Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Balogh István - mikrobiológus, őssejt-szakember

Dr. Balogh István

165 kérdésre válaszolt

Kategóriái: genetika

Szakterülete: genetika

(a szakértő jelenleg inaktív)

Bemutatkozás

mikrobiológus, őssejt-szakember

165 kérdésre válaszolt:

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

ALS

Tisztelt Uram! Az ALS betegség kezelésére alkalmazhatók a mezenchymális őssejtek (MSC). Egy éve kezdődött Lengyelországban az a kísérleti terápia, amelynek során MSC sejteket juttatnak a beteg szervezetébe. A kezdeti eredmények biztatóak. Ha csatlakozni kíván a projekthez, akkor részleteket az istvan.balogh@krio.hu címről tudok küldeni. Üdv: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Rokon szerelem

Tisztelt Hölgyem! A genetikusok véleménye szerint, a 25000 génpárból az átlagosan öt hibás gén kis valószínűséggel találkozik unokatestvérek, és még kisebb valószínűséggel másod unokatestvérek között, de matematikailag így is nagyobb az esély, mint a vadidegennel kötendő házasság esetében. Az Önök rokonsága azonban lényegesen távolabbi, mint az említett esetek, tehát nem gondolnám, hogy probléma lenne genetikailag. Üdv: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Vércsoport

Tisztelt Hölgyem! Ne aggódjon, nem kell mindent elhinni, amit az interneten olvas. Sőt, van előnye is a vércsoportjának: mindenkitől kaphat vért, ha kell. De nem lesz a vércsoport miatt influenzás, vagy daganatos beteg. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Magzati ártalom

Tisztelt Hölgyem! Ne legyen bűntudata, ekkora mennyiséggel nagy valószínűséggel nem ártott a babának. Viszont érdemes lenne a gyermket alaposan kivizsgáltatni (vérkép, vizelet, belgyógyászati vizsgálat), hogy kiderítsék a probléma okát. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Vírusos megbetegedések

Kedves Dávid! Jó a kérdés. Az influenza vírusok, mint mint minden vírus, csak élő szervezeten belül mutat életjelenséget. Nyáron is, télen is jelen vannak a környezetünkben, illetve az emberi szervezetben. A novembertől-áprilisig tartó influenzás időszaknak az a fő oka, hogy a mérsékelt égöv alatt élők immunrendszere ebben az időszakban gyengül le annyira, hogy a vírusokat már nem tudja kordában tartani. Ennek pedig az egyik fő oka a D-vitamin (pontosabban a D-vitaminnak nevezett vegyület) hiánya. A D-vitamin napfény hatására képződik, de lehet mesterségesen is pótolni. Az influenzajárványokat hatásosan meg lehetne előzni, ha mindenki elkezdene októbertől kezdve napi 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint szedni. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Terhesség

Kedves Erika! Az ikerterhesség nem genetikailag determinált. Pont akkora esélye van, mint bárki másnak. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Tikkelés

Tisztelt Hölgyem! A kiváltó ok egyelőre nem ismert. Az eddigi kutatások eredményei arra utalnak, hogy bizonyos agyi neurotranszmitterek (az idegsejtek kommunikációját biztosító ingerület átvivő anyagok) zavara okozza a bajt. Ezek közül legtöbben a dopamint, a szerotonint és a noradrenalint teszik felelőssé a kórkép kialakulásáért. A kutatások eredményei egyre inkább bizonyítják, hogy a Tourette-szindróma kialakulásában öröklődő tényezőknek is szerepük van. Maga a betegség nem, de az arra való hajlam átörökítődhet generációról generációra. A betegek családtagjainál gyakrabban fordul elő enyhe tic vagy kényszeres viselkedés, esetleg figyelemzavar. Üdv: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Érdekes kérdés

Tisztelt Hölgyem! Kicsiny az esély, kvázi zéró, hogy ilyen módon kapja meg a HIV-et. Teljes bizonyosságot csak teszttel lehet kijelenteni. Üdv: BI

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Genetikailag sérült petesejt

Tisztelt Hölgyem! A sugárkezelés valóban károsíthatja a petesejteket, pontosabban a tüszőket, különösen, ha célzottan türténik. Havonta átlagosan 1 tüsző érik meg, és ebből indul útjára a petevezetékben a petesejt. Azt azonban tudni kell, hogy ezek a petesejtek még nem 100%-ig érettek, még egy osztódási fázisuk hátra van. Én nem gondolom, hogy a sugárkezelés miatt nem jön össze a kistestvérke, bár kétségkívül van valószínűsége. Egyrészt nagyon sok idő eltelt a kezelés óta, másrészt "kézzelfogható" bizonyítéka van a sikeres megtermékenyítésre. Viszont az idő előtti vetélés mindenképpen kivizsgálandó. Sajnos a petesejtek minőségét utólag nem lehet javítani, viszont néhány vizsgálatot érdemes elvégeztetni, ilyenek: trombofília faktor genetikai vizsgálata (Faktor V: G1691, Faktor II: G20210, és MTHFR C677 és A1298). Ezekben ha eltérés van, úgy lehet spontán vetélés. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Dr. Balogh István mikrobiológus, őssejt-szakember válasza

Fogamzásgátló szedése

Tisztelt Hölgyem! Az MTHFR mutáció miatt a folsav nem tud megfelelőn hasznosulni a szervezetében. A folsav, egyebek mellett befolyásolja a homocisztein szintjét a szervezetében. Amennyiben a homocisztein szintje megemelkedik, úgy a mélyvénás trombózis esélye is nő. A folsav emellett az embrió fejlődésében a velőcső kalakulásában is fontos szerepet tölt be, hiányában fokozottan jelentkezhet a velőcső záródásának zavara. Tehát mindenképpen érdemes a leányát is kivizsgáltatni ezirányban. Figyeljenek oda, hogy a C677T és az A1298T vizsgálatát is elvégezzék az MTHFR szűréskor. Amennyiben hordozza ezeket, úgy olyan terhesvitamint kell szednie már a terhesség előtt is, ami metilfolátot tartalmaz. Tehát nem csak folsavat, hanem annak egy származékát! Ugyanis éppen ez a származék hiányzik a szervezetből, és csak a folsavval nem javítanának a helyzeten. Ilyen vitamin pl. a Femibion800. Ezt egyébként Ön is szedheti, sőt javaslom is. Önnek még omega-3 szedése is javasolt. Fontos, hogy ne növényi eredetű, hanem halolajból származó legyen, és ne tartalmazzon omega-6-ot a készítmény. Üdv: Balogh István

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!