Orvos Válaszol

Terhesség, meddőség kategória

Dr. Elek Csaba

Dr. Elek Csaba (nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos) válasza
a Triszómia kérdésre

Triszómia

Tisztelt Doktor Úr, 40 éves nő vagyok, ikerterhességem 13. hetében járok, a múlt héten voltam chorion boholy mintavételen az Istenhegyi géndiagnosztikai Centrumban. A genetikus hölgy Hajdú Krisztina hívott fel az eredménnyel, mely szerint a down, patau és edwards szindrómára utaló jeleket nem találtak a gyerekeknél, viszont a B magzatnál, aki lány 47 xxx kromoszómát talált.Elmondása szerint nagyon kevés tapasztalat van ezzel kapcsolatosan és ő nem javasolja a baba elvételét. Utána olvastam a neten és elég ijesztő dolgokat találtam.Tudna esetleg erről többet mondani nekem, nagyon kevés magyar anyagot találtam, nagyon kevés eset leírással... Van-e ezzel kapcsolatosan valami tapasztalata?

Válasz:

Tisztelt Asszonyom! Hajdú Krisztinát nagyon jól ismerem, üdvözletemet küldöm, tudásának nagy tisztelője vagyok. a XXX ("szupernő") szindrómának nincs különösebb relevanciája. A semmilyen hátrányos jelleggel nem jár, s a felesleges kromoszóma a gyermekek későbbi fogamzásánál "lekopnak". A szupernőnek csak egészséges, vagy "szupernő" leánygyermeke lehet. Amennyiben az utód neme fiú lesz a későbbi generációkban, férfiaknál előfordulhat Klinefelter-szindróma, ami az élettel összeegyeztethető, de a fogamzóképességgel nem. Egyelőre úgy tartjuk, ez sem képezheti születéskorlátozás indokát. Ezen az alapon valamennyi meddő embert elpusztíthatnánk. A Magzati Élet Védelméről szóló 1992. évi törvény egyébként sem teszi lehetővé az XXX-szindrómás nők elpusztítását, s ezzel a kérdést le is zárhatjuk. A gyermek a törvény szerint nem pusztítható el. Tisztelettel: dr. Elek Csaba UI: Hacsak más komoly fejlődési rendellenesség nem kíséri, az XXX szindrómától függetlenül. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06209562513

Hasonló kérdések

Velaxin 50 mg

Tisztelt Asszonyom! Egyetlen antidepresszáns, vagy szorongásoldó sem magzatkárosító, így a venlafaxin sem (ez a hatóanyag neve, mert sok más néven is ...

Megnézem a a választ

Genetika és terhesség

Tisztelt Asszonyom! A kromoszómák "kicserélődése" nem lehetséges. Azok törése egyaránt okoz vetélést, fejlődési rendellenességet, vagy egészséges baba...

Megnézem a a választ

Lehet e kisbabám?

Tisztelt Hölgyem, Röviden: lehet. Ha 1 év rendszeres próbálkozás ellenére sem jön össze a baba, akkor érdemes szakorvosokhoz fordulni, miszerint nő...

Megnézem a a választ

Lehetek e terhes ?

Tisztelt Asszonyom! Vizsgálat nélkül természetesen hitelt érdemlő választ sem adhatok. Megértését előre is köszönöm. Amennyiben személyesen is lehetek...

Megnézem a a választ

Ciszta

Tisztelt Asszonyom! A lelet azt erősíti meg, ami már leírtam. Önnek van egy peteérési zavara, ami stressz eredet. Nem szed fogamzásgátlót, így a vérzé...

Megnézem a a választ

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!