+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Demencia, Alzheimer-kór kategória

Dr.  Majoros Angéla

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza
a Felejtés kérdésre

Felejtés

tisztelt házipatika,

 

egy házunkban lakó, idősebb hölggyel kapcsolatosan kérem a tanácsát. sajnos jelenleg minden orvosi segítséget elutasít, még a konzultációt is, így segítségünk abban áll, hogy megpróbáljuk kideríteni a személyes vizsgálat nélkül elérhető, megközelítően legpontosabb "diagnózist", amelynek birtokában a lehetséges terápiáról tájékoztatnánk, remélve, hogy valamelyiket elfogadva - állapotától függően akár fokozatosan - sikerül vizsgálatra elmennie.

 

az általunk észletek:

 

a hölgy egyes történéseket, hozzá intézett kérdést, általa elmondottakat 

- perceken belül elfelejt, vagy

- a korábban általa mondottakat másoknak tulajdonítja, illetve a mások által elmondottakat sajátjának, vagy

- egyes általa elmondott mondatot úgy ismétel meg, hogy tartalmát tekintve sokszor értelmetlen a végeredmény, azonban a korábbi mondatok magánhangzói szerepelnek az újabb változatban. mintha kizárólag hangutánzásként dolgozná azokat fel pl:

eredeti mondat: "nem voltam tegnap a boltban"  emlékezetből visszamondott mondat: "meghoztam akkor és toltam", vagy

- az eredeti mondat egyetlen - vélhetően az általa legfontosabbnak tulajdonított - szavát felhasználva, ismétlésként csupán ezen szó egyezőségével mond egy a korábbira - tartalmára vagy magánhangzóira - nem is hasonlító mondatot.

 

amikor mindezekre az anomáliákra felhívjuk a figyelmét, akkor a teljes elbizonytalanodás és a teljes tagadás között ingadozik.

 

70 év körüli, ismereteink szerint nevelőintézetben dolgozott szellemi foglalkozásúként, ellátását önállóan, segítség nélkül oldja meg, orientált, a korábban leírtak életvitelében láthatóan nem akadályozzák. egyszer hallottuk, hogy egy általunk ismeretlen origójú, feltételezett konfliktushelyzetben rendkívül primitív, alpári stílusban, nagyon hangosan, életkorához és női mivoltához képest meghökkentő trágárságokat mondott. ezekre később csak az előzőekben leírt módon "emlékezett".

 

tisztában vagyunk azzal, hogy mindezek nem elegendőek az életkorból esetlegesen természetszerűleg fakadó szellemi mintázat vélhető defektusainak meghatározására, de talán kellő támpontot ad ahhoz, hogy a lehetséges vizsgálatok irányának kijelölésével mindezek tisztázhatóak legyenek.

 

amennyiben mindezek alapján van lehetőség a hölgy valamilyen szintű diagnosztizálására, kérem erre vonatkozó szíves tájékoztatását és tanácsát.

 

tisztelettel: horváth szabolcs

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ha jól értelmezem, akkor a hölgy tünetei személyiségváltozás, beszédzavar, gátlástalanság, memóriazavar lehetnek. Ezek alapján a homlok és a halánték lebeny bántalmára gondolnék elsősorban. Koponya CT-t, labor vizsgálatokat lehetne elvégezni, dementia tesztet lehetne felvenni. Legjobb lenne, ha a területileg illetékes neurológiai szakrendelésen jelentkezne a beteg vizsgálatok céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Ismerje meg szakértőinket!