Orvos Válaszol

Pszichiátriai betegségek kategória

Bodnár Csilla

Bodnár Csilla (gyermek klinikai szakpszichológus) válasza
a Pszichiátriai betegség ? kérdésre

Pszichiátriai betegség ?

Tisztelt Doktornő!

Feleségemmel válófélben vagyunk.Lányunk 11 éves,mintegy 10 hónapja, elszigetelten,de egy háztartásban élünk.

Feleségem minden tekintetben elszigetelődik, fizikálisan ésmentálisan is tőlem. Egy háztartásban soha nemszól hozzám,nem értesit a gyermek dolgait illetően,szellemként járkál a házban.Szobájában elszigetelődik,a gyermekkel üzen.Minden étkezést külön végez,nemköszön,és szó nélkül távozik az otthonunkból.A gyermekfrusztrált lett,gyakorlatilag tudatosan , fizikailag megakadályozza,hogy mi 3-an akár,beszélgessünk,TV-t nézzünk stb,hiszen az anyja,azt sugta a fülébe,hogy "apáddal nembeszélek semmiről"!!

Ön szerint kérhetek kizárólagos felügyeleti jogot? Ön szerint mennyire veszélyes ez az állapot a gyermekrenézve?  Szükséges kezelni?

 

Tisztelettel várom válaszát

 

 

 

Válasz:

Kedves Levélíró! Az édesanya nagyon éretlenül viselkedik a jelen helyzetben. Az, hogy egy párkapcsolat megromlik és a felek a válás mellett döntenek, nem jelenti azt, hogy szülői szerepeikben is elváltak. Érthető a felesége nem akar önnel közös programot, de a gyermek nevelésével és a hétköznapi élet szervezésével kapcsolatos teendőkben továbbra is önöknek kell lenni a felelősnek. A gyermeknek érzelmileg nagyon megterhelő, hogy a szülei között kell közvetítenie. Ebben a helyzetben nem a közös felügyelet megszüntetése jelenti a megoldást, hisz a gyermek felnevelése továbbra is közös ügy! Hanem az, hogy amennyire csak lehetséges mielőbb szüntessék meg az egy háztartásban élést, a mindennapi feszültségek csökkentése érdekében. Az édesanyának pedig meg kell értenie - és vállalnia kell a felelősséget -, hogy önt választotta a gyermeke édesapjának és közös felelősségük a gyermek felnevelése. A gyermek érdekében nem teheti meg, hogy nem áll szóba önnel. Mediátor talán segíthet ennek a problémának a felnőtt szintű megbeszélésében! A gyermek érdekében is ehhez sok sikert kívánok! Bodnár Csilla

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!