+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Gyógyszerek kategória

Legújabb válaszok Gyógyszerek kategóriában

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Vérhigító elhagyása kérdésre

Kedves kérdezo. Ezeket folyamatossan szedni kell. Nem celszeru abbahagyni. Udvozlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Cholagol kivont tétel kérdésre

Kedves Kérdező! Egyes gyógyszereket azért vonnak ki a forgalomból, mert a gyártó megszűnik, vagy modernebb termékre tér át. Nem lesz ettől egészségkárosodása. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Fájdalom csillapítás kérdésre

Tisztelt Nuszpel István. Az időskori műtétek a hosszú rehabilitáció miatt sokszor sokkal veszélye-sebbek, mint maga a műtét. A csökkenő mozgás, izomgyengeség, szédülés, elesésveszély, trombózis, embólia, gyomor- és emésztési panaszok, súlyos légzési szövődmények keletkezhetnek, a műtét miatt nagyobb egy második, harmadik betegség kockázata. A fájdalomcsillapításban a gyógyszer-mellékhatások jelentik a legnagyobb veszélyt. A gyógyszerek mellett, azok adásának csökkentése céljából a mozgás javítása fontosabb. Érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki nemcsak a betegnek, hanem a hozzátartozóknak is tanítja a gyakorlatokat és az ápolás és önellátás titkait. Az önellátás minél jobb megtartása minden gyógyszernél többet ér! Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Magnézium kérdésre

Kedves kérdezo gyogyszertaran kaphvato Magnesium mind jo. A kulomnseg arban van. Udvozlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Cerucal gyógyszer depresszió, szorongás kérdésre

Kedves kèrdezö. Cerucal helyet Quamatel lehett szedni. A panaszai szorongàsra utalnak. Üdvözlettel Dr. Mihranian Hermon

Bencze Anita Tünde (dietetikus) válasza a Vérhígító és K vitamin kérdésre

Kedves Erika! Nincs olyan tudományos (megfelelő esetszámú és módszertanú) kutatás, amely kimutatta volna a K-vitamin hatásosságát csontritkulás megelőzésében vagy kezelésében. Syncumar kezelés során viszont a K-vitamin étrendi kiegészítéssel megnő a vérrögképződés esélye, ami akár végzetes kimenetelű lehet. Ez aránytalanul nagy kockázatot jelent a K-vitamin szedés megkérdőjelezhető előnyeivel szemben. A csontritkulás kezelésében a D3-vitamin, és kalcium megfelelő mennyiségben történő bevitele, a változatos étrend, valamint az aktív életmód igazolt hatású. Semmiképpen nem javasolható vérhígító kezelés mellett a K-vitamin pótló kiegészítése. Tisztelettel: Lombai-Bencze Anita dietetikus

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Q,10 és trombózis kérdésre

Tisztelt Kérdező! Valóban van a Q10-nek egy igen enyhe hatása a K vitamin antagonista véralvadásgátlók hatására- kissé csökkenti azt - és ezen keresztül befolyásolhatja az általuk csökkentett INR értéket. Ha Ön nem szedK vitamin antagonista véralvadásgátlót, akkor Önmagában szedve ilyen irányú számottevő káros hatása nincsen, hiszen számos szívbetegségben kifejezette jó hatású és ajánlott a szedése. Hasonlóan enyhén csökkentik a véralvadásgátló szerek hatását egyes növények,ol: brokkoli, káposzta, karfiol, eper, málna, paprika, paradicsom, spenót, spárga, saláta, zöld tea , alma, narancs répa, zöldbab, uborka, gomba, vagy pl az étolaj, vaj máj, tojás is. A fogamzásgátlók és egyéb tényezők -genetikai eltérések, dohányzás, elhízottság, mozgásszegény életmód stb-azonban sokkal erősebben növelhetik a thrombózis veszélyt. dr Járányi

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Colitis ulceroza - probiotikum? kérdésre

Kedves Kérdező! A gyulladásos bélbetegségekben is szoktak probiotikus készítményeket adni. Ezek közül azokat emelném ki, amik több, valódi bélbaktériumot (Lactobacillus, Bifidobaktérium) tartalmaznak. Ezeket először egy hétig napi 1x, utána heti 2x szedje. A COVID oltást nyugodtan megkaphatja, sem a magas vérnyomás, sem a bélbetegség nem kontraindikálja annak beadását, viszont ha nem kapja meg a vakcinát, akkor rossz helyzetbe kerülhet. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza az Elocom oldat kérdésre

Kedves Kérdező! A haj állapotának és a fejbőr elváltozásának megfelelő gyógysampont válasszon a patikában, de legjobb ha megmutatja előtte bőrgyógyásznak.

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza az IBS-re valóban hatásos lehet a Gelsectan? kérdésre

Kedves Kérdező! Minden új gyógyszer sokat ígér, de a gyakorlatban csak a betegek egy részének segít az IBS-es tünetek enyhítésében. Próbálja ki, mert lehet, hogy ezt pont Önnek találták ki. De javasolhatom a laktóz és fruktóz kihagyását az étrendből, valamint probiotikum szedését is. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Nyirády Péter (urológus) válasza a Cortef kérdésre

Kedves Kérdező! Feltétlenül és mielőbb meg kell kérdeznie, a gyógyszert rendszeresen felíró kezelőorvosától! Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza az Antibiotikum mellékhatás kérdésre

Kedves kèrdezö. A vèrzèz okàt tisztàzni kell. Ilyen helyzetben a talàlgatàsnak ès halogatàsnak nincs helye. Sürgössen keresse a hàziorvos. Üdvözlettel Dr. Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Vérnyomás gyógyszer kérdésre

Kedves kèrdezö. A magas vèrnyomàs komoly betegsèg kexelni kell. Szàmos okai vannak. A stressz hozzàjàrul a kialakulàsra de nem a fõ ok. A fiatal korù magas vèrnyomàs komolyan kell venni igy gyògyszeres kezelèsre szorul. Kezelō orvos àltal javasolt Perindopril igen hatàsos szedni kell Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Halolaj és vérhigító kérdésre

Kedves kèrdezö. Az Omega 3 szedheti nem okz gondot. Nem javaslom a galagonya fogyasztàsa. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza az A Detralex 500mg helyettesíthető-e a Dimotex 1000mg gyógyszerrel? kérdésre

Tisztelt Kérdező! A Detralexben az 500 mg diozmin mellett a hatást fokozó hesperidin is van, és egy jó nevű, minden követelménynek megfelelő gyógyszercég állítja elő. Napi adagja 2x1 tabletta. A Dimotecben igaz ugyan, hogy egy tablettában benne van az 1000 mg diozmin, de hesperidint nem tartalmaz, és egy viszonylag ismeretlenebb gyártótól származik. A Detralex szedése kb havi 750 Ft-os többletet jelenthet- de ha nem feltétlenül szükséges, ne térjen el a már bevált szertől. Üdvözlettel dr Járányi

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza az ATROCELA szedése esetén napra lehet-e menni? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A hivatalos gyógyszeralkalmazási előírás nem említ fényérzékenységet, s ez a gyógyszer hatásmechanizmusából sem következik. A biztonság kedvéért azért a kezelőorvosát is kérdezze meg. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Járányi Zsuzsanna (érsebész) válasza a Gyógyszer szedés kérdésre

Tisztelt Kürthy Úr! A fenti adatokból nem adható pontos válasz a kérdéseire. Volt genetikai vizsgálata? Mi lett az eredménye? Mitől alakult ki annak idején a thrombózisa? stb. Csak ezek ismeretében adható korrekt válasz. Ha valakinek mélyvénás thrombózisa volt- és mellette a genetikai vizsgálata is pozitív, akkor valóban élete végéig szednie kell az alvadásgátlót, de nem ismert, hogy Önnél ez a vizsgálat megtörtént-e? Az aspirin szedése a tartós véralvadás gátló mellett általában felesleges, hacsak nincs valamilyen speciális javaslata. Üdvözlettel dr Járányi Zsuzsanna

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Hormon gyógyszer kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Egyértelműen nem. Az Utrogestan természetes progeszteron, ha ciklusbeállításra önmagában alkalmazzák, rosszul teszik, ugyanis nem képes elősegíteni a tüszőérést és annak megrepedését. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Porcerősítő sportoláshoz kérdésre

Kedves Kérdező! Az ilyen készítmények akkor fejtik ki hatásukat, ha kúraként szedi őket, és nem csak pl. edzés előtt. Általában 3 hónap egy alap kúra, utána szünetet lehet tartani. Sokszor elegendő évente 1 kúra is. Nem sok ellenjavallata van a szedésének szerencsére, akár elegendő a háziorvost megkérdezni, aki ismeri önt és pontosabban tud tanácsot adni, hogy egyáltalán szükség van-e porcvédőre. Ha valamilyen probléma (pl. a recsegés, vagy gyengeség, stb) áll fenn, akkor jó mozgásszervi szakembert megkérdezni, hogy azokra nem más megoldás / kezelés lenne-e szükséges. A porcvédő készítmények pl. nem biztos, hogy segítenek a gyengeségen. Jó egészséget, sok sikert kívánok a sporthoz! Dr. Megyaszai Márta

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza az Antibiotikum kérdésre

Kedves kèrdezö. Hogy milyen antiniotikum kell szedni ez attol füg milyen eredetü gyulladàsrol van szò. Igy vilàgos hogy egy fajta antibiotikummal nem lehet minden gyulladàst kezelni. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Sárgaság kérdésre

Kedves kérdezö. Az ètel mèrgezès szàmos esetben tud sàrgasàgot okozni. Ami a gyògyszert illeti ha àllergiàs valamelyik gyògyszerre igen tud. A kàbitòszer nem csak agyi kàrosodàst okozz a mjat is kàrositja. Igy hosszu tàvon sàrgasàgot okozhat. Üdvözlettel Dr. Mihranian Hermon

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza az Antibiotikum rezisztencia? kérdésre

Kedves kérdezö. Nyilvàn szüksèg volt antibiotikumra de az ismètelt gyulladàsok illetve làz höemelkedèse miatt javaslom rēszletes labor vizsgàlat . Nem elegendö a vàladèk tenyèsztès. Akkor kehet cèlzot kezelèst alkalmazni. Az addig szedet antibiotikumok miatt nem kell aggodni. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Fogamzásgátlás szülés után kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Ez attól függ, hogy milyen precízen szoptat. Ha igen, a hatás azonnal jelentkezik, ha nem szoptat, akkor az első 14 nap még nem biztonságos. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza az Adagolás kérdésre

Megfelelő lehet az adag. Ezt a betegség, a testtömeg és az életkor befolyásolja, és egy tartomány van megadva készítményenként, ill. hatóanyagokként.

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza az Abasaglar inzulin felírhatósága kérdésre

Kedves kérdezö. Javaslom keresse a kezelö orvos. Minden javaslat is megoldàs töle kaphat. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza a Szedhető-e együtt kérdésre

Tisztelt Kérdező! Egyedül arra vonatkozóan találtam adatot, hogy az Acetyl-L-carnitint a Wafarin/Marfarin és a Syncumar nevű gyógyszerrel nem ajánlatos együtt szedni. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Mennyi idő míg a gyógyszer kiürül a szervezetemből? kérdésre

Kedves Kérdező, most kaptam meg levelét. Ön nagyon fiatal, tartós gyógyszerszedés ilyen esetben meggondolandó, de előfordulaht hoyg szükség lehet rá. Az csakugyan nem jó, ha a terápia érdemi hatást nem hoz. Nagyon kedvezően ir a pszichológussal folytatott terápiáról. Mivel alacsony dózis mellett megjelentek panaszai, a leirtak alapján felvetem, hogy egy minimum gyóygszeradag (ami mellett tünetmentes9 megtartható lehetnbe - átmenetileg - és folyna a pszichológiai terápia. Általános testi kivizsgálást - vérvétel, pajzsmirigyellenőrzés - javasolnék. Sport, mozgás, vitaminpótlás, rendszeres étkezés kiegésztitő lehet. Az Ön általs zedett gyóygszerek egyébként meglehetősen gyorsan kiürülnek a szervezetből. Üdvözlettel, dr R

Dr. Németh László (csecsemő-és gyermekgyógyászat, természetgyógyászat) válasza a Szoptatás advil kérdésre

Egy-egy alkalmi tablettából nagyon kevés jut át az anyatejbe, ezért nem kell a szoptatást korlátozni.

Dr. Mihranian Hermon (belgyógyász, addiktológus) válasza a Jódizotóp kezelés után másokra mennyire veszélyes? kérdésre

Kedves kérdezö. Semmi fèle veszélybe nincs. Nyugodtan lehet làtogatni ölelni stb. Üdvözlettel Dr Mihranian Hermon

Ismerje meg szakértőinket!