+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Pánikbetegség, szorongás, stressz kategória

Legújabb válaszok Pánikbetegség, szorongás, stressz kategóriában

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Frontin használata kérdésre

Kedves Uram! Gondolom kérdése elsősorban a kórosnak tekinthető függőségre vonatkozik. A Frontinnak ez a dózisa viszonylag alacsony, de a hatás függ attól, hogy az illető, esetleg lassú metabolizáló-e (a lakosság néhány százaléka). Ilyenkor a hatás és kölcsönhatás egyenlő értékü az átlagos metabolizáló emberekével. A függőség kis dózis esetén is kialakulhat, de ez inkább a pszichés függőségre igaz. Abban a helyzetben amikor a gyógyszer bizonyos testi lelki tüneteket kezel, csökkent, akkor az elhagyásakor visszatérhetnek ezek a tünetek és sokszor tévesen ezt is kóros függésként értékelik. Függőség sok mindennel kapcsolatban kialakulhat, alternatív lehetőségről kérdezze kezelőorvosát. A gyógyhatású készítmények alkalmazhatók együtt is a Frontinnal. Tisztelettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Finasteride kérdésre

Kedves Hölgyem! Lehet, a legtöbb antidepresszánssal nincs kölcsönhatásban. Üdvözlettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Gyógyszer tünetek. kérdésre

Kedves Hölgyem! A pajzsmirigy túlműködés az pszichés tüneteket tud okozni, a szapora pulzus, feszültség, szorongás. Emiatt annak karbantartása nagyon fontos. A mirzatennek megfelelő antidepresszánst több gyógyszergyár is készit, más néven. Esetlen ki kellene próbálni a különböző generikumokat. Ha végképp nincs más megoldás, akkor vegyen be gyomorvédőt mellé. Továbbá beszélje meg kezelőorvosával, hogy meddig emelheti a nyugtató dózisát, mert az is lehet megoldás. Üdvözlettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Félelem kérdésre

Tisztelt Uram! A leírt tünetek lehetnek pánik betegség tünetei is, azonban elöször ki kell zárni a testi betegségeket is. Elsőként a vérnyomás ellenőrzése javasolt, majd egyeztetni kell háziorvosával az ismert betegségek kizárása érdekében. Az ujjaiban jelentkező furcsa tünet számomra nem ismert, de az emberi test bármilyen tünetet képes produkálni. Mivel ezek a tünetek együtt fordulnak elő, ugyanazon folyamat részei. Ha háziorvosa kizárt egyéb okokat, akkor keressen fel egy pszichiátert. Üdvözlettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Szorítás kérdésre

Kedves Uram! Pajzsmirigy megbetegedésnél, előfordulhat, hogy megnő az mirigyállomány és az okoz szorító, fojtó érzést, főleg, ha nyakas pulóver vagy ing van felette. Ha volt a családban pajzsmirigy betegsége, akkor esélye van rá magának is, ezirányba lehetne kérni vizsgálatot. Ha szervi betegség nincs a háttérben, akkor stressz, szorongás, feszültség is okozhat, kellemetlen testi tünetet. Ebben az esetben érdemes pszichiátert, pszichológust felkeresni. Üdvözlettel

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza a Bántom magam, ha szomorú vagyok. kérdésre

Kedves Kérdező, van egy mondás, mi szerint nem kell minden hegyet megmászni, ha körbe is lehet járni. Nem okoskodni szeretnék, de a konfliktusok többsége kikerülhető, mert egyszerűen így kényelmesebb, így komfortosabb az élet. Ha ez sikerül, a felsorolt jelenségekkel sem kell megküzdenie. Mielőtt erre azt válaszolná, hogy ez megalkuvás, gyávaság, én azt mondom, nem: ez az ésszerű irányítása önmagamnak. Rendre kiderül ugyanis, hogy a fejjel a falnak mentalitás, az utánam a vízözön szemlélet hősködés csupán - kivéve persze a regényekben. Figyeljen, legyen résen, hol és mikor akarják mások, vagy maga sajátmagát konfliktusba keverni, és kérdezze meg magától: Hát hülye vagyok én, hogy ezen a piti dolgon izmozzak? Elcsépelt mondás, de igaz: Okos enged, szamár szenved. Mit szól mindehhez? Ami a nem evést illeti, ha így folytatja, le fog fogyni - de ez persze csak vicc. Viszont tudom ajánlani a HáziPatika idevágó cikkét https://www.hazipatika.com/psziche/stressz/cikkek/a_7_legjobb_etel_a_stressz_ellen/20150928122006 Vigyázzon magára.

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Félelem kérdésre

Kedves Kérdező, működnek a szakrendelések. Hívja fel nyugodtan őket - ha személyesen nem is, de telefonon vagy az internet segítségével videón elérhetőek. Az nagyon jól hangzik, hogy a kivizsgálások alkalmával nem találtak semmi olyat, ami testi betegségre utalna. Próbálja meg átgondolni, hogy a munkával, tanulással kapcsolatban milyen dolgok feszítik. Az volna a legjobb, ha le is írná a gondolatait, csak saját magának, naplójegyzet gyanánt. A "stressz" címke mögött gyakran a saját gubancos gondolataink, érzéseink állnak - így a stresszkezelés egyik része is épp ebből áll: ezeket kell azonosítani, és megnézni, hogy mit tudunk velük kezdeni. A múlt tavaszi Covid hullám idején Prof. Dr. Bagdy Emőke úgy döntött, hogy elérhetővé teszi a YouTube-on az egyik, stresszoldásról szóló hangoskönyvét. Keressen rá, nagyon jól használható egységekre van bontva. Részben rengeteg információval lát el (mit kell tudni a stresszről), részben pedig azonnal használható feszültségoldó eszközöket kínál, amivel Ön nap, mint nap a saját otthonában megnyughathatja saját magát! MInden jót kívánok! Bimbó Melinda

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Antidepresszáns szedése kérdésre

Tisztelt Uram! Az átállás reggelről estére úgy ahogy írta egyszerűen megtehető. Ha ma bevette este, akkor holnap után reggel vegye be a következőt. Ha lecsökkenti vagy el is hagyja a gyógyszerét az esetek 90%-ban ugyanaz a gyógyszer ugyanolyan hatékony lesz akkor ha újra kezdi szedni. Üdvözlettel

Tóth Gábor Ákos (gyászfeldolgozás - író, újságíró) válasza a Pánik, szorongás kérdésre

Kedves Kérdező! Mondhatnám azt, hogy ez az állapot a jelen járványos idők egyenes következménye, de ez az Ön esetében leegyszerűsítése a dolgoknak. Azt vélelmezem, hogy több olyan problémával áll szemben EGYSZERRE, amikre nem lát megoldást, nem talál választ. Bizonytalan helyzetében a gyerekkori emlékek, a múlt jelent biztonságot. Amely ugyebár alakíthatatlan immár, tehát stabilitást sugároz. Tanácsom, hogy azt gondolja végig, minden napunk a holnap és a tegnap közé van ékelve, a holnap közelebb visz életünk végéhez, a tegnapunk viszont elégedettséget és inspirációt jelent a mai feleadataink elvégzéséhez: lám képesek vagyunk erre, (jól) teszem a dolgom, így haladok előre, s lépésenként lesz megoldás a problémákra is. (Amit az igazol, hogy idáig sem adtam fel, itt vagyok, ép ésszel végig tudok gondolni nagy horderejű kérdéseket is.) Arra biztatnám, hogy becsülje meg a jelent, élje át az előbb vázolt büszke érzést mind többször, egyszóval carpe diem!

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Antidepresszáns elhagyása. kérdésre

Kedves Hölgyem! A leírt tünetek már nem valószínű, hogy megvonásos tünetek lennének. Ha idáig eljutott és nem beszélte meg a kezelőorvosával, akkor tartson ki. Az utóbbi néhány év a gyógyszeres kezeléssel valószínűleg már segített elfogadni a kialakult helyzetet és emiatt szüntek meg a kezdeti tünetek. Tervezzen, tűzzön ki célokat, alakítson ki napi rutint és tanuljon relaxációt, utóbbi akár egy tablettával is felér, ha naponta gyakorolja. Próbálja meg antidepresszáns nélkül és majd ha eltelt néhány hét, hónap, meglátja mit tud elérni és kell-e másik antidepresszánst szednie. Üdvözlettel

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Halal felelem kérdésre

Kedves Kérdező, azt gondolom, hogy nem másik kérdéskör, nagyon is ide tartozhat. Úgy tűnik, hogy Önben nagyon sok szorongás, bizonytalanság lehet. Leveléből az is kiderül, hogy a testi panaszaiból elég nagyívű következtetéseket von le, és ennek irracionális mivoltát Ön is észleli. Azt javaslom, hogy keresse fel a lakóhelyéhez tartozó pszichoátriai szakrendelést, ott dolgozó kollégákkal tudnak részletesen utána járni annak, mi okozza az Ön egészségszorongását, és eszközöket is kap ahhoz, hogy változtatni tudjon gondolkodásmódján, vagy legalább csökkenjen a szorongása. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Pánikroham kérdésre

Kedves Kéerdező, valószínűleg egy természetgyógyász tud arról többet mondani, hogy az illóolajoknak milyen hatása van. Próbálja ki. A levelében említi, hogy jár pszichológushoz. Azt gondolom, hogy amit problémaként megfogalmaz, az épp olyasmi, amivel a terápás órán nagyon jól lehet dolgozni, így ezeket a kérdéseket érdemes volna neki felvetni. Kettejük munkája részben éppen arról szól, hogy ezeket a helyzeteket meg lehet tanulni kezelni. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Pánikroham? kérdésre

Kedves Kérdező, lehet igen. De talán érdemes volna a háziorvosát felkeresni, és kizárni más betegségeket. MInden jót! Bimbó Melinda

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Erdeklodes gyogyszer kérdésre

Kedves Hölgyem! Előszőr is ha tünetmentes és jól érzi magát, akkor megpróbálhatja fokozatosan elhagyni a Arketist. Nem biztos, hogy sikerül, mert lehet, hogy visszatérnek a tünetek. Az orvosa lehet, hogy arra gondolt, hogy mivel a betegsége krónikus lefolyású, nagy valószínűséggel mindig szednie kell valamilyen gyógyszert a tünetmentességhez. Az Ashwagandhát is nyugodtan szedheti az Arketisttel együtt, valószínűleg nem okoz semmiféle problémát, a két készítmény együtt alkalmazható. A menstruáció elmaradása a női nemi hormonok csökkenésével függ össze, ami viszont az egész szervezet működésére kihat, a pszichés állapotra is és tüneteket okozhat, amit csak hormonpótlással lehetne helyrehozni. Evvel már nagyon sok nőgyógyász foglalkozik, persze vannak korlátai ennek is, nem mindenkinél alkalmazható. Ennek hiányában marad a tüneti kezelés, altató, nyugtató, antidepresszáns vagy gyógyhatású készítmények. Üdvözlettel

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Vetélés után kérdésre

Kedves Kérdező, valóban nagyon feszült időszak lehet ez a lánya számára. Szerintem a legtöbb, amit hozzátartozóként tehetnek, az az, hogy egyszerűen "csak" legyenek elérhetőek a számára. Jó, hogy az első két nap volt kedve beszélni Önnel, ez azt jelzi, ha baj van, és ő szeretne egy kicsit könnyíteni a terhein, rendezni a gondolatait, akkor nyit Ön/Önök felé. Én azt olvasom a soraiból, hogy a lányában van bizalom Önök felé. Innentől kezdve engedje meg, hogy legyen a lánya kezében az, hogy mikor kezdeményez beszélgetést, mikor esik neki jól más. Ő érzi azt, hogy mikor mi segít, és az ilyen nagyon akut helyzetekben sűrűn előfordul, hogy ez akár félnaponként változik. Akár meg is lehet őt időnként kérdezni, hogy miben tudnak segíteni. Van, hogy a beszélgetés esik jól, de az is lehet, hogy valami praktikus dolog intézésének a felvállalása, vagy épp a nagyobbik gyerek ellátása körüli teendő. Ha jól értem, akkor a "trauma" az egy téves ultrahang eredmény nyomán keletkezett riadalom, ami idővel - főleg ha a terhesgondozás során mindent rendben találnak - valószínűleg veszít az erejéből, és lehet rá úgy gondolni, mint egy lidércnyomásos rossz álomra, ami szerencsére nem a valóság. Ezt tudják még erősíteni a lányukban, hogy a realitás az, hogy a baba jól van, és a műszerek tévedtek, aminek az eredményét az orvosok kellő óvatossággal kezelik. Jó egészséget kívánok mindannyiuknak! Bimbó Melinda

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Ketamin szorongásos depresszióra kérdésre

Kedves Hölgyem! Magyarországon is foglalkoznak a ketamin terápiával, mégpedig a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Pszichiátriai osztályán. Ha rákeres a honlapra, az osztályon biztosan kap felvilágosítást, hogy milyen módon tud konzultációra jelentkezni. Tisztelettel

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Szem + szédülés kérdésre

Kedves Kérdező, nem tudom, mi történik olyankor. Az viszont egy fontos felismerés, hogy akkor jelentkeznek intenzívebben a tünetei, amikor szorongóbb. Úgyhogy ez utóbbival érdemes kezdenie valamit a helyi pszichiátriai szakrendelésen. Üdvözlettel, Bimbó Meinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Stressz+ izület kérdésre

Kedves Kérdező, nagyon jól tette, hogy több szakrendelésen is kivizsgáltatta magát, fontos objektív adatok a negatív leletei. Sajnos a szorongás tud meglehetősen rejtélyes tüneteket produkálni, sokszor testi tünet formájában. Szerintem adjon egy esélyt a pszichiáter feltevésének, és próbaljon meg annak utánajárni, hogy ha lelki eredete lehet a testi panaszainak, vajon 'mit üzen' , milyen belső feszültségről adhat hírt a test. Lehet, hogy kapásból van ötlete, hogy milyen konfliktusok nehezítik az életét, de az is lehet, hogy nehezebb ezt megfogalmaznia. Ez utóbbi esetben talán érdemes volna gyógyszeres kezelés mellett először olyan módszerekkel próbálkoznia, mint a relaxáció vagy a stresszkezelő tréning. Ezek nagyon szelíd és hatékony eszközök a szorongás csökkentésére, és megnyithatják az utat az önismeret felé. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Lehetséges, hogy PTSD-m van? kérdésre

Kedves Kérdező, nagyon kínzóak lehetnek az Ön számára a mindennapok, ha ezekkel a panaszokkal küzd. Úgyhogy mindenképpen érdemes szakember/ intézmény segítségét kérni. Ott egy személyes találkozás során lehet azt kibogozni, hogy a jelenlegi problémái egy traumából gyökereznek, és leírhatók ezzel a diagnózissal, vagy valami más van itt. Olyan is sűrűn előfordul, hogy valakit nem egy trauma ér, hanem rengeteg, pl. bántották, elhanyagolták gyermekkorában, és erre tevődik rá egy felnőttkori trauma, pl. áldozattá válik egy felnőttkori kapcsolatában. Ha a korábbi gyógykezelésében résztvevőket segítőkésznek és szakmailag felkészültnek élte meg, érdemes volna hozzájuk visszamenni, hiszen már ismerik Önt. Ha bármi miatt ezt nem szeretné vagy nem lehetséges, a korábbi egészségügyi dokumentumait (leletek, ambuláns lap, zárójelentés ha van) mindenképp vigye magával. Sok sikert! Bimbó Melinda

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Antidepresszáns szoptatás alatt kérdésre

Kedves Hölgyem! Igen amennyiben állapota indokolja, akkor szedheti az antidepresszánst, a sertralin a többi antidepresszánshoz viszonyítva is ajánlható. A részleteket kezelőorvosával beszélje meg. Üdvözlettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Mikor fog hatni? kérdésre

Kedves Hölgyem! Nagyjából két hete szedi a Cipralexet, akkor már lassan hatni fog, kb 2-3 hét kell a hatás kialakulásához, ha korábban is ekkora adagot szedett belőle. Az alprazolamot sokan szedik együtt az antidepresszánssal, ha annak nem elegendő a hatása. Egy-két hét alatt biztosan jobban lesz. Üdvözlettel

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Vélemény kérdésre

Kedves István, érdemes volna elmennie pszichológushoz, és egy kicsit azt körbejárni, hogy is van Ön a veszteségeivel. A tünetei arról árulkodnak, hogy valami nincs a helyén, és ki lehet bogozni azt, hogy mi az, ami feszültséget okoz. Az a tapasztalatom, hogy az álmok nagyon jó útmutatóként szolgálnak ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen témák fortyognak bennünk, egy pszichoterápiás szemléletű szakemberrel ennek tud a végére járni. Üdvözlettel, Bimbó Melinda

Bimbó Melinda (klinikai szakpszichológus) válasza a Panik kérdésre

Kedves Kérdező, pszichiáterrel volna jó ez ügyben beszélni. (A kérdését hozzám irányították, én viszont pszichológus vagyok.) Érdemes volna felhívni azt a pszichiátriai szakrendelést, ahová lakcíme alapján tartozik, és tőlük megtudni, hogy most, a járvány idején be tud-e menni személyesen, ha nem, akkor telefonon vagy videokapcsolat segítségével lehet-e arról beszélgetni, hogy mi van Önnel. Attól, hogy valaki pánikrohamot élt át, nem feltétlenül pánikbeteg, jó volna ezt kivizsgálni, ami most, a járványügyi helyzet miatt nehézkesebb. Arról is csak személyesen lehet dönteni, hogy kell-e gyógyszer egyáltalán, s ha igen, milyen. A koronajárvány miatt Prof. Dr. Bagdy Emőke szorongáscsökkentő anyagait ingyenesen elérhetővé tették. Ezek a szervezet számára szelíd és hatékony eszközök, érdemes velük egy próbát tenni. Minden jót! Bimbó Melinda

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Aneptinex kérdésre

Kedves Hölgyem! Az Aneptinex, kevés gyógyszerrel okoz interakciót a szervezetben, emiatt nyugodtan szedheti gyógyszereivel. Az alkohol fogyasztás e mellett a gyógyszer mellett sem ajánlott, de kis mennyiségben, alkalmilag valószínüleg nem okoz semmi problémát. Tisztelettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza az Idegfeszültség, szorongás kérdésre

Kedves Uram! Ha korábban nem voltak hasonló tünetei, akkor ezek a szomatikus betegségével kapcsolatosak. Ennek kezelésére leginkább majd pszichoterápiás kezelést javasolnék, illetőleg meditatív, relaxációs terápiát, amihez segítséget most az interneten is talál, pl. videomegosztó portálokon. Ezekből a gyógynövény alapú készítményekből pedig meg lehet próbálni kétszeres adagot is szedni, mert ezek alapvetően gyenge hatásúak. Amennyiben ez sem hoz megoldást, akkor nyugtató felíratását javasolom, egyenlőre a járvány helyzet miatt háziorvosnál. Tisztelettel

Bodnár Csilla (gyermek klinikai szakpszichológus) válasza a Gyerekkori kényszerbetegség tünetei, tennivalók kérdésre

Kedves Anyuka! Alap esetben azt mondanám, hogy mindenképp forduljanak gyermek klinikai szakpszichológushoz, de a járvány ügyi helyzet miatt úgy gondolom fontos lehet egy két jó tanács. A 3-4 éves kor az éntudat kialakulásának az időszaka. Ilyenkor a gyermekek szeretik érvényesíteni akaratukat és ennek akadályozása révén sokszor élnek át haragot, dühöt. Ez általában az őt akadályozó fél felé irányulnak (szülő, testvér stb.). Fontos kérdés lehet, hogy a kislányuk mennyire meri ezt kifejezni? Mivel le is írta, hogy egy okos, értelmes gyermek így lehet, hogy kicsit túlszabályozza magát. Figyeljék meg, hogy pont a képességei miatt nem várnak-e tőle kicsit sokat az önállóságban illetve a fegyelmezettségben. Most fontos lehet neki a megkülönböztetett figyelem is. Ezzel csökkenhetnek a tünetei. Próbálják nem kiszolgálni a kényszereit, de ha ez nagy feszültséget jelent a számára akkor inkább hagyják, mert a túl erőltetés az előbb leírt okok miatt fokozhatja a tüneteit. Remélem segíthettem! Vigyázzanak magukra! Bodnár Csilla

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza a Sanval 10mg és antidepresszáns szedése terhesség alatt kérdésre

Tisztelt Asszonyom! A Contergan óta (1961) nem ismerünk magzatkárosító nyugtatót, vagy antidepresszánst. A fontos annyi lenne, hogy mindezeket szoros orvosi kontroll mellett szedje. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Szorongas kérdésre

Kedves Hölgyem! A nem recept köteles készítmények közül a Sedacur forte, Valeriana készítmények, Nervenpflege javasolt szorongásos tünetekre. Az Extraveral is használható, de Magyarországon nem kapható, és a barbiturát tartalma miatt kevésbé javasolt. Tisztelettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Dekoncentráltság kérdésre

Kedves Hölgyem! Kiváncsi lennék, hogy korábban a megelőző években évtizedekben is voltak-e a hasonló problémái. Elvileg más a megitélése, ha már régebben is tapasztalt hasonlót, csak mérsékelt formában, mintha csak néhány hónapja állnak fenn a tünetei. Utóbbi esetben a tünetek kifáradásra, kimerülésre, depresszió ekvivalens állapotra utalnak. Ha viszont már régebben is voltak hasonló tünetei akkor valamilyen fejlődési zavar állhat a háttérben, például ami nekem eszembe jutott az a szenzoros integrációs zavar ami már általában gyermekkorban is okoz problémákat. Az autizmus spektrum zavar (Asperger sy.) és ADHD figyelemzavar is felmerül a tünetei alapján. Mindkét esetben olyan problémáról van szó, ami ne gyógyíthat a hagyományos értelemben, hogy bevesz egy tablettát és elmúlik. Egyik fontos kezelése, hogy meg kell tanulni vele együtt élni, ebben leginkább pszichológus segítségét lehet kérni. Bizonyos társuló pszichés problémák (szorongás, depresszió) esetén viszont pszichiáter tud gyógyszeres kezelést biztosítani. Amikor szakember segítségét keresi, akkor elég ha rákérdez, hogy foglalkozik-e ezekkel a kórképekkel. Felnőtt ADHD ambulancia néhány éve működik a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Tanszékén. Üdvözlettel

Dr. Kiss Huba Gergely (pszichiáter) válasza a Sertralin szedése kérdésre

Kedves Uram/Hölgyem! A panaszai reálisak, hiszen egy új hatóanyagot kapott, aminek mások a mellékhatásai, pl. émelygés. Emellett a sertralin nem csak a serotonin rendszerre hat, hanem más noradreneg rendszerre is, ami akár az éjszakai felébredés és a szorongás fokozódás oka is lehet. Ezt persze a tünetek alapos megfigyelésével és elemzésével lehet kideríteni. A kényszeres tünetekre viszont általában jó hatású a sertralin de a kényszeres tünetek fennállása esetén a szokásosnál nagyobb dózisban hat csak. Figyelembe kell vennie a hatás szempontjából azt is, hogy az évnek ez az időszaka a depresszió szempontjából rosszabb és az állapot romlást kiváltó stressz hatását is. Üdvözlettel

Ismerje meg szakértőinket!