Orvos Válaszol

Pszichiátriai betegségek kategória

Bodnár Csilla

Bodnár Csilla (gyermek klinikai szakpszichológus) válasza
a Szorongás gyógyszeres kezelésének kiútja kérdésre

Szorongás gyógyszeres kezelésének kiútja

Doktornő, a lányom most 18 éves. 17 éves koráig látszólag minden rendben volt, mikor panaszok kezdődtek,.... hasmenés, rossz közérzet,... hasfájás.. rosszullétek...fogyás,  bezárkózottság, ki mozdulni nem mert, így végül a pschichiátriai betegséggel szorongás (pánik) kezdődő depressziót állapítottak meg nála , és  ezután elkezdte a gyógyszeres terápiát Prothiaden 75 mg ( 1 tabletta este) 50 mg Sertralin reggel ( 1 tabletta). 18 éves lett - 13 hónapja szedte a tablettákat, míg 3 hónap adagok csökkentésével most elhagyta a tabletták szedését. Kb. 1,5 hónapja már nem szedi, de a napokban előtörtek a szorongásai ... gyomorideg, ..ebből kifolyólag evési problémák ( rossz étvágy).

Kérdésem, hogy ez visszaesés ill. ezek az esetek azok, hogy folytatni kellene a gyógyszeres terápiát, de mennyire befolyásolják ezek a gyógyszerek egy 18 éves lány személyiségét, van kiút ebből, vagy talán korán abbahagytuk a gyogyszerszedést  vagy ez a visszaesés akár egy normális folyamat, és erősődnie kellene, magán dolgozni eztuán gyógyszerek nélkül, hogy felépüljön?

Mi lenne a helyes út? Válaszát köszönöm szépen

Válasz:

Kedves Beáta! Mindenképpen fontos lenne, hogy a lánya pszichoterápiás segítséget is kérjen, mert a szorongások újbóli megjelenése arra utal, hogy az alap probléma nem oldódott meg, csak a gyógyszerek segítségével tovább tudta vinni az életét. Ez persze nem zárja azt ki, hogy most is gyógyszeres segítséget kérjen. Ezt mindenképp csak akkor javaslom, ha a szorongás teljesen megakadályozza az életvitelét. Jó lenne, ha képes lenne ezzel farmakoterápia nélkül is megküzdeni, hisz még nagyon fiatal. Üdvözlettel: Bodnár Csilla

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!