+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Tüdőrák kategória

Legújabb válaszok Tüdőrák kategóriában

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Fehérvérsejt jelenléte a tüdőben kérdésre

T. Levélíró ! A fehérvérsejt gyulladásra utalhat, daganatos sejtet nem találtak benne a leírás szerint. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza az Azbeszt belégzése kérdésre

T. Kérdező ! Ahhoz, hogy az azbeszt káros hatása kialakuljon, hosszasan kell belélegezni azt. Több éves expozíció után alakul ki pl. daganatos betegség, de ez sem azt jelenti, hogy aki évekig belégzi biztos daganatos lesz, hanem azt, hogy jóval nagyobb a tüdő- és mellhártya rosszindulatú daganat kialakulásának a lehetősége. Ezért azt gondolom, nincs miért aggódjon. A mellkasi "nyomás" szerintem nem függ ezzel össze, de ha ismétlődik, kérem keresse fel a háziorvost. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza az Azbeszt kérdésre

T. Levélíró ! Szerintem nem kell aggódni, hiszen ahhoz, hogy valamilyen káros mellékhatás kialakuljon hosszú idejű expozíció szükséges. Az Ön férje néhány órán keresztül és szabadtéren dolgozott azbeszttel. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a CT leletek kérdésre

T. Levélíró ! A CT-n a bal tüdőben daganat gyanúja merült fel, melyet a leírás szerint, a több bronchoszkópia, nem igazolt. További kivizsgálás (véleményem szerint ismételt bronchoszkópia) javasolt, hiszen az elváltozás a leírás szerint növekszik. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza bronchológiai lelet ,pet ct kérdésre

T. Levélíró ! Véleményem szerint mindenképpen ismételt bronchoszkópos vizsgálat szükséges újabb szövettani mintavétellel, amellyel remélhetőleg igazolni lehet a daganatot. Jelenleg a PET-CT malignus daganat gyanúját veti fel, de ezt a szövettan nem igazolta. Az onkológiai kezeléshez szükséges a szövettani lelet. Üdvözlettel, Máthé Csaba dr.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Pet ct, bronchológiai lelet kérdésre

Kedves Levélíró ! A bal tüdő felső lebenyében felmerül a PET CT-n daganat gyanúja, viszont a bronchoszkópos vizsgálat során nyert minták negatívak, azaz nem igazolták. Tekintettel arra, hogy a bronchoszkópos vizsgálat is leírta daganat gyanúját, véleményem szerint a vizsgálatot meg kell ismételni és újabb mintát kell venni. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Bronchoscopia szövettani eredmény kérdésre

Tisztelt Levélíró ! Egyik mintában sem volt ép szövet, illetve sejt, ezért vélemény nem mondható róla, azaz nincs diagnózisunk. Ilyenkor a vizsgálatot meg szoktuk ismételni, mellyel újabb szövettani mintát veszünk. Üdvözlettel, Máthé Csaba Dr.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Jó indulatú tüdődaganat kérdésre

T. Levélíró ! A jóindulatú daganattal, amennyiben nem változik teendő nincs. Mindenképpen javasolt a rendszeres tüdőgyógyászati ellenőrzés, hiszen bármilyen változás van, további kivizsgálás (pl. szövettani mintavétel) és kezelés javasolt. Mint írja, már nem rendel a régi orvosa, akkor szerencsés lenne egy új tüdőgyógyászt keresni, aki rendszeresen ellenőrzi, vagy keresse fel háziorvosát, aki szintén segíteni fog. A vakcina beadása mindenképpen javasolt, de arról nem tudok nyilatkozni, hogy melyiket adassa be, hiszen van olyan oltás, ami bizonyos életkor felett nem javasolt. Kérem beszélje meg háziorvosával. Üdvözlettel, Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdőràk kérdésre

Kedves Csilla ! A lázát a gyulladás okozza, hiszen mint írja valamilyen fertőzést kapott. A köhögés, fájdalom, légszomj, fáradtság mind a gyulladástól van és ezért kapott antibiotikumot is. Remélhetőleg a gyulladás mielőbb megszűnik és folytathatja a kezelést. A mostani helyzetben mindenki az egészségügyben nagyon elfoglalt, de próbáljon meg beszélni a kezelőorvosával, aki biztos segíteni fog. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Mellkas ct kérdésre

T. Levélíró ! A leírt elváltozás gyulladás utáni nagyon kicsi maradvány, heg. Ezzel teendő nincs. De biztonság kedvéért, ilyenkor egy fél év múlva egy kontrollvizsgálat szóba jön. Amennyiben változatlan további teendő nincs. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Folyamatosan vérző tüdődaganatra megoldás. kérdésre

Kedves Levélíró ! A véres köpet, mint írja is egyik tünete lehet a tüdődaganatnak. Elviekben más kezelési lehetőség is lehetséges amit pl. bronchológus (hörgőtükrözést végző szakember) végezhet, de mindez függ a daganat elhelyezkedésétől, általános állapotától, illetve mindig mérlegelni kell azt is, hogy valóban használni fog a betegnek, mert bizonyos kezelés, ha nem megfelelő betegnek végzik, akár ronthat is az állapotán. Tekinettel arra, hogy nem ismerem a beteget, leleteit, bármiféle tanácsért, segítségért, kérem forduljon a kezelőorvosához, aki biztos a mindenkori állapotának legmegfelelőbb kezelést fogja javasolni. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdő és gyomorszáj fájdalom kérdésre

Ebben sajnos nem tudok segíteni, de talán sikerül hamarabb is időpontot szerezni. Üdv. Máthé Csaba dr.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdő és gyomorszáj fájdalom kérdésre

T. Zoltán ! Kérem keressen fel egy tüdőgyógyász kollégát, aki a kivizsgálást folytatni fogja. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdőszűrő eredmény kérdésre

Kedves Levélíró ! Mivel a régi felvételeken is látszanak a csíkárnyékok, szerintem nem kell aggódnia. Ezek és a mészárnyékok egy régi gyulladás utáni állapotnak felelnek meg, de ez magyarázhatja a tömöttebb hílust is. Azonban, mivel egyértelműen nem lehet ezt eldönteni, illetve megnyugtatásként, mindenképpen javasolt a mellkas CT elvégzése, amire, mint írja, előjegyezték, akkor egyértelmű választ kap kérdésére. Én a leírtak alapján nem látok semmi sürgösséget, de a kolléga is valószínű így gondolta, ezért nem kért sürgös CT-t. Üdvözlettel Máthé Csaba dr

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdőrák?:( kérdésre

T. Levélíró ! Mindenképpen ki kell vizsgálni, azután lehet megmondani, hogy mi a betegsége. Lehet pl. gyulladásos folyamat, de daganat sem zárható ki. Nagy valószínűséggel a tüdőgondozó beutalja egy tüdőosztályra további kivizsgálásra. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Mi lehet? kérdésre

Bízos válasz akkor adható, ha szövettani mintát veszünk és az igazolja az áttétet.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdő elváltozás. kérdésre

Sajnos ezt nem tudom megmondani, ezért küldték CT vizsgálatara, illetve elképzelhető, amennyiben az sem egyértelmű, további kivizsgálása szükséges.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdődaganat kérdésre

A csatolt leletek nem érkeztek meg. Üdv. Máthé Csaba dr.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdő CT eredmény kérdésre

T. Levélíró ! Sajnos ebből nem tudom megmondani, mielőbbi tüdőgyógyászati kivizsgálása szükséges. Üdv. Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza Érdeklődés kérdésre

T. Levélíró ! Kérem beszélje meg a kezelőorvosával. A fent nevezett vizsgálat mindenre nem alkalmas. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Miét nem kérdésre

T. Levélíró! A teljes dokumentációra lenne szükségem, ahhoz, hogy véleményt írjak. Nem tudom eldönteni leveléből, hogy melyik orvos javasolt SBRT-t, illetve palliatív kezelést és ezt hová kapja. Viszont mindegyik kezelés, amivel nem távolítjuk el a daganatot, csak megkissebítjük, palliatív kezelés. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Rák után kérdésre

T. Levélíró ! Sajnos kialakulhatott közben áttét, de akár helyi daganat kiújulás is lehet. Üdv. Máthé Csaba dr.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdőszűrés kérdésre

Kedves Levélíró ! A tüdőszűrés is egy mellkas röntgen, csak egy kisebb felvételt készítünk. A CT-t ebben az életkorban nem javaslom. Miután még nagyon fiatal a tüdőrák kockázata most még kicsi, de évek alatt növekedni fog. A tüdőrák okozta COPD - t (idült hörghurut) légzésfunkciós vizsgálattal lehet kimutatni. Szerencsés lenne minél hamarabb abbahagyni a dohányzást, amíg még nem alakulnak ki a mellékhatásai. Üdvözlettel Dr. Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdőrák lehet? kérdésre

Kedves Katalin ! Egyértelműen nem lehet megmondani mi a betegsége, ezért utalták a tüdőgondozóba. Nagy valószínűséggel egy tüdőgyulladás utáni állapot, heg, de ezen kívül más is lehetséges. Ezért ilyenkor mindig szakorvosi vizsgálat történik, aki eldönti mi a teendő. Üdvözlettel Dr, Máthé Csaba

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüldőrák utáni légmell okozhat problémát? kérdésre

Remélem azóta az édesapja állapota már jobb. Ilyenkor, sz.e. ismételten szívásra helyezik, azaz újabb csövet kap, ameddig a légmell megszűnik.

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdőrák és SPA kérdésre

T. Levélíró ! Azt, hogy a tüdejében látott elváltozás mi, csak a szövettani vizsgálat dönti el. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy a látott elváltozás daganat. Mindenképpen azt javaslom, hogy történjen meg a kivizsgálás, amit javasoltak. A biológiai terápiáról, illetve annak a folytatásáról csak ezek után lehet nyilatkozni. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.

Dr. Vadász Imre (tüdőgyógyász) válasza a Tüdőrák? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Javasolt tüdőgondozóban dolgozó tüdőgyógyászhoz fordulni és feltehetően mellkas röntgenvizsgálata tisztázhatja, hogy van-e a tüdőben látható elváltozás. A mellkasi fájdalmat okozhatja a bordák, a rekeszizom, a mellhártya és a bordaízesülések érintettsége is, az erős köhögés következtében. Üdvözlettel: Dr. Vadász Imre

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Tüdő kérdésre

T. Levélíró ! Szedhet D vitamint és emelt adagban C vitamint is, de ezek a daganat növekedését nem fogják megállítani. Egyedül a kemoterápia hatékony a daganatos betegségben. Salvus vízzel inhalálás jó lehet, illetve beszélje meg a tüdőgyógyász kollegával, még milyen kezelést javasol. Hörgtágítót csak COPD és asthma esetén adunk. Üdvözlettel Máthé Csaba dr.

Dr. Vadász Imre (tüdőgyógyász) válasza a Tüdőrák kérdésre

Tisztelt Kérdező ! Az előbbi részletes válaszom előtt már megérkezett az emlitett két sor és ennek ismeretében válaszoltam. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Ismerje meg szakértőinket!