+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Jogi kérdések kategória

Jelenleg keresetpótló juttatást kapok( tanfolyamra járok)férjem munkanélküli lett kaphatja e az aktiv koruak ellátását??

Tanfolyamra járok (keresetótló juttatás, kb 76 000 ft lesz,még most kspok először)

Férjem munkanélküli lett, most kérvényeztük az aktiv koruak ellátását(22 800 ft)

A kormányhivatalba a hölgy szerint nem fogja megkapni, mivel kapom a keresetpótlót.

És ha nem lkapja megaz aktiv koruak ellátását,, alanyi jogon tudja igényelni, az egészségbiztositást, erre az időszakra( ugyanis neki nincs jövedelme)

A hölgy szerint az sem ,!! nekem kell kifizetni ebből a kis pénzből, és még elatartani a férjemet is.???

Ez nem kereset csak egy tanfolyam bére..

Kérem segitsen,minek számit a jogszabály szerint ez a kis tanfolyam bér, amit kapok,és a férjemnek hogy lesz így aktiv koruak ellátása, és egészségbiztositása.

Ketten vagyunk csak , nincs senkink.és sajnos mindketten betegesek vagyunk, nekem volt egy agyvérzésem 2015-be.

Köszönöm ! Irénke

Válasz:

Tisztelt kérdező! Álláskeresési járadék jár annak a személynek, aki: - álláskereső, és - az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és - kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban nem áll, és - vállalkozói tevékenységet sem folytat, és - munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és - számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani. Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap. Az álláskeresési járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napig dolgozott az igénylést megelőzően. Ezt a munka elvesztését megelőző négy teljes naptári negyedévben befizetett munkaerő-piaci járulék alap havi átlaga alapján számolják ki. A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint számított összeg 60%-a. Mi a teendő, az álláskeresés esetén? Amiben az összes általunk felhívott foglalkoztatási osztály egyet értett, az az, hogy az első lépés, hogy mielőbb regisztráljunk online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Ezek után a területileg illetékes foglalkoztatási osztály e-mailen keresztül fogja felvenni velünk a kapcsolatot.

Ismerje meg szakértőinket!