+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Neurológiai betegségek kategória

Legújabb válaszok Neurológiai betegségek kategóriában

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Lapocka fájdalom kérdésre

Kedves Horváth Alexandra! A panaszok hátterében nagy valószínűséggel ún. bordablokk van, mellyel manuális terápiával is foglakozó orvosok, gyógytornászok, masszőrök foglalkoznak. A neten keressen rá a manuális terápiára, esetleg városnévvel együtt, találhat megfelelő szakembert. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az A nyakamtól, vagy a kezemtől fájhat? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! nagyon nehéz vlt megfejteni a levelet, Kevesebb "szakmai", és több lajkus kifejezés könnybben érthető lenne. Elképzelhetőnek tartom, hogy a panaszát "pattanó ujj"-nak nevezett elváltozás okozza, mely lényegében egy ínhüvely gyulladás. Ha igazam lenne, egy helyileg adott injkecióval ez jól kezelhető. Ez ügyben reumatológust kell felkeresnie, talán ő a karjába sugárzó fájdalmaknak is utána tud járni. A törésnek ehhez már nincs köze, az meggyógyult a rtg szerint. Az idegsebész nem tartja valószínünek gerinc eredetet, vagyis reumatololgushoz kell fordulnia. Tisztelettel dr. László Gábor reumatológus

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Post covid felkar fájdalom és ujjak zsibbadása kérdésre

Kedves Klári! Panaszai összetettek, és sok mindent figyelembe kell venni, ezért valóban orvosi vizsgálatra volna szükség. Forduljon reumatológushoz panaszaival. Friss vérképet vigyen majd magával a vizsgálatra, hogy jelenleg is magas-e az eosinofil sejtszám. Lehetséges, hogy reumatológusa neurológiai vizsgálatra is továbbirányítja majd, illetve a felmerülő kérdéseknek megfelelően egyéb vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Vándorló zsibbadás kérdésre

Kedves Hölgyem! Rendszerint erősebb, vagy tartós stressz hatására jelentkezhetnek az önéhez hasonló szokatlan testi tünetek, sokszor féloldali jelleggel és az első megjelenés után visszatérő lehet, vagy változatos módon ismétlődhet. A tüneteknek nincsen nagy jelentősége, a lényeg az, hogy megjelenésük összefügg a stresszel. Ha meg szeretnénk szüntetni, akkor egyik lehetőség, hogy szabaduljon meg a stressztől, vagy próbálja meg kezelni. Az előbbi rendszerint ritkán megoldható. Utóbbira lehetőség a B-vitaminok, nyugtató, antidepresszáns szedése, stressz csökkentő gyakorlatok alkalmazása (jóga, relaxációs technikák). A tünetek megfelelően kezelve elmúlnak, és semmiféle kockázatot nem jelentenek, de figyelmeztetnek, hogy az idegrendszere túl van terhelve. Üdvözlettel

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Nyaki műtét után lábszár gyengeség, nehéz járás. kérdésre

Kedves Kérdező! Kérdéseire látatlanul, a kórtörténet és a leletek pontos ismerete nélkül lehetetlen válaszolni. Neurológiai szempontból a lábszár gyengesége olyan típusú, ami nyaki eredetre utal? (ez esetben tényleg lehet a nyaki műtét maradványtünete) vagy valóban felmerülhet, hogy derék eredetű? rendszeresen gyógytornázik? rehabilitációs komplex kezelésen mikor járt utoljára és ott hogyan változott (ha változott) az állapota a kezelések hatására? vagy már nem is javasoltak rehabilitációt? A pácienst az őt kezelő - gondozó orvos(ok) ismeri(k) legjobban, ezért az Önökben felmerülő fontos kérdéseket velük kellene átbeszélni, és segítséget kérni a továbblépésben, ha például szükségesek további kezelések. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az Arcfájdalom: neurologiai idegbántalmak kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az ilyen mértékű panaszok nem jellemzőek a poszt-stroke állapotra. Az esetleges teendőket nehéz megállapítani, hiszen számos tényező ismeretlen (férje kora, kísérő betegségei , a stroke típusa, lokalizációja, stb). Így csak tüneti kezelési javaslatokra van lehetőség. A járvány csendesedésével ki kell majd vizsgálni, (pl koponya CT stb), ezt neurológussal kell megkonzultálni majd. Addig is a vérnyomás ellenőrzése-beállítása, Nootropil, Milgamma, esetleg Tegretol szedése enyhítheti a panaszokat. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza az Alagút-szindróma? kérdésre

Kedves Kérdező! Vizsgálat és pontos kikérdezés nélkül nem lehet távolból diagnosztizálni. Igen, valóban lehet alagút szindróma, de természetesen sok minden más is, ezért előbb az okot kell feltárni. Emellett az alagút szindróma NEM mindig csak műtéttel gyógyítható, bár lehet, hogy arra van szükség bizonyos esetekben, sok esetben viszont nem kell műtét. Ha panasza nem javulna, kérjen orvosi vizsgálatot. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Neuropátia?! kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A neuropathia leggyakoribb oka valamilyen toxikus állapot lehet (pl. cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás stb.). Ez esetben a családorvos iránymutatása fontos. A családorvos eldöntheti, hogy egyáltalán neuropthia okozza-e a panaszokat. Ha igen, részben fontos az alapbetegség tisztázása és kezelése, illetve neurológus (ideggyógyász szakorvos) segítségére lehet szükség. Bár szinte semmit nem tudok a férjéről, mégis azt hiszem a leírtak alapján, hogy a gerincferdülésnek nincs szerepe a végtagfájdalmakban. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Gerincfájdalom - szalaggyulladás? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Neurológiai csoportban kaptam a kérdést, de nyílvánvalóan mozgásszervi panasza van. Tornázzon rendszeresen, ehhez néhány alkalommal érdemes lenne gyógytornász segítségét kérni. Előre-hátrahajlás, törzskörzés a napi -főleg reggeli- torna részét képezheti. Időnént feködjön hason felkönyökölve 5-10 percre, amennyiben ez nem fokozza panaszát. Hosszabb fekvésből mindig úgy kelljen fel, hogy oldalára gurul, és odalt ül fel. Soha ne keljen fel hasizomból, nyújtott lábbal. Ha sokat kell ülnie, óránként keljen fel egy két percre és sétáljon! Ha mindez nem segít, továbbra is azt javaslom, hogy reumatológus segítségét kérje. De amíg eljut hozzá, a tornát nem hagyja abba! Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Gerincfájdalom - szalaggyulladás kérdésre

Kedves Kérdező! Kérdéseire továbbra is csak látatlanban tudok felelni. Vannak olyan, többek közt autoimmun betegségek, melyek súlyos szalag- és ízületi gyulladással járnak, de ezek jellemzője, hogy az ízület tartós nyugalma esetén fokozódó ízületi merevségével és fájdalmával járnak. Itt valószínüleg erről nincs szó. A ledőlés szót nem tudom pontosan értelmezni (hátára, oldalára fekszik, felhúzza térdét, féli ülő helyzetben van stb.). Én azt vizsgálnám, van-e nyomásérzékeny pontja a hát-ágyiki átmenetben, vagy a derekán; fárasztó-e állni, és ezt az álláskor jelentkező fájdalmat csökkenti-e, ha fenekét is megtámasztja; Az a gerinc előre-vagy a hátrahajlás fájdalmasabb-e; megfájdul-e a dereka mosogatás közben (vagy hasonló kissé előredőlt helyzetben. A legfontosabb teendő a torna. Reggelente azzal kezdje a napot, hogy a derekát, fenekét kézzel megtámasztva többször (10x) hátra dől. A nappali fájdalom gyógyítása hasonló lehet. Torna! Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Gerincfájdalom köldök fölött kérdésre

Tisztelt Uram! Panaszait, feltételezésem szerint, a számítógép használata váltotta ki, és tartja fenn. Nem mindegy ugyanis, hogy a gép tartós használatakor milyen módón "görnyed". Figyelmébe ajánlanék egy, a számítógép körüli munkahely kialakításával foglakozó cikket (www.miabajazegerrel.atw.hu). Fontos a computer elemeinek helyes elhelyezése, a derék megtámasztása a megfelelő tartás kikényszerítésére, például erre a célra forgalmazott párnákkal (gyógyászati segédeszköz boltban kaphatók, de butorboltokban is). A sokféle torna közül egy szintén megtalálható a cikkben. Az asztal átrendezése, a szabályok betartása néhány nap alatt eredményt hozhat. Ha nem így lenne, reumatológust kell felkeresnie. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza az Arc féloldali kipirosodása kérdésre

Kedves Edina! A hirtelen kipirosodás, égő érzés értágulattal kapcsolatos lehet. Ennek hátterében Rosacea nevű bőrbetegség állhat, azonban az rendszerint szimmetrikus és hajszálér tágulatokat eredményez. Okozhatja a változó kori hőhullám, azonban az szintén többnyire szimmetrikusan önti el a homlokot, orcákat. Azt javaslom, hogy ér-specialistát (angiologust), vagy ideg-specialistát (neurológust) keressen fel.

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Nyakfájdalom kérdésre

Kedves Kérdező! Igen, lehetséges, hogy "elaludta" a nyakát. A kényelmetlenebb, éberebb alvás könnyen előidézhet ilyet. Természetesen más is lehet a háttérben, egyéb nyaki eltérésektől kezdve akár torokgyulladás vagy más is okozhat hasonló panaszt. Nyaki eredetre gyanakodva elsőként valamilyen mozgásszervi fájdalomra való krémet próbáljon, erősebb fájdalomnál esetleg fájdalomcsillapítót (ha szoptat, mindkettőnél oda kell figyelni, milyet választ!). Ha a panasza nem csökken, kérje szakember segítségét, elsőként a háziorvosét. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Vimpat kérdésre

Kedves kèrdezö. Valòban az epilepszia okoz ilyen tüneteket. Ez gyakori. A gyògyszer nem új. Èvek òta forgalomba van. Hogy szüksèg van rà mindig attol fg milyen az EEG illetve milyen gyakran vannak rohamok. Mindig konzultàlni kell aneurologussal. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az Aneurysma kérdésre

Tisztelt Kérdező! Kicsit kevés adatot adott meg ahhoz, hogy érdmi választ adjak, ugyanis a válasz nagymértékben függ attól, hogy melyik területen volt az aneurysma, milyen típusú "műtét" történt stb. és attól is mit ért teljes élet alatt. (bizonyos sport-tevékenységek biztosan nem javasoltak) .Javaslom kérdezze meg a beavatkozást végző orvost ebben az ügyben. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza az Alagútszindróma? kérdésre

Kedves Kérdező! Nehéz ilyen kevés információ alapján pontos választ adni, és megmondani, hogy hová menjen, amikor magam is neurológiára gondolnék elsőként. Sajnálom, hogy aggodalmaira eddig nem kapott megnyugtató választ. Ha a fájdalom dominál reumatológus segítségét is kérheti. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza Állandó gerinc illetve láb fájdalom kérdésre

Kedves Ágnes! Hogy szükség van-e műtétre, annak több feltétele van. Először is tisztázni kell, hogy a panaszok és az MR által mutatott elváltozások összekapcsolhatók-e. Fontos a panaszok súlyossága, fenyegető jellege, illetve az, hogy hogyan reagál a kezelésekre. Első körben ennek alapján merülhet fel a műtét szükségessége. Ha az állapota nem javul, egyenesen romlik, rontja az életminőségét (nem tud dolgozni, járni, aludni, állandó fájdalomcsillapításra szorul stb. ), ezek további vizsgálatot igényelnek. Fontos műtéti indikáció, hogy a műtét várhatóan segít-e a betegen. A műtét a végső eszköz, elkerülése fontos cél. A végső szót idegsebész mondhatja ki, önállóan, vagy reumatológus, vagy ideggyógyász véleményére támaszkodva, a beteggel is egyeztetve, az ő beleegyezésével . Tisztelettel Dr. László Gábor.

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza az Als diagnózis kérdésre

Kedves Kérdező! Ennyiből nehéz bármire is válaszolni, sem panaszok, sem előzmény, sem eltérések, sem leletek nem állnak rendelkezésre. Kérem, konzultáljon gondozó orvosával! Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza az Ez lehet sclerozis multiplex? kérdésre

Kedves Kérdező! Nehéz a felhalmozott információk alapján bármit is mondani. Részletes kikérdezés, neurológiai vizsgálat és MR leletek áttekintése sokat segítene. A tünetek alapján pszichés háttér is komolyan felmerül. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza az EEG lelet kérdésre

Kedves Kérdező! A képen időszakosan epilepsziás aktivitásra utaló jelek láthatóak (ezek a leírt paroxizmusok). Ez önmagában nem mond semmit, célszerű összevetni az előzményekkel, esetleges rohamokkal és gyógyszeres kezeléssel. Célszerű egyeztetnie gondozó orvosával. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza az Idegsebészeti lelet kérdésre

Kedves Kérdező! A leleten kopásos eltérések ábrázolódnak leírás alapján, a tethered cord pedig fejlődési rendellenességet jelent, mely idegletapadásokat okoz (de ez igen ritka dolog). Én javasolnám egy témában jártas neurológus felkeresését, mindenképpen szükséges egy alapos neurológiai vizsgálat, panaszfelvétel és ezek tükrében a kapott leletek átgondolása, mert nem a gerinc MR-t gyógyítjuk, hanem Önt. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Zsibbadás nyaki gerinc meszesedés miatt kérdésre

Kedves Kérdező! Nyaki gerinc RTG elvégzésének értelme jelen esetben igen csekély, továbbá diagnosztikus érzékenysége sem megfelelő. Részemről a panaszok miatt (zsibbadás, gyengeség) javaslom, hogy neurológust keressen fel adekvát vizsgálatok kivitelezése céljából. Tisztelettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza az EEG lelet kérdésre

Kedves Kérdező! A lelet önmagában semmit nem mond, fontos lenne tudni, hogy milyen panaszok miatt kérték a vizsgálatot. Célszerű egyeztetnie ezügyben kezelőorvosával. Ha volt esztméletvesztéses rosszulléte, epilepsziás háttér esetlegesen felmerülhet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Szemhéjgörcs kérdésre

Kedves Kérdező! Javasolt kezelő orvosának felkeresése, egy mondat alapján nehéz bármit is mondani. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Diabetes insipidus és epilepszia2 kérdésre

Kedves Kérdező! Kérdését már korábban megválaszoltam, újabbat nem tudok hozzátenni a dologhoz. Mind a műtét, mind az epilepszia okozhat sóvesztést, de ennek egyértelmű kiváltó okát gyakran meg sem találjuk. Célszerű kezelőorvosaival konzultálnia elsősorban ezügyben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Bizonytalan fejfájás kérdésre

Kedves Kérdező! Fejfájással döntően a neurológusok, stresszes állapottal a pszichiáterek, pszichológusok foglalkoznak. Persze van átfedés a kettő között, vannak olyan gyógyszerek is, melyek mind a fejfájásra, mind a stresszre jók és ezt neurológus is fel tudja írni. Első körben én neurológiai vizsgálatot javasolnék, ott el tudják dönteni a további lépéseket. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Neurológia kérdésre

Kedves Kérdező! Panaszai alapján migrén lehetősége felmerül, javasolt a témában jártas szakemberhez fordulnia. Üdvözlettel Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza az Izombiopszia kérdésre

Kedves Kérdező! A leletek alapján izombetegség fennáll, ezt támasztja alá a mintavétel eredménye is. Ennek genetikai háttere is szóba jöhet. Egyértelmű diagnózist nem látok (izombetegség egyértelmű, csak a típusa nem), csak valószínűsíthető eltéréseket. Célszerű egy genetikussal felvenni a kapcsolatot a továbbiak megbeszélése (genetikai vizsgálatok, családtervezés stb) céljából. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Diabetes insipidus és epilepszia kérdésre

Kedves Kérdező! A műtétek ill az epilepszia is okozhatnak sóvesztő szindrómát, ez feltehetőleg ezek következménye. Az MR eredményét célszerű megbeszélnie gondozó neurológus orvosával, problémás esetekben jómagam neuroradiológiai konzíliumot kérek, illetve egyeztetek a gondozó endokrinológus orvossal ilyenkor. Mindazonáltal magát kell gyógyítani és nem az MR-t. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Vélemény és tanácskérés kérdésre

Kedves Kérdező! Javasolt a megadott szakrendelésen jelentkeznie a továbbiak egyeztetése céljából! Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Ismerje meg szakértőinket!