+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Agyvérzés, stroke kategória

Legújabb válaszok Agyvérzés, stroke kategóriában

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Ministrok lehetett. kérdésre

Kedves Csaba! Sok mindent nem ír le, pl hogy kapott-e azóta oltást, néztek-e ellenanyagszintet stb. Ha valóban Covid-os lett volna- mint ahogy szerintem gondolja- akkkor az ellenanyag szintje ezt mutatná. Nem ír arról sem, hogy készült- e azóta újabb tüdő rtg-e? Van-e rajta eltérés? A panaszai annyira szerteágazóak, súlyos Covid fertőzés után sem lennének egyértelműen azzal magyarázhatóak. A vérnyomáscsökkentő gyógyszernek van egy ugynevezett othostatikus hypotoniát okozó hatása, ami viszont az Ön által elmondottakra hasonlít. Javaslom- ha nem történt még meg az említett vizsgálatok elvégzését, valamint a képből "kilógó" tünetek miatt egy gégészeti és urológiai vizsgálatot. Célszerű egy 24 órás vérnyomás minotorizálás után esetleg vérnyomás csökkentő - váltásban is gondolkodni. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Fejfájás kérdésre

Tisztelt Kérdező! Fejfájásos panaszaival neurológushoz és vérnyomás-pulzus eltérései miatt belgyógyászhoz forduljon. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Vascularis mailformatio kérdésre

Tisztelt Kérdező! A vascularis malformatiók viszonylag ritkán okoznak komoly problémát, leggyakrabban mellékleletként kerülnek diagnosztizálásra. A kompresszió általi tünetek okoznak leggyakrabban panaszt, megrepedni nagyon ritkán szotak A veleszületett elváltozások növekedése általában lassú. Időszakos utánkövetése mindenképpen javasolt, már csak a paciens megnyugtatására is. Jelen esetben a vérnyomásának rendben tartásával tud a legjobban vigyázni magára, más teendője nincs. Ha mégis növekedésnek indulna és panaszt okozna, katéteres, intervenciós kezeléssel lehet gyógyítani. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az Agyi érelmeszesedés kérdésre

Tisztelt Kérdező! Sajnos két leletből nem lehet megállapítani sok mindent. Nem ismert a paciens kora, egyéb betegségei (magas vérnyomás? cukorbetegség stb). Ebből csak azt lehet tudni, hogy kissé meszesek a nyaki erei, de nincs jelentős szűkület rajtuk, a CT-ből meg azt, hogy ott is vannak agyon belül kisebb-nagyobb meszesedések. Javaslom keressék fel a leletekkel az ideggyógyászati szakrendelést, és ott pontosabb választ kaphatnak a kérdésekre, és a megfelelő gyógyszeres kezelést is megbeszélhetik. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az Agyrázkódás késői hatása? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az agyrázkódásnak- ha valóban csak az volt, semmi köze a jelenlegi állapothoz, amiben pontosan nem is világos, hogy mit érez problémának. A jó tanulmányi eredményű kislány viselkedését számos- környzetei tényező befolyásolhatja. A kislányos viselkedés ebben a korban gyorsan megváltozhat. Ha továbbra is aggódik, javaslom psychológus felkeresését.

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Szélütés? kérdésre

Kedves Anita! Kérdésében, levelében benne van a válasz is. Édesapja nem szedi a gyógyszereket rendesen, a stressz hatására megemelkedik a vérnyomása -vércukra és ez okozza a tüneteket. Próbálja meg rávenni a gyógyszerek rendszeres szedésére és értékeinek (vérnyomás, vércukor) ellenőrzésére. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Sérülés verog operacio kérdésre

Tisztelt Levélíró! Kérdéseit Édesanyja kezelőorvosának tegye fel. Jóslásba nem bocsátkoznék még a részletek ismeretében sem. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Hasi aorta tágulat. kérdésre

Tisztelt Kérdező! Kérdésére pontos válaszsajnos nem adható. Próbálja megoldani, hogy ezeket a "cseréket" más végezze. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Strok kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az aktuális vérnyomás emelkedés az adott pillanatban okozhat legfeljebb vérzéses stroke-ot, másnap már nem. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Keringési probléma? kérdésre

Tisztelt Kérdező! Panaszai eléggé szerteágazóak, nehéz konkrét választ adni. A lábizzadás, és kellemetlen szag miatt bőrgyógyászati vizsgálata javasolt, viseljen pamut zoknit és mosáskor fertőtlenítse ki.. A zsibbadás- bizsergés több mindentől lehet, de ahogy írja , a korábbi vizsgálatok majdnem mindent kizártak. Ha dohányzik, hagyja abba! A bizsergő érzés miatt pedig szedjen B1 vitamint, vagy Milgammát. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Fehér Gergely (Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)) válasza a Neurológia probléma vagy más egyéb? kérdésre

Kedves Kérdező! Szükséges lenne egy részletes kikérdezés a panaszok részletes felvétele céljából. Néha migrén is tud hasonló panaszokat okozni, ilyenkor a zsibbadás a fejfájás előtt szokott fellépni és van, hogy szédüléssel is jár. Ilyenkor értelemszerűen nincs semmi kóros a képalkotókon. Epilepsziás rosszullét is járhat néha furcsa tünetekkel, de ez igen-igen ritka ilyen formában. Szédülés szemtekerezgéssel fülészeti okot (hallóideg-gyulladás stb) is felvethet. Nyilván a sor végén ott van a stressz okozta tünettan is. Javasolt a témában jártas szakemberhez fordulnia, én egyértelmű választ részletes kikérdezés, betegvizsgálat és a képalkotók átnézése után tudok mondani. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az AVM és tengerszint feletti magasság kérdésre

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem írta meg, hogy az agy melyik részén és mekkora kiterjedésű az elváltozás. Ezek a magasságok még normál körülmények között nem szoktak veszélyt jelenteni. Vigyázzon a vérnyomására, ne erőlködjön, ne hajladozzon sokat. üdvözlettel dr Járnyi

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a Strók és epilepszia kérdésre

Tisztelt Kérdező! Ilyen esetben nyilván érdemes a véralvadásgátló gyógyszert és a vérnyomáscsökkentőt reggel beadni a betegnek, viszont az epilepszia ellenes gyógyszereket általában reggel-este szokták szedni, ebből lehet probléma, ha nem kapja meg a megfelelő dózist, epilepsziás rohama alakulhat ki. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza az Agyvèrzès kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az édesanyjának nyilván súlyos fokú agyvérzése van és kritikus az állapota. A különféle beavatkozásoknál az orvosoknak mindig a haszon-kockázat arányt kell értékelniük, mert ha el is szállítják műtéti beavatkozásra a beteget, de az nem éli túl az utazással járó traumát, vagy csekély a műtét sikerességének esélye, akkor dönthetnek úgy, hogy eltekintenek a beavatkozástól. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza az Ideggyogyaszat kérdésre

Tisztelt Kérdező! Úgy vélem, ezek a tünetek nem függenek össze. Egy részük elsősorban mozgásszervi panasznak tűnik, de nyilván érdemes lenne megvizsgáltatnia a problémákat neurológiai/reumatológiai szakrendelésen. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza az Arlevent kérdésre

Tisztelt Kérdező! Általában azért nem javasoljuk az alkohol fogyasztását a gyógyszerek mellé, mert az alkohol károsítja/megváltoztatja a máj és a vese működését, módosítja a májenzimek szintjét, és a vesét fokozott kiválasztásra serkenti, ezáltal megváltoztatja a gyógyszerek lebomlását, vérszintjét és így a gyógyszerek nem azt a hatást fejtik ki, amit várunk. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Nyaki ér műtét közben kapott stroke kérdésre

Tisztelt Kérdező! A kérdéses termék erre alkalmatlan- hatástalan. üdvözlettel dr Járányi

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza Ájulas formai kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az ájulásnak többféle oka lehet, vannak egészen egyszerű okok, mint kimerültség, folyadékhiány, alacsony vércukor szint és vannak bonyolultabb esetek, amikor pl. szívproblémák, keringési és/vagy légzési elégtelenség áll a háttérben. Ideggyógyászati szempontból az epilepszia jön szóba leggyakrabban, de ilyen esetben az eszméletvesztéshez végtagrángatózás, zavartság szokott társulni, a beteg elharapja a nyelvét, vizeletét/székletét maga alá bocsátja. Az eszméletvesztéseket belgyógyászati, kardiológiai és bizonyos esetekben neurológiai szakrendelésen szokták vizsgálni. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Csecsemőkori stroke kérdésre

A leírtak alapján felelőtlen találgatás lenne a gyógyulás esélyeiről vagy az esetleges más kimenetelről nyilatkozni.

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza az Agydaganat esetében ez normális? kérdésre

Tisztelt Kérdező! A daganatoknak ez az egyik alaptulajdonságuk, hogy nőnek, a jóindulatúak általában lassan és nem adnak távoli áttéteket, ezzel ellentétben a rosszindulatúak sokkal agresszívebben tudnak növekedni. Ha a koponyacsonton belül van a daganat, akkor nincs sok hely a növekedéshez és hamar panaszokat okozhatnak. Az agyalapi mirigydaganatok leggyakrabban fejfájást, látótérproblémákat vagy hormonalis eltéréseket okoznak. Jobb minőségű CT vagy MRI vizsgálattal lehet követni a terjedést, műtét is szóba jöhet bizonyos esetekben, főként, ha a daganat 10mm fölé növekedik és típusos panaszokat okoz, destruálja a környező csontképleteket. Idegsebészeti véleményezés és követés javasolt. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza Érzékeny halánték kérdésre

Tisztelt Kérdező! LÉtezik egy "arteritis temporalis" nevű kórkép, de ennek a diagnózisnak a felállításához vizsgálat szükséges. Javaslom, ne dörzsölje, inkább kissé hűtse- jegelje a területet, körömvirág- vadgesztenye stb tartalmú krém enyhítheti a panaszokat. Ha nem szűnik, keressen fel egy angiológiai - érsebészeti rendelést. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza az Agyvérzés utánn nem alszik a beteg kérdésre

Tisztelt Kérdező! Tapasztalataim szerint, akik álmukban beszélnek, nyugtalanok, azok életében van valamilyen stressz forrás, egy megoldatlan probléma vagy gond, amitől frusztráltak, szoronganak, és ez megronthatja az alvást is. Másrészről ez összefügghet az idegrendszer károsodásával is, bár általában a jobb agyfélteke károsodása szokott alvászavart okozni (és nem a bal agyfélteke, mint az Ön esetükben). Érdemes lenne pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérni, és nem altatókkal, hanem inkább enyhe nyugtatószerekkel próbálkozni. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza Érszűkület műthetősége kérdésre

Tisztelt Kérdező! Attól, hogy körkörös a szűkület, még nem biztos, hogy nem tágítható. Mindenféleképpenn a képeket kellene látni, utána lehet bármilyen korrekt véleményt megfogalmazni. Javaslom , jelentkezzen be egy háziorvosi beutalóval a SOTE Érsebészeti Klinikájának "újbeteg ambulanciájára". (0614586800) Szerda délelőttönént van, és vigye magával a vizsgálatok felvételeit is CD-n. Ott azok megnézése után korrekt véleményt tudnak adni kérdésére. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Stroke után kérdésre

Tisztelt Kérdező! Sajnos a nekem feltett kérdés hiányzik, csak két mondatot lehet olvasni, és abból nem tudom mit szeretett volna kérdezni., így megválaszolni sem tudom Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Stroke után kérdésre

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem írta meg, milyen műtét során alakult ki a stroke- ez pedig jelentősen befolyásolhatja annak kimenetelét. A stroke tünetei javulhatnak -de konkrét adatok hiányában-nem tudok mit mondani. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Fejzsibbadás-fejfájás kérdésre

Tisztelt Kérdező! A vérnyomás egyensúlyban tartásával és a gyógyszerek szedésével lényegesen csökkenthető egy újabb rosszullét esélye. A stressz , a kezeletlen, vagy rosszul beállított vérnyomás viszont gyakoribbá teszi előfordulását. . AZ időjárás változás általban vérnyomás ingadozást okoz, ez is szerepet játszhat az akkori panaszok kialakulásában.Ezekre kellene odafigyelni , hogy megelőzzék a nagyobb agyvérzést. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza Utazás stroke után kérdésre

Tisztelt Kérdező! Utazás esetén érdemes odafigyelni egy-két dologra, pl. hogy legyen érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk vagy egyéb utasbiztosításuk, mert bármi történhet Önökkel egy hosszabb út során. Fontos, hogy az Édesapja megfelelő folyadékmennyiséget fogyasszon, védjék a naptól. Ne felejtsék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket sem. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza az Aneurysma kérdésre

Tisztelt Kérdező! A legáltalánosabb tünet, amit okozhat az a fejfájás. A többi tünet attól függ, hogy az aneurysma hol helyezkedik el és milyen területet, agyideget nyom. Minél nagyobb az aneurysma, annál valószínűbb, hogy fog valamilyen idegrendszeri tünetet, panaszt okozni. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az Agyvérzés után kérdésre

Igen, ha a vérnyomása jól be van állítva, akkor nyugodtan mehet. Üdvözlettel: dr. Járányi

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a Stroke-ot követő javulás után állapotromlás kérdésre

Tisztelt Kérdező! Az állapotromlás hátterében sajnos valóban állhat egy újabb stroke, de a stroke utáni elbutulás (dementia) vagy depresszió is okozhat hasonló tüneteket. Véleményem szerint nem kellene várni a kontroll vizsgálattal májusig, kérjenek a háziorvosuktól beutalót az illetékes neurológiai ambulanciára vagy szakrendelésre! Üdvözlettel, Dr. M.A.

Ismerje meg szakértőinket!