+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Táplálékallergiák, speciális étrendek kategória

Legújabb válaszok Táplálékallergiák, speciális étrendek kategóriában

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Hasi panaszok kérdésre

Kedves Kérdező! Egy 11 éves gyermeknél 1 kg fogyás jelentős lehet, javaslom a jelentkezést szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Hasi panaszok kérdésre

Kedves Kérdező! A levelében azt írta, hogy a lisztérzékenységet (másik neve cöliakia) kizárták. Azaz nem igazolódott a glutén érzékenység - ez a 3 kifejezés ugyanazt a fogalmat jelöli. Széklet bakteriológiai vizsgálatot is javaslok. Ha így sem sikerül javítani az állapotán, akkor keressenek fel a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Candida gomba kérdésre

Kedves Kérdező! Gombafertőzésben nem szabad antibiotikumot adni, mert az csak ront a helyzeten. Probiotikum szedése hozhatja rendbe a bélflórát, minimum 3-4 hetes kezelés kell ahhoz, hogy eredményes legyen. Olyan probiotikumot kell választani, amiben több féle Lactobacillus és Bifidobacterium is van. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a LAKTÓZ INTOLERANCIA kérdésre

Kedves Kérdező! Attól, hogy valakinek a genetikai adottsága laktóz intoleranciát mutat, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthat tejtermékeket. A tejcukor (laktóz) mennyiségének kell csökkentnek lenni, a sajtok nagyrésze, a túró alig tartalmaz laktózt, ezek ehetők, tejből tejszínből, tejfölből kell a laktózmentes formát választani. Laktáz tabletta bevétele is csökkenti a panaszokat. Egy laktóz terheléses vizsgálat is szóba jön még az adócsökkentő igazolás kiadása előtt, ezt magánrendelés szakorvosa is kiadhatja. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Tejérzékenység kérdésre

Kedves Kérdező! Csak a tejcukrot kell kerülnie, mert az lett pozitiv. Ha így megszűnnek a panaszai, akkor csak laktóz intoleranciája van. Ha nem szűnnek meg, akor érdemes valamilyen bélfertőzést keresni, mert az intolerancia teszt akkor lesz pozitiv. Az intolerancia tesztnél számít, hogy fogyaszt-e tejet, az allergiatesztnél nem. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Laktózintolerancia kérdés kérdésre

Kedves Kérdező! A gasztroenterológus szabályszerűen járt el, az első laktóz intoleranciát mutató lelet időpontjától lehet az igazolást kiadni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Puffadás kérdésre

Kedves Kérdező! Fertőzés is lehet a haspuffadás hátterében, ezt kellene kivizsgálni, illetve probiotikumot szedni. A hízásnak lehet hormonális oka, vagy szív eredete is - ez általában életkor függő is. Javasolt, hogy a háziorvosával beszélje meg a panaszait és ne önállóan, az interneten keresztül akarja azokat megoldani. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Dietetikai tanács (hisztamin intolerancia, fruktózfelszívódási zavar) kérdésre

Kedves Kérdező! Hisztamin intoleranciában a kovászos kenyér is jó lehet, de mindig az egyéni érzékenységet, tapasztalatot kell követni. Javasolt a laktózmentes tej, de itt is az egyéni tünetek a fontosak. Citromnál is figyelje a panaszait, ha refluxa van, akkor csak limonádé formájában (oldva), keveset. Tea - úgyszintén megfigyelés alapján - ha nem okoz panaszt, ihatja, de ne legyen erős. A puffadást a fruktóz felszívódási zavar okozza inkább, ott is figyelni kell a diétára. A táblázatok nem mindig hozzák a mézet, cukorhelyettesítőket (nyírfacukor=xilit a legroszabb!). Változás fél év után - esetleg. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Laktóz intolerancia / gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül kérdésre

Kedves Kérdező! A két betegség nem függ össze, a diétájuk is különbözik. Érdemes mindkettőt betartani. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Hisztamin intolarencia kérdésre

Kedves Kérdező! A DAO enzim értéke időről-időre változik, a bélflóra állapotával összefüggésben lehet. A bőrtüneteit mutassa meg bőrgyógyásznak. Ha ő is hisztamin érzékenységre gondol, akkor a diéta ügyében vagy dietetikust keressen, vagy az én szakrendelésemre bejelentkezhet a Budai Allergiaközpontba. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Koraszülött unokám súlygyarapodása megállt kérdésre

Kedves Kérdező! Azt, hogy ikrek, nem úgy kell érteni, hogy mindig egyformák lesznek, mindent együtt csinálnak. Ha nem egypetéjű ikrek, akkor olyanok, mint minden más testvér, csak azonos időpontban születtek. Ebből következik, hogy lehet, hogy az egyik kicsinek van valami olyan betegsége, ami kívül nem látszik. Ilyen pl. a felszívódási zavar. Ezt fogja a gasztroenterológus kivizsgálni. Hasi ultrahangra és vérvételre kell számítani, aminek az eredménye sokat elárul és segít kideríteni, hogy miért van ilyen jelentős súlykülönbség a 2 gyermek között. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Laktózterhelés kérdésre

Kedves Kérdező! A laboreredmények és a klinikai tünetek is tejcukor érzékenységet (laktóz intoleranciát) igazolnak. A lelet értelmezésében valami félreértés lehet. Javaslom, hogy az írásos lelettel keresse fel ismét azt a szakrendelést, ahol a vizsgálatot végezték és egy másik szakorvossal ismételten beszélje meg az eredményt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Magánrendelés kérdésre

Kedves Kérdező! Az adott helyen kell érdeklődni, mert változóak a szabályok. Akinek korona vírus fertőzés gyanúja van, csakis állami egészségügybe érdemes menni, mert ott adnak hivatalos leletet a fertőzöttség meglétéről, vagy hiányáról. Az egyéb rendelések között akad, aki sürgős baj esetén tud segíteni, mások teljesen felfüggesztették a rendeléseket. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Tejfehérje allergia kérdésre

Kedves Kérdező! Mit értenek azon, hogy "a picin jelentkeznek az allergia tünetei"? Amennyiben ez bőrtünetet jelent, akkor az is előfordulhat, hogy az apuka tejes étel fogyasztása után megpuszilja, vagy sajtos kézzel megfogja. Esetleg a tejen és tojáson kívül még másra (pl. szójára) is allergiás, amit Ön csak ritkán fogyaszt. Az Ön által említett módon csak extrém érzékenység mellett lehetne tünete a kicsinek. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Tejintolerancia kérdésre

Kedves Kérdező! Az IgE érték emelkedése allergiát jelez, ez súlyosabb tünetekkel jár, mint az intolerancia. IgG emelkedésnél (ami Önnél van) nem kell a tejet teljesen kihagynia, csak pár hónapra korlátoznia. Ezen kívül érdemes kiegészítő vizsgálatokat végeztetni, hogy mi okozza a bélfal sérülékenységét. Talán valamilyen fertőzés okozza a panaszait? Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza Étkezés és fülzúgás kérdésre

Kedves Kérdező! Azt a jelenséget, hogy étkezés után orrot kell fújni, nasalis hyperreaktivitásnak nevezik. Hasonló tünetei vannak, mint az allergiának, de jelen esetben nem ez okozza. A fokozott váladéktermelés elzárja a fül szellőzését, ettől lehet furcsa hang-érzete. Intranaslis steroidot lehet próbálni a kezelésre, de ezt csak orvos írhatja fel. A másik lehetőség, ami az evés és a fülbúgás (?) között lehet, a gyomor-reflux jelensége. Ennek a kezelését a háziorvossal is meg tudja beszélni. Amennyiben egy 2 hetes kezelés nem javít, akkor más okot kell keresni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Laktózintolerancia kérdésre

Kedves Tünde! A laktóz intolerancia nem jogosít emelt összegű családi pótlékra, de felnőttek adókedvezményben részesülhetnek ezen állapot miatt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Kiütések kérdésre

Kedves Kérdező! Mivel esete nem hétköznapi, az Interneten erre nem lehet válaszolni. A részletek megbeszélése céljából javaslom, hogy keressen fel szakrendelésemen a Budai Allergiaközpontban. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Bőr reakciója kérdésre

Kedves Antal! Bőrgyógyászt lenne érdemes megkeresnie, a bőrtünetek diagnosztizálásában ő a leghivatottabb. Nem gondolnék étel-allergiára, bár egyes anyagok hirtelen ronthatják a bőr állapotát, ilyen pl. a kávé, alkohol, fűszeres ételek, stb. Lehetséges egy vírus fertőzés is, de erre is a bőrgyógyászati vizsgálat fog választ adni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Vizelet kérdésre

Kedves Kérdező! Igen, lehetséges, mivel az erősség érzetét keltő anyagok, és más egyéb (pl. festékanyagok) is felszívódnak és a keringésbe jutva a vesén keresztül (is) távoznak. A túlzottan erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza az Ekcéma vagy mégse kérdésre

Kedves Kérdező! Bőrgyógyásznak lenne érdemes megmutatni a bőrtüneteket. Felmerült bennem a hisztamin érzékenység lehetősége is, de annak a bőrtünetei nem maradnak meg hetekig. Egy személyes konzultációt tudok felajánlani a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Fényképezze le a bőrjelenségeket és hozza el az eddigi leleteket. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza Ételek kérdésre

Kedves Kérdező! Az IgE típusú ellenanyagok jelzik az allergiát, onnan figyelembe venném a kissé emelkedett mogyoró, búza- és rozsliszt pozitivitást, valamint átmenetileg a paprika fogyasztását kerülni javasolom. Az alfa-laktalbumin is csak kissé magasabb a normálisnál, figyelje meg, hogy sajt, forralt tej kivált-e valamilyen tünetet. Ha nem, akkor ezeket eheti-ihatja. A lisztmentes étrend bevezetése előtt azonban mindenképpen el kellene menjen gasztroenterológushoz, aki kivizsgálja, hogy a lisztérzékenység valóban fennáll-e, mert ezt sem az IgE, sem az IgG alapú teszt nem tudja diagnosztizálni. Szükséges lenne egy jó pár bélfertőzést kizárni, addig bizonytalan, hogy milyen eredménye lesz a kivizsgálásnak, illetve a diéta hatásos lesz-e. Amennyiben további kérdései lennének, illetve a javasolt vizsgálatok nem hoznak eredményt, keressen fel a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza Állkapcson levő pattanás szerű kiütések kérdésre

Kedves Kérdező! Bőrtüneteket elég nehéz "látatlanban" diagnosztizálni, de felmerül egy fertőzés lehetősége is. Ez lehet akár bőrfertőzés valamilyen irritáció miatt (pl. erős arcszőrzettel rendelkező barát), vagy bélfertőzés, aminek szintén tipikus helye a száj körüli terület. Mivel vizsgálat nélkül egyéb kezelés nem javasolható, valamilyen probiotikum használatát javaslom, ami mindkét esetben segíthet az immunrendszer erősítésében. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza az Ekcemas kisbaba kérdésre

Kedves Orsolya! Nagyon fontos kérdéseket tett fel, amire röviden nehéz válaszolni. Örülök, hogy szoptat, ezzel már megtette azt, hogy kisgyermeke a fontos allergénekkel találkozott, de sajnos - a bőrgyógyász véleménye szerint - ezekre ő allergiás. Ebben az esetben Önnek és neki is szigorú, teljesen tejfehérje és tojásfehérje mentes diétát javasolt tartani. Ha csak részben tartja, lehet, hogy javul a baba bőre, de nem lesz tünetmentes, ami nagyon rossz a babának. Ha 2-3 hónapig nagyon szigorúan tartja, és mégsincs javulás, akkor máshol kell keresni a problémát. Diétás tanácsokat szakképzett dietetikustól kaphat. További részleteket személyesen tudok mondani a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen, ahol az allergológiai kivizsgálásra is lehetőség van. A tej- és tojásallergia kinőhető, tehát nem egész életre szól a diéta, de lehet, hogy a gyermek 3-6 éves koráig rászorul. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Laktózintolerancia kérdésre

Kedves Kérdező! Amennyiben a tejes ételek Önnek panaszokat okoznak, elsősorban ezek kerülése, ill. laktóz szegény változat fogyasztása ajánlott. Létezik másik laktáz tartalmú tabletta, vagy csepp is, azokat is kipróbálhatja. Amennyiben ez sem válik be, lehet, hogy nem csak a laktózra érzékeny, más ok is állhat a háttérben. Ekkor vagy az eredeti gasztroenterológushoz megy vissza, vagy keres egy másikat, aki részletesebb vizsgálatokat végez. Az ekcémát bőrgyógyásznak mutassa meg. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Laktózérzékenység adókedvezmény kérdésre

Kedves Bogi! A gasztroenterológus jogszerűen járt el. Az igazolást csak avval a dátummal adhatja ki, amikor a hidrogén kilégzéses vizsgálat igazolta a laktóz érzékenység fennállását. A genetikai vizsgálat azt erősíti meg, hogy ez végleges állapot és nem átmeneti helyzet. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Bihariné Erdei Evelin (dietetikus) válasza Étkezési tanács !Felső határon van a hugysav értékem .A tejet nem fogyaszthatom (ételintolarencia vizsgálat. .) kérdésre

Kedves Kérdező! Emelkedett se.Húgysav szint esetén legfeljebb napi 300mg purinbevitel ajánlott, melybe húsfélékből csak igen csekély mennyiség fér bele. A vér húgysav szintjét leginkább a magas purintartalmú zsíros húsok és húskészítmények (szalonnafélék, tepertő, kolbász-szalámifélék) a halak, tenger gyümölcsei emelik. Nem elhanyagolható a hüvelyesek és olajos magvak purintartalma sem. A napi purinbevitel csökkentésének egyik hatékony módja, ha a három főétkezés közül csak az egyik részeként fogyaszt húst húsfélét és az esetben is az alacsony zsírtartalmúakat fogyasztja. A többi főétkezésre teljes értékű fehérjeforrásként ajánlom a tojás és a zsírszegény tej és tejtermékek fogyasztását, melyek nem emelik a húgysavszintet. IgG alapú Ételintolerancia vizsgálat eredménye alapján (amennyiben tünetei vannak) étrendi kizárás csak átmenetileg szükséges, majd a pozitivitást mutató élelmiszer fokozatosan visszavezethető az étrendbe. Tehát nem kell élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. Remélem tudtam segíteni.

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza Étkezési tanács !Felső határon van a hugysav értékem .A tejet nem fogyaszthatom (ételintolarencia vizsgálat. .) kérdésre

Kedves Kérdező! Az étel intolerancia teszt eredménye alapján nem biztos, hogy el kell teljesen hagynia a tejet. Amennyiben az Ön megfigyelése szerint a laktóz mentes tej, vagy a savanyított tejtermékek nem okoznak gondot, akkor azokat fogyaszthatja. Száraz húsok (csirke, pulyka) is szóba jönnek, a hal pedig különlegesen jó, mert általában kalóriaszegény. A kávé nem tesz jót a refluxnak! Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Dr. Hidvégi Edit ( gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus) válasza a Mit ehetek akkor???? kérdésre

Kedves Nóra! A táplálék intolerancia vizsgálat által pozitivnak jelzett ételek csak abban az esetben kerülendők, ha azt a való élet igazolja is! Amennyiben orvosi tanács nélkül elkezdte a lisztmentes diétát, akkor már nehéz igazolni, hogy van-e Önnek lisztérzékenysége, vagy sem. Ha a panaszai ennek ellenére nem szűntek meg, akkor a diétát elhagyhatja, mert ez a pozitivitás csak egyéb kórok miatt jelentkezett, de nem oldja meg a tüneteit. Keresen fel egy táplálék-allergiához értő szakorvost. (Szakrendelésem a Budai Allergiaközpontban van, ott készséggel adok további tanácsokat.) Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Ismerje meg szakértőinket!