Orvos Válaszol

Bőrbetegségek kategória

Dr. Jurcsik Ágnes

Dr. Jurcsik Ágnes (Bőrgyógyász, allergológus) válasza
a Melegkiütés kezelése kérdésre

Melegkiütés kezelése

Tisztelt Bőrgyógyász!

Két napja voltam bőrgyógyásznál, legalább fél éve tartó panaszaimmal (sajnos nagyon hosszú a várólista): a teljes hátamon nyaktól derékig, valamint a hasamon is piros kiütéseim vannak, és az érintett bőrfelületek nagyon viszketnek, olykor már fájnak.

Az orvos melegkiütést (miliaria rubra) állapított meg. Nem javasolt semmilyen gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt. Javasolta, hogy könnyű pamut ruhákat viseljek, kerüljem a műszálasat. De a nehezen elviselhető viszketésre nem javasolt semmit.

Azt tudni kell (és ezt mondtam a doktornak is), hogy kb. fél éve lecseréltem a ruhatáramat, és csak 100% biopamut felsőket vagyok hajlandó felvenni. Semmi műszálas. Szándékosan nem edzek (= nem izzadok meg). Naponta cserélek pólót, kétnaponta pizsamát, rendszeresen mosok törölközőt, legalább hetente mosok lepedőt és ágyneműhuzatot. Mindent vasalok, ami a kritikus bőrfelületekkel érintkezhet! Csak bőrgyógyászatilag tesztelt, illatanyag-mentes szappant és ugyanilyen mosószert használok. Öblítőt egyáltalán nem használok. Egészségesen táplálkozom, semmi cukor, rengeteg zöldség.

Kezelésként próbáltam már E45 krémet, jeges, ill. vizes borogatást, hűtőfürdőt (ezek télen nem a legjobbak), szódabikarbónás és borsmentás oldatot, uborkát - de ezek mind hatástalanok voltak.

Kétségbe vagyok esve, mert már alig tudok másra koncentrálni a folyamatos és intenzív viszketésen kívül. Tudna javasolni bármit, ami elviselhetőbbé teheti ezt a bőrbetegséget?

Válasz:

Tisztelt Kérdező! Vásároljon a patikában "suspensio siccans" nevű készítményt, ez hűsíteni és szárítani fogja. Üdvözlettel: Dr. Jurcsik Ágnes

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!