Orvos Válaszol

Mozgásszervi betegségek kategória

Dr. Ormos Gábor

Dr. Ormos Gábor (orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus) válasza
a Nyaki röntgennel kapcsolatos kérdések kérdésre

Nyaki röntgennel kapcsolatos kérdések

Tisztelt Doktor Úr Doktornő!

Az éjszakai kézfejzsibbadás okán már tettem fel kérdést itt. Ortopédián újabb röntgeneket csináltattak, ezeket ma végeztettem el (kétirányú + funkcionalis +foramen) amikkel elmegyek majd a neurológiára. Az ortopéd orvos nem említette a kéztőalagút szindrómát, hanem mivel említettem a nyaki kopást, ezért további röntgenfelvételeket kért. Egyébként csuklószorítóval jobb az alvás, sokszor nincs is mostanában panaszom, de túl mereven tartom alvás közben is a kezeimet érzem.

 Edzeni szoktam (futás, súlyzós stb.). Arra jobban vigyázok mostanában, hogy a nyakamat kevésbbé terheljem.
 
A most készített leleteken ez áll:
A leleten ez állt: Nyaki borda nem látható. A nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott. A peremeken az alsó szakaszon spondylosisos felrakódások. A zárólemezek simák, A porckorongok dorsálisan kissé ellapultak. A kisizületek rése szűkebb, bennük vacuum phenomen látható, az izfelszínek scleoricusak. A functionalis felvételeken kóros elváltozás nem látható.
 
A kérdésem az lenne, hogy mielőtt szakorvos látná, mennyire súlyos állapotot jelez a felvétel, lehet-e mellette sportolni (remélem)?

Válasz:

A nyaki rtg-n leirt elváltozások feltehetően függetlenek a panaszától, inkább " akéztőalagut" szindrómája a valószinübb. Persze ezt személyes vizsgálat, ENG kell igazolnia. dr Ormos

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!