+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Nőgyógyászat kategória

Dr. Rajnai László

Dr. Rajnai László (szülész-nőgyógyász) válasza
a Szövettani lelet - Mit tegyek? kérdésre

Szövettani lelet - Mit tegyek?

Kedves doktor úr! Júliusban volt egy conisatio+fr.abrasio műtétem mert p4 volt a cytológiám.Ennek az eredménye hogy a külső méhszájnál kb.3-4 mmhosszan a portio felszínén súlyos mértékű dysplsiát mutató laphámboríték található ahol az atypia a hám teljes vastagságra ráterjedt.A dysplasiás hám a külső méhszájnál néhány mirigybe beterjed stróma infiltratiot nem észleltem,A hámbélés szabályos méhnyak mirigyei kóros eltérés nélkül.A conisatum sebészi szélei dysplasia mentesek.Dysplasia ephiteli potionis uteri maioris gradus CIN III mirigybe terjedéssel..Corpus kaparék:4 köbcenitméternyi kaparékban poliferatios fázz szövet képét mutató endometrium nyálkahártya azonosítható.cervix kaparék:3 köbcentuméternyi kaparékban minimális mennyiségű szakadozott cervicalis nyálkahártyafoszlány látható ez kóros eltérést nem mutat.Tumosmentes nyálkahártya a cervixből. Én most 32 éves vagyok van egy 6 éves kislányom is mondták ha szeretném akkor kiveszik a méhemet de én erre azt mondtam ha nem muszáj akkor még nem szeretném mert ha lehetne akkor szeretnénk egy babát még. A még az elkövetkező citológiák rendben vannak akkor még próbálkozzunk vagy inkább vetessem ki.Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Hölgyem!Önnél a szövettani lelet CINIII-at, azaz cervicalis intraepithelialis neoplasia-t mutat, vagyis olyan (diszpláziás) sejteket, amelyek elindultak a rosszindulatúvá válás felé. Ezen belül súlyos (ez a III-as jelölés) diszpláziát, tehát a normális sejtektől jelentősen eltérő sejteket láttak. A leírt szövettani vélemény alapján a méh eltávolítása szóba jöhet, ennek szükségessége azonban függ az Ön életkorától, esetleges gyermekvállalási szándékától, illetve befolyásolhatja az is, hogy az ismételten végzett nőgyógyászati rákszűrési vizsgálat (citológia és kolkopszkópia) milyen eredményt mutat. Amennyiben ennek eredménye rosszindulatú sejteket mutat, felveti rosszindulatú folyamat gyanúját, ismételt konizációra is sor kerülhet, s ennek szövettani eredménye dönthet a műtéti javaslat kérdésében.Az Ön esetében a veszélyt fokozza,hogy a dysplazia a mirigybe is terjed (remélhetőleg stromát nem érinti)Jelen állapotban végezzenek el egy nagyon alapos citologiai vizsgálatot.Ha az negatív minél hamarább essen teherbe,szülje meg a kisbabát és azután végeztesse el a méheltávolítást.Sok sikert kívánok mindehhez.Kezét csókolomk:Dr.Rajnai László

Hasonló kérdések

nőgyógyászat

Tisztet Asszonyom! Ennyiből nem tudok se jót, se rosszat mondani. Talán, ha láthatnám a zárójelentéseit. amennyiben személyesen is lehetek segítségére...

Megnézem a a választ

Velaxin 50 mg

Tisztelt Asszonyom! Egyetlen antidepresszáns, vagy szorongásoldó sem magzatkárosító, így a venlafaxin sem (ez a hatóanyag neve, mert sok más néven is ...

Megnézem a a választ

Szövettani lelet

Kedves Hölgyem! Igen szeretném nagyon megnyugtatni.Jó ,hogy a műtéten átesett,sajnos egy középsúlyos hámsejtrendellenesség igazolodott,mirigybe terjed...

Megnézem a a választ

P3 a rákszűrésem eredménye

Tisztelt Asszonyom! A P3 lehet gyulladás, vagy korai daganat. Az LSIL (low grade squamous cell lesion = alacsony kockázatú laphámsérülés) a daganat le...

Megnézem a a választ

Mennyi időm lehet még?

Tisztelt Asszonyom! Kérdését kezelőorvosának tegye fel kérem, ha valaki, hát csak ő tudhatja rá a választ. Tisztelettel: dr. Elek Csaba

Megnézem a a választ

Ismerje meg szakértőinket!