+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Csecsemő- és gyermekgyógyászat kategória

Legújabb válaszok Csecsemő- és gyermekgyógyászat kategóriában

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Reflux vagy érzékenység? kérdésre

Komoly, nagy csíraszámú, széles spektrumú probiotikum kúrát javasolok, legalább 2 héten át intenzíven, utána pedig fenntartó dózisban.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a 3 éves gyermek kezdődő tüdőgyulladás KEZELÉSE kérdésre

A felsőlégúti fertőzések 90 %-a virális eredetű, ezek antibiotikummal történő kezelése nemcsak indokolatlan, hanem egyenesen veszedelmes. Az eredet eldöntésében vérvétel tud segíteni. Vakon kezelni nem illik. Antihisztamin, ill. asthma ellenes szer adása asthma , ill. allergis nélkül felesleges és káros gyógyszerhasznákatot jelent. Ha fullad, főleg ha visszatérő jelleggel, akkor légúti kivizsgálás szükséges.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Nehéz székletürítés kérdésre

Térjen vissza a szoptatáshoz.Minél többet szoptat, annál több termelődik. Minden más adása teljesen felesleges és haszontalan. Az 1x 2 csepp Cebion annyira kevés , hogy azt a hajára is kenheti. A Maltofer helyett liposzómás vaskészítményt kellene adni. A hőmérőzésről le kell szokni. A Bio Gaia helyett komolyabb probiotikum kellene (NICS). Tea, víz felesleges.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Ritka széklet - 10 éves gyerek kérdésre

Ideálisabb lenne a gyakoribb székletürítés. A javaslatok: jó minőség, nagy csíraszámú, széles spektrumú probiotikum rendszeres használata, prebiotikum használata, sok és rendszeres mozgás, sok rostbevitel, a székelési szokások újraalakítása.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a BCG oltás kérdésre

normális reakció. Nagy valószínűséggel ki fog fakadni, utána megszűnik.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza az 13 hós kislány megváltozott széklete és a tehéntej kérdésre

A növekvő mennyiségú tejtermék átlépheti az emésztőképesség határát, laza székletet okozva-. Egyébként pedig a közhiedelemmel ellentétben semmi előny nem származik a tejtermékek fogyasztásából, bármilyen kicsi mennyiség is okozhat problémát rövid- vagy hosszűtávon.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Lágyéki nyirokcsomó megnagyobbodás kérdésre

Fontos a nyirokcsomó mérete. Ez alapján az is lehet, hogy normális nagyságú és nem megnagyobbodott, így okot sem kell keresni. A méret ismerete nélkül nem lehet véleményt alkotni. Ennek megállapítására, ill. a szerkezetének a kimutatására az UH alkalmas.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Vitamin pótlás kérdésre

A császármetszés miatt feltétlenül indokolt a baba bélflórájának folyamatos karbantartása. Ezt érdemes akár élethossziglan is alkalmazni. Két feltétele: elég széles legyen a spektrum és elegendően nagy a csíraszám. Ez sokszorosát jelenti a "hivatalos" ajánlásoknak. Az anyatej megfelelő anyai táplálkozás, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok bevitele mellett csak vasat nem tartalmaz elegendő mennyiségben. Ezt lehet pótolni, ha mondjuk az egy éves kori vérvétel ezt kimutatja. Egyéb összetevőit illetően elegendő lehet a színtiszta anyatejes táplálás akár egy éves korig is. De ha már tud ülni az etetőszékben, van foga, akkor lehet adni neki egyéb szolidokat. Ha a súlyfejlődés és egyéb fejlődés üteme megfelelő, akkor nem kell aggódni. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Covid kérdésre

Nyugodjon meg, őket egyáltalán nem fenyegeti veszély. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Csecsemő gyomor panaszok kérdésre

A súlyfejlődése megfelelő, elég tápanyaghoz jut, így a tápszer nemcsak feleslegesnek tűnik, egyenesen káros. Az anyatej hatására kialakuló bélflóra nem tud megfelelően kialakulni a tápszer módosító hatására. Mindenképpen bélflóra-javításra van szükség. Jó minőségű pre- és probioticumot, ill. sok omega3-at( min. 1500-3000 mg EPA+DHA) kellene Önnek rendszeresen fogyasztania, ezek az anyatejen keresztül fejtik ki a hatásukat. Ill. a picinek is kellene minden étkezés után 5 csepp Bio Gaia, ill. lagalább 2500 NE D3-vitamin. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Café au lait folt kérdésre

A neurofibromatosis nem szűrhető a szokásos vizsgálatokkal. Ebből az egy foltból nem lehet erre a betegségre következtetni. Ha min. 6 db, min, 0,5 cm-es folt jelenne meg, akkor kellene bőrgyógyásznak megmutatni. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Gyermek magas AST kérdésre

mindenképpen szükséges hasi UH, kiemelten a máj állapota kérdéses. Érdemes lenne szerológiai vizsgálatot végezni lezajlott fertőzések vonatkozásában, melyek érinthették a májat is. A magasabb eosinophil-setszám miatt pedig székletvizsgálatot érdemes végeztetni, főként parazita, ill. féregpete után kutatni. A rengeteg antibiotikum után pedig rendbe kell tenni a bélflórát, tartós, jó minőségű pre-és probiotikum adásával. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Csecsemő, fény kérdésre

Megnyugodhat, ezzel semmilyen kárt nem okozott a baba szemében, ill. látásában.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Kétéves fiam sokat iszik éjszaka kérdésre

Első lépésben érdemes egy éhgyomri vércukorvizsgálattal indítani.Ha rendben van, akkor le lehet szoktatni erről a rossz szokásról. Biztosan ellenállásba fog ütközni, de mindkettejük nyugalma érdekében érdemes vállalni a néhány éjszakán keresztül várható hisztit.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza az Influenza kérdésre

Kedves anyuka! Az influenza leginkább a 65 év feletti korcsoportra jelent reális veszélyt. A csecsemőket védik az anyai ellenanyagok, ha pedig szoptat, akkor egyéb védő faktorok is szerepet játszanak. Ők gyakorlatilag nem érintettek a betegségtől. Egyébként az immunitás fokozható a D-vitaminbevitel növelésével is. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Széklet vissza tartás kérdésre

Időnként előfordul, talán a veszteségtől való félelem kifejezésmódja. Nem igazán lehet fizikai síkon kezelni. Azt javaslom, hogy a téma kerüljön kivezetésre, ne foglalkozzon vele, ne hívja fel a gyermek figyelmét ismételten a problémára. Magától meg fog szűnni.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Baba hízása kérdésre

Egyelőre semmit nem kell tenni, egy hónap lassabb hízás két hónap átlag feletti hízás után nem gond. Csak szoptasson tovább.Az egyszerre elfogyasztott 150 gramm viszont egy kissé soknak tűnik.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza Állandó köhögés, orrfolyás 2,5 éves gyermeknél kérdésre

Kedves Szilvia! A bölcsődés korú gyermekek visszatérő vagy elhúzódó betegségei igen gyakoriak. Az immunrendszerük még nem találkozott a közösségi kórokozókkal. A jártasság megszerzéséhez ki kell állniuk a betegséget. Az így keletkező memóriasejtek fogják majd megakadályozni, hogy egy hasonló kórokozóval történő fertőzésnél újból betegnek kelljen lenni. Ez a folyamat az óvoda végéig eltarthat. Egy-egy vírusfertőzés kapcsán a köhögés átl. statisztikai ideje 19 nap. Ennek fényében a 6 hét soknak tűnik. F-O-G vizsgálattal megállapítható, hogy van-e orrgaratmandula-érintettség. Helyi hatású, kombinált orrcsepp alkalmazása is segíthet az orrváladékozás megszüntetésében. Ill. meg kellene emelnie a D-vitaminbevitelt, min. 3000 NE-re. Ha ezek sem segítenek, akkor mellkasrtg iskellhet, ill. a labor sem nélkülözhető.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Baba széklet ritkán kérdésre

Az tény, hogy anyatejes babáknál hosszabb idő is eltelhet két széklet között, mindenféle baj nélkül. 10 napot azonban soknak tartok. Mivel első alkalommal fordult elő, ezért kivizsgált nem tartok indokoltnak. Csak ez miatt nem indokolta hozzátáplálás. A nagymozgások beindulásával spontán is javulhat a helyzet. Amit érdemes adni, az jó minőségű és elég nagy mennyiségű probiotikum. Üdvözlettel: Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Labor/ got kérdésre

Születése után, amikor besárgult, bilirubinszintet vizsgáltak. Ez csökkent le. Ekkor nem szoktak májfunkciós értéket vizsgálni, csak komoly betegség gyanúja esetén. Most nem bilirubint néztek, hanem májfunkciós értéket. Ezt korábban nem vizsgálták, így nincs összehasonlító érték. Ez önmagában kevés ahhoz, hogy bármire is következtetni lehessen. Ezt az értéket kell majd kontrollálni, ill. ha kell, ez alapján kiterjeszteni a vizsgálatokat. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Védőoltás! kérdésre

Nyugodtan beadathatja most is a szükséges oltást, nincs releváns kockázat. A nagyobbik gyereknem nem kell több oltás. Dr. Németh László

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Bordán található kemény csomó kérdésre

Lehet, hogy a bordája, de ezt így nem lehet eldönteni. Érdemes gyermeksebészt felkeresni.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Vèlemèny kérdésre

A képen is jól kivehető, hogy a gyomor, ill. a bélrendszer érintett. Tartósan nagy csíraszámú probiotikum, komoly prebiotikum, ill. szénhidrátszegény , lehetőleg glutén-és tejmentes diéta kell, min. 3-6 hónapig.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Magzati szívultrahang lelet kérdésre

Foramen ovale apertum, szívsövényhiányt jelent. Ez záródhat spontán is. Rendszeresen ellenőrzik. Ha nem okoz problémát, nem kell vele foglalkoizni.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Magas véreredmények kérdésre

Azt fontos lenne tudni, hogy miért történt ez a vérvétel. Csak úgy nem szoktunk ilyen vizsgálatokat kérni 7 éves korban, pláne tünetmentes esetben. Egyébként az eredmények gyakorlatilag normálisak, ha nincs ismert betegség, tünet, a felmenők között sem.

Ismerje meg szakértőinket!