+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Fog- és szájápolás kategória

Dr. Déry Péter

Dr. Déry Péter (fogszakorvos) válasza
a Áll zsibbadása kérdésre

Áll zsibbadása

Kedves Doktor Úr/Nő!

3 hónapja furcsa érzéseim vannak az állam bal részének környékén. Az ajkak középvonalától kb. lefelé (de csak a bal oldalon) mintha zsibbadna az állam. Ha az aljához érek, mintha egy kis ideg mentén az ajkamig még intenzívebben érezném ezt a "zsibongást", húzódást. Februárban készült egy panoráma röntgen a fogaimról ezt csatolom (a felső fogsoromon a hatosokon még történt beavatkozás ezután de az alsó rész azóta is változatlan.) 

A fekvő bölcsességfogakról már konzultáltam a múltban szájsebésszel, viszont miután készült egy 3D röntgen, megállapították, hogy kivételük egyelőre nem ajánlott, mivel fokozott a veszélye az idegsérülésnek (a fogak konkrétan "rajta ülnek az idegen" azt mondták).
Kérdésem az lenne, hogy az állam bal oldalának zsibbadásához lehet-e köze a bölcsességfogamhoz? Kicsit aggódom, hogy nem emiatt, hanem rosszindulatú folyamat okán van ez az érzés.. ez látszana a röntgenképen? Szájnyitáskor az állam azon az oldalt kicsit mintha "teltebb" lenne. Ha nem fogászati eredetű a probléma, milyen orvoshoz forduljak? 

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát! 

Válasz:

Kedves Érdeklődő! Nincs semmiféle rosszindulatú folyamat! Az igaz, hogy mindkét alsó nyolcas a Canalis mandibulae (áll csont idegcsatorna) vonalába esik, innen nem látszik a gyökér viszonya a csatornához, lehet előtte, mögötte. Ha a gyökércsúcs hozzáér, esetleg nyomja az ideget, okozhat panaszt. Indokolt mindkét bölcsességfog eltávolítása, javaslom a Szájseb. Klinikán konzultálni. Üdvözlettel Dr. Déry Péter

Ismerje meg szakértőinket!