+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Demencia, Alzheimer-kór kategória

Dr.  Majoros Angéla

Dr. Majoros Angéla (Neurológus) válasza
a Lehet sm is ? kérdésre

Lehet sm is ?

tisztelt doktor ur/hölgy

16 án egy influenza szerü tüntetem lett folyt az orrom,köhögtem,enyhe höemelkedésem is volt rá 2 napra hirtelen nagy fáradtság, kimerültség jött rám utána kiütések jelentkeztem a nyakamon ami nagyon fájt ezért elmentem a börgyogyászhoz megnézni azt mondta övsömör és legyengült az immunrendszerem azért kaphattam el. Kaptam rá Telviran-t 800 mg/5x/nap illetve b6,b12 vitamint is és egy ecsetelőt körübelül rá 3 napra már kezdtek le esni a holyagocskák és már nem fájt 5-nap már csak enyhe sebzett bör volt ott a fáradság viszont nem mult el ugyan ugy kimerültnek illetve fáradnak éreztem magam rá következö nap (ez már 20 ik után) arra keltem fel hogy a jobb karom hangyaszerű zsibbadás érzések voltak illetve azt érztem hogy ügyetlenebb is vagyok vele a zsibaddás már nagyon zavaró tényező volt utána olvastam és ezek a tünetek lehet sm betegség is igy gyorsan elmentem egy magánklinikára ahol nativ Mr vizsgálatott kértem (ez volt 28 án) 29-én egy ujabb tünet jött elő az orom felett ahol a 2 szemöldök találkozik azon a pontom hirtelen nagy nyomásszerű érzés van és nem tudom mitöl ezt 29 dél ota tapasztalom miota ez van enyhe szédülést is érzek de nem dölök el (tesztltem az egyensulyomat is egylábbal csipöre tett kézzel nyitott szemel 35-40 másodpercig tudok egyensulyozni ,viszont csukott szemmel 2-3 másodperc és eldölök) közbe mejött az mr eredmény is 30 án:

 

MRI koponya natív vizsgálat: 2019-08-28 Eredmény Technika: Sagittalis síkú T1, coronalis síkú T2, axialis síkú T2, SWI, FLAIR és diffúziósúlyozott méréseket készítettünk, valamint 3D TOF MRA vizsgálatot és rekonstrukciós képeket az intracranialis bazális nagyerekről. Anamnézis: Szűrő jellegű vizsgálat A craniospinalis átmenet szabályos. A IV. kamra norm. tág, a helyén van. A basalis cisternák szabadok. A supratentorialis kamrarendszer és a felszíni liquorterek tágassága szabályos, szimmetrikus. A középvonal végig megtartott. Az agyállományon belül jobb oldalon a centrum semiovaleban 3 db, 2-3 mm-es, mindkét oldalon frontalisan elszórtan egy-két subcorticalis, hasonló , igen apró laesio látható FLAIR mérésen. Egyéb kóros jeladás, diffúziógátlás, kóros haemosiderin lerakódás nem látható. Az agyalapi nagyerekben a flow void megtartott. A vénás sinusok is szabályos képet mutatnak. Az orbitákban és az orrmelléküregekben kóros nem ábrázolódott. Vélemény: Fehérállományi apró gócok elsősorban migrénes gócok lehetnek, egyéb aktuális kóros eltérés nem igazolható.

Diagnózis U9990 Sine morbo

 

ön szerint lehet sm em vagy más betegségem? föleg ez nagyon aggaszt amit irtak: Az agyállományon belül jobb oldalon a centrum semiovaleban 3 db, 2-3 mm-es, mindkét oldalon frontalisan elszórtan egy-két subcorticalis, hasonló , igen apró laesio látható FLAIR mérésen.

Válazát elöre is köszönöm

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Ezek alapján nem úgy tűnik, hogy sclerosis multiplex betegsége lenne. Koponya MRI felvételen meghatározott számú fehérállományi gócnak lennie kell, amely jellegzetes pozíciókban jelenik meg, továbbá idővel a számuknak halmozódnia kell és ezzel együtt állapotromlás is észlelhető. Neurológiai szakrendelésen javaslom a kivizsgálását. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Ismerje meg szakértőinket!