Orvos Válaszol

Nem tudom kategória

Dr. Megyaszai Márta

Dr. Megyaszai Márta (reumatológus és sport szakorvos) válasza
a Mit tehetnék, milyen orvoshoz fordulhatnék a problémáimmal? kérdésre

Mit tehetnék, milyen orvoshoz fordulhatnék a problémáimmal?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

27 éves férfi vagyok. Bő két éve enyhén megerőltetett számítógépes munkától tönkrement mindkét csuklóm és minden kisizületem mindkét kezemen, azóta sem javult. Erős, éles fájdalommal jár bármikor, mikor apróbb munkákat végezek, pl. számítógépezés, írás, apróbb dolgokkal való bütykölés. Most nyár elején ugyanúgy kisebb túlerőltetéstől tönkrement a térdem, szintén mind a kettő. Élesen fáj ez is, hasonló módon. Hirtelenebb mozdulatoktól, elinduláskor, guggoláskor, lépcsőzéskor, stb.
Pár hete már a könyökömmel is megtörtént ugyanez, de még csak nem is erőltettem meg, látszólag a semmiből először egyik, rövid időn belül már mindkettő fájt. Többféle nonszteroid és szteroid gyulladáscsökkentő nem hatott, lokálisan sem. Porcépítő (condrosulf) 3 hónapos szedése sem hozott javulást. Vérképben nincs semmi, immunológus emiatt semmit nem tudott kezdeni vele, reumatólógus szintén nem, sebész sem, noha ott csak röntgenes képalkotás történt.
Van valami elképzelése, hogy merre forduljak tovább? Esetleg magáról a problémáról látatlanban valamilyen elképzelése nincs? Azért így, hogy lassan mindenem lerobban, már nagyon sokat romlik az életszívonalam, és ötletem sincs már, mit tegyek, egyáltalán milyen osztályra menjek.

Köszönettel:

Schmidt Bence

Válasz:

Kedves Bence! Mivel mozgásszervi panaszról van szó, ezért mozgásszervi szakorvos foglalkozik ezzel, pl. továbbra is a reumatológus vagy esetleg az ortopédus, bár előbbi inkább foglalkozik hosszasabb gondozással, kezeléssel, műtét nélkül. Mivel immunológiai betegség nincs, ezért további immunológiai gondozásnak nincs értelme. Előfordul, hogy hajlam szerint valakinek érzékenyebb ízületi és kötőszöveti rendszere van, erre utalhat, hogy minden vizsgálata negatív, de ezt az érzékenységet nem lehet külön diagnosztizálni (pl. laborvizsgálattal, stb...), és külön gyógyszer vagy terápia sincs rá, csupán az aktuálisan fájó ízület kezelése. Látatlanul és a kórelőzmény valamint a vizsgálati eredmények pontos ismerete nélkül azonban nem lehet pontos diagnózist mondani, ezért érdemes reumatológusától segítséget kérni a további kezelések megtervezéséhez, az ő általa felállított diagnózis szerint. Jó egészséget kívánok! Dr. Megyaszai Márta

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!