Orvos Válaszol

Terhesség, meddőség kategória

Dr. Rajnai László

Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza
a Ikerterhesség kérdésre

Ikerterhesség

Kedves Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy mivel növelhető az ikerterhesség kockázata? Hallottam arról, hogy sárgatest-hormon tablettát kell szedni, és akkor van rá esély, vagy a fogamzásgátló abbahagyása után azonnal kell próbálkozni, és ez esetben is van rá esély, hogy ikerterhesség lesz.

Válasz:

Kedves Hölgyem! A kettős ikerterhesség gyakorisága 1/84 összes születés, a hármasé 1/842, a négyesé 1/843/összes születés. Valójában ikerfogamzás ennél jóval gyakrabban bekövetkezik, kb. a terhességek 10%-ában, de csak az életképesebb magzat ágyazódik be. A gyengébb még észlelhető koraterhességi ultrahangon, majd felszívódik (fantomikrek, „vanishing twin”). A kétpetéjű ikerterhességek gyakorisága manapság növekszik. Ennek oka a meddőség kezelésére alkalmazott ovulációserkentő gyógyszerek kiterjedt használata, valamint az asszisztált reprodukciót technikák („lombikbébi-módszer”) egyre elterjedtebb használata. Ilyenkor ui. egynél több magzatot ültetnek vissza a méhbe, ami eleve megnöveli az ikerterhességek kockázatát. Tehát ovulációs indukciós gyógyszerek alkalmazása,Szájon át szrdhető fogamzásgátló tabl.szedése utáni állapotok fokozzák az ikerterhességek előfordulásának gyakoriságát Üdvözlettel: Dr.Rajnai László

Hasonló kérdések

Elhalt magzat

Tisztelt Asszonyom! Jók a gyermekének az esélyei. Egy babát a méhe biztosan képes kiviselni, így, ha más probléma nem adódik, nagy valószínűséggel...

Megnézem a a választ

Integrált teszt eredménye

Kedves Hölgyem! Örülök a sikeres lombik-program "eredményének"! ( az első beavatkozást követő sikeres terhességének) Az Ön által leírt 12. heti UH é...

Megnézem a a választ

Szenvedélybetegség a magzatra

A babánál ez fejlődési rendellenességet okozhat. Hogy apának mennyire megfelelő egy drogozó, azt Ön is elképzelheti. dr. Petróczi István

Megnézem a a választ

Kemoterápia

Tisztelt Asszonyom! Szerencsére a férfiak citosztatikus kezelése semmilyen hatással nincs. Czeizel doktorral magam is számos vizsgálatot végeztem ez i...

Megnézem a a választ

Nyitott a méhszájam és a babám már nagyon lent van mindez 29 hetesen. Mennyire nagy a baj?

Tisztelt Asszonyom! Léteznek méhellazító gyógyszerek is, ezek szedése mellett az ágynyugalom nagyon fontos. A magnézium szedése kevésnek tűnik. Célsze...

Megnézem a a választ

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!