+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Mozgásszervi betegségek kategória

Legújabb válaszok Mozgásszervi betegségek kategóriában

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Tetoválás szalagszakadás után kérdésre

Kedves Majzik Petra! A Clexant, ami egy alvadásgátló gyógyszer, azért kapta, mert a begipszelt lábát nem tudta mozgatni és jelentősen megnőtt a trombózis keletkezésének veszélye. Ha már nincs rögzítve az alsó végtagja és képes terhelni, nincs duzzanat a tetoválandó területen, a tetoválásnak nincs akadálya (legfeljebb esztétikai). Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. Ormos Gábor (orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus) válasza a Térdfájdalom kérdésre

A rtg felvétel csupán annyi információt ad, hogy mérsékelt foku izületi kopásos folyamat van. Véleményezéshez számos másra is szükség van pl van-e fájdalom, milyen, mikor, mire, a személyes vizsgálattal van-e mozgásbeszükülés, deformitás, melegség, duzzadtság, hol van nyomásérzékenység.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Visszatérő hátfájás kérdésre

Tisztelt Pap Mónika! A lelet legfontosabb eleme az alsó háti szakaszt érintő gerinccsatorna szükület, mely elsősorban felelős lehet a panaszaiért. Ez e geroivcsatorna Hogy milyen terápia szükséges ennek megoldására, az főleg a panaszaitól függ. Erről nem sokat írt, de kezelóotvosa segíthet. Több fejlődési zavar, variáció is színezi a leletet (főleg Schmorl herniák), ezek azonban nem szoktak műtéthez vezetni. Nyilván, minél több féle eltérés van, annál többféle lehet a panasz is. Azt gondolom-hangsúlyozottan a panaszok pontos ismerete nélkül-, hogy jelenleg nem a műtét, hanem a konzervatív terápia van napirenden (gyógytorna, masszázs, elekrtomos kezelések stb.). Ennek elégtelensége esetén jön szóba más, például mútéti kezelés. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Coxarthrosis kérdésre

Tisztelt Földi Miklós! A csípőkopás sok problémát vehet fel, emiatt nagyon helyesen, foglalkoznia kell vele. A legfontosabb a torna. melynek szokásból rendszeressé kell válnia. gyógytornásztól kell ellesni az alapfogásokat. A rendszeres sportolás nagyon hasznos, ilyenkor a gyógytornán tanultakat a bemelegítés során kell használni. Ami árthat, az mozgáshiány, illetve az extrém terhelés. Szabad, sőt jó futni, gyalogolni, kirándulni, úszni, korosztályával esetleg labdajátékot űzni. Fő szabály, hogy bármit csinálhat, ha azzal kapcsolatban nem érzi, hogy rossz, amit csinál. Porcvédő gyógyszer rendszeres szedése jó lehet (Condrosulf, Hyal joint, Dona stb.). Fájdalomcsillapítót csak panasz esetén. Napi minimum 30 perc intenzív mozgás kell. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Farokcsont kérdésre

Tisztelt László Ágoston! Sajnos nem elég pontos volt a leírás, fogalmam sincs, milyen területről kérdez. Javaslom, készítsen egy rajzot, s jelölje meg a pontos helyet. Esetleg keressen olyan anatómiai ábrát a neten, ami segít a terület azonosításában. Akkor talán sikerül megválaszolnom a kérdését. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a BALESET MIATTI PORCKOPÁS KEZELÉSE kérdésre

Tisztelt Halmai Tamás! Nehéz egyértelmű jó és rossz dolgokat megjósolni. A porc-ellentétben a csontokkal- nem képes teljes értékű regenerációra, ezért a sérülés helyén hegszövet keletkezik. Ebből valóban kiindulhat a szomszédos szövetterületek sérülése ("kopása"). A későbbi probléma mértékét sok minden megszabja (pl. az eredeti sérülés mérete, helye, vagy hogy az érintett porcterület mennyire terhelt a mozgás során stb.). Sajnos minél nagyobb, vagy kiterjedtebb a sérülés, annál valószínűbb a későbbi panasz. Mit tehet ez ellen? A mozgás mindenképpen fontos. Legyen kapcsolata gyógytornásszal, rendszeresen tornázzon, tanuljon meg jóga, vagy tajcsi gyakorlatokat. Ússzon, sétáljon sokat. Kerülje a túlterhelést (valószínűleg, nem síelhet, nem mászhat hegyet, ne emeljen nehéz súlyokat). A legfontosabb: minél kevésbé tekintse magát betegnek, ne erről szóljon az élete! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Talpi sarkantyú kérdésre

Kedves Rácz Péterné! Sokféle kezelés lehetséges. Létezik sarokemelő párna, lyukasztott sarkú betét, ezek viselése abban segít, hogy a fájdalmas pont ne legyen feltámasztási felület (gyógyászati segédeszköz boltok). Vannak elektro- terápiás eszközök (lézer, kisfrekvenciás kezelések). A fájdalomcsillapítók hosszú távon megszüntethetik a panaszt. Szóba jöhet lokális injekció is. A röntgen hatásos, de ezt utolsó beavatkozásnak használjuk, mert a kezelést követően semmilyen más kezelés nem adható hónapokon át. A hozzáférés nehézkes (ORFI, Onkológiai Intézet). A lökéshullám tűnik a legalkalmasabb kezelésnek, de jelenleg ezt az egészségpénztár nem finanszírozza, csak magánrendelőkben érhető el (lsd. NET). Alapvetően valamennyi kezelés hatékony lehet. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Kovács Gabriella (homeopata orvos) válasza a Fájdalom kérdésre

Attól függ mekkora a sérv, a manualterápia, Motto tapasz, Arnika kenőcs. Szakorvosi ellenőrzés szükséges. Üdvözlettel

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Hoffa zsírszövet eltávolítása kérdésre

Tisztelt Kérdező! A Hoffa zsírtest térkitöltő funkcióval bír, hogy a térd minden helyzetben feszes maradjon. Eltávolítása esetén a helyét néhány hét alatt zsírszövet, vagy hegszövet tölti ki, mert a természet nem hagy lyukat sehol. Ha feltéve, de meg nem engedve, hogy funkciókárosdás maradna vissza, azt semmiképp nem a tér kitöltelensége okozza, hanem az eredeti sérülés, károsdás miatt fellépő hibák nem megfelelő (vagy nem lehetséges) javítása. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Gerincsérv kérdésre

Kedves Imola! Sajnos nem tudom visszanézni, de néhány napja egy terhes kismama jelentkezett hasonló panaszokkal, talán ön volt az. Amennyiben nem terhes, az adott panaszok miatt neurológust, vagy idegsebészt, vagy reumatológust kell felkeresnie. Erre akkor is szükség van, ha már többször megtette ezt az utat, mivel lehet, hogy műtéti megoldás jön szóba. A súlyos panaszok miatt a műtétre a járvány ellenére is sor kerülhet. Amennyiben terhes, a panasza ezt veszélyeztető körülménynek számít, ezért betegállományban kell lennie a szülésig. Sokat kell pihennie, gyógytorna folyamtosan szükséges, egyedül is kell csinálnia! A gyógyszerek mellett szabadon kapható, helyi Flector tapasz (esetleg felírható Keplat tapasz) használható, vagy felírható Ritex pakolás (napi 30'). Ez csökkenti a tabletták számát. Műtét csak szülés után lehetséges. További kérdésekkel a NETen is elérhet. Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Porckorongkitüremkedés/sérvprobléma terhesen kérdésre

Kedves Hölgyem! A porckorong "kitüremkedését" nevezzük gerincérvnek. Ennek különböző súlyossági fokozati vannak, a teljes panaszmentességtől a mütétet igénylő súlyos tünetekig. Idegrostokat nyomhat a csigolyák közti résből kitüremkeő porckorong, a legtöbbször ebből származnak a panaszok. Sokszor az izomfeszülések csökkenése, vagy a az idegszálak poziciónak megváltozása segít megszünteni a panaszokat. Terhesen a fizioterápiás, vagy gyógyszeres kezelés problémás lehet. A terhes torna sokat segíthet, de vannak tehespanaszokra specializálódott gyógytornászok is (érdeklőjön gondozó orvosától, vagy a neten). Ritex pakolás napi 30 percen át használva sokat segíthet. Üléskor a dereke mindig legyen kényelmesen megtámasztva. Pihenjen sokat. Lehetőleg ne hajoljon előre. Állapota akár a terhesség veszélyeztetésének is tekinthető, betegállományba mehet a terhesség idejére. Fájdalomcsillapító szedést a gondozó orvosával kell megbeszélnie! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Hátizom terhelés kérdésre

Tisztelt Uram! A sérv okozta panaszok csökkentésére sérvkötőt kell viseljen, ez recept nélkül is kapható, munka alatt mindig hordja! A derékfájdalom elsősorban gyógytornával enyhíthető, de 3 hónapig ez is kerülendő lesz, ha egyszer a műtétre sor kerül. Vannak egyszerű, ügyes gyakorlatok: például reggel felkelés előtt, hanyatt fekve huzza talpra mindkét lábát, majd a két térdét szorosra zárva fordítsa el a medencéjét 10x jobbra, majd 10x balra, de úgy, hogy közben mindkét válla maradjon az ágyon. Másik: felállva, derekát megtámasztva hajoljon hátra 5-10x, minden reggel. Fájdalomcsillapító gyógyszerek recept nélkül is kaphatóak Ezeket a TV-k folyton hirdetik. A reggelinél jó bevenni, de rendszeres szedése így is okozhat gyomorpanaszt. A deréköv viselése a sérv miatt most nem jó, a műtét után 2-3 hónappal sokat segíthet. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Üléskor fáj a fenekem a bal combom és a térdem felet időnként szúr és fáj a gerincem alja kérdésre

Tisztelt Ágoston László! Az MR gyakorlatilag negatív, nem tartalmaz olyan adatot, mely a panaszát magyarázná. Panaszaival reumatológust keressen fel első körben. Lehet, hogy más képalkotó eljárásra lesz szüksége (pl. rtg-re) mert a csontok szerkezete nem látszik az MR képen. Amennyiben végbélmüködési zavari lennének (pl szérekedés, aranyér), gasztroenetrológia lehet a következő lépés. Volt esetleg olyan elesése, amelyet összefüggésbe tud hozni a panszaival? Ha igen, ez esetben szintén reumatológus segíthet, farkcsont rtg felvétel jön szóba. Tisztelettel Dr. lászló Gábor reumatológus

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Pattanó ujj kérdésre

Kedves Tóth Fanni! Ha jósolnom kell, mindig azt szoktam válaszolni, hogy "ha elég sokáig él, lehet még panasza". Egyértelmű válasz nincs a kérdésére. A mozgatás (pl kislabda szorongatása) gyógyszeres kenőcs (pl Diclac), porcvédő szerek (pl.Dona) előnyös lehet. Ha műtétre kerül sor, az hosszú távon is megoldja panaszait. De hál' istennek, a műtét nem gyakori végkifejlet. Legtöbbször lokális injekció évekkel elodázza, vagy teljesen megszüneti a műtét veszélyét, még akkor is, ha néha enyhe panasz még jelentkezik. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Hátfájás kérdésre

Kedves Oláh Erzsébet! Feltételezem, hogy úgynevezett bordablokkja van. Manuális terápia nagy valószínüséggel megoldhatja problémáit, ezért javaslom, manuális terápia címszó begépelésével keressen terapeutát (orvost, vagy gyógytornászt, esetleg masszőrt), és közvetlen segítséget kérjen. Tisztlettel Dr. László Gábor rumatológus, manuális terapeuta.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térd gyógyulási lehetőségeim , protézis elkerülése kérdésre

Kedves Háromszéki Mónika! Az elváltozás súlyosnak tűnik, és valószínüleg műtétre kerülhet sor. Az nem derül ki, hogy az előző műtét mikor volt, és azt követte-e rehabilitáció. Most azonban szüksége van ortopéd sebész vizsgálatára, esetleg műtétre, majd rehabilitációra. nem számíthat javulásra ezek nélkül. A régi sérülés miatt az eredmény így is nehezen megjósolható, de a térd stabilitásának helyreállítása minimum a további romlást megakadályozza. Ne dugja homokba a fejét! Az ismert okok miatt így is esetleg sokat kell várni a műtétre, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a jelenleginél jobban használható térde lesz a műtét után, mint az, hogy nem. Önnek is nagyon sokat kell tenni ezért, sokat kell tornázni, ne nőjön a testsúlya sem. Sok szerencsét! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Térdek védelme sportolásnál kérdésre

Kedves Klára! Orvosa javaslata szerint kell eljárni a hialuronsav injekciót tekintve, a Cartinorm is az. Általában évente javasolt a hialuronsav injekció, de ezt orvosával kell megbeszélnie, hiszen ő ismeri pontosan az Ön kórtörténetét és a vizsgálati eredményeket is. Térdvédelem szempontjából hasznos még gyógytornász segítségét is kérnie, aki számos térdvédő mozdulatot, mozgást meg tud tanítani, emellett információt ad még a térd védelmére vonatkozóan. Fontos azt is figyelembe venni, hogy van-e bármi egyéb mozgásszervi eltérés, aszimmetria, vagy probléma, ami kihatással lehet a térdízületre (láb, boka, gerinc, csípő, stb...). A betét kérdését illetően vizsgálat nélkül nem lehet nyilatkozni, nincs olyan, hogy mindenkinek kellene valamilyen betét. Csak akkor szükséges, ha olyan statikai eltérés van, aminek kompenzálásától a panaszokra megoldást várunk. Térdrögzítőre ritkán van szükség, akkor is leginkább terhelésnél. Folyamatosan nem szabad viselni (csak pl. műtét után vagy egyes betegségek esetén), mivel a folyamatos viselés elgyengíti az izomzatot, ami önmagában is okozhat fájdalmakat. Összességében a megfelelő mozgás, jó gyógytorna, a statikai eltérések rendezése, porcvédelem, szükség esetén fizioterápiás kezelések vagy gyógyszeres és injekciós terápia segít a térd egészségvédelmében. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy gond nélkül tudja élvezni a mozgást. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Derékfájdalom kérdésre

Kedves Klári! A sacroileitisben szenvedő beteg nem képes fájdalom nélkül mozgatni az ágyéki gerincét, mert az ágyéki gerinc mozgást a sacrum (keresztcsont) passzívan követi. Medence.és a sacrum közti (sacroiliacalis) nagyméretű, feszes, de csak kevés mozgása van. Mérete és funkciója miatt ennek gyulladása az egész szervezet betegsége. Meggyógyítani nem mindig lehet, viszont egy életen át kezelve, jól karban lehet tartani. Ennyit tudok felelni, sajnos a kérdései egy részét nem értem. mit jelent az, hogy "gerincproblémám van"? (a sacrum gerinc része) Konkrétan miféle problémáról van szó. Évtitzedek óta fennálló derékfájdalom miatt soha nem készült például röntgen? Fiatal korban jelentkező, krónikus deréktáji fájdalom esetében elsősorban sacroileitisre kell gondolni. Ezt ki kell vizsgálni és kezelni kell. A gyógytorna minden előtt! Reumatológust keressen fel! Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Kar, láb fájdalom? kérdésre

Kedves Bernadett! Gyermekorvostól kérjen segítséget, aki megvizsgálja, és így meg tudja állapítani, hogy van-e bármi probléma. Lehetséges, hogy semmiség az egész, vagy csak valakit utánoz a családból, de szerencsés kizárni, hogy nincs-e mégis valami, amit ki kell kezelni. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Mit lehetne csinálni? kérdésre

Kedves Szilvia! Nem pontosan értem, mit jelent a "szét van nyílva a gerincem" kifejezés, de az világos, hogy erõs fájdalmai vannak. A válasz az, hogy sürgősen - a háziorvosán keresztül - reumatológushoz kell fotdulnia! Ne haboźzon! Tisztelettel dr .László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Üléskor fáj a fenekem kérdésre

Tisztelt Ágoston László! Azt kellene tisztázni, hogy nem farkcsont fájdalma (sacrococcygodynia) okozza-e a fájdalmát. Ez egy főleg férfiaknál ritka, de előforduló, nagyon kellemetlen betegség. spontán nem nagyon gyógyul, de az ékpárna, esetleg ülőgyürű használata ülés közben sokat segíthet (gyógyászati segédeszköz boltban kaphatóak). Ezzel a betegséggel kevesen foglakoznak nálunk, bár konkrétan én igen. Mivel ez nem reklámújság, csak annyit írhatók itt, hogy adatimat megtalálja a neten. A bemutatott eszköz egyébként hasznos lehet, ha sokat kell állnia, és állás közben gyakori a derékfájdalom. Tisztelettel Dr. Lszló Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Üléskor fáj a fenekem kérdésre

Tisztelt Ágoston László! Nagyon kevés adatot adott meg ahhoz, hogy válaszolni tudjak. Nem tudom hány éves, mivel foglakozik? Hogyan kezdődtek a panaszai? Érte-e sérülés az adott helyen? Van-e olyan pozició, amely fokozza, vagy éppen csökkenti a panaszait? Felébreszti-e a fájdalom éjszaka. Nyomásérzékeny-e a farkcsontja (a vébélnyílás mögött kb. 3-4 cm-es terület)? A röntgen akkor ad választ, ha konkrét kérdésünk van. Ezt úgy kell érteni, hogyha egyszer valamilyen módon a panaszai csökkenek, vagy elmúlnak, a röntgenképet ez nem változtatja meg. A kérdés itt az, hogy a röntgen-elváltozások magyarrázzák-e a fájdalmait? (ortopédiai vizsgálat). A leírt "készüléket" nem tudom értelmezni. Ha úgy érzi, hogy a panasz üléskor fokozódik, vásároljon "ékpárnát" (gyógyászati segédeszköz boltban), ezen üljön! Lehet, hogy helyi lidocain injekció, vagy a farkcsont drekt masszázsa (manuális terápia) segíthet panaszain. Tisztelettel Dr. László Gábor (reumatológus, manuális terapeuta)

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Térdfájdalom kérdésre

Kedves Kérdező! Igen, lehetséges, hogy a futóterhelés növelését a térd jelen esetben már túlterhelésnek érezte, és valóban kialakulhatott ott gyulladás, vagy a porcok, szalagok terhelődtek túl, esetleg rándultak meg. Pontosan megmondani távolból nem lehet. A pihentetés jó ötlet, nem biztos, hogy pont most jó volna még tovább terhelni, jobb kímélni egy kicsit, amig el nem múlik a panasz. A gyulladáscsökkentő krém hasznos, emellett tehet rá hideg borogatást is ha jólesik. Ha panasza azonban továbbra sem csökken akkor akár gyulladáscsökkentő tabletta szedése is szóba jöhet, de leginkább egy mozgásszervi szakorvos (ortopédus, reumatológus, sportorvos) megkérdezése. Egy ilyen vizsgálat megelőzés szempontjából egyébként is hasznos lehet, egy sporthoz értő szakorvos ugyanis fel tudja mérni az ön ízületi alap állapotát, hogy van-e bármi, amire jobban vagy másként kell odafigyelnie, ha sportot választ, vagy végez. Jó egészséget, további jó sportolást kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus, sportorvos

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Mi lehet ez a görcs? kérdésre

Kedves Eszter! A térdkalács felületén (ahogy írja) lévő görcs vagy csomó(?) lehet például (leírása szerint legvalószínűbben) a térdkalács előtti nyáktömlő duzzanata, de sok egyéb, az elesés kapcsán keletkezett sérülés következménye is. A combtő fájdalmat (ha azt elől észleli) pedig okozhatja csípőízületi eltérés, például kopás, de mindezeket ennyi leírásból a kórelőzmény pontos ismerete és orvosi fizikális vizsgálat nélkül lehetetlen diagnosztizálni, és bármilyen javaslatot adni. Valóban a további személyes orvosi segítség jelenti a megoldást. Sajnálattal olvasom, hogy így összesűrűsödtek a problémái és panaszai. Ezért is fontos eljutnia a szükséges vizsgálatra, értem, hogy nehéz elutazni ezekre, de mivel nem ismerem a körülményeit, ebben főleg nehéz ismeretlenül ötlettel szolgálni. Jobbulást kívánok! Dr. Megaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Mi lehet ez a görcs? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Ha jól értem, az elsődleges kérdése az, hogy mi lehet a "dió nagyságú görcs" a térdlkalács felett. Véleményem szerint ez egy sérült nyáktömlő. A nyáktömlő (bursa) feladata az, hogy a csont, esetleg inak, bőr egymás felett akadály nélkül el tudjanak csúszni. A térdkalács feletti nyáktömlő elsődleges feledata viszont az, hogy a csont (térdkalács), illetve a bőr között olyan felület legyen, ami könnyen csúszik. így a bőr nem gyürödik a térd mozgása közben. Az egészet úgy kell elképzelni, minhat két üveglap közé egy csepp vizet tennénk: a szárazon a két üvegélap nehezen mozdulna el egymáson, és csikorogna is, egy csepp vizzel viszon nagyon könnyen, hang nélkül mozog. Ez a szerepe a bursának, de az ízületek is így müködnek. Valószínüleg eleséskor a bursa megsérült, most több folyadék van benne, mint elég. Jegeleje mozgassa terhelés nélkül, a panasz meg fog szünni. Jeget ne közvetlenül tegye a bőrére, csomagolja be vékony ruhába! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Gerinc probléma kérdésre

Kedves Asszonyom! A lelet alapján sürgős kivizsgálásra szorul! Mivel a röntgent leletező orvos sem tud többet a panaszairól, mint én, a látottakat írta le, de az okokról nem tud nyilatkozni, csak lehetőségeket vetett fel. A VIII. háti csigolya törését írta le. Ennek oka legtöbbször csontritkulás, de nem zárható ki csontáttét, vagy a porckorong gyulladása sem. Sürgősen keresse meg az orvost, aki a vizsgálatra küldte! Ez jelentős esélyt adhat a gyors, helyes és eredményes kezelésre. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Reumatológia kérdésre

Kedves Asszonyom! A sokféle tünet nem teszi könnyűvé a választ, valószínüleg súlyozni kellene köztük. A felsorolt tünetei alapján a Rheumatoid arthritis valószínűtlen. Az LV csigoly-elváltozása talán fejlődési variáció lehet (hacsak nem volt súlyos törése ezen a területen). Lehet, hogy a sportolás ront a helyzeten, de nagy valószínűséggel a gyógytorna, úszás, kevesebb egyhangú terhelés előnyös lenne. Azt érzem, hogy talán a napi zűrök okozta stressz, egyenetlen életvitel, esetleg nem kielégítő társadalmi (társasági) élet sokat ront állapotán. (?) Gyógytornászt kellene keresnie. A mozgásszervek mozogni akarnak, ezért gyógytornász által kitalált fokozatosan terhelő mozgást kellene végeznie napi rendszerességgel, melynek célja nem az erősítés, hanem a kellemes mozgás. dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Ízületi gyulladás + sztrók kérdésre

Kedves Lázár Fruzsina! Sajnos látatlanban nehéz valami olyan kérdésre választ adnom, amire azok sem tudták a választ, akik talákoztak a beteggel. Nem ismerem a tüneteket, a betegség eddigi, de főleg a kezdeti lefolyását. A váll mozgasának akadálya nemcsak ízületi gyulladás lehet (pl. ún. befagyott váll), lehet például sérülés okozta károsodás, a vállat mozgató izmok érintettsége, gyengesége, az izmok tapadási helyének gyulladása, az ízületet körülvevő lágyrészképletek gyulladása stb. A váll súlyos mozgásbeszükülésének kezelése fiatal, egészséges embereknél sem könnyű. Reumatológus és/vagy ortopéd orvos segítsége is szükéges, de legfőképpen- ha csak ennek ellenjavallata nincs- gyógytorna kezelés hosszú hónapokon át. A sztrók csökkenti az esélyeket. A fájdalomcsillapítók óvatos, orvosi kontroll meletti szedése, alvadásgátló és gyomorvédelem mellett lehetésges. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az Ismeretlen probléma kérdésre

Kedves Oláh Erzsébet! Valamiért úgy tűnik, hogy ezt a levelet egyszer már megválaszoltam. A panasz hátterében szerintem bordablokk állhat. A bordablokk oka leggyakrabban az lehet, hogy tartós egyoldalú terhelést követően egy hirtelen, nagyobb, más irányú terhelés fájdalmas választ vált ki, majd a fájdalomra izomgörcs és a bordák nehezített mozgása lép fel. Annak ellenére hiszem ezt, hogy a csontkovácsnak meg kellet volna találni az elváltozást. Addig is míg talál rá jobb megoldást, más szakembert, ajánlom figyelmébe a következő cikket: www.miabajazegerrel.atw.hu . Ez ugyan a számítógép helyes használatáról szól, de a cikk végén leírt és bemutatott gyakorlat végzése rengeteget segíthet. Kiváncsi vagyok az eredényre. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Milyen egészségügyi következménye lehet a talpak ütésének? kérdésre

Kedves Kérdező! A kötőszövet, az ott lévő izmok sérülhettek, esetleg az ízületeknél is keletkezhetett gyulladás. De ezek csak tippek, meg kellene vizsgálni és akár röntgent, ultrahang vizsgálatot, stb készíteni róla. A választandó képalkotó vizsgálatot az orvos dönti el az orvosi fizikális vizsgálatot követően, attól függően, hogy mit észlel. Jó volna olyan orvost találnia, akiben bízik és el tudja mondani, hogy mi is a panasz oka, mert így lehet elindulni a vizsgálatokat illetően is. A hatékony kezelés kiválasztása szempontjából jó lenne, ha az előbb említett valamilyen pontosító vizsgálat történne, hogy kiderüljön mi is a mostani fájdalom háttere, milyen eltérés látható a lábán. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta - reumatológus szakorvos

Ismerje meg szakértőinket!