+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Fog- és szájápolás kategória

Dr. Rácz László

Dr. Rácz László (fog-és szájbetegségek szakorvosa) válasza
a Bölcsesség fog kérdésre

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr,

Mellékletben csatolom Önnek 2 hónapja készült panoráma röntgen felvételemet. Ez igaz egy másik fogam kezelése miatt készült. Most a bal alsó bölcsességfogam miatt írok Önnek. A napokban elkezdett fájni, olyan mintha nőne és félek be fog gyulladni. Egy éve nem vállalták műtétet mert babát vártam és azt mondták, ha panaszmentes a fog inkább várjunk. Megvártam a szoptatási időt is, most a vírus miatt maradt el a műtét, de most az ínyem a helyén már gyulladt és feszít, fáj. Ön szerint át tudja törni az ínyem legalább egy kicsit ez a fogam?  Nem tudom mit tegyek.. várjak hátha megnyugszik vagy keressek egy szájsebészetet ahol jelenleg is vállalják a műtétet? Nem tudom látható-e esetleg tályog, ciszta a fogam körül, mennyire veszélyes, hogy bent van?

A másik ami miatt írok, hogy szintén bal oldalt leghátul felül az ínyem belső oldalán. De lehetséges, hogy nem is az ínyemen hanem  pontosan ott ahol kezdődik a kemény illetve a lágyszájpad, tapintok egy mozgatható csomót. Környezetével azonos színű és mivel ott kezdődik a lágyszájpad nem is annyira látszódik szabad szemmel ezért a fogorvosom sem látta. Nem tudom mi lehet ez, de néha fáj is. Elnézést, hogy ilyen zavarosan írom le, de elég nehéz így körül írni. Először arra gondoltam, hogy nem-e lehet a kihúzott bölcsességfogam után visszamardt valami ciszta vagy tályog mert elég gyulladt állapotban lett kihúzve (kb 5 éve) vagy esetleg egy másik fogam gyulladása miatt? Viszont ez a röntgen felvételen egyértelműen látszódna szerintem a doktornő pedig nem látott semmit. Esetleg gyulladt nyálmirigy lehet itt? Nem akarok találgatni csak nem tudom mi zárható ki a röntgen alapján és mi az ami esetleg nem látszódna a röntgenen? Ön lát esetleg valami elváltozást? Mert én már a cisztán, daganaton, tályogon át mindenre gondoltam.

Köszönöm ha időt szakít rá és megnézi.

 

Válasz:

Kedves Viola! A bal alsó bölcsességfoga nagyon ferdén helyezkedik el nem fog tudni kibújni. Ezt a fogat sebészileg el kell távolítani. A szerencse az, hogy ezek a bölcsességfogak nem folyamatosan nőnek, hanem csak időnként mozgolódnak és aztán egy időre megnyugsznak. Ebből következik, hogy megvárhatja a járvány végét a műtéttel, egyébként sem szoktak gyulladt fogat műteni. Valószínűleg néhány nap után a tünetek enyhülni fognak, addig is alapos szájhigiénia és fájdalom csillapító szükség szerint. Abban az esetben, ha elkezd dagadni akkor antibiotikum szedése javasolt. Az ügyeleten szükség esetén felírják. Tisztelettel: Dr. Rácz László

Ismerje meg szakértőinket!