+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Fertőző betegségek kategória

Legújabb válaszok Fertőző betegségek kategóriában

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Malária-Indiában kérdésre

http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/asia-(east)/india/india-malaria-map.aspx http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/chapter-3-infectious-diseases-related-to-travel/travel-vaccines-and-malaria-information-by-country/india#seldyfm533 Sajnálom , h így járt. ( jó volna tudni, hol nem látták el korrekten) Ahol van, az nem malária fertőzött övezet (lahatséges, de nem gyakori) A rovarrisztás azonban fontos, mert Dengue láz és Japán encephalitis ettől még lehet azon a fertályon.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Veszettség erdőben kérdésre

Ha mindez Afrikában történt és a fűben egy veszett állat tetemén tenyerelt sebes kézzel, akkor igen. Hazánkban jelenleg elvétve van veszettség ( behurcolt) Békés megye volt érintett. A veszettséget veszett állat nyálával történő érintkezéssel lehet elkapni, ha az hámfoszutott területtel, nyálkahártyával érintkezik.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Mennyi esély van a HIV fertőzésre? kérdésre

Egyetlen nemi kapcsolattal is lehet fertőződni. Az esélyek latolgatása helyett javaslom az anonim HIV szűrést.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a HIV vírussal lehet étel által fertőződni? kérdésre

Nem az AIDS ,ami ilyenkor szóbajön.....Szorongás helyett anonim AIDS szűrést javaslok. de nem a töröktől. És úgy általában az "A" vírus májgyulladás elleni oltást.

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a HPV fertőzés? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Magyarországon is létezik olyan laboratóriumi vizsgálat, amely férfiaknál is kimutatja a HPV vírus jelenlétét. Azonban a férfiak többségének nem okoz egészségügyi problémát. Elsősorban azt kell tehát észrevennünk, hogy kialakul-e valamilyen HPV okozta betegségünk. Az egészséges immunrendszerű férfiaknál ritkán alakul ki betegség HPV fertőzés következtében. A biztonság kedvéért rendszeresen végezzen önvizsgálatot. Tisztelettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Mekkora a fertőző betegség valószínűsége? kérdésre

Statisztikailag van persze némi esély HIV,HCV,HBV fertőzésre vér útján, de a valóságban az esély nulla.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Már fertőzött betegnél jelentkező tünetek kérdésre

Hogy aktuálisan kell-e Lariamot szednie azt az aktuális helyzet szabja meg. Közép és nyugat Afrikába általában mindig van malária , egyéb helyeken az utazás központ ad felvilágosítást. 5 évvel ezelőtti malária miatt nem lehet hőhulláma most, mert akkor nagyon beteg lenne már azáltal, h a paraziták uralnák a vérképző szerveit.Mindazonáltal lehet más betegsége Afrikából.Javaslom, keresse fel a Lászlókórházi trópusi ambulanciát!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hepatitis kérdésre

nem tudom, h védett-e B hepatitisz ellen. Fertőzést így elkapni minimális eséllyel lehet csak. Ha fél ellenőriztesse a védettségét és a szerostátuszát.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza az Aspergillus fum. gomba - Hova forduljak kezelésért? kérdésre

Amilyen szervét érinti ,olyan orvoshoz forduljon.Kérje háziorvosa segítségét.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Tetanusz elleni oltás - Mikor kell borogatni? kérdésre

Semmikor! Ha lázas, vagy fáj fájdalom és lázcsillapítót kell bevenni.

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Campillo és Salmonella fertőzés után mikor mehet a gyerek óvodába? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Állapottól függően a háziorvosuk véleménye és igazolása alapján mehet közösségbe gyermeke. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a WC deszka és a HIV kérdésre

HIV fertőzés közvetítésének ilyen módon NINCS veszélye.

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza az Iskolai hepatitisz védőoltás kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az iskolai kötelező védőoltások megtagadása hatósági eljárást von maga után. Az oltások kizárólag ellenjavallat esetén nem adhatóak be, ezt háziorvosa, illetve a védőoltási tanácsadó szakorvosa ítélheti meg. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Lyme kór kérdésre

Tisztelt Kérdező! Sajnos a kijelölt útvonal nem jelent semmit a kullancsok szempontjából. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Mikortól fertőz a rubeola? kérdésre

Magyar országon élnek??? Itthon nincs rubeola. A rubeola a kiütés megjelenése előtti naptól fertőz. Az átvészeltséget rubeola HAG vagy IgG pozitivitás jelenti.

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Lyssa fertőzés állati eredetű széklettől lehetséges? kérdésre

Lyssa vírus székletben nem ürül. Szerencsére a veszettség elterjedtsége nem olyan mértékű, h az urbanizált vadállatok átfertőzöttek legyenek. Előfordul pest megyében veszett állat, de azok erdőből elkóborolt rókák - ezekkel érintkezhetnek ugyan városi állatok, de ez elvileg értendő és ezért óvatosnak lenni. A veszett állat nyála és harapása, nyálával szennyezett szőr sebes kézzel való simogatása okozhat fertőzést. Azontúl, h az állati széklet érintése nem túl gusztusos és ezer más bajjal szolgálhat , mint a veszettség ( Listeria,Giardiasis,Toxocariasis stb) - ezért célszerű a gyereknek ezt megmagyarázni a saját szintjén.

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a HCV a családban kérdésre

Tisztelt Kérdező! A Hepatitis C vírus átviteli módja percutan, azaz úgy fertőződhet meg valaki, ha hepatitiszes beteg vérével, vagy egyéb testnedvével érintkezett, és az bejutott szervezetébe. Az Ön által leírt élethelyzetben a fertőződés nem valószínű, az általános higiénés szabályok betartása mellett. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Herpeszből kialakuló ótvar kérdésre

A háziorvoshoz tessék fordulni, megmutatni a gyereket. Így hogy semmit nem tudok általános állapotáról , nem adok egyénre szabott tanácsot! Az ótvar gyógyítása pörkleáztatás, betadine ecsetelés naponta többször! Herpeszt ágyról elkapni nem lehet, kivéve , ha valaki mélyen immunsérült, azt pedig nem engedik haza kórházból és nem a bőrgyógyászaton kezelik.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Nyest és a veszettség kérdésre

Ekkora veszély veszettség terén azért nincs. Inkább kellemetlenek és kártékonyak ,mint veszélyesek. Kérjenek segítséget a kártevőírtótól vagy a helyi erdésztől - vannak praktikák és szerkezetek a távoltartásra.

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Bárányhimlő vs. övsömör kérdésre

A gyermekkorban lezajlott bárányhimlő után visszamaradhatnak vírusok az ideggyökben, melyeket a szervezet immunrendszere "kordában tart". Ha bármely tényező megterheli az immunrendszert, aktivizálódhatnak ezek a vírusok és kialakul az övsömör. A bárányhimlős gyermektől csak bárányhimlőt kaphat az, aki nem esett át a betegségen, vagy nem részesült védőoltásban. Az oltott gyermeknél, ha a közösség, amelyben él alacsony szinten átoltott, megkaphatja a betegséget, de sokkal enyhébb lefolyású lesz. A betegségmentes eredmény akkor érhető el, ha 80%-a a környezetének védőoltásban részesült. A lappangási időt az oltás nem befolyásolja.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Friss vér a balatoni stégen - van esély arra, hogy HIV-vel fertőződjünk? kérdésre

Vérnyom ott is van,ahol nem látja, sőt millióféle különböző kórokozó hagyta nyom. A fertőzések esélye ilyen módon a nullával egyenlő.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a HIV vírus fertőzés fehérneműtől kérdésre

Azon kívül, hogy nem gusztusos, ami történt más veszély nem fenyegeti.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Szúnyog és a HIV terjedése kérdésre

Nem. A HIV nem vektor által terjesztett fertőzés, a vírus hamar pusztul, sok sok kópiaszámban kell bejusson emberről, emberre vagy emberszabásúból emberbe.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Lyme kór kérdésre

azithromycin nincs az ajánlásban lyme kór ellen ( ha egyéb betegséget nézünk az 5 napos kezelés= 10 nap más antibiotikummal) doxicyclin 2x100 mg 10-21 napig vagy amoxycilln 3x500 14-21 napig nem tudom, h ki és milyen tünet alapján diagnosztizálta a lyme kórját,de a kezelés,amit kap nem biztos www.kullancs.hu

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Kismedencei gyulladásra antibiotikum kérdésre

Elmúlhat a gyulladása, mert a legtöbbször Chlamydia okozza a panaszt, amire megfelelő gyógyszer az azithromycin

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Körömgomba kezelése kérdésre

Azt javaslom, hogy ha valóban gombás a köröm, akkor a patikában vegyen Loceryl gomba elleni körömlakkot, amelynek heti használata elősegíti a nem előrehaladott körömgombásodás gyógyulását, ha a kezelést a beteg körömrész lenövéséig folytatja. Számítson rá, hogy a gyógyulás a köröm növekedési ütemétől függ.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hepatitis A elleni védőoltás kérdésre

Magyarországon is érdemes volna török bevándorlók nélkül, mert itthon járvány van 2 éve. Ausztriában 3 éves korra a kullancs encephalitis elleni oltás is szüksége lesz, mert ott sok a fertőzés.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Lyme kórt megelőző antibiotikumos kúra kérdésre

Abszolút nem igaz!!! A kullancsok ellen lehet védekezni riasztóval; ultrathon, vape

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Fertőződhettem veszettséggel? kérdésre

Ha olyan országban lennénk,ahol a denevérek fertőzöttek akkor az ilyen kontaktus is veszélyes tud lenni.Magyarországon a denevérek nem fertőzöttek,ezért csak támadás esetén javasolt az oltás. Mindentől függetlenül a jövőben védőoltözet nélkül ne próbáljon denevért menteni!

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Lyme folt? kérdésre

Csak ugyanazt tudom válaszolni,mint az előbb, nem Lyme betegség okozta a tünet.

Ismerje meg szakértőinket!