+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Nőgyógyászat kategória

Legújabb válaszok Nőgyógyászat kategóriában

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Terhesség alatti gyógyszerek kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A fenyegető vetélés gyógyszere a progeszteron. Alkalmazása feltétlenül szükséges. Tisztelettel: Dr.Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Gyogyszer kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A PCO diagnózisát mindig kétkedvee fogadom. Az ui. nem nőgyógyászati betegség, hanem dominánsan öröklődő ártalmi, melynek tünetei: (1) mindkét petefészek lúdtojásnyi szimmetrikus megnagyobbodása, kérgi részükben egyenkét 8-10 db, 8-10 mm átmérőjű ciszta. (2) férfias típusú elhízás, (3) férfias szőrnövekedés, (4) rendkívül ritka és gyér méhvérzések (évente 1-2 alkalommal 1-2 napig). A PCO-nak specifikus laborlelletei vannak (alacsony ösztrogén és progeszteron, magas és ingadozást nem mutató LH, a férfihormonok között az androsztendion szintje a magas, a tesztoszteroné nem. Peteérés nincs. Az IR kötelező társjelenség, de IR esetén veleszületett 2-es diabéteszhajlamra gondolunk, amennyiben a PCO tünetei nincsenek meg. Ezért nincs is PCO normális cukorterhelési értékek mellett. Szóval, fogalmam sincs, hogy Önnél mi a normális, mert a PCO diagnózisáról sem vagyok meggyőződve. Javaslom, kérje ki inkább endokrinológus véleményét, ők általában jobban értenek a genetikai szindrómákhoz, mint a szülészek. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Sanval 10mg szedése terhesség alatt kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Semmit. A Contergan óta nem ismerünk magzatkárosító pszichofarmakont. A szorongásnak, depressziónak, kezeletlen esetben, sokkal komolyabb veszélyei vannak. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Mennyire surgos? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Ami bizonyos: (1) nem szed fogamzásgátló tablettát, (2) peteérési elégtelensége van. Akár akar gyermeket, akár nem, ezt orvosolni kell, mert a hormonális egyensúlyzavarnak számos szövődménye lehet. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Douglasban 33 ml rétegvas. folyadék? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Biztosan felszívódik. Az eset leírása alapján én inkább gyanakodnék egy méhen kívüli terhesség hasűri vetélésére, de ennek nincs terápiás jelentősége. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az Endometriózis kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Hasonló esetekben az igazolást a háziorvos állítja ki, amennyiben az endometriózis szerepel a kedvezményezett kórképek között. Legjobb tudomásom szerint szerepel. Így a háziorvosnak nincs joga ezt megtagadni, a nőgyógyásznak meg ehhez nincs számítógépes programja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a Chlamydia fertőzés kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Ez napjaink fő kérdése , mely remélhetőleg a jövőben tisztázódhat majd. Korrekt választ adni erre nem áll módomban adni,csak saját véleményemet irhatom : is-is. Megértését köszönöm. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Natív MR lelet értékelése kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A leírt minimális orreléküreg-gyulladásnak semmilyen nőgyógyászati vonatkozása nincs. A tobozmirigyben látott apró ciszta sem számottevő eltérés. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Műtéti szövődmény? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Az endometriózis oka a tüszőrepedés rendszeres elmaradása, aminek következtében a havivérzés során SZAPORODÁSI FÁZISBAN lévő méhnyálkahártya szigetek távoznak a hasüregbe. Az okot a műtét nem szünteti meg, csak a következményt. Erre a célra legmegfelelőbb kezelés lenne progeszteron túlsúlyos fogamzásgátló tartós, szünet nélküli szedése legalább egy évig. A kollégák félmunkát végeztek. kiújulás megakadályozása legalább annyira fontos, mint az összenövések és ciszták sebészi eltávolítása. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza az Alhasi fájdalom, nőgyógyászati problémák kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Az Ön által ismertetett ultrahang lelet és panaszai alapján feltehetően a jobb oldali petefészekben történt a peteérés és a petesejt kilőkődése után visszamaradt bevérzett tüsző képére következtetek. Ez magyarázhatja a jobb alahsi fájdalmat és az Uh-n látott kevés hasi szabadfolyadékot is. Leveléből nem derül ki kora, valamint az, hogy szült-e igy a méh megnagyobbodására korrekt választ adni nehezen tudnék. Levele alapján az ultrahang vizsgálat megismétlését javasolnám. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Ciszta kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Kérdésére az imént adtam választ egy másik internetes oldalon. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Dirmatitis ciszta? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Dermatitis ciszta nem létezik Létezik viszont dermoid ciszta, ami egy jóindulatú daganat, magzati fejlődési maradvány. Szívkódolt UH vizsgálattal, esetleg laparoszkópiával lehet pontos diagnózist adni és gyógyítani is. Ami aggályos viszont. Bármilyen spermarendellenesség áll fenn, anak ezernyi oka 6 nagy csoportba sorolható: 1. Gyulladások, fertőzések 2. Hormonális rendellenesség 3. Genetikai rendellenességek 4. Vérellátási zavarok 5. Toxikus ártalmak 6. Autoimmun folyamat Vagyis diagnózis nélkül adott gyógyszer hatása esélytelen. Pontos diagnózist kell kérniük az andrológustól és célzott kezelést. A Profertil adása mindenféle tudományos-orvosi logikát nélkülöz. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a Hosszan elhúzódó menstruàció kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Elsősorban, fiatal emberről lévén szó- terhességi teszt végzését javasolnám/ reggeli első vizeletből /. Amennyiben a teszt negativ, ugy hüvelyi ultrahang vizsgálattal a méhnyálkahártya és a petefészkek állapotából lehet választ kapni a rendetlen vérzés okára és egyben tisztázni lehetne hogya " hirtelen erős görcsök "-nek kismedencei eredetét is.-nagy valószinüséggel. Üdvözlettel:dr.Kiss.

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a Miért menstruálok még mindig? kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Az erős vérzés és a 3 óránkénti tamponcsere mielőbbi szakorvosi vizsgálatot igényel. Ne várjon hétfőig. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Hormon eredmenyek kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Eredménye teljesen értelmezhetetlen, mert nem a ciklus 21. napján készült. Így az sem derülhet ki, hogy van-e tennivaló, vagy sincs. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Miért nem múlik el a megvonásos vérzésem kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Az áttöréses vérzés jól ismert jelenség fogamzásgátlók szedése során. Okozhatja a tabletta elégtelen hormontartalma, vagy a méhnyálkahártya sejtjeinek csökkent hormonérzékenysége. Ez utóbbi leggyakrabban stressz következménye. Kezelése úgy történik, hogy a vérzés idejére napi kettő tabletta bevétele javasolt, a hétnapos szedési szünet kihagyása mellett. Nem jól reagáló esetekben, végső eszközként a méhkaparás is szóba jöhet. A tablettaváltást meg kell fontolni különösen akkor, ha a vérzés nem először fordul elő. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Mit jelent a "fundusa arcuált"? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! "Ívelt boltozatú méh". Fejlődési variáns, nem kóros állapot. A fogamzóképességet sem befolyásolja. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Húzódó alhasi fájdalom és haspuffadás mitől lehet? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A hormonmegvonás tünetei is okozhatják panaszait, tehát a gyűrű eltávolítása is szerepet játszhat. Ez csak spekuláció. Panaszait számos egyéb betegség is okozhatja, ezért részletes szakorvosi kivizsgálás javasolt. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Miért nem múlik el a megvonásos vérzésem? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Ilyenkor a szokásos tablettából napi kettőt kell bevenni mindaddig, amíg a vérzés megnyugtatóan el nem múlik. Utána át kell állni a szokásos 21+7 napos szedési rendre úgy, hogy az első szünete célszerű kihagyni. Ilyenkor a vérzés kimaradhat - ez normális, mégis érdemes terhességi gyorstesztet csinálni a megnyugvás végett. 14 elteltével a fogamzásgátló hatékonyság ismét biztonságos. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Menzesz kimaradás kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Leggyakoribb az, amikor nem reped meg a tüsző, az állandó magas ösztrogénszintet tart fenn, ami nem hagyja elsorvani és lelökődni a méhnyálkahártyát (folliculus persistens, folliculus atresia, Graaf-tüsző ciszta). Pár tabletta gyógyszerrel megoldható. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Lelet értelmezés kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A lelet leginkább dermoid ciszta jóindulatú daganatnak felel meg, ami műtéti eltávolítást tesz sükségessé. Természetesen előtte további kivizsgálás indokolt. Tisztelettel. dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a Lelet értelmezés kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Az ultrahang által látottak, valamint a tumor markerek ismeretében feltétlenül javasolt a hasi és kismedencei CT, de inkább MRI vizsgálat. Ennek birtokában a diagnosztikus laparoscópiás vizsgálat mérlegelendő, de megnyugtatóan a szövettani lelet- melyet laparoscópia során a petefészkekből nyerhetnek adhat korrekt választ az elváltozások természetét / jóindulatu, rosszindulatu folyamatról van-e szó / illetően. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Havi rendszerességú maró hüvelyváladék kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A fertőzés biztos, de a kórokozó azonosítása nőgyógyászati vizsgálatot igényel. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Hyperplasia atypia kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Mivel gyermeket szeretne, a méheltávolítással várni kell. Egy évig a babaprojektet fel kell függeszteni, majd ismételt szövettani vizsgálat indokolt. Ennek eredménye dönthet a hogyan tovább kérdésében. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a PCOS,rendszertelen menstruáció kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! A terrheléses vércukor vizsgálatnál nyert HOMA index /2.11 /valamint a hormonvizsgálatnál az emelkedett Prolactin szint, az UH vizsálatnál felmerült PCO g yanu,, és a testsulynövekedés mind Insulin resistentiára utalnak. Az, hogy az Ön esetében IR syndroma vagy IR betegség-e, a megitélést feltétlen endokrinológus szakemberre biznám! Ez az Ön érdeke is. A pajzsmirigy vizsgálatnál a TSH mellett az Ft3,Ft4, valamint az anti TPO meghatározást tartanám szükségesnek a pajzsmirigy állapotának pontosabb megitélésére. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a PCOS,rendszertelen menstruáció kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A pco mindig szimmetrikus, jelentős ösztrogénhiánnyal és csökkent cukortoleranciával jár. Önnél egyik srm áll fenn, ez az állapot inkább felel meg folliculus atresiának (folliculus petsistens, Graaf-tüsző ciszta, BNO N8400), ami jellemzően stressz betegség. Tisztelettel : dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a Nuvaring abbahagyása kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Igen, ez a megoldás. Holnap ne helyezze fel a gyűrűt. A ciklus akkor rendeződik majd, ha kiűrűl szervezetéből a gyűrű használata által keltett "mesterséges " hormonszint és helyreáll az agyalapi mirigy és a petefészkek közötti kapcsolat. Ez a folyamat teljesen egyénre jellemző és akár több hónapot is igénybe vehet. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Rákos vagyok? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! 28 éves korra nem jellemző a petegészekrák, ilyenkor gyakoribbak a peteérés zavarából adódó funkcionális ciszták, ill. lényegében fejlődési rendellenességként keletkező dermoid tömlők. Kérdésére szìnlódolt hüvelyi uh vizsgálattal lehez pontosanbb választ adni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza a Petefészek ciszta kérdésre

Tisztelt Hölgyem ! Napjainkban a Papanicolau féle cytológiai beosztást/ P 1,2,3,4,5 / már nem használják, helyette a Bethesda rendszert/ van -e mirigyhám illetve laphám elváltozás a méhnyakon / illetve van-e HPV érintettség /human papilloma virus /. A cytológiai vizsgálat a régi rendszer szerint negativ-rendben van. Az ultrahang lelet által leirt 24 mm-s képlet szerintem nagyon hasonlit a petekilőkődést / ovulatió/ követő bevérzett tüsző képéhez, ez előfordulhat normális ciklus alatt is és magától felszivódhat, nem kell rosszra gondolnia, ne aggódjon, de két hónap mulva azért vegye igénybe az UH vizsgálatot. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátló szedése kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Valamilyen enyhébb trombózist megelőző gyógyszer szedése nem lenne felesleges. Erről hematológus szakorvos véleményét kellene kikérni. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Ismerje meg szakértőinket!