Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Majoros Angéla - Neurológus

Dr.  Majoros Angéla

342 kérdésre válaszolt

Kategóriái: neurológiai betegségek

Szakterülete: neurológiai betegségek

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

2008-ban végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 5 évig dolgoztam a Szent János Kórház Neurológiai Osztályán Budapesten, majd 2013-ban szakvizsgáztam. Érdeklődési területem az epilepszia, a stroke és a Parkinson-kór. 

342 kérdésre válaszolt:

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Zsibbadas

Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy gerincsérv okozza a panaszait, érdemes lenne reumatológiai vagy neurológiai szakrendelést felkeresni további vizsgálatok, kezelés céljából. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

ALS

Tisztelt Kérdező! Vannak Hospice Osztályok, ahol a haldokló betegeket szakszerűen ápolják, fájdalmat csillapítanak, lelki támogatást nyújtanak, stb. Sajnos azonban az ilyen ápolási osztályokon is hosszú a várólista. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Sclerosis multiplex - terhesség/szülés/szoptatás

Tisztelt Kérdező! Nem tudok róla, hogy bármilyen különbség lenne a normál szülés vagy császár esetén a shubok gyakoriságában. Szerintem, csak az SM betegség miatt nem kell császárral szülni. Epiduralis érzéstelenítés sem ellenjavallt. Szülést követően fokozott a shubok kockázata, ezért általában azt javasoljuk, hogy minél előbb el kell kezdeni az immunmoduláns terápiát. Emellett viszont szoptatni nem szabad. Úgy vélem, hogy az Ön egészsége sokkal fontosabb, mint az, hogy a baba anyatejes legyen. A kicsi nem kerül hátrányba attól, hogy tápszeres lesz, másrészt vannak anyatejgyűjtő állomások, ahonnan lehet szerezni anyatejet. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Gáttáji / medencefenék táji fájdalom járás közben

Tisztelt Kérdező! A gáttájékot ellátó idegágak sérülése vagy bántalma igen ritka, nem is nagyon találkozunk vele. Sacralis idegek sérülése esetén a széklet és vizelet inkontinentia lehet az egyik tünet vagy az anus és a szeméremajkak körüli fájdalom, de nem hiszem, hogy ez csak mozgás közben jelentkezne. Nekem nem tűnik eredendően neurológiai problémának ez, így látatlanban inkább a medence és a kismedence képalkotó vizsgálatát javasolnám, ami lehet röntgen, ultrahang, CT és lehet, hogy egy colonoscopos vizsgálat is segíthetne a diagnózis felállításában. Ezen kívül még ütőérszűkület is állhat a háttérben, amely esetén érsebészeti vizsgálat is szóba jöhet. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Epilepszia lehet ez a lelet?

Tisztelt Kérdező! Ennyire nem kell megijedni. Ha a két évvel ezelőtti MRI felvételén nem volt durvább eltérés és a jelenlegi neurológiai vizsgálata is negatív, akkor valószínűleg nincs agydaganata. Ha 3 év alatt 3 rohama volt, akkor nem is nagyon aktív ez a betegség. Ettől függetlenül érdemes elvégeztetni a javasolt vizsgálatokat és elmenni Epilepszia szakrendelésre. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Mi okozhatja?

Tisztelt Kérdező! Ez így önmagában nem tűnik semmire jellegzetesnek. Vannak speciális fejfájás szakrendelések vagy területi illetékesség alapján is fel lehet keresni neurológiai szakrendelést, ahol meg tudja vizsgáltatni magát. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Eeg lelet

Tisztelt Kérdező! Igen, ebben az esetben már szóba jön az epilepszia betegség. A diagnosztikában az alvásmegvonás utáni EEG vagy az egész napos Holter-EEG segíthet, vagy ha telefonnal felveszik a rosszulléteket és megmutatják egy ideggyógyásznak. Az is bizonyító értékű lehet, ha erre a betegségre speciális gyógyszert szed és megszűnnek a rosszullétei. Epilepsziás rohamot provokálhat, pl. ha nem alszik eleget, a villogó fények, pl. diszkóban, a stressz, az időváltozás, bizonyos anyagcsere betegségek, vagy a vércukor szint, és egyéb ionszintek változása, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás vagy hozzászokás esetén hirtelen megvonás, ugyanez drogra is érvényes. Bizonyos gyógyszerek is provokálhatnak rohamokat. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Alkohol és agyi teljesítmény csökkenés?

Tisztelt Kérdező! Moderált alkoholfogyasztás, pl. napi 1 doboz sör vagy 1 pohár bor elméletileg nem okoz semmilyen problémát sem a májának, sem az idegrendszerének. Viszont nagy mennyiségben az alkohol méreg és igen, maradandó károsodást is okozhat az agyban. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

Agyvérzés utánn nem alszik a beteg

Tisztelt Kérdező! Tapasztalataim szerint, akik álmukban beszélnek, nyugtalanok, azok életében van valamilyen stressz forrás, egy megoldatlan probléma vagy gond, amitől frusztráltak, szoronganak, és ez megronthatja az alvást is. Másrészről ez összefügghet az idegrendszer károsodásával is, bár általában a jobb agyfélteke károsodása szokott alvászavart okozni (és nem a bal agyfélteke, mint az Ön esetükben). Érdemes lenne pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérni, és nem altatókkal, hanem inkább enyhe nyugtatószerekkel próbálkozni. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Dr. Majoros Angéla Neurológus válasza

B1 vitaminhiányos polineuropátia

Tisztelt Kérdező! B1 vitamin hiány valóban okozhat álmatlanságot, depressziót, izomsorvadást, azonban ilyen vitamin hiányt általában alkoholizmus, alultápláltság esetén tapasztalunk, átlagemberekre nem jellemző. Polyneuropathiát sok minden okozhat, ezt nyilván részletesebben ki kellene vizsgálni. Üdvözlettel, Dr. M.A.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!