+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Prosztatarák kategória

Legújabb válaszok Prosztatarák kategóriában

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza az Infraszauna használata prosztatadaganatnál kérdésre

Kedves Kérdező! Gondolom infrakabinra, infra szaunára gondol? Elviekben nincs abszolút kontraindikációja, de túlzásba vinni semmi esetre nem javaslom. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Csomó a herében kérdésre

Kedves Kérdező! Amennyiben a tömöttség 5 éve ismert és nem változik, akkor nagy biztonsággal daganatos elváltozás kizárható. Sokszor nem odavalónak szokták gondolni a mellékherét a here mögött és a herevezetéket, mely valóban kemény és könnyen kitapintható. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztata rák után lehet e sex kérdésre

Kedves Kérdező! Amennyiben merevedési elégtelensége van és merevedést szeretne elérni, akkor annak egyik lehetséges formája a hímvesszőpumpa. Nagyon változik, hogy kinek válik be és kinek kevésbé. Ezt persze csak akkor tudja meg, ha kiróbálja. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza az A Here vízsérve ? kérdésre

Kedves Kérdező! A herezacskó duzzanat általános jelensége az alsó végtagi ödémának. Javasolt a kiváltó ok kezelése! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza az Elolvastam a tárgybani cikket kérdésre

Kedves Kérdező! A NEAK számítógépes rendszeren ellenőrzi a biztosítottakat, amely minden állami egészségügyi intézményben, a bejelentkezés során ellenőrzésre kerül. A PSA vizsgálat önmagában nem értékelhető, azt urológiai szakvizsgálatnak kell kiegészítenie! Tisztelettel: Dr. Nyirády Péter

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tisztelt Doktor Úr! kérdésre

Előbb mindenképpen tisztázni kell, hogy jelenleg nincs daganata. Ez úgy történik, hogy kontrollvizsgálatra kell mennie. Mivel nem tudom mikor volt utoljára ilyen vizsgálaton nem tudok erről nyilatkozni. Ezért szerencsésebb lenne, ha megbeszélné ezt a kezelő onkológussal vagy urológussal.

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Szabad PSA és a teljes PSA arányának értelmezése. kérdésre

Kedves Kérdező! Sajnos százalékos arányan nem tudom megmondani az Ön esetében a prosztatarák előfordulásának valószínűségét. Erről sokkal könnyebben tudna kezelőorvosa nyilatkozni, aki meg is tapintotta a prosztatáját. Továbbiakban rendszeres gyógyszerszedés mellett 3 havonként javasolnám a PSA mérését. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Tumor market érték kérdésre

Kedves Kérdező! Ez az egy eredmény magában nem értékelhető. Amennyiben az urológiai vizsgálata is negatív, akkor 1 évig további teendője nincsen, akkor ismételt fizikális vizsgálat és PSA ellenőrzés. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztatarák, áttét kérdésre

Kedves Kérdező! Sajnos édesapja súlyos beteg. A hormon készítmény az áttétek okozta panaszokat csökkenti. A fájdalmat az áttét és nem a kezelés okozza. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztatarák kismedence Mr vizsgálat értékelése kérdésre

Kedves Kérdező! Sajnos a leletek egyértelműen áttétes prosztatarákra utalnak. Ekkora PSA érték mellett a prosztata eltávolításnak nincs életkilátást javító hatása, ezért elvégzése nem javasolt. A Gleason score értéket kezelőorvosától kérjék, melynek a kórszövettani vizsgálaton kell rajta lennie. Feltétlenül javasolt a családban 45 éves kórtól a PSA évenkénti ellenőrzése és urológiai vizsgálat. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a PSA érték kérdésre

Kedves Kérdező! A PSA értéket befolyásolják: prosztata megnagyobbodás, gyulladás és daganat. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztata kérdésre

Kedves Kérdező! Amennyiben kezelést nem kapott prosztatájára, akkor a tumor lehetősége szinte biztonsággal kizárható, és további PSA vizsgálatot az amerikai és európai irányelvek nem javasolnak. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza A "zsírmájról " kérdeznék kérdésre

Kedves Kérdező! Nagyon fontos lenne tudni, hogy a 44 ng/ml PSA szint az injekciós kezelés ellenére áll-e fent. Amennyiben igen, akkor felmerül kasztráció rezisztens állapot és további uro-onkológiai kezelésre lesz szüksége. Amennyiben a PSA 0 ng/ml érték körüli, akkor a problémát nagy valószínűséggel nem a prosztatarák okozza és belgyógyászati kivizsgálása válik szükségessé. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztata - PSA analízis eredményeinek értelmezése kérdésre

Kedves Kérdező! Elnézését kérem, de levelében nem világos, hogy melyik érték mi? A free PSA 4,24 vagy 11,8 ng/ml? Amennyiben a PSA értéke rendben, akkor nincs jelentősége a szabad értékének. A free/total PSA arány minél magasabb, annál kisebb az esélye prosztataráknak. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a PSA vizsgálat kérdésre

Kedves Kérdező! A prostata fizikális vizsgálata csak kis mértékben emeli meg a PSA értékét. Sajnos nincs egyéb vizsgálat, mely kiváltaná a biopsiát. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Magas PSA értėk kérdésre

Kedves Kérdező! Az eredmény nem "súlyos". Férje PSA értéke emelkedett, tehát urológiai szakvizsgálata javasolt! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Kun István (urulógus) válasza a Prosztata masszázs kérdésre

A prostate masszázsa már nem tartozik a korszerű kezelések közé, én nem is ajánlanám. A megnagyobbodás csak 3 átmérőből számítandó ki, egy, a 4 cm nem mond semmit. Rendes urológiai szakvizsgálatot ajánlok.

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztatarák kérdésre

Kedves Kérdező! Nem írja levelében az injekció pontos indikációját. Természetesen nem a prosztatarák diagnózisára, hanem sokkal inkább a kiindulási PSA értékére és a biopsia kórszövettani eredményére (Gleason score) vagyok kíváncsi. A hőhullámok idővel csökkenek, az injekció hatékonyságára és a betegség progressziójára a jelenlegi PSA értékéből lehet következtetni. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza Édesapám-vesedaganat kérdésre

Kedves Kérdező! Sajnos vesedaganat esetén teljes biztonsággal nem lehet semmit sem kizárni és teljes mértékben a kétségeket nem lehet elhessegetni. Az Önök által felkeresett onkológusnál, nekem sokkal kevesebb információm van, mivel sem a képeket sem a szövettani leírást nem láttam. A CT-n leírt nyirokcsomók eredetére UH, vagy CT vezérelt biopsia adhat választ. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza az Erekció hiánya kérdésre

Kedves Kérdező! Következő lépés az öninjekció kipróbálása és alkalmazása, majd vákum eszköz is lehetőséget biztosíthat. Amennyiben sikertelen, akkor protézis beültetése válhat szükségessé. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztatarák kérdésre

Kedves Kérdező! Sajnos a prosztata sugárkezelése a húgyhólyagra is hatással van és sokszor gyakori vizelési ingereket okoz. Ennek hátterében a húgyhólyag kapacitásának csökkenése, vagy falának fokozott ingerlékenysége állhat. Kezelése nagyon nehéz és hatékonysága szerény. Javasolt urológiai kivizsgálása az ok tisztázására, majd az eredménytől függően kezelés megpróbálása. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Sugárkezelés kérdésre

Kedves Kérdező! Sajnos levele alapján nem tudok válaszolni, mert a legfontosabb információkat, mint édesapja kora, a biopsia kórszövettani leletében talált Gleason score és édesapja általános állapota, nem írta meg. A kezelés ilyetén megközelítése nem általános, mert besugárzást nem a már tartó hormonkezelés után szokás végezni, de természetesen nem is kizárható. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Hormonterápia prosztata daganat miatt kérdésre

Kedves Kérdező! Elviekben az említett gyógyszer nem kizáró tényező, de annak megítélése, hogy valóban a hormonális kezelés-e a legjobb, azt további paraméterek, mint PSA, biopsia során vett minta Gleason score-ja, férje életkora határozzák meg. A megkezdett hormonális kezelés ugyanis nem jelent gyógyító eljárást, kizárólag az életminőséget és nem a túlélést segítik, továbbá kémiai kasztráció űtján a férfiasság megszűnését, mint merevedési képesség és nemi vágy elvesztése, okozza. Gyógyító jellegűnek számít a besugárzás és radikális műtéti eltávolítás, mely képes a várható élettartamot is megnyújtani. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztatarák - Mikor szükséges a teljes prosztata eltávolítása? kérdésre

Kedves Kérdező! Abban az esetben, ha a prosztatarák kórszövettanilag igazolt, az ún. kuratív kezelésnek van létjogosultsága és nincs aneszteziológiai kontraindikáció. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

+ További 1 válasz erre a kérdésre

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Prosztatarák áttéte a csontban kérdésre

Kedves Kérdező! Sürgősen olyan urológushoz kell fordulniuk, aki csontáttét kezelésében járatos. Teljes test csontscintigráfiát javasolt elvégeztetniük. A rendszeresen ellenőrzött PSA szint emelkedése már előrevetíthette volna csontmetasztázis lehetőségét. Tisztelettel: Dr. Nyirády Péter egyetemi tanár

Ismerje meg szakértőinket!