Orvos Válaszol

Pszichiátriai betegségek kategória

Bodnár Csilla

Bodnár Csilla (gyermek klinikai szakpszichológus) válasza
a Depressziós vagyok? kérdésre

Depressziós vagyok?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Már kisgyermek korom óta tapasztalom, hogy szinte az életem minden percében levert, melankolikus állapotban vagyok. "Szürkeség" és "üresség" érzetem van szinte minden percen. Mindenféle ok nélkül "nehéznek" érzem magam. Olyasmi állapotnak tudnám leírni, mint amikor sírna az ember, de nem tud csak belülről őrködik.

Ezek mellé társul szégyérzet, magammal szembeni elégedetlenség. Ideértve a külsőt, valamint sokszor vannak olyan gondolataim, hogy nevetséges, szánalmas alak vagyok és a barátaim is csak szánalomból vannak velem és nem őszinték hozzám.

Sokszor tapasztalok szorongást, veszelyerzetet, kisebb üldözési mániát.

Viszont sokszor előfordul, hogy különösebb ok nélkül a hangulatom átvált szinte már eufórikus állapotba, ilyenkor teljesen jól érzem magam.

Ez a két állapot váltakozik változó periódusokban. 

Sokszor vannak dühkezelési gondjaim és tapasztaltam már olyat is, hogy egy személyhez való viszonyulásom szöges ellentétére fordul bizonyos időközönként. 

Először 3-4 éves koromban figyeltem fel erre, de korai tizenéves koromban "tetőzött".

Általában kerülöm az emberi kapcsolatokat és nem is igazán kedvelem ha sok ember között kell lennem. Ez elég zavaró például a munkahelyemen ahogy 10-15-en is vagyunk az irodában.

Az lenne a kérdésem hogy szükséges - e orvoshoz fordulnom, elképzelhető-e hogy valamilyen mentális betegségről van szó, vagy csak a stressz és a kevés szabadidő az oka?

Köszönöm a válaszát és a segítséget! 

Válasz:

Kedves Levélíró! Ez egy bonyolult kérdés! A tünetek alapján nem feltétlenül lehet megmondani, hogy ez depresszió-e. A hangulatzavarra mindenképp van hajlama a korai élményei miatt. Személyiségünket meghatározzák a jelen állapotunkat megelőző élettapasztalatok is. Erről keveset írt levelébe, ami természetes is. Mivel ezek a tünetek nagyon zavaróak önnek ezért azt javasolnám, hogy keressen fel pszichoterápiás vagy pszichiátriában jártas szakembert a pontosabb állapotképp feltérképezése érdekében! Üdvözlettel: Bodnár Csilla

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!