Orvos Válaszol

Nőgyógyászat kategória

Dr. Kiss György

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza
a 1 hónap alatt baktérium? kérdésre

1 hónap alatt baktérium?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A segítéségét szeretném kérni. 2019.10.17-én jártam orvosnál rákszűrés miatt. Ekkor csináltak tenyésztést is, melynek eredménye az lett, hogy aerob kórokozó baktérium nem tenyészett. Gomba igen, melyet az orvossal kezeltünk is krémmel, gyógyszerrel és kúppal. A kontroll tenyésztés 2019.11.14-én történt. Ekkor a gombás fertőzés elmúlt viszont Staphylococcus aureus tenyészett ki nagy csíraszámban. (MIC Vancomycin: Staphylococcus aureus: 0,25 ug/ml, MIC Teicoplanin Staphylococcus aureus: 0,064 ug/ml). Erre Azithromycin-t kaptunk a párommal együtt.

Létezhet, hogy az első kenetnél még nem állt fent ez az állapot, az egy hónappal későbbinél meg igen? Ezen idő alatt nem éltem nemi életet és nyilvános wc-t is csak "guggolva" használtam.

 

Segítségét előre is köszönöm!

Meleg Blanka 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! A hüvelyi bacterium és gombatenyésztéssel és annak értékelésével nagyon óvatosnak kell lenni. A hüvelyi élő flóra-mikrobiom- csak az adott egyénre jellemző összetételü -erre napjainkban kezdünk egyre inkább rájönni -bacterium,gomba, virus, egysejtüekből összetevődő élő organizmus, melyet a Lactobacillusok müködése révén a 3,8-4,2-s, enyhén savas hüvelyi pH tart egyensulyban. Ez egyben azt is magyarázza, hogy a hüvelyi mikrobiom összetétele rendkivül gyorsan megváltozhat. A Staphylococcus aureus a hüvelyi flóra egyik fakultativ bacteriumtörzse, a magas csiraszám erőteljes antibiotikus kezelése a Lactobacillusokban is kárt tehet, tehát a kezelést követően a pH probiotikumokkal való helyreállitása látszik célszerünek. Üdvözlettel:dr.Kiss.

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!