+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Demencia, Alzheimer-kór kategória

Dr. Radics Judit

Dr. Radics Judit (pszichiáter) válasza
a Demencia kérdésre

Demencia

 

Tisztelt Doktor Ùr / Doktonö!

 

88 éves édesapánknál több évvel ezelött a háziorvos és a neurológus a tesztek alapján vasculáris demenciát állapított meg, vérvételre, CT vizsgálatra sem akkor, sem azóta nem került sor. Idén májusig ambuláns gondozók segítettek neki, de önálló életvitelt folytatott, 20 éve egyedül élt. Májusban többször szédülésre panaszkodott, amely panaszok rövid idö múlva elmúltak. Május 29-én este az új ambuláns gondozó segítségét elutasította, ki akarta utasítani a lakásából, enyhe agresszivitást mutatott (meglökte az ápolót), a kihívott ügyeletes orvos beutalta egy Veszprém megyei kórház pszichiátriai osztályára, ahol 2 hetet töltött. Ez alatt az idö alatt állapota jelentösen megromlott, amit a nagy változásnak és a -szerintünk folyamatos - szedálásnak tudtunk be. A kórházból hazatérte óta 24 órás felügyelet alatt áll, a felírt gyógyszereket (Ripedon, Frontin) beszedi, de állapota rohamosan romlik. Senkit nem ismer meg, teljes személyiségváltozáson ment keresztül, szinte alig alszik, láthatóan rémálmok gyötrik, küzd, könyöke, térde csupa seb. A lakóhelyén pszichiáterhez vittük, aki a felsorolt tünetek hallatán a gyógyszerek adagolását módosította ugyan, de semmilyen további vizsgálatot nem rendelt el. Az alvásproblémákra altatót írt fel, ami azonban nem hat. A kezelöorvos szerint ezek a gyógyszerek 2-3 hónap alatt fejtik ki a hatásukat, mi viszont attól tartunk, ha édesapánk állapota ilyen ütemben romlik, akkor 2-3 hónap múlva már nem is él, vagy visszafordíthatatlan állapotromlás fog nála bekövetkezni.

 

Èdesapánk lakóhelyén jelenleg csak 1 pszichiáter van, szeretnénk tudni, hogy tudunk-e neki valamiben segíteni, vagy valóban bele kell törödnünk az elvesztésébe. Szeretnénk egy szakértö másodvéleményt kapni, Veszprém- Fejér megye területén bárhova elvisszük kivizsgálásra, amennyiben lehet rajta segíteni. Nem tudunk tétlenül asszisztálni a szenvedéséhez.

 

Kérem, segítsenek, hova fordulhatunk, ki tud gyorsan segíteni, mielött még túl késö lesz.

 

Köszönettel

 

 

 

V. Ildikó (nevem, mail elérhetöségem a regisztrációm alapján)

 

 

 

Válasz:

Kedves Kérdező, feltételnül gyors teljeskörű kivizsgálást javasolok - teljes testi, kardiológiai , endokrinológia, nyaki ultranagg, ill. szükség szerint egyéb vizsgálatokat. Természetesen koponya vizsgálat (CT, MRI) is indokolt. A fenti gyógyszerelést megitélésem feltételnül módositani kell -, Ripedon szedése feltétlenül felülbirálandó. Frontin alkalmazása idős korban szintén erősen megfontolandó. Fontos volna testi egészségét biztositani és lehetőség szerint olyan pszichiátriai gyógyszerkombinációt alkalmazni, ami kedvezően befolyásolja állapotát. Ugyanakkor sajnos az is előfordulhat, hogy csakugyan egy nagyon gyors, rapid leépülés kezdődött meg Édesapjuknál. Üdvözlettel, dr Radics Judit

Ismerje meg szakértőinket!