Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Magyarfalvi Imre - colosztómás sorstárs

Magyarfalvi Imre

5 kérdésre válaszolt

Kategóriái: béldaganatok

Szakterülete: sztóma, sztóma segédeszközök

Kérdezek tőle

Bemutatkozás

2002-től élek colosztómával. Mint üzemmérnök, a pályakezdésem orvosi- laboratóriumi eszközök fejlesztésével kezdtem. A sztómával való megismerkedésem is egy megoldandó műszaki kihívásként éltem meg. A segédeszközökre is úgy tekintettem, mint egy műszaki termékre, amelyek többé kevésbé egy probléma megoldására születtek. De vajon minden téren ellátják a funkciójukat?

A válaszom az, hogy nem. Több ötletem és megoldásom van az ilyen problémák megoldására. Nagyon sok problémát a kreatív sztómás önmaga is megold, de nem gondol arra, hogy ezt sorstársaival megossza. A sebészek a sztómasegédeszközök használatával felmerülő kérdéseket a sztómaterápiás nővérekre hárítják. A nővérek a segédeszköz mindennapos használatának kérdéseiben ismeretüket a sztóma viselőtől szerzik.

Amennyiben a hozzám intézett kérdéseik túlmutatnak ismereteimen, igyekszem a kérdést az ezen a téren megismert szakember ismerősömhöz irányítani, illetve a válaszadásban a segítségét igénybe venni.

A colosztóma irrigálásában nagy tapasztalattal rendelkezem, 12 éve naponta irrigálok, saját fejlesztésű eszközökkel, kiküszöbölve az OEP által biztosított segédeszközök hiányosságait.

2007-2012- között a Magyar ILCO Szövetség vezetőségi tagja voltam, és a szövetség weblapját szerkesztettem.

2004-től a Dorogi ILCO Egyesület elnöke vagyok.

Honlapom: sztomainfo.hu

 

5 kérdésre válaszolt:

Magyarfalvi Imre colosztómás sorstárs válasza

Mit lehetne tenni?

Az ideiglenesen sztómássá váltaknak fel kell készülniük arra, hogy vissza áll az eredeti helyzet. Tehát "tornáztatniuk" kell a záróizmot még a helyreállítás előtt. Tulajdonképpen olyanná váltak, mint a csecsemők, akiknek van záróizma, de még nincs összhangban a tudatukkal. Időbe telik, amíg helyreáll. Felgyorsításához egyfajta torna szükséges, amiért útbaigazításért keresse meg az orvosát vagy a sztómaterápiás nővért.

Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre colosztómás sorstárs válasza

Most akkor bélelzáródásom van?

Nem a legilletékesebb vagyok a válaszra, de a magam tapasztalatával kísérelek meg válaszolni. Az irrigálást kipróbálta már? Már az ókorban is ismert eljárás volt. A római fürdőkben is külön szoba volt rendszeresítve erre a célra. A középkorban is igen elterjedt volt ez az eljárás, gondoljunk csak XIV. Lajosra, a Napkirályra, akinek az orvoslásában a mindennapos beöntés rendszeres volt. Magam sztómásként 13 éve mindennap irrigálok és nagyon bevált a módszer, nem tapasztaltam semmilyen káros hatását.

Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre colosztómás sorstárs válasza

Elkerülhető-e a tükrözés?

Mint sorstárs, aki az időben elvégzett "tükrözésnek" köszönheti az immár 13 éves túlélését javaslom, hogy mielőbb vizsgáltassa meg magát. A "tükrözés" inkább kellemetlen - kínos, mint fájdalmas, de végezhető altatásban is. Ma már székletvér- vizsgálat is egyre pontosabb és kimutathatja a problémát, de ha pozitív az eredmény, akkor úgyis tükrözni kell.

Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre colosztómás sorstárs válasza

RAKOS MEGBETEGEDES

Pillanatnyilag országos intézményes rákszűrés nincs hazánkban. Azonban ha panasza van, vagy a családban van van előzménye a betegségének a háziorvosa elküldheti vizsgálatra.

Megnézem a kérdést

Magyarfalvi Imre colosztómás sorstárs válasza

Sztóma

Tisztelt Emese! Elnézését kérem a késedelmes válaszért, amit technikai problémák okoztak. Magam mint sztómaviselő nem vagyok illetékes minden kérésére válaszolni. Amire most nem válaszolok azokkal a kérdésekkel keresse meg a műtétet végző orvosát. (gyulladáscsökkentő, stb) Ha jól értem most két sztómája is van. A vékonybél sztómát valószínűleg azért kapta, hogy a leszálló bélszakaszt tehermentesítsék és majd a gyógyulása után megszüntetik a vékonybél sztómát. A vékonybél sztómából mindig híg széklet távozik. Ezért a zsákon nagyon pontosan kell a nyílást kivágni, hogy a széklet ne kerülhessen az alaplap alá. Hasznos lenne felkeresnie a műtétet végző osztály sztómaterápiás nővérét, aki ezt bemutatja. A székletet sűrűbbé teheti banán, főtt rizs, krumpli és alma fogyasztásával.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!