+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Fertőző betegségek kategória

Legújabb válaszok Fertőző betegségek kategóriában

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Skarláttal kapcsolatos kérdés kérdésre

Az a streptococcus,amitől Önnek a magzat miatt félnie kell, nem az ,ami a skarlát kórokozója, hanem a streptococcus agalactiae avyga B csoportú streptococcus. A skarlát kórokozója a streptococcus pyogenes, amivel ön már sokszor küzdött életében, felnőtt korban tüszős mandulagyulladás előfordulhat,de skarlát nem. Ha gyermeke elkapta és kiütése lesz,antibiotikumot fog kapni és nem lesz belőle probléma. A tüszős mandulagyulladás nem veszélyezteti a magzatot. Terhessége alatt és utána is úgy tud védekezni a gyermekkori fertőzések,ha gyakorta kezet és arcot mos, kerüli a nyállal való érintkezést gyerekekkel ( szájra puszi, utána evés stb)

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Skarlát a bölcsiben kérdésre

Nem tudok esélyt latolgatni, de nyilván azóta a tünetek alapján már kiderült, h skarlátos-e vagy nem.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hepatitis kérdésre

Kérdés, h milyen vírus?? A,B vagy C vírus. Ez egy szűrővizsgálat ,ha szeretne vizsgálatot, akkor nem önt kell elsősorban vizsgálni, hanem meg kell tudni, h a fiú anyja milyen májgyulladásban szenved! ( a szűrővizsgálat antigénenként 2000 ft az OEK vírus laborjában. vért kell hozni és a netről letöltött kérőpapírral együtt leadni a vért és fizetni helyben) Utána pedig, ha szükséges oltás kell önnek és a fiának is!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Fertőző betegség. kérdésre

A skarlát kórokozója elleni védettség ugyan nem életre szóló, streptococcus pyogenes fertőzés azonban fiatal korra, gyerekkorra jellemző. Idősek fertőzése estrém ritka, és ha bekövetkezik, tüszős mandulagyulladás lesz belőle.Ha a gyerek fertőződik és kezelve lesz ,akkor ráadásul nem adja át a kórokozót senkinek.

Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza a Skarlát - Elkaphatom? kérdésre

Kedves Szandra! Javaslom,hogy átmenetileg függessze fel a testvéréék látogatását.Ne kapja el a betegséget és akkor biztosan nem lesz semmi baj! Gyógyulást,és jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Dr.Rajnai László

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Bélférgesség kérdésre

Széklet vizsgálattal mutatható ki a féreg a székletből és a végbél tájék körüli kaparékból. Ha már aktív sexuális életet él, akkor szexuálisan is átvihető fertőzésnek is lehet tünete ( HPV) Javaslom háziorvost, nőgyógyászt.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Bárányhimlő másodszor kérdésre

Aki volt bárányhimlős, nem lesz még egyszer ! Önre és a babára nézve a bárányhimlő nem jelent veszélyt! Övsömöre lehet a környzetében előforduló bárányhimlőtől FÜGGETLENÜL, mert az átvészelt fertőzés után a vírus önben él,és reaktiválódhat.Ez az övsömör.Babára nézve nem jelent veszélyt, sőt előnyös, mert bárányhimlő elleni ellenanyagok jutnak át a babába,ami őt védi a bárányhimlőtől.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Zöld széklet kérdésre

A zöld széklet éhezési széklet vagy emésztési zavar tünete.Kérjen tanácsot a védőnőtől!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Sárgaság kérdésre

egy vérvételből kiderül, h alkohol beteg, sőt, ahogy az orvos ránéz......... ettől még lehet fertőző is a betegsége. hivatalosan elindul ilyenkor a gépezet és a májgyulladás azonnal be van jelentve, ha efrtőzés gyanu van, h az ÁNTSZ intézkedni tudjon, pl kontaktokat oltani fogják. De miért is kell megvárni egy ilyen helyzetet??? 2 év Bp és környékén májgyulladás járvány van. Előbb utóbb belesétálhat bárhol! Ezért javasolt az oltása. Kombinált oltással Twinrix Adult 0-1-6 hónap vagy Havrix 1440 oltással 0-6 hónap

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza Övsömör kérdésre

Nem fertőző betegség, csak a súlyosan immunológiai sérülésben szenvedőkre és csak akkor ,ha testi kontaktus is van,mert a hólyagbennék fertőz. A fertőző a bárányhimlő, a zoster elsődleges fertőzése, amin Ön már túl van, hiszen ennek újraéledése az övsömör! A kezelés akkor hatásos,ha Telviran ( acyclovir) 5X800 mg adagot szed! Közösségbe mehet, mint mondtam, egészséges egyéneket nem fertőz.

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hepatitisz A. kérdésre

Nem értem a kérdését! Nem tudom , mi az unoka betegsége! Májgyulladása van? Ha Ön volt fertőző májgyulladásban,akkor még egyszer nem fog fertőződni az "A" vírussal. Az ÁNTSZ most is oltja a vele érintkezőket. Oltásnak a beteggel való találkozás után legkésőbb 14 napig van értelme

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Mycoplasma kérdésre

Szerológiai vizsgálat mycoplasma fertőzést mutatott ki. EZ nem egyenlő a fertőzés igazolásával, csupán ellenanyagok jelenlétét mutatja! Nem is magyarázza hőemelkedését. Ha egyéb panasza is van - súlycsökkenés, fáradékonyság,izzadás,étvágytalanság, szomjúság stb... akkor tovább kell vizsgálni. Ha nincs egyéb panasz akkor nem kell vizsgálni. Antibiotikumot semmiképpen ne szedjen, mert értelmetlen!

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Skarlát.Mennyi a skarlát lappangási ideje? kérdésre

Kedves Kérdező! A skarlát lappangási ideje lehet 2-8 nap is, de átlagosan 3 nap. A megbetegedett kislány valószínűleg otthon maradt a fertőzés lefolyásáig, illetve ha az óvoda folyamatos és zárófertőtlenítést is alkalmaz, megakadályozható a fertőzés terjedése. A megbetegedések általában hideg évszakokban jelentkeznek, valóban függ az immunrendszer állapotától is a fertőzés lefolyása. Ha van rá lehetőség, teljes gyógyulás után térjenek vissza az óvodába, illetve újonnan jelentkező tünetekkel forduljanak mihamarabb háziorvosukhoz. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hogyan tudnám megrendelni a vagontyl oladatot? kérdésre

gondolom a gyógyszertáron keresztül, de célszerű Vagothyl - ként keresni. http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/vagothyl_huvelyoldat/1762

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Mycoplasma kérdésre

Kedves kérdező. a mycoplasma fertőzés az oka annak hogy hőemelkedései illetve kissé nagyobb a lép. Kezelhető a fertőzés, gyógyszeresen. javaslom hogy konzultáljon a kezelőorvosával, majd felírja a megfelelő gyógyszereket. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hn1 influenza kérdésre

Az elmondott panaszai alapján nem influenzás. Talán ismételten kérjen orvosi vizsgálatot, amiből kiderül tüdőgyulladása van-e, hörgőgyulladása van-e, szükséges-e antibiotikum kezelése???!!!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Féreghajtóval a felső légúti fertőzések ellen 2 és fél éves korban? kérdésre

Nem tartom indokoltnak "csak úgy" a féreghajtást!!! Valóban a cérnagiliszta fertőzés gyakori és könnyen kezelhető. Amivel a doktor keveri az ascaris, ami légúti gyulladást is okozhat, nehezebben kezelhető, nagyobb adag gyógyszer kell és ismételni kell a kezelést és IGEN RITKA súlyos betegség!!!! Nem fedi az Önök problémáját! A Vermox nem ártalmatlan gyógyszer! A helyzet kicsit más, ha a családban állat van - innentől az állatorvoson múlik, h féreghajtja -e az állatot és mit javasolt Önöknek megelőzésre!!!!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hepatitis B kérdésre

Milyen vizsgálatot csináltatott és milyen célból? Ha fogékony az azt jelenti hogy nem védett B vírus fertőzés ellen. Ha oltás utáni vérvétel-ből derült ez ki,akkor az oltási tanácsadásra kérjen időpontot Tel 4558256

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Toxoplasmosis kérdésre

Tisztelt Kérdező! Toxoplasma gondii fertőzés esetén a járványügyi rendelet szerint nem szükséges elkülöníteni a beteget, vagy megfigyelni a megbetegedés alatt, a hozzátartozókat sem szükséges kezelni. A kismamák esetében van kiemelt jelentősége a betegségnek. Mivel a macskák a kórokozó végleges gazdái és terjesztői, nagy valószínűséggel szerepet játszottak a fertőzés kialakulásában, így kiemelten fontos a macskaalom megfelelő ürítése (naponta), tisztítása, illetve fertőtlenítése. Macskákkal való közvetlen kontaktus esetén (simogatás) ügyelni kell a megfelelő higiénés magatartásra (kézmosás). Mielőbbi gyógyulást kívánok. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Rózsahimlő kérdésre

Látatlanban nem tudom megítélni a kiütéseit. Rózsahimlőt nem lehet 2x elkapni. Nem tudom honnan ír, de Magyarországon nincs rózsahimlő megbetegedés, ha lenne, vérvételből kell igazolni!

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Lakás fertőtlenítés kérdésre

Tisztelt Kérdező! Kérdéséből nem derül ki, hogy milyen jellegű betegségről van szó (enterális/légúti), legtöbbször elég általános fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel takarítani, melyeket a legtöbb üzletben beszerezhet. Enterális, tehát hasmenéses/hányásos tünetek esetén fontos a mellékhelyiség/ek (WC, fürdőszoba) és az evőeszközök, poharak fertőtlenítős elmosása, légúti betegség esetén a felületek, ágynemű, törölközők mosása fontos, ha lehet magas hőfokon, az általános higiénés takarításon felül. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a MRSA fertőzés kérdésre

Tisztelt Kérdező! Fontos lenne tudni, hogy más kórokozó is kitenyészett-e a mintából, és mi okozza a tüneteket. Amennyiben egyéb fertőzés okozza a tüneteket, akkor Ön valószínűleg hordozó (kolonizált). Erről kezelőorvosától kell érdeklődnie. Ez az állapot lehet ideiglenes is, de inkább kórházi dolgozók körében jellemző. Az MRSA fertőzés leginkább fekvőbeteg intézményben kezelt, illetve kórházi ellátásban részesült betegek esetében gyakori. Érdemes utánajárni annak is, hogy ténylegesen pozitív-e az eredménye (újabb mintavétel). Az ismert MRSA kolonizált/fertőzött beteget otthonába lehet bocsátani, a háziorvos egyidejű értesítésével, aki felhívja a figyelmet a higiénés szabályok betartására (kézfertőtlenítés). Az methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőtlenítőszerekkel szembeni érzékenysége nem különbözik a többi S. aureus törzstől, így az általánosan használt fertőtlenítőszerek használata megfelelő. A kolonizáció megszüntetése helyi kezeléssel lehetséges, melyről infektológussal szükséges konzultálni, mert nem feltétlenül indokolt antibiotikum adása kifejezetten MRSA kolonizációra (hordozásra). A gyermek sebeit illetően szintén háziorvoshoz, vagy bőrgyógyászhoz szükséges fordulni, a sebek valószínűleg a rüh fertőzés tünetei. Mielőbbi gyógyulást kívánok. Üdvözlettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Bárányhimlő kérdésre

Ha tényleg bárányhimlős, akkor Önnek 5x800 mg Telviran szedésére van szükség!!! Gyermeknek MINDEN NAP fürdésre!!!! semmi krémre! bővebb infó a bárányhimlő kezelésről:www.baranyhimlo.hu

Dr. Ágoston Zsuzsanna (háziorvos szakorvos) válasza a Meg lehet kapni a kutyáktól a férgességet? kérdésre

Kedves Kérdező! A kutyák bélrendszerében élősködő férgek nagy része képes az emberben is megbetegedést okozni. A tünetek különbözőek lehetnek, a féreg fajtától, a fertőzött ember korától, ellenálló képességétől függően. Viszketés, gyomor-bélrendszeri, légúti panaszok a leggyakoribbak. A megoldás a megelőzés, azaz a kutyák rendszeres és megfelelő módon végzett féregtelenítése, higiénés szabályok betartása. Üdvözlettel!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Pertusis kérdésre

Nem jön elő 2x szamárköhögés, hanem szamárköhögés tünete sokszor fellángol, bármilyen egyéb fertőzésre! Hol végezték a diagnózist és mikor? Kapott-e védőoltást és milyet?

+ További 5 válasz erre a kérdésre

Kulcsár Beáta (közegészségügyi és járványügyi felügyelő) válasza a Hepetitis c - Megfertőződhettem-e tűszúrás által? kérdésre

Kedves Kérdező! A Hepatitis C vírus átviteli módja valóban percutan, azaz fertőződhet valaki tűszúrás által, amennyiben a tű azt megelőzően hepatitiszes beteg vérével, vagy egyéb testnedvével érintkezett, tehát ha még az inzulin beadása előtt szúrta meg magát, mielőtt még a beteggel érintkezett volna a tű, nem kaphatta el a fertőzést, ellenkező esetben (beadás után) sajnos nem teljesen kizárható. A vírus lappangási ideje hosszú (2-26 hét is lehet). Ha nem tudja teljes mértékben kizárni a fertőződés valószínűségét, érdemes a közeli Infektológiát felkeresni a konkrét problémával és a vírusra jellemző HVC RNS, később pedig anti-HVC vizsgálatát kérni laborvizsgálat során, mert a teljes vérképből sem mutatható ki egyértelműen a friss fertőzés, ugyanis az emelkedett májenzimek számos más betegségre is utalhatnak. Remélem tudtam Önnek segíteni. Tisztelettel, Kulcsár Beáta

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Hörgőgyulladás ellen mit javasol? kérdésre

Az antibiotikum ezt nem oldja meg, miután vírus betegségről van szó, Javaslom a www.gyermekbetegsegek.hu oldalon a légúti fertőzések részt. Gyermekének egy fül orr gégészt, h ellenőrizze nincs-e nagyobbodott orr mandulája!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Nemi szerv duzzanat kérdésre

Valószínű Bartollin mirigy gyulladása van. Gyakori nőknél. Vegyen Betadinos ülő fürdőt és mutassa meg nőgyógyásznak ( én gyermekgyógyász és védőoltási szaktanácsadó vagyok) Méhnyakrákot nem csak nemi úton terjedő vírusfertőzés után lehet kapni, bár ez a leggyakoribb módja, lehet valakinek spontán is! A tünete nem rákos tünetnek felel meg!

Dr. Kulcsár Andrea (oltási tanácsadó) válasza a Staphilococcus aureus kérdésre

NINCS és nem is szükséges!!! Ahogy az ellenőrző toroktenyésztés sem volt szükséges! Ha kapott Ospen kezelést 10 napig,akkor azzal befejezettnek kell tekinteni a kezelését.

Ismerje meg szakértőinket!