Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember

Dr. Balogh István

165 kérdésre válaszolt

Kategóriái: genetika

Szakterülete: genetika

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

Dr. Balogh István a KRIO Intézet vezérigazgatója az Intézet indulása, 1998 óta. A KRIO Intézet Magyarország legnagyobb őssejt és szövetbankja, 2012 végéig több mint 16 000 őssejtmintát, és több mint 25 000 ivarsejtmintát őriz. Az Intézet Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely több mint 70 000 őssejtminta tárolását végzi, és 2012 végéig 15 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A transzplantációkból három Magyarországon történt, mindhárom esetben a születendő gyermek köldökzsinórvéréből nyert őssejtekkel gyógyították meg a beteg testvért.

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált.

További információ: www.krio.hu

165 kérdésre válaszolt:

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Fejlődési rendellenesség

Kedves Kérdező, A levelében jelzett betegség a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenesség. Kialakulásában genetikai és külső hatások egyaránt szerepet játszhatnak, erre szokták mondani, hogy az okok multifaktoriálisak (vírusos fertőzés, dohányzás, hormonhatások). Nagyjából 1 ezrelék a valószínűsége, tehát cca 1000 újszülöttből 1 születik ilyen rendellenességgel. Ahol már előfordult ilyen betegség a családban (testvér, szülő, stb), ott a valószínűség nagyobb, cca 3-6%. Üdvözlettel: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetikai vizsgálat- lehet e autista a leendő gyermekem?

Kedves Csilla, Köszönöm levelét. Az autizmus genetikai eredete egyelőre nem igazolt, vannak olyan elméletek amelyek szerint örökletes, vannak olyan elméletek amelyek szerint a magzati fejlődés során hormonális hatásra alakul ki. Ez utóbbit számos bizonyíték is alátámasztja. Minthogy a genetikai eredet nem bizonyított, így tesztek sem léteznek a kimutatására. Azt javaslom, ha az örökletes betegségek miatt nyugtalan, menjen el genetikai tanácsadásra, de véleményem szerint nyugodtan belevághat a családtervezésbe tanácsadás nélkül is. Tisztelettel: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Myeloma multiplex

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kérdésére igazából kezelőorvosa tudna választ adni. A leírtakból nem tudjuk megállapítani, hogy a 1.5 %-os extrafrakció még normális ingadozás. Javasoljuk, hogy forduljon a lezelőorvoshoz.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!