Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hidvégi Edit -  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus

Dr. Hidvégi Edit

392 kérdésre válaszolt

Kategóriái: táplálékallergiák, speciális étrendek, egészséges táplálkozás

Szakterülete: egészséges táplálkozás, táplálékallergiák, speciális étrendek

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

1984-ben végeztem a SOTE-n. PhD fokozatot 2002-ben szereztem táplálék-allergia témakörben. Szakvizsgáim: gyermekgyógyászat, gyermek tüdőgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, felnőtt pulmonológia. Mind gyermek, mind felnőtt betegek táplálkozási, étel-allergiás és intoleranciás problémáira, valamint tüdőgyógyászati kérdésekre szívesen válaszolok. 

392 kérdésre válaszolt:

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyengeség és fájdalmak

Kedves Kérdező! A legalább 7-8 hónapja elhúzódó panaszok feltétlenül kivizsgálást tesznek szükségessé! Egy vírus fertőzés (lehet hogy COVID volt?) nem indokolja az ilyen sokáig tartó panaszokat. Orvosi vizsgálat, labor, mellkas röntgen és hasi ultrahang az elsődlegesek. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Széklet folytatás

Kedves Kérdező! Az előző válaszom változatlanul igaz. Ez a tünet az irritábilis bél szindrómára jellemző. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Széklet

Kedves Kérdező! Javasolt kizárni a bélfertőzés lehetőségét. Ha eddig nem okozott panaszt a tej, akkor csak átmenetileg ajánlott a tejcukor (laktóz) kihagyása az étrendjéből. Amennyiben ez nem javít, jelentkezzen be gasztroenterológiai kivizsgálásra. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Szorulás puffadással

Kedves Kérdező! Mivel azt írja, hogy elég folyadékot és rostot fogyaszt, ezért furcsa, hogy mégis székrekedése van. Egy minél hamarabbi kivizsgálást javaslok: hasi ultrahangot és gasztroenterológiai kivizsgálást kezdeményeznék. Probiotikumot is próbálhat szedni, az javíthat a székrekedésen. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Emésztési, székelési probléma. Mi lehet a háttérben?

Kedves Kérdező! A napi 4-5 széklet nem a megszokott, annál több és a leírás szerint hígabb is. Mivel alarmírozó tünetei nincsenek, ezért nem sürgős, de javasolt a szakorvos felkeresése, mert amit 3 éve nem találtak, azt most felfedezhetik. Bár nem írta meg, hogy a laktóz terhelése milyen eredménnyel zárult, de mivel ez a leggyakoribb ok, érdemes lenne 2 hétig laktózmentesen táplálkoznia (nemcsak a tejet, de tejcsokoládét, krémleveseket, egyéb tejjel készült ételeket is kihagynia). Amennyiben a diéta mellett a panaszai megszűnnek, az segítség a szakvizsgálathoz is. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Koraszülött unokám súlygyarapodása megállt

Kedves Kérdező! Azt, hogy ikrek, nem úgy kell érteni, hogy mindig egyformák lesznek, mindent együtt csinálnak. Ha nem egypetéjű ikrek, akkor olyanok, mint minden más testvér, csak azonos időpontban születtek. Ebből következik, hogy lehet, hogy az egyik kicsinek van valami olyan betegsége, ami kívül nem látszik. Ilyen pl. a felszívódási zavar. Ezt fogja a gasztroenterológus kivizsgálni. Hasi ultrahangra és vérvételre kell számítani, aminek az eredménye sokat elárul és segít kideríteni, hogy miért van ilyen jelentős súlykülönbség a 2 gyermek között. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Gyomor fajdalom

Kedves Kérdező! Panaszai gyomor refluxra utalnak. Kérjen a patikában erre való gyógyszert. Amennyiben az sem javít a tüneteken, menjen el gasztroenterológiai szakrendelésre. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Vastagbéldaganat?

Kedves Kérdező! A depresszió a tüneteiből sok mindenre ad magyarázatot. Az Ön által leírt nyákos széklet hozzátartozhat az IBS-hez (azaz irritábilis bél szindrómához), ami szintén pszichés okokkal áll összefüggésben. A friss, piros vér valóban lehet aranyértől. Megnyugtatná Önt, ha végeznének egy vastagbél tükrözést? Ha a hagyományos módszertől fél, akkor van már lehetőség kapszulás endoszkópiára, amikor csak egy kapszulát kell lenyelni, amiben egy kis kamera van. Ez végighalad a gyomor-bélrendszeren és levideózza az ott látható képleteket. Ez jól alkalmazható lehet az Ön esetében. Konzultáljon gasztroenterológus szakorvossal. Üdvözlettel: Dr. Hidvélgi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Műtét után a gyomorba sok a sav

Kedves Kérdező! A savasság ellen akár a háziorvos is fel tud írni gyógyszert. Az étvágytalanság miatt az onkológus tud ajánlani étvágyjavítót és speciális tápszert, amiben minden fontos tápanyag benne van. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdõgyógyász, gasztroenterológus válasza

Hypoglikemia?

Kedves Kérdező! Amennyiben az édesség tejcsokoládé, akkor a tünetek lehetnek a laktóz érzékenység miatt. Ha nem tartalmaz tejeset az édesség, akkor érdemes inzulin rezisztencia, vagy fruktóz felszívódási zavar irányában vizsgálatokat végeztetni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!