Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Hauser Péter - gyermekgyógyász, onkológus

Dr. Hauser Péter

203 kérdésre válaszolt

Kategóriái: daganatos betegségek általában

Szakterülete: daganatos betegségek

(a szakértő jelenleg inaktív)

Bemutatkozás

Dr. Hauser Péter 1995-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. 2000-ben lett csecsemő és gyermekgyógyász, 2006-ban pedig klinikai onkológiai szakorvos. Következő évben PhD fokozatot is szerzett. 2009-ben lett a klinikai hematológia szakorvosa.

1995 óta a Semmelweis Egyetem II.sz Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozik, jelenleg a Neuroonkológiai Osztály osztályvezető egyetemi adjunktusa.

203 kérdésre válaszolt:

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Penészes étel sterilizálása

Kedves Érdeklődő! Kérdésével inkább egy élelmiszerbiztonsági szakembert kellene megkeresnie.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Rákom lehet?

Kedves Érdeklődő! Nem tartom valószínűnek, hogy rákja lenne. Inkább vérszegénységet feltételeznék a véres székletek, a hasmenés és bélpanaszok miatt feltételezhető vashiányból fakadó csökkent vörösvértestképzés miatt, melyet nagy valószínűséggel még felerősít a hasmenések miatt kialakult kiszáradásos állapot. Ha tud fogyasszon nagyon sok folyadékot, és ha állapota nem javult 1-2 napon belül, keresse fel ismét háziorvosát.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

CEA

Kedves Érdeklődő! Az úgynevezett tumormarkerek - ilyen a CEA is - emelkedett szintje önmagukban nem jelentik daganat jelenlétét. A CEA nemcsak daganattól, hanem egyéb jóindulatú folyamatoktól is megemelkedhet. Ha esetleg találnak egy olyan rosszindulatú daganatot mégis édesanyjánál, mely CEA emelkedéssel jár, egy sikeres műtétet jelezhet a CEA szint normalizálódása. Kimutatott.daganat nélkül azonban semmilyen jelentősége nincsen.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Csomó bal hónalj alján

Kedves Érdeklődő! UH vizsgálat, illetve mammográfiás eljárás javasolt első lépésként.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Postop eltérések

Kedves Érdeklődő! A pilocytás astrocytoma jóindulatú folyamat, mely nem szokott gyermekkorban rosszindulatúvá válni, így sietségre nincs ok. A műtét utáni MR-ken sokféle eltérés lehetséges (pl. hemosiderin = lehetséges csekély vérzés a műtét kapcsán). Ebbe beleférnek az ún. posztoperatív eltérések, melybe beleférnek a kontraszthalmozások is. Ezekről a folyamatok eredetéről az ismételt MR-en látható változások adhatnak információt. Én félév múlva javasolnék MR-t, és ha azon minden javuló tendenciát mutat, elegendő évenként ismételni az MR-t.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Röntgensugárzás mennyire veszélyes?

Kedves Érdeklődő! A röntgen készítése ebben a nagyságrendben (néhány darab, ráadásul különböző testtájékokra), ebben az életkorban, lényegében semmilyen veszéllyel nem jár. Elhanyagolhatóan minimális a sugárterhelés, amihez képest a természetes háttérsugárzással kapott sugármennyiség lényegesen nagyobb. RTG-t akkor szoktak végezni, ha valamilyen más betegség gyanúja merül fel, aminek gyógyításához, elhárításához szükség van rá. Ha ilyen esetben viszont nem kerül elvégzésre a RTG vizsgálat, az sokkal súlyosabb hosszú távú károsodásokat okozhat.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Nyirokcsomo daganat

Kedves Érdeklődő! Ha jól értem felmerült Önben a daganat lehetősége az ismerősénél fogyás és az állkapocscsont melletti duzzanat kapcsán, de nem jutnak előrébb, mert az ismerőse nem akar orvoshoz menni, hogy alaposabb kivizsgálásnak vessék alá. Sajnos, erőszakkal senki nem vihető orvoshoz és semmilyen vizsgálatnak nem vethető alá, csak, ha ő is a beleegyezését adja. Azt javaslom szelid szóval, vagy valami ügyes manőverrel, semmiképp sem erőszakkal próbálja rábeszélni a kivizsgálásra illetve esetleges kórházi befekvésre. Sajnos, ha daganatról volna szó, az idővel előre fog haladni és ha később esetleges panaszok kapcsán (tűrhetetlen fájdalom stb.) mégis megváltoztatná a véleményét, akkor már késő lesz bármit tenni a gyógyulása érdekében.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Az új rákellenes táplálkozás cikk.

Kedves Érdeklődő! Kérem, hogy inkább a szerkesztőknek jelezzen vissza. Ezen a fórumon orvosi jellegű kérdésekre válaszolunk, a honlapon megjelenő cikkekl többségével nem állunk semmilyen kapcsolatban.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

Rák terjedése

Kedves Érdeklődő! A kérdése logikus, de nem valószínű. Ha esetleg a felesége után megcsípné Önt is ugyanaz a szúnyog, és a szúnyog emésztése során nem pusztulna el az a daganatsejt és daganatsejtet juttatna is Önbe - ami önmagában sem valószínű -, a szervezete idegenként ismerné fel és elpusztítaná. Azért ismerné fel idegenként, mert a daganatsejtek is hordoznak a felszínükön egy a beteg személyre jellemző azonosító jelzéseket, amiket egy másik szervezet idegenként ismer fel. Hasonlóan a csontvelő transzplantáció során is több millióból csontvelőből egyetlen másik csontvelő alkalmas donornak, és nem lökődik ki a befogadó szervezetből.

Megnézem a kérdést

Dr. Hauser Péter gyermekgyógyász, onkológus válasza

PSA

Kedves Érdeklődő! A 2,5 PSA érték nem típusos prosztatarákra, azonban ennek ellenére a szövettan igazolhatja annak jelenlétét. A PSA emelkedése kimutatott daganat esetén jelentheti a betegség aktivizálódását. A kezeléseknek alapvetően a daganatsejtek pusztítása vagy szaporodásának gátlása a célja, és csak másodlagosan járhat a PSA szint csökkenésével. A felnőttkori daganatok gyógyításában a leghasznosabbak az onkológusok által megajánlott kezelések.

Megnézem a kérdést

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!