+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Depresszió kategória

Legújabb válaszok Depresszió kategóriában

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza a Miért vonzom be a balszerencsét? kérdésre

Kedves Kérdező, amiről ír, elsőre valóban pech-szériának tűnik, bár ugye tudja, hogy ilyenek nap mint nap másokkal is előfordulnak. Szokták mondani, az élet veszélyes, csak akkor nem lennének problémáink, ha be lennénk zárva egy szobába. Az viszont nem nevezhető életnek. A depresszió egy ilyen szoba. Nincs igazi kihívás. Nincs kapcsolat. Ez sokkal rosszabb, mint amiket leírt. Viszont a két dolog között csak látszólagos az összefüggés. Igazi mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás effektus. Gyanús, hogy nem ír a szüleiről. Azért mégis ők vannak arra „kitalálva”, hogy megértsék a problémáit és együtt felkutassák azok gyökereit. Aztán az új párja… ő hogy segít? Azt írja boldogok. Emellett hogy lehet depis az ember? Ilyenkor szárnyalni kellene, felülemelkedni a hétköznapi rossz dolgokon. Gyanúm az, hogy folyamatosan akadályokat épít a kis dolgok fölötti örülések elé. 24 évesen az ember nagyot álmodik, talán ebből vissza kéne venni. A mai időkben annak is örülnünk kell, hogy „lyuk van a seggünkön”, miként tartja a mondás. Nem sokáig, pár hétig azt kérném, hogy vegyen vissza a nagyívű tervekből (legfőképp a pénzkereset mindenhatóságából) és próbáljanak a párjával (esetleg a szüleivel) annak örülni, ami van. Elalvás előtt egy jó könyv, a kedvenc zenénk – ezek olyan emberi luxusok, amik mellett egy koccanás piti dolognak fog tűnni. Vigyázzon magára, az értékeire, ne gyártson összeesküvés elméleteket, és szeresse magát annyira, legyen büszke az eddig elért eredményeire, hogy ne másoktól tegye függővé a jövőjét. Higgye el, az egyik nap, nem olyan, mint a másik, el sem tudjuk gondolni, hogy a milliárd emberes kirakó miként és mikor dobja majd ki a nyertes megoldást. A mondással ellentétben, a szerencse nem forgandó, azt mi alakítjuk a magunk arcára. Önmagával megbékélő új esztendőt kívánok.

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Alternatív szerek használata kérdésre

Kedves Hölgyem! Kérdésére nem tudok egyértelmű választ adni. Nagy valószínűséggel nem okoz problémát az együttes szedés. Az alkalmazás során figyeljen, hogy milyen változásokat észlel. Üdvözlettel

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Depressziós vagyok? kérdésre

Kedves Kérdező, azt jól teszi, ha nem a párjára rak plusz terheket. Úgy tűnik, hogy Ön nincs jóban saját magával, és jó volna ezt magában rendeznie. Ehhez nyugodtan vehet igénybe pszichológusi segítséget. A pszichológus bölcsész végzettségű ember, nem ír Önnek gyógyszert, például arról lehet vele közösen gondolkodni, hogy hogyan változott meg Ön, mi volt az, ami abban a másik szerelemben/ kapcsolatban megérintette Önt, stb. Ezek sok önismereti hozadékkal bírnak, és ha Ön stabilabb lábakon áll, kevesebb önutálattal él, az jó hatással van a párkapcsolatára is. MInden jót! Bimbó Melinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Depresszió kérdésre

Kedves Kérdező, igen, van TB-alapon elérhető pszichológus, a lakóhelyéhez tartozó pszichiátriai szakrendelést keresse fel. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Lehet időskori depresszió? kérdésre

Kedves Tami, igen, lehet ez időskori depresszió, de állhat a panaszainak hátterében más is, vagy akár több más dolog. Jó volna ezt kivizsgálni. Szerintem vegyék fel a háziorvossal a kapcsolatot. A megváltozott viselkedés hátterében lehetnek testi történések (pl. kérdés, hogyan funkcionál a pajzsmirigye), de lelkiek is. Ez utóbbihoz kapcsolódva jó volna tudni, hogy nagyapja vajon hogyan élte meg a kórházban történteket, beleértve a gondozási műveleteket is. Azt jól teszik, ha határokat húznak az apátiájának és nem engedik, hogy elhagyja magát, de bármi, amiben lehet hozzá csatlakozni (pl. beszélgetéskor) jó szolgálatot tehet annak kiderítésére, hogy mi bántja. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Vélemény kérése kérdésre

Kedves Hölgyem! A CBD olajnak sokrétű pozitív hatása van az idegrendszerre. Tudományosan is igazolt, de nem betegség specifikus hatása miatt sokmindenre ajánlják. Én terápiásan nem alkalmazom, a kevés visszajelzés megoszlik hatását tekintve. Veszélytelenül kipróbálható, hatása nehezen megjósolható. Tisztelettel

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza a Lehet két ilyen ellentétes dolgot érezni egyszerre (öngyilkosság és halálfélelem)? kérdésre

Kedves Kérdező, azt gondolom, hogy ez teljesen normális dolog. Értelmes ember tudatában van: ha valaminek eleje van, akkor vége is kell hogy legyen. De míg az előzőről nem dönthetünk, utóbbi esetében szeretnénk egy picit Istent játszani - ilyenek vagyunk, feszegetjük a határainkat. Mint a gyerek a hullámzó Balatonon egy csónakban: izgi is, de félelmetes is. És persze nem törődik azzal, hogy a szülei legfőképpen ő miatta aggódnak mellette. Szóval lehet ilyeneken gondolkodni, de a csónakban utazó társainkra is gondolnunk kell. Fontosak vagyunk nekik, felelősséggel is tartozunk nekik. Ha nincs komoly okunk rá, nem fordulhatunk ki puszta szeszélyből a háborgó vízbe, mert egy életre szóló szörnyű terhet pakolunk ezzel a nyakukba. Ha pedig őket tudjuk szeretni (értsd közeli ismerősök, barátok), akkor miért ne szeretnénk eléggé mangukat ahhoz, hogy megbékéljünk a gondolattal: mindennek eljön az ideje. Nincs más dolgunk, mint felkészülni rá. Barátsággal

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza a Lehet, hogy ez depresszió? kérdésre

Kedves Kérdező! Nyugodjon meg, az időszakos kedvetlenség még nem depresszió. Azzal kellene megbarátkoznia, hogy - miközben mindenhonnan azt tolják az arcunkba, hogy a tökéletesnél kevesebbel ne elégedjünk meg ("mert neked az jár") - sem a világ, sem mi nem vagyunk tökéletesre csiszolt programok. A tökéletlenségünk, a teljesítmény és hangulatingadozásunk adja lényünk velejét: az izgalmat, a várakozást, hogy mit tudok kihozni egy adott helyzetből. Ez most, amiben van, semmiesetre sem betegség, hanem megtorpanás, erőgyűjtés: mit tudok ezzel a helyzettel kezdeni. Csak tegye a dolgát, s észre sem veszi, magába szívódnak olyan tapasztalatok, amik átsegítik ezen az időszakon. Ne akarjon görcsösen változtani, fogadja el, hogy most ez van. Tűzzön ki távolabbi terveket, és próbálja meg elfogadni, hogy azokhoz sem vezet majd nyílegyenes út.

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Szorongás, depresszió kérdésre

Kedves Kérdező, igen tud segíteni ebben pszichológus, vagy pszichoterápiás szemléletű pszichiáterhez is mehet. A pszichológus nem arra jó, hogy a "sötét gondolatokat feledtesse" Önnel, hanem épphogy meg lehessen együtt vizsgálni, hogy mik ezek, honnan jönnek, és hogyan lehetne más, reálisabb gondolatokkal helyettsíteni (legalább a helyzetek egy részében). A leveléből úgy tűnik, egyelőre nehéz ahhoz hozzáférnie, miből is eredhet a hangulati problémája. Egy pszichológussal vagy pszichiáterrel való személyes találkozás annak felmérését is jelentené egyúttal, hogy szükség van-e aktuálisan gyógyszeres kezelésre, vagy sem. Sok sikert! Bimbó Melinda

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Mirzaten 15 mg mellékhatás kérdésre

Kedves Kérdező, most kaptam kézhez levelét . Mellékhatsáok álktalában 6 héten belül szoktak csökkenni és megszünnni, de sajnos, előfordulhat hogy nem szünnek meg -, ekkor az adott gyógyszer cseréje lehet indokolt. Üdvözlettel, dr R

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Depresszió, evészavar kérdésre

Kedves Kérdező, Pedig jó volna, ha pszichiáter kezében volna a gyógyszeres kezelése. Az is fontos, hogy a gyógyszerfelírás mellett kapjon pszichoterápiás segítséget is. Ezt vagy klinikai pszichológustól, vagy pszichoterápiás szemléletű pszichiátertől tudja megkapni. Érdemes átgondolnia, hogy mitől lehetett sikertelen a korábbi kezelés. Ott csak gyógyszerfelírás vagy más is történt? Miben állapodtak meg? Ha volt mód rendszeresen beszélgetni is, milyennek találta azt a kapcsolatot? Milyennek látta azt a szakembert? Múlhatott-e Önön is a terápia sikertelensége? Ha igen, mit csinálna másképp? Azt javaslom, gondolja át ezeket, és aztan lépjen. Ha szavaz bizalmat a korábbi kezelőjének, vegye fel újra vele a kapcsolatot. Ha nem, keressen másik pszichiátert. Ha az öngyilkossági gondolatai nagyon felerősödnek, esetleg terve, szándéka van erre, akkor be kell menni a területileg illetékes kórházba. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Rexetin kérdésre

Kedves Kérdező, korábban a szer segitett . érdemes pár hetes intervallumot /2-6 hét/ hagyni, vajon ismét kifejti-e hatást. Remélhetőleg igen. Ha azonban ennyi időn belül nem hozza a kivánt hatást, más készitményre lesz szükség. Megjegyzem, a hatékony dózis 20-60 mg között van, tehát Orvosának ezen idő alatt van módja dózist is változtatni, a hatékonyság érdekében. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Szorongás kérdésre

Kedves Kérdező, az volna igazán előrevivő, ha mindezt, amit itt leírt, a pszichológusának mondaná el - úgy tűnik, a terápiás kapcsolatukban valami olyasmit él meg, ami a saját kapcsolatrendszeréből is ismerős, ebből lehet, sőt kell is dolgozni azzal a kollégával. A területileg illetékes pszichiátriai szakrendelésen tudnak Önnek gyógyszert felírni. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Normális, ha a pszichoterápia befejeztével ürességet érzek? kérdésre

Kedves Helga! A pszichoterápis az elmult hónapok során a mindennapjai részévé vált -, érthető, hogy hiányzik. Javasolom konzultáljon róla pszichoteraputájával -, milyen megoldást ajánl Önnek. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza Évek óta gyötrő fáradtság kérdésre

Kedves Kérdező, csakugyan sok szenvedést okoznak elhuzódó panaszai -, melyek kimeritő kivizsgálása is (a leirtak szerint) korrektül megtörtént. Annyit tudok javasolni, hogy holisztikus szemléletű pszichiátert keressen fel. Segitségemet magai is feljánlom. Egy áttekintő vizit erejéig amennyiben igényli fogadom Önt. Ajánlom figyelmébe Kórnikus fáradtság témában irt cikkemet. Üdvözlettel, dr Radics Judit www.radicsjudit.hu

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Sertralin leszokás kérdésre

Kedves Kérdező, az, hogy mikor, milyen tempóban és dozirozással hagyja el gyógyszerét, csak kezelőorvosa tud pontos választ adni -, mivel ebben az esetben fontos a személyre szabott terápia. Kezelőorvosa javasolta Önnek, hogy a fent leirt módon csökkentse gyógyszerét? Ha igen, akkor bátran kövesse iránymutatását. Üdvözlettel, dr R.

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza az Alvászavar, kényszerek, szorongás, depresszió kérdésre

Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint a probléma máshol, mélyebben keresendő. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy kényszeresen figyeli és ellenőrzi saját magát. Arra tippelek, hogy önértékelési probléma állhat a háttérben, nem biztos magában. Javasolnám az életvitelét egy jól átgondolt napirendre felfűzni, ahol a tevékenységek önmaga számára könnyen teljesíthetők. Ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, pláne a depresszív napok tükrében, ugyanakkor a rend, a kiszámíthatóság, a monotónia egyfajta biztonságot ad, ami javíthatja az önértékelést.

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Hogyan tudok hathatósabb lelki támogatást nyújtani? kérdésre

Kedves Kérdező, csakugyan jogos az aggodalom. Addig azonban amig az érintett - a Kedves Lánya - nem kiván segitséget igénybe venni, Őn nem tud érdemben segiteni neki. Az bizonyos, hogy a rossz lelkiállapot at amugy is rossz élethelyzetet tovább rontja. Javasolom, jelezze lányának vissza, mennyire aggódik érte, és azt látja rossz idegállapotban van, ill. félő, hogy idegállapota tovább romlik. Esetleg ajánljon neki konkrét segitséget - konkrét pszichdiáter személyében. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza az Antidepresszáns elhagyása (Scippa 5 mg) kérdésre

Kedves Ildikó, ha csakugyan a gyógyszer elhagyása a cél, akkor a leépités (mivel létezik 5 mg-os Scippa) 1/2 tabletta /2.5 mg/ szokott lenni. Én magam 4 hétig szoktam igy alkalmazni,majd teljesen elhagyjuk. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Rexetin kérdésre

Kedves Kérdező, nem tudok válaszolni, mivel sajnos nem látom a korábbi levelezésünket. Átküldené ujból?

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Rexetin kérdésre

Kedves Kérdező, számtalan készitményközül lehet választani -, az SSRI szerek között is markáns különbségek vannak (hatásprofil ill mellékhatások vonatkozásában is). Magam részéről egyérteéműen támogatom az antidepresszáns cserét, mely szóba jöhet nem SSRI tipusu szerre is. Egyben jelzem, hogy gyógyszerváltás előtt szóba jön az addig bevált szer (az Ön esetében a Rexetin) dózisának emelése,és csak hatástalanság esetén indokolt váltani. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Hang András (klinikai szakpszichológus) válasza az Idegbetegség vagy szorongás? kérdésre

Kedves Betti! A felsorolt tünetek megérnek egy ifjúságpszichológiai, -pszichiátriai kivizsgálást. A háziorvostól kérhet beutalót a Heim Pál Kórházba, vagy a Vadaskert Szakambulanciára attól függően, hogy hol lakik. Az édesanyja kísérje el a háziorvoshoz, illetve a kivizsgálásra. Ha szakszerű ellátáshoz jut, sokkal jobb irányba fordulhat az élete. Ha más nem, akkor a diagnózisig és terápiás javaslatig érdemes feltétlenül eljutni. Saját erőből is gyakran lehet fordítani ezeken a folyamatokon, ha ki tud alakítani egy hiteles, bensőséges kapcsolatot egy felnőttel, akivel elbeszélgethet a problémáiról, pl. egy tanárral, vagy rokonnal, esetleg szomszéddal. Vagy talál olyan értékeket az életében, amiért érdemes küzdeni. Pl. sport, művészet, tudomány, vallás, vagy akár egy szakma kitanulása, amiből később megélhet, értéket teremthet, ami érdekli annyira, hogy szívesen foglalkozik vele. Itt is érvényes az, hogy vajon akad-e olyan támogató edző, tanár, oktató, akihez emberileg is lehet kapcsolódni, fel lehet nézni. Üdvözlettel, Hang András klinikai szakpszichológus

Hang András (klinikai szakpszichológus) válasza a Stresz kérdésre

Kedves Kérdező! Igen, lehetséges kapcsolat a bőrön megjelenő tünetek és a stressz között. Azonban ezt egy bőrgyógyász, vagy allergológus tudja megkülönböztetni egyéb bőrgyógyászati betegségektől. A stresszt viszont Ön is érzékeli érzelmi állapotain, gondolatain, feszültségszintjein keresztül. Többféle lehetősége van megbirkózni a helyzettel, érzelmileg áthangolni magát, relaxációval, meditációval, sporttal, jógával, vagy életmódváltással a helyzet probléma megoldó elemzése után, vagy biokémiai segítséggel természetes stresszoldókkal citromfűtea, stb. esetleg orvosi vizsgálat után receptre kapható orvossággal. A három lehetőség tulajdonképpen két féle megküzdési módot takar: probléma megoldása, vagy érzelem központú megküzdés. Segítséget is kérhet pszichoterápia formájában, megfelelő szakembertől. Üdvözlettel, Hang András klinikai szakpszichológus

Dr. Tolvay Katalin (pszichiáter, pszichoterapeuta) válasza a Remotive Extra hosszútávú alkalmazása kérdésre

Üdvözlöm! Nyugodtan szedje hosszútávon is, ha bevált. Dr. Tolvay Katalin

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza a Szeretném megkérdezni - Mirzaten elhagyása kérdésre

Kedves Kérdező! Az volna a leghelyesebb, ha a gyógyszerelhagyásról kezelőorvosával konzultálna. Az, hogy megpróbálta elhagyni, és a tünetek kiújultak, azt sugallja, hogy még nem gyógyult meg jelen depressziós fázisa. Ez 6-9 hónapot, ritkán még többet (akár 12 vagy több hónapot) is igénybe vehet, különösen, ha már korábban volt előző depressziós epizódja. Ha az ember hamarabb leépíti a terápiát, mint mielőtt meggyógyult volna, úgy a tünetek kiújulásával sajnos számolni lehet. A Relaxatin-t nem ismerem, nem tudok hatásosságáról nyilatkozni. A téli időszakban egyébként általánosságban nem ajánlott antidepresszáns elhagyása. Üdvözlettel, dr. R.

Hang András (klinikai szakpszichológus) válasza a Depresszió, pánikbetegség kérdésre

Kedves Kérdező! Azt gondolom, hogy valószínűleg napi egy-két csészével a "nehéz napokon" ihat, amennyiben a szakirodalomban nincsen ismertetett mellékhatás. Ezért érdemes megkérdeznie a pszichiáter kezelőorvosát, aki a gyógyszereket felírja, van-e általa ismert dokumentáció, szakcikk az együttes hatásról. Hosszú távon ez jelenthet egyfajta többletterhelést a májának, veséjének. Ha nincs ismert mellékhatás, akkor valószínűleg nem nagyobb a kockázat, mintha a gyógyszerei mellett naponta megenne három szelet paprikás szalámit vagy meginna egy-két csésze kamillateát. Üdvözlettel, Hang András klinikai szakpszichológus

Dr. Tolvay Katalin (pszichiáter, pszichoterapeuta) válasza a Nagyon beteg vagyok? kérdésre

Üdvözlöm! Kicsit kaotikus történet... Miért viseli meg ennyire a szakítás? Ezzel a második barátjával egyáltalán milyen kapcsolatban van? Leírása alapján, akár kapcsolatban van, akár elhagyva érzi magát, teljesen a kapcsolatra vagy hiányára szűkül be, semmi más nem érdekli... Vannak-e hobbijai, barátnői, olyan tevékenységei, amiket élvez? Amennyiben valóban így érez (felmerült bennem a gondolat, hogy nem valós történetet olvasok), akkor társfüggőségben szenved. Frontin elcsenés helyett keressen pszichoterápiás segítséget. Tolvay Katalin

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Depresszió, alvászavar, generalizált szorongás kérdésre

Tisztelt Uram! Mind depresszió, alvászavar és szorongás esetén javasolható mind a két készítmény. Az L-triptofán az 5-hydroxy-triptofán előanyaga. Ebből következően elvileg mindkettőnek azonos a hatása. A szervezetben azonban az L-tryptofán - 5-hydroxy-triptofán átalakulás szabályozott, s míg az első nem jut be közvetlenül az agyba, addig utóbbi átjut a vér-agy gáton. Ebből következik, hogy gyorsabban jut el a hatás helyére, ahol szerotoninná alakul. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy melyik napszakban jobb bevenni, de a kettő együttes szedését nem javaslom, mert növeli a szerotonin szindróma esélyét. Üdvözlettel.

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Cipralex és Mizapin árthat a magzatnak? kérdésre

Tisztelt Asszonyom! Biztosan nem ártanak. A terhesség alatti és utáni depresszió viszont súlyos veszélyeket hordoz mind az Ön, mind a baba számára. Az Ön pszichés problémáját tehát gyógyszeresen is kezelni KELL, akár terhesség alatt is. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Hang András (klinikai szakpszichológus) válasza a Delírium kérdésre

Kedves Károly! Az Ön által említett problémák (depresszió, hipochondria) már pszichiátriai betegségnek számítanak, pszichiáter szakorvos tud felírni megfelelő gyógyszereket, az internetről innen-onnan összecsipegetett (ál)információk kifejezetten megtévesztők lehetnek, ha saját magát próbálja gyógyszerelni, komoly károkat okozhat magának. Javaslom, keressen egy pszichiáter, aki megfelelő kivizsgálás után ellátja Önt recepttel és orvosi előírásokkal. Pszichoterápiás módszerekkel enyhe mértékű formákat lehet kezelni. Nem tudom, mit ért delírium alatt, valószínűleg nem azt, amit a szakemberek. Az egész problémafelvetése inkább a betegségtudatát erősíti. 22 évesen, ha módjában, áll akkor a tanulmányaival, munkájával, családalapítással, otthonteremtéssel érdemes foglalkozni, melyek ebben az életszakaszban normatív problémák. Ha állapota nem teszi lehetővé, hogy ezekre fókuszáljon, mert olyan erősek a tünetei, akkor érdemes keresni egy jó pszichiátert, vagy pszichoteraputát. Egy jó szakember segítségével sokkal egészségesebb irányba haladhat az élete, nagyon sok zsákutcától tudja megkímélni magát. Üdvözlettel, Hang András klinikai szakpszichológus

Ismerje meg szakértőinket!