Orvos Válaszol

Műtétek, sebészet kategória

Dr. László Gábor

Dr. László Gábor (reumatológus és fizioterápiás főorvos) válasza
a Proximalis Carpectomia kérdésre

Proximalis Carpectomia

Üdvözlöm! Az elején. kezdeném. 2019.10.07-én volt egy csuklóműtétem ahol megtűzték a sxaphoideumot.6 hét gipszrögzités volt. Gytornák sora következett. Sajnos időközben megáll. h sudeck szindr. van! Most ott tartunk h lassan aug. van de a csuklom nem akar mozogni, és az ujjaimat sem tudom csak félig behajlitani. Ma az orvosim a PROXIMALIS CARPECTOMIA-t javasoljaNagyjábol elmagyarázta h az egyik kéztőcsontsort el fogja távolitani és akkor majd mozogni fog a csuklóm. Annyi hátránya van azt mondta h a szoritóerő csökkent lesz, szoval nem fogok tudni vele erősen fogni mint a másik kezemmel. Ez igy igaz lenne, tényleg jobb lesz a műtéttől a csuklómozgásom? Mevgbízom az orvosomban, de ki szeretném kérni más orvos véleményét is h jól döntsek. Mivelhogy a tornák nem hoztak eredményt. Mert ha ez a műtét csak 1 felesleges plussz lenne, akkor inkább maradjon olyan amilyen! Köszönettel várom válaszukat Horváth Kata

Válasz:

Kedves Horváth Kata! Elég nehéz más álláspontra helyezkednem, mint a kezelő orvosa, aki minden lehetséges variáció birtokában van, ráadásul az is a szakmája. Az elmondhatom, hogy a sajkacsont törés (ez a magyar neve) nagyon nehezen gyógyul. A baleset után sokkal tovább kell rögzíteni, mint más végtagcsontokat, hogy a törtvégek összeforrjanak (akár 3 hónap is lehet ez, ha csak külső rögzítést (gipszet) kap. A hosszú rögzítés viszont a csont anyagcseréjét rontva Sudeck szindrómához vezethet. A műtéti rögzítés helyes döntés lehetett. Sajnos a Sudeck így is bekövetkezett, a megmaradt csont valószínűleg nem lesz alkalmas arra, hogy a mozgás az eredeti formájába visszatérjen. A várható műtét után a szorítóerő gyengébb lesz, de mozgás lesz, amit mefeleő rögzítéssel támogatni lehet. Orvosát próbálja részletesen kikérdezni. Üdv. László Gábor dr.

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!