+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Műtétek, sebészet kategória

Legújabb válaszok Műtétek, sebészet kategóriában

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdficam duzzanat kérdésre

Kedves Jakabné Kolba Anikó! Nem tudom, mennyi idő van hátra a gyógytornáig, de további javulást csak ettől várhat. A gyakorlatokat folymatosan meg kell tanulni, és otthon egyedül is végezni. Lehet gyógyszeres kenöccsel is kenegetni mnden nap (pl. Voltaren), vagy, ha melegebbnek érzi a térdét, jegelni is. A jeget soha ne helyezze közvetlenül a bőrére! (jégakut, vagy jégzselét lehet felhasználni, melyet a mélyhűtöben kell tartani, és használatkor egy vékony törölközőbe kell becsomagolni. Fokozatos terhelés javalt, mely elsősorban séta, gyaloglás lehet. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdficam duzzanat kérdésre

Kedves Jakabné Kolba Anikó! Az, hogy alá tud nyúlni a gipsz alá, nem azt jelenti, hogy lefogyott, hanem azt, csökkent a duzzanata. A dolog tehát természetes, ezért tették fel a rögítést. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Kézműtét után 6héttel kérdésre

Kedves Barbara! A sebe teljesen megnyugtatóan néz ki. Akkor lenne kóros, ha a sebet vörös, fájdalmas, nyomásérzékeny udvar venné, mely spontán és/vagy éjjel is fájna, felébresztené. A kipréselt folyadék valószínüleg nem genny (elhalt szövettörmelék), hanem szérum volt, mely főleg a folyadékot fokozatosan vesztő hegből származik. A heg folyamatosn halványul, az érzékenység kb 2-3 hónap alatt múlhat el, teljesen, fél év alatt pedig egy fehér színű, alig észrevehető vonallá válik. Tehát minden rendben lévőnek tünik a képen. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Váll- labrum szakadás + SSP részleges szakadás gyógyulási idő kérdésre

Tisztelt Kovács Zsuzsanna! Egyértlmű választ nerm tudok adni, legfeljebb a lehetőségeket latolgatom. A csonttörés és a kisebb lágyrésszsérülések terápiája a kímélet (terhelés kerülése, esetleg rögzítés). Ez 3-5 hét lehet, a sérülés formájától függően. Ezt követően gyógytorna, majd a fokozatos terhelés. A labrum szakadása műtéte is igényelhet, ezt az ortopéd sebész dönti el. Minél hosszabb a sérülés és az ellátás megkezdése között eltelt idő, annál nehezbb lesz a teljes gyógyulást elérni. Nem tudom, mit jelent a Covid betegség (ön, vag az orvos lett beteg, esetleg felfüggeszteték az ellátást a kapacitás beszükülése miatt stb.?). Tanácsra, ellátási elképzelésre akkor is szüksége van. A sürgős műtéteket a Covid alatt is elvégzik, ha nem is feltétlenül abban az intézetben, ahol jelentkezett. Tehát első körben forduljon orttopédsebészhez ismét, vagy rehabilitációs, esetleg reumatológus szakorvoshoz. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza Égés után piros bőr (lézer) kérdésre

Kedves Kérdező! Napozás semmiképpen nem javasolt, rontana a helyzeten. Javaslom a Bioderma Cicabio nevezetű készítményét, melyet patikában talál. Van fényvédővel kombinált változata, az még jobb.

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Sebkezelés kérdésre

Kedves Kérdező, én Betadine oldattal ecsetelném naponta 1x. Akkor cserélném a tapaszt.

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Sebkezelés kérdésre

Kedves Kérdező! Nem írta meg, hogy sebészileg, vagy más módon távolították el? Varrattal zárták a sebet? Szerintem, ha nem jód-érzékeny, akkor Betadine oldattal ecsetelje 2x naponta és írja meg az eltávolítás módját, valamint az eredményt, ha megkapta a szövettani leletet. Üdvözlettel: Dr. Podányi

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Titánium csavarok kérdésre

Tisztelt Halmai Tamás! A csavarok behelyzése a törés rögzítését szolgálja. A csavarok letávolítása a gyógyulás után egy második műtét, melyet éppugy egy -bár rövidebb- rehabilitáció követ, mint az elsőt. A konkrét helyzet ismerete nékül nehéz más véleményre helyezkedni, mint amit az operáló orvos javasolt. A csavar ötvözete olyan, hogy nem oldódik a testnedvekben, tehát egész életében viselheti. A fémek eltávolítása főleg olyan helyen indikolt, ahol később panaszt okozhat (például, ha a lemez, vagy csavar megmozdul, eltörik, vagy panaszt okoz, vagy ha az állandó mozgásterhelés a csavar fáradásos törésvel fenyegethet stb.). A nehezen hozzáférhető helyekről, vagy vagy olyan esetben, ha a csavar eltávolítása nagy feltárással, vagy roncsolással járna, még fiatal korban is meggondolandó újabb műtét. NAGYMÉRETŰ fémet a detektorkapuk (pl. reptér) jelezhetnek, legyen önnél egy igazolás, vagy a záró. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Sport combsérv mellett? kérdésre

Kedves Tóth Evelin! A főszabály az, hogy műtét előtt mindent csinálhat, amiről nem érzi rögtön, hogy rossz. Futni, kocogni például biztosan lehet. Ha talál, gyógyászati segédeszköz boltban olyan, gumirozott anyagból készült, hosszabbszárú nadrágot, amely támászt nyújt a sérv felett, vegye meg. A boltban mondja el nyugodtan, mi a problémája és próbálnak segíteni. A műtét után az orvos által javasolt ideig nem edzhet (ez akár 3-4 hónap is lehet). Ha a sérvkapu nagyon tág és panaszt okoz, a műtét fontos és szükséges. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. Máthé Csaba (tüdőgyógyász, onkológus) válasza a Mellkas röntgen lelet kérdésre

T. Levélíró ! Valószínű semmi teendő nincs, amennyiben panaszmentes. Ez lehet egy lezajlott gyulladás utáni állapot, de lehet teljesen egészséges embernél is. Szerencsés megbeszélni azzal az orvossal, aki vizsgálatra küldte, ő tájékoztatni fogja. Üdvözlettel Máthé Csaba

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza a Csipöfájdalom kérdésre

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen jelentős kopás és meszesedés mellett a bal oldali combcsontfej elhalása látható, emiatt orvosa valószínűleg ortopédushoz fogja irányítani, ugyanis szükség lehet emiatt műtétre. Ezt a kérdést háziorvosával is beszélje át addig, míg reumatológusához el nem jut, mert a háziorvos a fentiek miatt akár hamarabb is beutalja Önt az ortopédiára. A többi jövőbemutató kérdésre a kórtörténet pontos ismerete és orvosi fizikális vizsgálat nélkül nem lehet jóslatot mondani, ezt mindenképp meg kell beszélnie reumatológusával. A tolószéknek kicsi az esélye. Nem tudom hogyan néznek ki a lábai ezért nem tudom megmondani, meddig bír menni és milyen segítségekkel (segédeszköz, ortopéd cipő, stb.). Azt sem lehet innen távolból, Önt egyáltalán nem ismerve megjósolni, hogy szociális otthon lesz-e a vége, mert ez viszont már nem csak a testi állapotától függ, hanem a családtól is (gyerekektől, és más rokonoktól kapott segítség, stb.). Megértem aggodalmát, de ezen a felületen, ismeretlenül ezekre nem lehet választ adni, orvosával tisztázza ezeket a kérdéseket. Jobbulást kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Csípőprotézis kérdésre

Kedves András! A minimál invazív műtétnek több, előfeltétele is van. Például !

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az Als mutet utan kérdésre

Tisztelt Tóth Dávid! Az ALS ismeretlen eredetű enzimhiba, mely a motoros idegsejtek pusztulását okozhatja. Ritka betegségről van szó (100000:1). Természetesen előfordulhat vállműtét után is, de jelen tudásunk szerint semmiképp nem műtét következtében. Nincs összefüggés az ALS és a műtéti trauma közt, arról sincs adat, hogy az ALS-t valamilyen fizikai trauma indítaná el. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Korlátozottan tudom csak mozgatni a lábfejem kérdésre

Tisztelt Nagy-Kovács Géza! Valószínüleg idegi kompressziós (összenyomatásos) sérülést szenvedett el. Az ideg (nervus peroneus) a térd külső oldalán fut, a lábfej emelését irányítja. A kompressziós tünetek szerencsés esetben kb. 2 hét alatt elmúlhatnak, de legalább is beindul a regeneráció. Ha a sérülést követő 2 hét után sem indul be a mozgás, orvoshoz kell fordulnia (ideggyógász, vagy reumatológus). Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Dupuytren-kontraktúra kérdésre

Kedves Szabó Teri! A Dupuytren kontraktúra a tenyér bőnyéjének heges elváltozása. A bőnye tulajdonképpen egy kötöszövetből álló lemezszerű képlet a tenyér (és a talp) bőre alatt. Az a feledata, hogy a tenyér felsszíne erősebb, feszesebb legyen és az alatta futó inakat megvédje. A heg keletkezési okát nem ismerjük. (Dupuytren, aki egy farncia kisváros háziorvosa volt, először azt gondolta, hogy a városka cipőgyárában dolgozó féfiakon felfedezett heget a kalapács nyele okozta krónikus sérülés okozza. Ma inkább öröklött hajlamra gondolunk. A(z ön)masszázs jó lehet, a folyamatot lassítja. Fizioterápia (lézer, ultrahang kezelés) szokott beválni. Végleges eredményt kézsebészeti műtét hozhat. Ez akkor szükséges, ha az egyre zsugorodó heg a gyürüs ujjat behuzza. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. Tisza Tímea (bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos) válasza az Otthon összevarrhatom-e magam? kérdésre

Én nem tenném.Inkább feltétlenül orvoshoz fordulnék,és Önnek is ezt javaslom.Üdvözlettel,dr Tisza Timea

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza Érfájdalom az ujjon kérdésre

Kedves Kérdező! Véleményem szerint a reumatológiát kellene felkeresse.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az Az orsócsont radiális t lemezes rögzítése utáni lemezkivétel kérdésre

Tisztelt Pocz Szilvia! Kivételkor a seb hasonló méretű lehet, mertt hozzá kell férni a csavarokhoz. A gyógyulás viszont gyorsabb, lehet, mert nincsenek roncsolt területek, mint a sérüléskor. Nem kell, de lehet altatással végezni. A tornát a műtét másnapján, gyógytornász vezetésvel, el kell kezdeni (Mindhárom állításhoz: hacsak nincsenek, általam nem ismert, döntést befolyásoló körülmények) Tisztlettel dr. László Gábor

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Műtét utáni sportolás illetve kondizás elkezdése kérdésre

Kedves Kérxdező! Ha metszész nem nagyobb 2 cm nél, akkor 2 hét után fokozatosan visszatèrhet szokott sportjához.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az Az orsócsont radiális t lemezes rögzítése során 6mm csavarvég áll ki a csontból kérdésre

Kedves Pócz Szilvia! A törést nyilván azért kellett lemezzel rögzíteni, mert a törtvég enélkül valószínüleg nem maradt volna a helyén. A fém eltávolítása akkor lehetséges, ha a csont teljesen átépült, gyógyult. A gyógyulási idő sok midendentől függ, 4-6 hét, de fém letávolítása 1/2-1 év után jöhet szóba. Javára szól sportolói volta és fiatalsága, de a lemezkivételt sürgetheti az is hogy a csavar feje a közelben futó inat (inakat) sérti. A sietség ellen szólhat a fém eltávolítást követő nagyobb terhelés (sportoló), de más általam nem ismert körülmény is (az ízület sérülése, a lassú gyógyulás, vagy hogy mennyire sikerült az eredeti anatómiai viszonyokat helyre állítani stb.). Csak az operáló orvos dönthet a protokollnál korábbi csavareltávolításról, minden körülményt figyelembe véve. Feltételezem viszont, hogy 1 év után a fém mindenképpen eltávolítható. Addig is, fokoztosan terhelő mozgás, D vitamin szedése szükséges, ezek siettetik a gyógyulást. Tiszteltettel Dr. László Gábor

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Varratszedés utáni teendők kérdésre

Kedves Kérdező, ha varratszedés után a heg nem gyulladt és rendben van, akkor a tusolát, jól tudja, hogy megengedett. Meleg fürdő, áztatás, szauna nem javasolt. Nappalra akkor kösse, ha szennyeződésnek van kitéve, éjjelre nem kell kötni. Ha gyulladt a heg, kezelje Betadine oldattal 2-3 napig 2x naponta.

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a MIkor kezdhetem el használni a Contractubexet? kérdésre

Kedves Kérdező, Véleményem szerint is meg kell várni a teljes gyógyulást, de az nem tarthat 7-8 napnál tovább. Viszont én a Cikaplast vagy a Cicabio készítményt javasolok a heg kezelésère. Patikában keresse.

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Könyökfájdalom kérdésre

Kedves Anita! Sajnálom a késlkedést, remélem a kérdés már nem aktuális. Ha elesés közben csontos területet ütött meg, melyet a követkető 3-4 napban ahelyett, hogy javulna, egyre fokozódó fájdalom kísér, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert oka csonttörés is lehet. Ha törés kicsi, nem érint ízületet, vagy íntapadást, a mozgást nem fogja megakadáyozni, csak korlátozhatja. A rögzítés, lokális hűtés sokat segíthet. Figyelem: a jeget mindig ruhába csomagolva tegye a fájdalmas pontra, nehogy a bőre megsérüljön! A kezelés gyorsabb gyógyulást eredményezhet! Tisztelettel Dr. lászló Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza az 1 éve operált gerincsérv kérdésre

Kedves Anikó! A műtét ismétlést csak idegsebész tudja eldönteni, azt mérlegelve, hogy az MR-en látható elváltozás lehet-e a panaszok oka, illetve létezik-e műtéti megoldás. Addig is, és talán műtét helyett is, a torna a legfontosabb kezelés, melyet jelenleg is végez. Ezt semmiképp ne hagyja abba! Sőt, ha lehet legalább havonta 1-2x gyógytornásszal konzultáljon, hogy a gyakorlatokat helyesen végzi-e? Emellett a terhelés csökkentésére fűző viselése lehet indokolt. Készüljön olyan életre, melyben munkája nem jár nehéz fizikai minkával, vagy egyoldalu terheléssel. A panaszok oka nem is mindig a sérv, hanem gyógygyulási folyamat közben fellépő másodlagos elváltozások (csigolyacsúszás, meszesedések, újabb helyen fellépő idegnyomások stb.). Keresse meg operáló orvosát is tanácsért. A második, vagy még további műtétek elvégzését csak a helyzet pontos ismerete alaján lehet előírni. Ezek azonban nem csodák, az ismételt műtétek kockázata egyre magasabb. Tisztelettel dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a Térdműtét előtti döntésben kérek segítséget kérdésre

A patella (térdkalács) feladata többrétű. Egyrészt lefedi a hajlításkor nagyra növő tédízületi üreget, másrészt átvezeti a négyfejű combizom inát a térd felett. Mozgását többek közt a combcsot alsó részén található ízületi árok (troclea sulcus) szabályozza. Általában csak nagyobb trauma képes a patellát ebből a "sínből" kimozdítani. Viszont ha ez az árok nem elég mélyre fejlődött ki (hypoplasia), ez könnyen megtörténhet, és a térd instabillá válik, mert megváltozik a patellát is magába foglaló, a térdet nyújtó ín húzásiránya. Minkét kollégának igaza lehet. A Denks műtét nagyon nagy százalékban sikeres, a húzásirány helyreáll, ezzel kivédve a későbbi súlyos porckárosodásokat. A sekély árok viszont nem zárja ki, hogy később a panasz kiújuljon. Ha a műtést preferáló orvossal beszél, kédezzen rá a kiújulás kockázatára! Sajnos egyértelmű jó tanács nincs, de talán a műtét egy kicsit jobb esélyeket ad, ha már minden konzervetív terápia kimerült. Tisztelettel Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza a MRi eredmény térd méniscus kérdésre

Kedves Gabriella! Azt mindenképpen sajnálom, hogy megpróbálta lefordítani az MR lelet szövegét, és így az sok helyen érthetetlen. Az összefoglalóból kiderül, hogy részleges meniscus szakadása lehet (ruptura). Ha a leszakadt (behasadt) meniscus egyes mozdulatokra becsípődik, emiatt a térd elakad, rövid ideig nem képes a már behajlított térdét kinyújtani. Különösen, ha ez fájdalmas, és gyakran ismétlődik, műtét is szóba kerülhet. A műtét általában arthroscoppal történik, ilyenkor két, ceruza vastagságú eszközzel jutnak be az ízületbe és oldják meg a problémát. A műtét után a térd egy-két nap múlva már terhelhető lehet. A kérdésben az ortopéd sebész dönt. Ha nincs súlyos elváltozás, rövid pihenés után gyógytornát és fizioterápiát szoktunk alkalmazni, helyi, vagy általános gyulladás-csökkentő gyógyszerekkel, jó eredménnyel. Antibiotikumot csak bakteriális fertőzés esetén adunk, mely mindig súlyos betegség az ízületben, de Ön ezt valószínűleg nem kapott (legfeljebb gyulladáscsökkentőt). Tiszt.: Dr. László Gábor

Dr. Podányi Beáta (bőrgyógyász - kozmetológus) válasza a Mandulányi Terime alkaron kérdésre

Kedves Kérdező! Nem írta, hogy mióta észleli a csomót és milyen panaszokat okoz, valamint milyen szakvéleményt kapott a műtéthez. Arra számítani kell, hogy varratszedésig nem tanácsos terhelni a karját, ez kb. 2 hét. A csatolt leletet csak kis részben lehet megnyitni.

Ismerje meg szakértőinket!