+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Nemi betegségek kategória

Dr. Tisza Tímea

Dr. Tisza Tímea (bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvos) válasza
a HIV fertőzés lehetősége kérdésre

HIV fertőzés lehetősége

Tisztel Doktor Úr/Doktornő! Az elején kezdeném. A barátnőmmel 1 éve találkoztam, volt pár kapcsolata rajtam kívül. Együtt voltunk jó néhány alkalommal védekezés nélkül, mivel gyógyszert szedett. 1-1,5 hónappal később belém hasított valami, hogy el kéne mennem HIV tesztet csináltatni. El is mentem, ami negatív lett. Ezután pár hónapra rá véradáson voltam, onnan sem kaptam semmit. Kb. 8 hónapja óvszert használunk, bár volt, hogy kipróbáltunk egy-két dolgot óvszer nélkül (pl.análisan). 4 napja kiütések jelentek meg a faromon, és pár csomó a láb és ágyék találkozásánál. El is mentem magánklinikán egy bőr és nemibeteg ellátásra, ahol a Doktornő övsömört állapított meg, és azt mondta, hogy kizárja a HIV fertőzés lehetőségét. Mivel nagyon-nagyon hipochonder vagyok és sokat kérdeztem erről, így kiírta a HIV és szifilisz vizsgálatot, ugyancsak a magánklinikára. A kérdésem az lenne Önhöz, hogy mennyire tartja valószínűnek, hogy csak most kaphattam el a HIV fertőzést? (Itt Tolna megyében nagyon kevés a regisztrál HIV fertőzött.) Várom szíves válaszát! Köszönettel, Péter

Válasz:

Üdvözlöm, a HIV fertőzést csak HIV fertőzött személytől lehet elkapni. Tehát kézenfekvőnek tűnik, hogy a barátnője csináltasson HIV tesztet. Egyébként, ha netán ő fertőzött lenne, akkor valóban elkaphatja tőle bármikor, tehát nem feltétlenül az első együttlétkor. A viselkedését nem érzem logikusnak: ha HIV-től tart, akkor hogyan mellőzhette az óvszert éppen az anális szexnél? Egy az, hogy ez eleve fertőzésveszélyes, hiszen a végbél tele van baktériumokkal, tehát HIV negatív partnerrel sem ajánlatos, másrészt, ha meg pont HIV-től tart, akkor ez a legveszélyesebb fertőzési mód! A regisztrált HIV fertőzöttektől pedig éppen hogy nem lehet fertőzést kapni, hiszen ők gyógyszert szednek, és a vérükben gyakorlatilag nulla darab vírus van. Üdvözlettel, Dr. Tisza Tímea, Belvárosi Orvosi Centrum, Budapest

Hasonló kérdések

Mi a teendő?

Sajnos ere vizsgálatok nélkül nem tudok válaszolni. Nem olyan bonyolult TB kártyát, vagy Eu kártyát kiváltani, lehet sokkal nagyobb baja, amivel orvos...

Megnézem a a választ

Elkapható így betegség?

Amit ilyen körülmények között elkaphat ( konyhai munka , nem a törött pohár) az "A " vírus májgyulladás -vérből lehet ellenőrizni HAVIgG. ...

Megnézem a a választ

Chlamydia

Hát azt gondolom, ezt a biorezisztencitudortól kellene megkérdeznie....... kizártnak tartom, h önnek és partnerének nincs panasza és közben fertőzött ...

Megnézem a a választ

Tisztelt Dr Kulcsár Anna! Kérdésem lenne a következő. Lehet-e vérátömlesztés során , kronikus leokémiát kapni?

A válasz: nem lehet.

Megnézem a a választ

Övsömör

Aki volt bárányhimlős valaha,későbbiekben lehet övsömöre.Idősebbeknél, immunológiailag gyengült állapotban nagyobb az esély, mert a bárányhimlő vírusa...

Megnézem a a választ

Ismerje meg szakértőinket!