Orvos Válaszol

Tüdőrák kategória

Dr. Vadász Imre

Dr. Vadász Imre (tüdőgyógyász) válasza
a Tüdőrák kérdésre

Tüdőrák

Az előbbi elküldött levelemhez még hozzáírtam 2 sort, hogy könnyebben tudjon a kérdéseimre válaszolni!

 

Tisztelt Doktor Úr!

Írtam Önnek körülbelül 2 hónapja, bemásolom:

20 éve dohányzom, de soha nem tüdőztem le. 1 hónapja néha mellkasi fájdalmam és légszomjam van, de refluxos is vagyok és mostanában sokat dohányzom, és ezeket a tüneteket a refluxra írtam, a sok cigi miatt. 2 napja voltam mellkasröntgenen a tüneteim miatt, az eredmény negatív lett. Viszont én még most is aggódom, mert állandó hőemelkedésem van, megcsappant az étvágyam, ráadásul izületi és izomfájdalmak is felléptek, amit nem tudok hova tenni.  Ráadásul a kezemen is megvastagodott a bőr, amiről azt olvastam, hogy a tüdőrák jele. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint van okom félni e leírtak után?? Ha igen, akkor merre lépjek tovább?? A háziorvosom azt mondta, hogy a mellkasröntgen megbízható, de én úgy olvastam, hogy csak az 1 cm-es daganatot tudja kimutatni, de az is lehet, hogy a bordák miatt nem látszik a röntgenen. Várom válaszát a kérdéseimre. Válaszát előre is megköszönöm.

 

Ezeket fűzném még most hozzá:

A mostani állapotom jó, nem fogytam, étvágyam van, nem vagyok se gyenge, se fáradt. Viszont másfél hónapja fáj a hátam és mindkét vállam közvetlenül a nyakam mellett. Azt olvastam, hogy ez is lehet tüdőrákos tünet, viszont van nyaki spondylosis-om és gerincferdülésem, de eddig ezek nem okoztak semmilyen tünetet. Voltam a negatív mellkasi röntgen eredményével tüdőgyógyásznál, aki mellkas CT-t rendelt el, ami november 6-án lesz, viszont mivel soha nem tüdőztem le a cigit, őszerinte nem lehetek emiatt tüdőrákos, max csak akkor, ha a kifújt cigifüstöt belélegzem, de mivel zárt térben soha nem dohányzom, ennek kicsi a valószínűsége. Még hozzátette, hogy ha visszamegyek a Ct eredményével, gratuálni fog a jó eredményhez, habár ezt lehet, hogy csak megnyugtatásképpen mondta.

Ráadásul tegnap óta fáj a fejem, és ami aggasztó, hogy ha lehajolok, akkor a fülem körül a fejemben szorító érzést érzek, ami fájdalomcsillapító hatására elmúlik, mármint a fejfájásom. Viszont azért parázok, mert attól félek, hogy agyi áttétem keletkezett. 

Kérdezném, hogy a vállfájdalom, amit a nyakam mellett érzek az tüdőrák esetében lehet kétoldali, vagy csak az egyik oldalra terjed ez esetben a vállfájdalom?? Másik kérdésem, hogy fáj a fejem 2 napja és hajoláskor szorító érzést érzek a fejemben, ez agyi áttét tünete lehet?? A fejfájásomat kiveszi a fájdalomcsillapító, eddig még legalábbis, viszont más agydaganatra jellemző tünetem nincs. 3 hete meg voltam fázva, de nem fáj se az arccsontom, se a homlokom, ami ezt a fejfájásos tüneteket indokolná. 48 éves vagyok, volt, hogy évekig nem dohányoztam, soha nem tüdőztem le és csak az utcán és az udvaron dohányoztam.

Olvastam, hogy a vállfájdalom tüdőcsúcsi daganatnál jelentkezhet, amit viszont nem lehet látni a röntgenen, igaz ez??

A tüdőcsúcsi daganatnál a vállfájdalom csak egyoldali vagy lehet kétoldali is??

Várom őszinte válaszát a kérdéseimre a leírtak ismeretében. Ön szerint alapos a gyanúm, hogy tüdőcsúcsi daganatom van agyi áttéttel?? 48 éves vagyok

Válasz:

Tisztelt Kérdező ! Az előbbi részletes válaszom előtt már megérkezett az emlitett két sor és ennek ismeretében válaszoltam. Üdvözlettel: dr Vadász Imre

Tegye fel a kérdését!

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!