szakorvoshoz, ugyanis egy képalkotó vizsgálatot értelmezni csakis a kórtörténet és az orvosi vizsgálati eredmény ismeretében lehet. A leírás alapján, csak az MRI-re alapozva nem lehet a terápiát eldönteni, ebben orvosa fog önnek segíteni, hogy mire lesz szükség (pl. gyógytorna, fizikoterápia, térdbe adott injekció, stb... vagy esetleg kisebb műtét). Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Weber c boka törés kérdésre

Tisztelt Varga Zoltán Úr! Sajnos jósolni tudok. Abban mindeképpen bízom, hogy az operáló orvos már a műtét előtt tisztában volt a szalagok állapotával, továbbá mindent leírt arról, amit a műtét során talált és csinált. Ha tehát szalagokat varrt össze, az belekerül a műtéti leírásba. Ha nem került bele, rossz esetben azt jelentheti, hogy látta a szalagokat, de nem ítélte úgy, hogy kell vele tenni valamit, de ezt a megállapítást nem írta le. Jó esetben azt jelentheti, hogy a műtét során nem látta a szalagokat, mert nem volt cél, hogy arról a műtéti behatolási helyről a szalagok láthatóak legyenek. Hogy sportolhat-e majd, nem tudom, de a műtő orvosfő célja mindig a teljes helyreállítás (restitutio ad integrum), ezért egy sportoló. fiatal, ízületbe nem hatoló törést elszenvedett férfi esetében gyakorlatilag teljes gyógyulás is elvárható, feltéve, hogy a rehabilitáció is teljes lesz. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Jobb alsó bordaiv fájdalom kérdésre

Tisztelt Lovas Bertalan! Attól, hogy a rtg nem muatott semmit, méglehet elmozdulás nélküli bordatöréae: ezt sajnos, főleg friss sérülés esetén, nem mindig lehet észrevenni. Az elmozdulás nélkült törések is meggyógyulnak azonban 3-4 hét alatt. Panaszainak tehát enyhülnie kellene folymatosan. Az eddigi terápiához esetleg hozzákapcsolhatna még egyet: vásároljon kinesio tape-et (gyógyászati segédeszköz). Hogy hogyan kell használni, a neten találhat képsorokat. Ha azokba beleolvas, érteni fogja az alábbi leírást. 3 csíkra van szüksége. Az első legyen a leghosszabb, melyet a fájdalmas borda vonalát követve kell felragasztani. A másik kettöt alá-fölé, féleg fedve a középsőt. A bázis a fájdalmas pont uságo.legyen, ha nagyon fáj, akkor ettől kicsit hátrébb. A védőrétrk lrválasztása előtt ki kell mérnia szükséges hosszúságot, ezt 1/8-al kel merövidíteni a ragasztás előtt. A NET ről levett információkkal együtt ez remélem, érthető lesz. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Szakszavak jelentése kérdésre

Tisztelt Fajszi Zoltán! A "rad. collat. inveterált sérülése" (helyesen "a radialis collateralis szalagok inveterált sérülése") magyarra fordítva azt jelenti: "a csukló hüvelykujj felőli oldalszagjainak régóta fennálló (esetleg deformációt okozó) sérülése". Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Sípcsont duzzanat kérdésre

Kedves Varga Renáta! A duzzanat okát nem tudom pontosan: lehet, hogy egy vérömleny, esetleg nyáktömlő sérülése okozza. Ha a fájdalma nem erős, vagy fokozatosan csökken, elég, ha jegeli. Nem kell megijedni, ha később elszíneződik, lilává válik. Ennek oka vérzés lehet, de mire a szinek megjlennek, a vérzés már rég elállt. Fokozódó fájdalom esetén orvosi vizsgálatra van szüksége. Tiaztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Lábújj zúzódás kérdésre

Kedves Suki Beatrix! Ha törése nem volt, az jó. Ha mégis lett volna valamilyen elmozdulás nélküli törés, amit nem vettek észre, ennyi idő alatt ez is meggyógyult, összeforrt. A fájdalom inkább az ízület sérüléséből adódhat. Jegelje, mozgassa, járjon otthon mezitáb, ha nem probléma, lábujjhegyen is. Azt mondta, már nem mindig duzzadt. A gyógyulás elhúzódhat, mivel a baleset utáni pár hetes nyugalom elmaradt. Ha a fájdalom fokozatos csökkenést érzi, számíthat rá, hogy meg is szűnik, ez akár hónapokat is igénybe vehet, de egyre enyhülő panasszal- Ha mondjuk nem érzi a javulást, az eredeti ellátó helyre, vagy reumatológiára érdemes visszamenni. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Ujjban inszalagszakadás2. kérdésre

Kedves Anna! A 9 hét valóban sok volt, valószínűleg ez okozta a rögzített helyzetet. (Contractura). Két opció is van. Egyrészt rendszeresen tornáztatni kell: aktívan és passzívan nyújtani és hajlítani. A hajlításhoz érdemes kislabdát vanni, mert annak a szorongatása fizikaliga könnyebb, mintha a keze üres. Gyógytornász segíthet ebben. Szükség esetén elektroterápia is szóba jön, ebben a gyógytornász szintén segíthet. Arra is szükség lehet, hogy az elsőként ellátó orvoshoz visszamenjen, eldöntendő, nincs-e csak sebészi beavatkozás útján gyógyítható elváltozása. Sajnos az ideális rögzítési időt valószínűleg jóval túllépte, ezért a gyógyulás lassú lesz, de nem reménytelen. Első körben gyógytornászt keressen! Üdvözlettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az Esés utáni nem múló fájdalmak az alkaromban kérdésre

Kedves Rebeka! A lehető leghamarabb, akár ma, jelentkezzen sürgősségi osztályon (Emergency), vagy traumatológián. Elég nagy valószínűségé van a csonttörésnek. Röntgenvizsgálatra, rögzítésre van szükség! A könyöktáji törések lassan gyógyulnak. Az európai kártya hatálya elég korlátozott. Csak sürgősségi ellátásra ad biztosítást, ami azt jelenti, hogy az adott Uniós országban a sürgősségi ellátásért annyit kell fizetnie, amekkora vizitdíjat a helyi lakososok fizetnek (Magyarországon ez 0 forint). A sürgősséginek azonban csak az első ellátás számít, mondjuk a baleset napján. Később mindenért fizeni kell, vagy az egészségbiztosító fizet, ha van helyi biztosítása. Ha van általános balesetbiztosítása, onnan is kaphat pénzt, de ez csak akkor fedi nagyrészt a kiadásait, ha a baleset utáni tétlen idő nem rontott sokat az állapotán. Legalább egy vizsgálat és ellátás történjen, és ha másként nem megy haza kell jönnie! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Ujjban inszalagszakadás kérdésre

Kedves Anna! Sajnos, nem pontosan értem, mit kérdez, különösen ezt az öntől ídézett mondatot nem értem: "Reggelente mereven egyenesen nem hajlík. A fém sín miatt van a problémám, mert az inszalagszakadás már rég rendbejött." Most kinyújtani nem tudja teljesen, vagy behajlítani? Mi a baj a fémsínnel, nem segít, esetleg rontja a helyzetet, vagy használnia kellene, de nem teszi? Ha elszakadt az ín, magától nem gyógyul meg, mivel a végei eltávolodnak egymástól. Annak örülök, hogy rendszeresen tornáztatja, ez fontos, de nem elégséges feltétele a gyógyulásnak. A megoldás valószínűleg, műtéti. Az egymástól eltávolodott szalagvégeket kell összevarrni, de ez nem mindig lehetséges. Baleseti, vagy kézsebészeti rendeléshez kell fordulnia. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Vizicsúszda baleset kérdésre

Tisztelt Kérdező! feltételezem, hogy farkcsont sérülést szenvedett. Szükség lenne rtg felvételre, hogy nincs-e törése. Ha ez kizárható, és a fájdalom továbbra is fennáll, érdemes kizárni bármilyen kismedencei sérülést (például széklet-, vagy vizelettartási zavar, nőknél fájdalom szexuális kapcsolat során stb. Ilyenkor specialistához kell fordulni (proktológus, nőgyógyász/urológus-nemtől függően). Ha csak az ülés és a járás okoz zavart reumatológus vizsgálata jöhet szóba. Ha nem talál megoldást, létezik, egy speciális manuális technika, mely rendszerint a panaszát gyorsan és véglegesen megoldhatja, ezért ezen a címen kereshet: laszlogabor9@gmail.com Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdfájdalom kérdésre

Tisztelt Kérdező! Nagyon valószínű, hogy a sérülés vérzést esetleg izomsérülést, vagy más lágyrész-sérülést okozott. Csontsérülést valószínűleg nem, mert a röntgen ezt nem erősítette meg. Egyelőre inkább pihentesse, jegelje, polcolja fel az alsó végtagját, tartsa ilyenkor enyhén hajlított helyzetben. Naponta többször kísérelje meg átmozgatni, de csak olyan mértékben, amit képes elviselni. Fájdalomcsillapító is sokat segíthet. Néhány nap után a duzzanat csökkenni fog. Orvoshoz akkor érdemes újra sürgősséggel fordulni, ha a fájdalom fokozódik, vagy ha egy hét után sem érez semmilyen érdemi javulást. A javulás eleinte gyorsan történik, és ahogy javul, úgy kell a terhelést növelni. Ha ezeket a szabályokat tartja, és biztosan nincs törése, egy hét után érdemi, 2 hét után jelentős javulásra számíthat. A teljes gyógyuláshoz lehet, hogy fizioterápia kell, ebben az orvos segíthet, de előbb pihenjen! Javulást kívánok. Dr László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Laza a fekvőgipszem? kérdésre

Tisztelt Beatrix! A rögzítés célja kettős: Egyrészt a törtvégeket helyben tarja, másrészt ezzel csökkenti a fájdalmat. A fájdalom egyik oka egy gyulladásos jelenség, melynek feladata a törés következtében sérült és elpusztult szövetek eltávolítása, a szöveti rekonstrukció elősegítése. Ezek közös eredőjeként hozzásegít a törésgyógyuláshoz, sőt lehetővé teszi azt. Amikor a törtvégek összekapaszkodnak, megszűnik a fájdalom, de eleinte ez csak nagyon sérülékeny kapcsolat. Emiatt sokkal tovább kell a rögzítést fenntartani, mint ameddig a fájdalom tart. Közben a gyulladás csökken, a duzzanat nagyrészt eltűnik. A törtvégek összekapaszkodása egyre nagyobb felületű. Emiatt nem kell félni, a lötyögő gipsz nem ront a helyzeten, mert az elmozdulás lehetősége kisebb. mint ami kóros lehetne. A szoros gipsz viszont súlyosan káros lehet. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdkalács ficam kérdésre

Tisztelt Kérdező! nem egyszerű a válasz a részletek ismeret nélkül. A rögzítés-gyógytorna párosítás hasznos tanácsnak túnik. Azt javasolnám, hogy kerssen egy gyógytornászt, akitől megtanulhatja a megfeleő tornát! Ez mindenképpen jobb, mint csak az internetre hagyatkozni. Persze ez nem biztos, hogy olcsó, de hosszabb távon kifizetődöbb (például a rövidebb betegállomány miatt). A gyógytornász segíthet személyes odafigyeléssel, a változások észlelésével, és a terápiás terv hozzáigazításával a panaszokhoz. Az ön dolga pedig a gyakorlatok megtanulása és rendszeres végzése egyedül is. A gyógyulás időtartama függ az eredeti sérüléstől, az első ellátás sikerességétől, a korábbi sérülésektől, a további rehabiltációtól (gyógytornász), az ön szenélyes ambiciojától, továbbá ezer féle más dologtól. Nyilván nem enyhe sérülésről van szó, és a felépülés hónapokat is igénybe vehet. Ne adja fel! Figyeljen a részeredményekre is! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Vass Ilona (bőrgyógyász) válasza Égési sérülés kérdésre

Kedves Kérdező! Ha még nem tették meg, édesanyját vigyék el sebészeti szakrendelésre. Üdvözlettel dr Vass Ilona www.borgyogyaszat.hu

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Térdsérülés - szalagszakadás kérdésre

Kedves Kérdező! Szerencsére orvosa ezek szerint elmagyarázta, hogy mit lát, és mi a latin szavak rövidítése, ugyanis szó szerint azt mondta le magának! Azaz: a belső oldalszalag (ligamentum collaterale mediale = lig collat med) részleges szakadását (ruptura partialis = rupt part) és a belső porckorong (meniscus medialis = men med) degenerációját (=deg) írja le a jobb oldali térdnél (genu = térd = gen) (l.d. = lateris dexter = jobb oldali). Ha kell, a latin szavakra - rövidítésekre is kérdezzen rá orvosánál ilyenkor..... Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Kissebb Késszúrás utáni elváltozás a bor alatt kérdésre

Kedves Kérdező! Úgy látszik, hogy verőeret is ért a sérülés, ezért bevérzett a karja és még a seb sem gyógyult meg. A bevérzés eredménye majd lassan felszívódik, a sebet fertőtleníteni és bekötni célszerű gyógyulásig.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Bokatörés kérdésre

Tisztelt Kérdező! Kissé talán megkésve, de azt tudom válaszolni a kérdésére, hogy a törésgyógyulás hosszas folyamat. Az, hogy nem kell rögzítést hordania, még nem a gyógyulás, csak azt jelzi, hogy a törtvégek már összekapaszkodtak. A fájdalom fokozatosan múlhat el. Szükség esetén hűtőpakolás, non steroid antiinphlammatoric drug (NSAID) tartalmú kenőcs használata és kényelmes cipő gyorsíthatja a gyógyulást. Tisztelettel. Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Bokatörés kérdésre

Kedves Szakály Nóra! A csonttörés általában jelentős duzzanat követi, mely 2-3 hetes pihentetés alatt felszívódik. A fekvőgipsz értelme az, hogy a láb dagadásnak van hely, a gipsz nem szorít, miközben a törést is rögzíti. Amikor a duzzanat megszűnt, úgynevezett körkörös gipszet alkalmaznak, amely annyira rögzíti a törés helyét, hogy fokozatosan terhelni is lehet: először lógatva, majd járósarokkal rálépve is- az orvos utasítása szerint. Hogy a kérdésére feleljek: Igen, PROBLÉMÁT jelent a túl hosszú fekvőgipsz kezelés, lassítja a gyógyulást, sőt a csont keringését rontva önálló problémává válhat. Ezért amint lehet, át kell térni a körkörös gipszre, és az előírt idő leteltével pedig a gipszmentes utókezelésre. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Combtörés - műtét után kérdésre

Tisztelt Kérdező! csak a kép alapján nehéz pontos választ adni. A műtét célja a csont integritásának és működésének a helyreállítása. Szemmel láthatólag a csontból egy darab kitört. A hosszú szegre felfűzték a a csont mindkét ép végét, és ezzel helyre állították (remélem) a stabilitást és ezzel lehetővé vált, hogy a gyógyulás meginduljon. Az operáló orvos úgy ítélte meg, hogy kibillent darabbal sajnos nem igen lehet mit kezdeni. Valószínűleg létezik olyan technika, amellyel jobb szemmel látható eredmény érhető el, de az nem biztos, hogy stabilabbá válna a végtag, a kitört darab visszabillentése és többszörös lemezes csavaros rögzítés ugyanis nem segítené a stabilitást, de valószínűleg több panasz és komplikáció forrása lenne. Nem a röntgenkép, hanem a várható funkciójavulás a fontos. A törés nyoma nagy valószínűséggel így is, úgy is megmarad, de ha jó lesz a funkció és megszűnik a fájdalom, ezzel meg kell békélni. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. Egri Gábor (proktológus, sebész, mellkassebész) válasza a Szögbe léptem kérdésre

Elnézést a késői válaszért, remélem azóta helyrejött minden! A háziorvos helyett sebészeti járóbetegrendelést javaslok legközelebb, a háziorvosnál nincsenek meg a feltételek az ilyen esetek ellátására. Üdvözlettel, DrEG

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdkalács sérülés kérdésre

Tisztelt Korda Henrietta! A lelet jelentése: kis repedés a térdkalács alsó szélén. A törés gyógyulása 3-4 hét. Hogy mennyi idő alatt válik panaszmentessé, az attól is függ, hogy az esetleges rögzítés elhagyása után milyen szorgalmasan próbálja bemozgatni a térdét. 1-2 hetet az is igénybe vehet A sérülés nem tűnik súlyosnak, teljes gyógyulás várható. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Mi baja a bokámnak? kérdésre

Kedves Bal M! Kissé késve jutott el hozzám a kérése, remélem, azóta meggyógyult. Ha nem, az baleseti sebészeti ellátást igényel. Tisztelettel: Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdszalag sérülés kérdésre

Kedves Rita! Pontos választ nem tudok adni pontos információk hiányában. A műtét célja elsősorban a panaszok megszüntetése, másodsorban a funkció minél tökéletesebb helyreállítása, a lehető legközelebb kerülve az ép anatómiai viszonyokhoz. A sérülés elég régen történt, és ahogy telik az idő, a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak. Ezek "célja" a működőképesség helyreállítása, és ez nem jelenti azt, hogy a spontán gyógyulás mindig panaszmentességet, vagy teljes funkciót eredményez- Ez persze vonatkozik a műtétre is, minél súlyosabb a sérülés, az eredeti anatómiai viszonyokhoz képest minél nagyobb elváltozás keletkezik, annál több panasz maradhat vissza. Az élet nemcsak a sportből áll, más terhelések is léteznek. És korban is haladunk előre, a sérült térd sokkal nehezebben viseli a terheléseket. Helyes, ha tornázik, kezelteti magát, fokozatosan terheli a térdét. A műtétet ne a sport, hanem a jövőben terhelhetőség szempontjából érdemes mérlegelni. Tiszetlettel Dr. László Gábor

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Mennyi ideig tart egy lépcsőn leesés utáni fájdalom? kérdésre

Kedves Kérdező! Most olvasom levelét, elnézést a késői válaszért! Remélem már jól van, de Önnek teljesen igaza van, egy ilyen esés után több hétig lehetnek (fokozatosan csökkenő) panaszok törés nélkül is pusztán a rándulások, zúzódások miatt. Röntgen ilyenkor akkor kell, ha valamit jobban megütött és nem jól működik, vagy nem csökken a panasz. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdműtét utáni fájdalom a combomnál kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az izomszakadás sem kizárt, de más, a térd belsejében lévő képlet sérülése sem. Amennyiben a fájdalom kíméletere, borogatásra, esetleg jegelésre 1-2 napon belül nem múlik, vagy ismétlődik, feltétlenül keresse meg az operáló- vagy a műtétre beutaló orvosát! Tisztelettel: Dr László Gábor

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza Égési sérülés kérdésre

A II. fokú égési sérülés érinti az irhát is. Az itt létrejövő károsodások maradandóak. Szerencsére a folt halványodni fog és nem követi az arc növekedését.

Dr. Ormos Gábor (orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus) válasza a Hegyes kalapáccsal sértettem meg a sípcsont melletti izmot kérdésre

Sajnos nem tudom mi a "kalacent", ha úgy látja a seb nem záródik és gyulladt, akkor mindenképpen lássa orvos.

Dr. Ormos Gábor (orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus) válasza a Bokarögzítő használata kérdésre

Sajnálatos a különböző orvosi vélemény... Kell rugalmas bokarögzítés, legalább egy hónapig még.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Válltörés kérdésre

Tisztel Kérdező! Sajnos a válla, egész pontosan a felkarcsontja, közvetlen a felkarcsont feje alatt eltört, emiatt vannak nagy fájdalmai. A fájdalom azt is jelzi, hogy a törtvégek egymáshoz képest mozognak. Minél nagyobb a mozgás a törtvégek közt, annál nagyobb a fájdalom, és ez a gyógyulást is hátráltatja. Bár a váll mozdulatlan rögzítése nem egyszerű (vagy nem is lehetséges), de valószínűleg egy kicsit jobb rögzítéssel a fájdalom enyhíthető lenne. Ezért azt javaslom, menjen vissza a sürgősségire, és mondja el kibírhatatlan panaszait. Talán egy jobban sikerült rögzítés segíthet. Arra is számíthat, hogy kap fájdalomcsillapítót, mellyel a gyógyulásig terjedő néhány hét kibírható lesz. Tisztelettel: Dr. László Gábor

Ismerje meg szakértőinket!