Orvos Válaszol

Pszichiátriai betegségek kategória

Bodnár Csilla

Bodnár Csilla (gyermek klinikai szakpszichológus) válasza
a Örökölhettem-e bármilyen mentális betegséget? kérdésre

Örökölhettem-e bármilyen mentális betegséget?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy Ön szerint szükséges lenne-e szakemberhez fordulnom, vagy valamilyen módszerrel talán sikerülne egyedül is megoldást találnom a problémáimra/fölösleges aggodalmaimra. 

21 éves egyetemi hallgató vagyok és az életem bár látszólag rendben van (a környezetem nyugodtnak és kedvesnek tart), belül mégis egy nagy összevisszaságot és ürességet érzek, illetve mindent túlaggódok. 

Könnyen kezdeményezek beszélgetést az emberekkel, de legtöbbször csak meghallgatom és nyugtázom őket, önálló véleményem úgy igazán semmiről sincs, magamról is csak általános dolgokat tudok mondani. Koncentrációs és memóriaproblémáim vannak (az összefüggéseket is nehezen értem meg bizonyos dolgok között), melyek már a tanáraim számára is feltűntek és nem értik mi lehet a gond, mert bár szorgalmasnak tartanak, mégsem haladok igazán a pályámon. A tájékozódási képességem ismerős környéken is gyakran cserbenhagy és megesik, hogy hosszú percekre elbambulok, a karantén alatt gyakran ki sem bírtam kelni az ágyból. A családomban előforduló betegség a skizofrénia (és a depresszió különböző formái is), így az utóbbi időben a látszólagos "lustaságom", memóriaproblémáim, figyelemhiányom és érzelmi ellaposodásom kezd megrémíteni. Ön szerint van rá esély, hogy örökölhettem a betegséget? 

A tanulmányaimat mindenképpen szeretném folytatni (ezért is féltem eddig segítséget kérni), de attól tartok, hogy a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésével is lesznek problémáim, így előbb-utóbb orvoshoz kell fordulnom.

Előre is köszönöm szépen a válaszát! 

Válasz:

Kedves Levélíró! A véleményem mindenképp az, hogy keressen fel pszichiáter szakorvost aki tud abban segíteni, hogy problémái neurológiai, pszichiátriai vagy esetleg pszichoterápiás jellegűek-e. Sokkal könnyebb lesz az élete, ha ezt nem hagyja kezeletlenül! Üdvözlettel: Bodnár Csilla

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!