Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember

Dr. Balogh István

165 kérdésre válaszolt

Kategóriái: genetika

Szakterülete: genetika

(a szakértő jelenleg inaktív)

Bemutatkozás

mikrobiológus, őssejt-szakember

165 kérdésre válaszolt:

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetika

Tisztelt Hölgyem! Semmi baj, ne aggódjon. Szedjen olyan magzatvédő vitamint, amiben Metilfolát van (pl. Femibion). Üdvözlettel: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetikai vizsgálat és ciszta a babánál

Tisztelt Hölgyem! Az észlelt ciszták a terhesség harmadik trimeszterében általában felszívódnak. Viszont jelenthetik az Edwards-szindróma jelenlétét, amit genetikai vizsgálattal lehet kizárni. Erre vonatkozólag már vannak olyan módszerek (Prena, Nifty, Panoráma), amelyek anyai vérből történnek, és nem kell laparoszkópiás mintavételt végezni. Ezeket javaslom. Üdvözlettel: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Növekedési hormon

Tisztelt Hölgyem! Kérdése első részére nem tudok válaszolni, nem tisztem tudni, milyen infúziót kapott korábban. Érdemes lenne a kórházi kezelőorvosától megkérdezni. Második kérdése sem tartozik a genetika kategóriájába. Mindazonáltal, ha ilyen injekciókúrát írtak fel Önnek, annak bizonnyal van oka. A HGH kezelés elviekben javíthat ezen az állapoton. Üdvözlettel: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Bor tethesség alatt

Tisztelt Hölgyem! A kulturált borfogyasztás, különösen a ritkán előforduló, semmilyen kárt nem fog okozni. Nyugodjon meg. Üdvözlettel: Dr. Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetikai vizsgálat családalapítás előtt

Tisztelt Uram! Nem követnek el hibát, ha elmennek genetikai tanácsadásra, de a leírtak ezt nem indokolják. Én az Önök helyében bátran belevágnék. Arra azonban figyelniük kell, hogy a női oldalon 35 év felett a teherbeesés valószínűsége már csökken, illetve a férfiak esetében ugyancsak 35 felett a spermiumok már több hibás információt hordoznak. Üdvözlettel: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Sclerosis multiplex

Tisztelt Hölgyem! Az SM autoimmun betegség, genetikai okai nem tisztázottak. Az is valószínűsíthető, hogy vírusfertőzés indítja el. Nagyon kicsi az esélye, hogy Önnél is SM alakul ki. Üdvözlettel: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Ritka genetikai rendellenesség és gyermekvállalás

Tisztelt Hölgyem! Amennyiben MHY9 génhez köthető szindrómája van, úgy az autoszomálisan és dominánsan öröklődik: vagyis nem nemi kromoszómához kötött, és elég belőle 1 allél is, hogy megnyilvánuljon. Ez azért fontos gyermekvállalás szempontjából, mert amennyiben a partnere egészséges, úgyis 50 % a valószínűsége, hogy gyermek is ilyen szindrómával születik. Jó lenne pontos diagnózist kapni, ugyanis az Alport némileg kilóg ebből a sorból, ugyanis nemhez kötötten is öröklődik. Üdvözlettel: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Vetélés

Tisztelt Hölgyem! Ne aggódjon, lehet még babája. Az első trimeszterben a spontán vetélések relatíve gyakoriak, különböző okok miatt: genetikai, virális, hormonális, stb. A természet így védi ki a súlyosan sérült embrió továbbfejlődését. Nem gondolnám, hogy a nyálkahártyával lenne gond, nyugodtan próbálkozzanak a párjával. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetikai vizsgálat 12. hétnél

Tisztelt Uram! Az érték tényleg magas, és valóban a mondott időpontnál kellene tetőznie. Viszont ne feledjük el, hogy a fogantatás időpontja, amennyiben nem lombikbabáról van szó, 1-2 hetet torzíthat. Ha teljes bizonyosságot szeretne, akkor javaslom a 16. heti integrált tesztet, ami még egy vérvételt jelent. Ebből a vérvételből nyert értékeket hasonlítják a 12. heti értékhez, és összességében nyújtanak eredményt. Amennyiben még ez is kétséges, úgy javaslom az anyai vérből végezhető prenatális teszteket (pl.: Prena, Nifty, Panoráma). Ezek nem invazívak, és rendkívül pontosak. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Párkapcsolatok távoli rokonok esetében - mekkora a kockázat a gyerekvállalásnál?

Tisztelt Kérdező! Rendkívül csekély kockázatról beszélünk, emiatt nem kell aggódnia. Üdv: BI

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!