+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Fertőző betegségek kategória

Legújabb válaszok Fertőző betegségek kategóriában

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Lyme folt? kérdésre

Ez a folt artefact, azaz mechanikai nyomás okozta,ha nem emlékszik ilyesmire,akkor is. A Lyme kór okozta kiütés nem múlik, elsőt növekszik. Vérvétel nem szükséges, sőt felesleges, sőt káros. www.kullancs.hu

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Varrótű és a HIV kérdésre

Hát, ha lánya előtt egy HIV beteg saját magába szúrta és a tűn vér volt ,ami nem száradt be és a lánya a véres-nedves tűvel magát megszúrta, úgy hogy ő is vérzett, akkor csekély lehetősége van a fertőzésnek. Nyilván ilyen helyzet nem áll fenn, nem kell aggódniuk.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Kullancs csípés után? kérdésre

Esélyt latolgatni felesleges. Nem lehet tudni pontosan a kullancsok fertozottseget.Sokkal ritkabb a kullancs encephalitis es Lyme kor, mint amennyi csipes torténik. Az encephalitisre jellemző a hőemelkedés, vagy inkább a láz? laz - csipes utan 10-14 nappal jelentkezik influenza szeru tunetekkel.Gyogyul majd par nap mulva idegrendszeri gyulladas jelei kezdodnek Érdemes még idén beoltatnom magam a kullancsok ellen? idényben az oltas veszelyes rosszabbul jar ,aki flig vedett es fertzott kullancs csipi, mint aki nem oltott. Alkalmazzon riasztot - Ultrathon Mikor érdemes esetleg laborban vérből megnézetni, hogy fertőződtem-e lyme-al? SOHA!!! A Lyme kor bortunetettel kezdodik, ami egy klinikai diagnozis! javaslom:www.kullancs.hu oldalt!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Megfertőződhettem-e hepatitis c vírussal? kérdésre

igen, megfertőződhetett vegyen részt szűrővizsgálaton vérvizsgálatot az OEK vírus laborjában végeznek térítés ellenében orvos letölti a kérőlapot, kitölti ön elvisz a vért és fizet helyben is van vérvétel www.oek.hu

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Kullancs csípés után? kérdésre

Lyme betegségre számíthat - 7-10 nappal a csípés után folt,karika: ez esetben antibiotikum kezelés szükséges. Teljesen indifferens, h meddig volt magában a kullancs ha bent marad fejrész, az külön problémát nem jelent.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hepatitis fertőzés kérdésre

Hepatitisz A vírus fertőzést lehet így elkapni, ha fertőzött személy személyes higéniája rossz ( széklettel fertőzött a keze.) A fertőzés lappangási ideje akár 1 hónap lehet.Klinikai tünet - barna vizelet esetén mutatható ki a vírus a vérből. Vagy azt tudja megállapítattni,h már túlesett korábban a fertőzésen HAV IgG - ezt OEK vírus laborjában leadott vérből térítés ellenében vizsgálják.

Dr. Ágoston Zsuzsanna (háziorvos szakorvos) válasza a Bélférgesség kérdésre

Kedves Kérdező! Ez alapján nem tudom beazonosítani, hogy milyen parazitáról van szó, széklettenyésztésre lenne szükség! Mindenképpen figyeljen oda gondos kézmosásra, higiéniai szabályok betartására a későbbiekben! Üdvözlettel!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Környezeti felületekkel való kontaktus és a HIV kérdésre

HIV fertőzése ilyen módon nem lesz, de lehet "A" vírus fertőzése, salmonellosisa,Clostridium fertőzése,Staphylococus fertőzése,Rotavírus fertőzése és sorolhatnám végtelenségig, mert attól függ mit nyal, mikor nyal és mennyit nyal. Azt gondolom, 3 éves gyermeknél az értelem olyan fokú, h következetes magyarázattal el kell érni, h ne csinálja ezt. Ritkán a gyermekeknél a kényszeres szájbavevés és rágicsálás vashiány vagy nyomelem hiány oka is lehet, ezt még érdemes ellenőrizni!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Txoplasma 1 éves gyermeknél kérdésre

A toxoplasma fertőzés a magzatai életkorban elsznvedve okoz súlyos károsodásokat. Születés után ÁRTALMATLAN betegség! Nincs értelme küzdeni,h kiderítse és ráadásul nem kell hozzá macskaürülék,elég egy fűszál!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Baktériumtól szemprobléma/vakság kérdésre

Baktériumok milliióival élünk EGYÜTT szimbiózisban, egymásra utalva.A bélbaktériumok zömében ilyen élőlények. A kórokozó baktériumoknak saját környezetük van, ahány baktérium annyiféle.Nyilván van helyzet,amikor közvetlen fertőzést tudnak okozni, de saját bélbaktérium, saját ruhán keresztül nem okoz szemfertőzést. Ha aggódása reális lenne, nem lenne egészséges ember a földön. POntosan nem is értem milyen következtetéssel jutott el a baktérium fertőzéstől a látásromláshoz, de nem aktuális fertőzés okozza, hanem a sikertelen látásjavító műtét, vagy egyéb szemészeti vagy belgyógyászati ok.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a HIV fertőződés gombostű által lehetséges? kérdésre

nem de tetanusz fertőzése lehet tőle, ha életkorszerinti oltásai nincsenek redben

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Kismamánál EBV vírus kérdésre

A leletből azt lehet tudni, h Ön valaha átesett EBV fertőzésen. A terhesség alatt az IgM igen gyakran álpozitív,kétes eredményt ad, ami nem jelent aktuális fertőzést. Egyetlen értelme van terhesség alatt a vizsgálatnak, ha aktuális toxoplasma fertőzést igazolunk, mert annak terápiás következménye van!!!! A felnőttkori toxoplasmosis nyirokcsomó megnagyobbodással jár minden komoly egyéb tünet nélkül. Aki ilyen leletet kiad, az nincs tisztában ezzel, pont annyira,mint aki ilyen vizsgálatot kér nem referencia laborból! Kérjen segítséget a lászló kórházban dr.Arányi Zsuzsa infektológustól!!!!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Skarlát kérdésre

1. A skarlátban nincs azonnali kezelési szükséglet, várhatott volna. A felesleges antibiotikum kezelés nem veszélytelen játszma, gondoljon arra, hogy egyéb gyógyszereket sem magától veszt be! 2. Az azithromycin nem első választandó szer, de lehet alternatíva. 5 napos kezelés elegendő. 3. nem veszélyes terhességre a skarlát. A baktérium toxin termelése ellen felnőttek védettek. javaslom a www.gyermekbetegsegek.hu oldalt

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Veszettség kérdésre

Ha az a kutya aki az ön kutyájának sérülését okozta megfigyelhető 10 napig és nem alakul rajta veszettség tünete,akkor nem jön szóba veszettség. Csak azért mert az oltás lejár, még nem veszett egy állat. Amúgy a beteg állat fertőzne.A kutyája oltást kapott, h ne legyen veszett. Egyébként a veszett állat nyála is fertőz, sőt a nyállal szennyezett szőre is. A betegség pár naptól több évig is lappang. A veszett állat agyából lehet kimutatni a betegséget, ez egyenlő azzal, h az állatot leölik. Nem utolsósorban fontos, hogy hol élnek,egyáltalán szóbajön-e veszettség megbetegedés arrafelé. Úgy tűnik, aggodalma felesleges, engedje el ezt a problémát!

Dr. Ágoston Zsuzsanna (háziorvos szakorvos) válasza a Nátha - Mit tegyek, ha folyik az orrom és fáj a torkom? kérdésre

Kedves Kérdező! Vírusos felső légúti fertőzés állhat a háttérben, mely fertőző, torokfertőtlenítő, orrcsepp, C vitamin, bő folyadékfogyasztás, pihenés szükséges. Ha nem szűnnek a panaszai 1 héten belül, keresse fel háziorvosát! Üdvözlettel!

+ További 2 válasz erre a kérdésre

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Hepatitis B kérdésre

Tisztelt Kérdező! Meg kellene keresnie a háziorvosát ezzel kapcsolatban és laborvizsgálati eredmények alapján (HBsAg, Anti-HBs, HBV-DNS, májfunkció) kiderülhet, hogy fertőzhet-e még, vagy hordozó. A Hepatitis B vírus parenterálisan, tehát vérrel, nyálkahártyán keresztül vagy szexuális úton vihető át.A laboreredmény és egyéb tünetek (vagy hiányuk) alapján dönthető el, hogy milyen kezelést igényel. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a HIV fertőződés lehetséges így? kérdésre

HIV , hepatitis fertőzést így nem kap el - elvileg persze lehetséges, de gyakorlatilag az esély nulla. Egyéb fertőzés borotválkozással wellness nélkül is előfordul a bőrön lakó baktériumoktól - staphylococus.Wellnessben pseudomonas fertőzést kaphat. Jelenleg az aggódáson túl semmit nem tud tenni.Tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Lepkehimlő - várandósság kérdésre

Ha Ön még nem volt parvo vírus fertőzött, akkor lehet gond a babaával. Nem a torok fájás a tünete a fertőzésnek. Tenni annyit lehet, h vérvétellel ellenőrzik az Ön védettségét, ha volt fertőzése már, akkor nem jelent veszélyt. Ha negatív, akkor a babát monitorizálni kell sűrűn és ha kell magzati életben kell vércserét végezni ( ennek igan csekély esélye van, h bekövetkezik)és baj nélkül megszületik.

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Schnabel Róbert (belgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Salmonella tünetmentes hordozó. kérdésre

Kedves Kérdező! Erre az általános kérdésre sajnos konkrétan nem tudok válaszolni. Pl: vannak spontán szűnő fertőzések pl. virális kórokozóktól, ill. bakterialisaktól is, A szervezet immunválaszától függ. Ebből érthetően ennek az utóbbinak kell jól működnie. Üdvözlettel: dr. Schnabel Róbert

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Tisza Tímea (bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos) válasza a Chlamydia kérdésre

Lehet,hogy már 6 éve megvan,de az is elképzelhető sajnos,h a partnere nem volt hű Önhöz.Mindenképpen őt is kezelni kell.Üdvözlettel,Dr Tisza Timea Körúti Orvosi Centrum

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Lehetek-e fertőzésveszélynek kitéve? kérdésre

Kedves Kérdező! A leírt körülmények alapján sajnos nem kizárható a fertőzésveszély. Ha aggodalmai továbbra is fennállnak, a munkakörülmények pontos kivizsgálásához javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyén illetékes hatóságo(ka)t. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Sűrű elhúzódó köhögés kérdésre

Dehogynem lehet!!! A felnőttkori szamárköhögés elhúzódó köhögéssel vérképben lymphocytosissal jár. Igazolni vérvételből lehet ebben a stádiumban. A tünetek most már maguktól fognak elmúlni a helyesen választott gyógyszer sem segítene. A dolgozik a Klinikán dr Nemes Éva,aki oltási tanácsadó és infektológus, kérjenek tőle helyben tanácsot! Óvodás gyermeknek a Prevenar 13 oltás nagyon fontos!!!!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Skarlát kérdésre

Onnantól, h antibiotikumot kap, nem fertőz. Felnőttekre a skarlát nem veszélyes, mert a baktérium toxinjával szemben védettek vagyunk. Kisiskolás korban még elkapható. A közösen használt játékok háztartási fertőtlenítővel lemoshatók. A többi unoka, ha elkapta 3-5 nappal a találkozás után lehet beteg. Ha nem találkoztak,akkor nem lesznek betegek.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Bárányhimlő kérdésre

Ahogy ez előbb írtam, kell fürdeni. Fenistil cseppel lehet enyhíteni a viszketésen

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Bárányhimlő kérdésre

Fürdeni KELL!!! Betadinos fürdő javasolt a felülfertőzés elkerülése érdekében. A korábbi fürdőzésnek nincs a jelen állapotra kedvezőtlen hatása. 7-10 napig lehet lázas és jöhet új kiütés. www.baranyhimlo.hu

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Veszettség elleni oltás indokolt-e? kérdésre

Elvileg igen. Gyakorlatilag az esély is bizonyossággal határos valószínűséggel kizárható.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Skarlát kérdésre

Skarlát lappangási ideje 3-5 nap. Láz, apróelemű kiütés testszerte kivéve száj körül.

Ismerje meg szakértőinket!