Orvos Válaszol

Nőgyógyászat kategória

Dr. Kiss György

Dr. Kiss György (Szülész-nőgyógyász) válasza
a Ovarialis cysta bal o kérdésre

Ovarialis cysta bal o

Tisztelt Szakertok!

Fogamzokepeskoru panaszmentes 41 eves nobeteg (2 normal terhesseg, 2 szules)szabalyos 26-27 napos ciklusanak 14 napjan bal oldalon egy ovarialis ciszta kerult diagnosztizalasra UH al rutin eves vizsg nal. A nogyogyasz 3 honap mulva UH  kontrollt javasol biztonsag keppen. Illetve szakmai tapasztalata alapjan a ciszta magatol ruptulalodhat enyhe fajd al. Az aznapi ovulacios teszt negativ. A teszt vizeletbol LH szintet mer. 

Szeretnem kerdezni, hogy valoban artalmatlan ciszta lehet a hatterben,illetve lehetne e tovabbi teendo a kovetkezo 3 honapban a kontrollig.

Megkoszonve megtisztelo valaszukat.

 

Válasz:

Tisztelt Hölgyem ! Valószinü, hogy un. funkcionális cystáról van szó, melyek képződése a szabályosl ciklus alatt is lehetséges. A középidőben ha nem történik tűszőrepedés/ ovulatió / akkor a meg nem repedt tüsző tovább növekszik, de az estek nagy tőbbségében spontán megreped- helyesen tájékoztatta kezelőorvosa, Ha viszont tartósan fennmarad ez az állapot, akkor vérzészavar is felléphet és laparoscopiás uton a cysta eltávolitása mérlegelendő. Remélhetőleg nem ez a kedvezőtlen eset következik be. A 3 hónap , valóban elég hosszu várakozási idő, a következő menstruáció után végzett hüvelyi ultrahang vizsgálat eredménye, talán megnyugtató lehetne. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!