Orvos Válaszol

Leletek, vizsgálatok kategória

Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza
a Osteochondralis serules kérdésre

Osteochondralis serules

Kedves Doktor Úr!!

2013 ban osteochondralis serulessel mutottek,prlorcpotlas tortent. Azota kiujult a serules,es ezt az mri eredmeny kaptam:

Összevetve a 2017 es vizsgálat felvèteleivel a trochlea taliiban lathato elteres korul oedema mar nem azonosithato.az elvaltozas definialhatobba valt,felszine kisse egyenletlen. Az ATFL es CFL elmosott. A delta szalag inhomogen.a subtalaris szalagrendszer ep. A peroneus inak az achilles in tobb flexor es extensor in lefutasa es jelintenzitasa szabalyos.

Velemeny:

A trochela taliin lathato elvaltozás az elözö vizsgálathoz kèpest definiáltabbá vált. Az izfelszini resze egyenletlenebb. Egyebekben status szamottevoen nem valtozott.

 

Meg tudná.mondani ez pontosan mit jelent? Rettenetesen fáj a jobb bokám,èles fájdalom. Mi lehet a gyogymód??

 

Köszönettel Nikolett

Válasz:

Kedves Nikolett! Elméletileg jót jelentenek az MR-en látható elváltozások. A sérülés miatt kialakult duzzanat megszűnt, ez azt jelenti, hogy a helyreállító folyamat (lényegében a gyulladás) már nem zajlik. A jobban definiálható (meghatározható) elváltozás azt jelenti, hogy még a gyulladásos folyamatot az ödéma (folyadékgyülem) jellemezte, emiatt az elváltozás határai nem voltak megállapíthatóak, most pontosan látszik a sérülés helye és mérete. Romlás már valószínűleg nem várható. A porc azonban rosszul és lassan regenerálódik, mert sokszor nem az eredetei porcfelszín áll helyre, hanem egy hegszövet, mely ugyan lehetővé teszi a mozgást, de maradhatnak panaszok. Ez leginkább az intenzív sportolást akadályozza. Ugyanakkor a rendszeres, nem terhelő mozgás, fizioterápia, jó ípő viselése, vagy a boka rugalmas rögzítése a panaszokat érdemben csökkentheti, az életminőséget javítja. Műtéti lehetőség valószínűleg nincs, de ezt látatlanban nehéz megítélni. dr. László Gábor

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!