Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

330 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Gyógyszerváltás

Tisztelt Doktornő /Úr! Bipoláris zavarra szedett gyógyszereim a következők :              Reagila 1.5mg R : 1,  Xanax 0.25mg 3x1, Depakine300mg 1-0-1, Asentra 100 mg R : 1, Jarocen 30 mg E : 1, Leponex 100 mg E : 1    Szorongásom nem csökkent, sőt kifejezetten feszült vagyok. 4.5 mg Reagila sem segített, csak tompított, romlott a memóriám, figyelmem, belassultam, szorongás nem csökkent. Visszaáltunk a 1.5 mg-ra. Korábban Olanzapint  szedtem,  nem ezzel a kombóval. Emlékeim szerint azzal jobban voltam. Kérhetek-e a Reagila helyett újra Olanzapint? Szükséges -e mellette ennyi gyógyszer? Válaszát köszönöm! Dávid                                                                      

Válasz:

Kedves Uram! Sajnos vannak esetek, akiknél az ilyen mennyiségű gyógyszer sem oldja eléggé a tüneteket. Azt javaslom, hogy őszintén mondja el a tapasztalatait a gyógyszerekkel , kezelőorvosának és kérje vissza az olanzapint. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Most akkor szkizofrén vagyok?

Tisztelt Pszichológus Hölgy/Úr!

Az utóbbi 2 hónapban nagyon magam alatt voltam sajnos mivel előjött újra a pánikbetegségem viszont inkább ilyen szorongásos formában tört elő. Utánna pedig nem tudtam egyszerűen elszeparálódni ettől a gondolattól és folyamatosan heregeltem magam, hogy újra előjött illetve karanténba is kerültem ami nem segített a problémámon. Ez egészen addig fajult amíg már folyamatosan kényszeresen azon gondolkoztam, hogy mi a problémám, hogy mindig új problémákat találtam ki magamnak és egyszerűen egésznapos hangulat ingadozásaim voltam (öngyilkos akartam lenni) utánna folyamatosan még tovább hergeltem magam és elkezdtem azon gondolkozni, hogy skizofrén vagyok. Ez egészen odáig fajult, hogy elkezdtem hangokat beképzelni a fejembe és folyamatosan rágondoltam erre a hangra a fejmbe illetve elképzeltem, hogy bogarakat látok ezáltal még jobban megijedtem. Ezt a hangot annyira sikerült elültetni a fejemben, hogy azóta se megy ki belőle és napi szinten rágondolok illetve ha olvasok akkor is eszembe jut és emiatt folyamatosan ideges vagyok/voltam. Agresszív gondolataim szintén voltak de azok hála az égnek megszüntek (beleakartam verni a fejem az asztalba mint ha késztetést éreztem volna rá) régebben voltak hasonló bolondságaim, hogy sok drogról szóló domumentum filmet néztem és beképzeltem, hogy engem beakarnak drogozni ezért volt, hogy kidobtam teljes üveg üdítőket mert nem halottam a műanyag reccsenését ami az üveg zártságát igazolja. Illetve minden este rá kell nyitnom 5x az ajtóra, hogy megnyugodjak, hogy be van zárva. Voltam pszichológusnál ő önértékelési problémákat állapított meg nálam (1x voltam csak) viszont én úgy érzem akkor éppen nem fordítottunk a beszélgetés alkalmával elég figyelmet a kényszeres gondolataimra. Igazából most az utóbbi 1-2 hétben jól éreztem magam viszonylag ma kifejezetten jól viszont nagyon érdekelne, hogy mi volt a bajom/mi bajom van illetve szeretném megkérdezni, hogy ezek skizofréniás tünetek e vagy nem kell aggódnom amiatt, hogy ez az lenne. Olvastam a neten a skizofrén emberekről és ha ez alapján nézem akkor lehet, hogy vannak hajlamaim? Csináltam tesztet képekről de az alapján nem volt viszont ettől is nagyon félek, hogy előjön egyszer bennem mert kipróbáltam már a füvet illetve félek attól, hogy esetleg a kényszergondolataimmal előhozom magamnak. Igazából ha sokat olvasok a neten valami után akkor azt hajlamos vagyok magamra képzelni de az utánna elmúlik viszont itt most jobban megvagyok ijedve mert nem igazán megy ki a hang a fejemből viszont már csak napi 5-6 x jut eszembe ezelőtt 1 hónappal pedig egésznap. Ez gyógyítható?

Válasz:

Kedves Uram! Nagyon sok kérdést tett fel egyszerre. Összességében úgy értem, hogy járt pszichológusnál vette fel magával tesztet, ami nem igazolta a félelmét. Az írás alapján azt gondolom, hogy erősen szorongó és kényszeres jellegű tünetei is vannak. Javaslom, hogy keressen fel ismét pszichológust vagy pszichiátert és konzultáljanak a kezeléséről. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Szülés

Jó estét 36 éves nő vagyok nem meghatározott skrizoféniával kezelnek 4 éve gyógyszeraim fluanxol depot inekció havi 1 ampulla. Akineton tabletta és sertagen tabletta 4 éve ezeket kapom és jól vagyok. A kérdésem az lenne hogy vállalhatok e igy egy gyermeket ezekkel a gyógyszerekkel? És hogy a gyermekemnek lehet e  valami baja ? Köszöm válaszát! 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nagyon fontos kérdést vetett fel. Valóban végig kell gondolni a lehetőségeket. Az ön alapbetegsége és a gyógyszerelése kihatással van a magzatra és leegyszerüsítve mérlegelnie kell az előnyöket és hátrányokat. A legkimeritőbb választ kérdésére akkor kaphat, ha felkeres egy genetikai tanácsadó központot. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Rosszullétek

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Van egy jellegzetes rosszullétem, ami akkor jön elő, ha valamilyen orvosi dolgot (pl. műtét, vagy beavatkozás, vizsgálat, vagy akár szülés) látok, hallok, olvasok, illetve ha erősebb fájdalommal járó orvosi beavatkozáson megyek keresztül, de ugyanúgy előfordult már olyankor is, amikor megláttam a saját vérem. Ez a dolog kb. 12-15 éves korom között jelentkezett először. Az első alkalommal fodrásznál ültem, és volt még ott több felnőtt nő, akik éppen az egészségügyi kaparásról beszélgettek. Én ahogy hallgattam őket, kezdtem magam egyre rosszabbul érezni, és azóta ha bármi olyat hallok, látok, olvasok, vagy tapasztalok, akkor előjön ez a rosszullét, ami már több alkalommal ájulásig is vezetett. Ezek a rosszulléttek úgy zajlanak, hogy érzem, hogy egyre távolodik tőlem a világ és a hangok, kimegy belőlem az erő, zihálok, majd a végén elveszítem az eszméletemet. Előfordul olyan is, amikor vissza tudom saját magam fordítani ezt a dolgot, többszöri mély levegő vételével, és hogy hajtogatom magamban azt, hogy nem lesz semmi baj, de olyan is van, amikor hiába próbálkozok, olyan erővel tör rám a rosszullét, hogy tehetetlen vagyok ellene. Sőt, mostanában, mintha erősödne ezeknek a rosszulléteknek a hatásfoka. Amikor még időben tudok szólni valakinek a családomból/környezetemből, akkor a fejemet előre hajtom és szólok, hogy nyomják lefelé, miközben én nyomom vissza. Ez szokott segíteni egy pár perc után, és persze, hogy utána lepihenek. Attól függetlenül, hogy a családom és a szűkebb környezetem/kollégáim tudnak erről a dologról, ez elég kellemetlen a mindennapi életben, és nem tudom, hogy ez ellen lehet-e tenni valamit, vagy hova kellene fordulni ezzel a dologgal. Annyit kell még tudni rólam, hogy 40 éves nő vagyok, és jelenleg SM gyanújával állok kivizsgálás alatt, mert hirtelen kialakult hallásvesztés miatt (infúziós kezelés hatástalan volt) koponya MR vizsgálatra került sor, ami erre utal. Voltak már azóta további vizsgálataim is (gerinc MR, VEP vizsgálat, carotis dopler), amik szintén eléggé az SM felé terelik a gyanút, és a neurológus szerint szinte biztos, hogy SM beteg vagyok, de még hátravan 1-2 vizsgálat, és majd utána tud biztosat mondani. Továbbá az is felmerült már bennem, hogy ezt a problémámat kell-e hogy említsem a neurológusnak, van-e ennek jelentősége a feltételezett SM-el kapcsolatban.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nagyon sok emberre jellemző, hogy nagyon nehezen visel el valamilyen, látványt, hangokat, izeket, szagokat stb. Ez egy undorszerű érzés, ami a gyermekkorban sokkal több dologgal kapcsolatban jelenik meg és ahogy fokozatosan felnövünk ezek az averziók fokozatosan elmúlnak, vagy csak néhány dologra vonatkozóan maradnak fenn. Ezekhez az érzetekhez nagyon gyakran testi, rendszerint gyomortáji rossz közérzet, hányinger, émelygés társul, valamint szédülés ami a vérnyomás csökkenésével áll összefüggésben és végül is ez vezet az ájuláshoz is. A leírtak alapján ezt a folyamatot látom valószínűnek magánál is. Nem csodálkoznék, ha inkább az alacsony vérnyomás lenne jellemző magára. A kezelésére pszichoterápiás eszközöket javasolnék, valamint addig is a vérnyomás emelését, elegendő folyadék bevitellel és rendszeres teázással vagy kávé fogyasztásával. Továbbá azt javaslom, hogy azonnal távolodjon el, pl. menjen ki a helyiségből ahol az kiváltó ingerrel kapcsolatba kerül, sétáljon fusson, vagy végezzen erőgyakorlatokat ami megemeli a vérnyomását. Véleményem szerint nincsen közvetlen összefüggés a rosszullétek és az SM megbetegedés között, de azért mondja el kezelőorvosának.
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Demencia

Kedves doktor úr 

Szeretném kérdezni hogy a galantamine 8mg gyógyszert szedhetem ha nebivolol teva 2.5 mg kell szednem? Köszönöm válaszát 76eves nő vagyok 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Valóban figyelemmel kell lenni a két készítmény együttes adására, mert mindkettő okozhat, szívritmus csökkenést. Ezért ajánlott, hogy figyelje magát és ha gyakori szédülést, szabálytalan szívverést, jelentős szívritmus csökkenést észlel, akkor jelezze kezelőorvosának. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Nem igazán akar hatni az injekció,mikor kezd hatni?

Tehát 4 napja megkaptam a fluanxol depot injeckiót és nem érzek tőle semmit,a téveszméim hallucinációm,paranoia ugyanúgy megvan szedek mellete még gyógyszert is. Mennyi idő mire használ valamit a szuri?anafranil,kventiax,amitrex,rivotril. Nem lehet hogy valamelyikkel kölcsönhatásba lép? Segitségüket köszönöm

Válasz:

Tisztelt Uram! A depo injekció kiegészíti a gyógyszeres kezelését, hatása folyamatosan fejlődik ki. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Sertralin

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

 

200 mg sertralint szedek egy nap. Sajnos a hajam nagyon hullik, erősen izzadok, sokat alszom a gyógyszertől, inzulinrezisztenciám van, sokszor forrósodik a fejem.

 

Mennyivel lehet csökkentenem a gyógyszert és mennyi időközönként?

 

A májamat szeretném jobban védeni. Mit lehet mellette szedni erre?

D-vitaminból mennyit lehet szednem a Sertralin mellett?

 

Válaszát előre is köszönöm,

 

Üdvözlettel,

 

Rita

 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Az antidepresszánsok mellett ritkán jelentkezik hajhullás, de lehet maga is az a ritka kivételek egyike. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az inzulinrezisztenica okozza a hajhullását. Izzadást, forróságot a fejben okozhat a gyógyszer is. Mérni kellene a vérnyomását, továbbá elsősorban a kezelőorvosával beszélni a dózis csökkentésről, mert nem tudom, hogy miért szed ekkora dózist. D vitamint szedhet a sertralin mellett nyugodtan, a napi 3000NE az ajánlott dózis. Nem biztos, hogy komoly terhelést jelent a májára a sertralin szedése, ehhez lehet laborvizsgálatot kérni, megnézni a májfunkciós értékeket. Májvédőként a máriatövist szokták alkalmazni, ennek van gyógyszeres formája is a Legalon. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Kevert-szorongás depresszió

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!

2020.december 15-e óta szedem reggelente a Ciprakexet (december 20-ig 5 mg-ot, azóta 10 mg), valamint reggel és este.0. 5 mg Helex SR-t. Az orvosom a holnapi naptól a reggeli Helex adagomat felére csökkentette, azt mondta, az a cél, minél előbb elhagyjam a nyugtatót és aztán majd az antitepresszanst is.

A kérdésem az lenne, hogy nem gyors ez a "tempó"? Még alig 3 hete szedem a gyógyszereket, de már csökkentjük az adagot? Félek, hogy visszaesek a 3 héttel ezelőtti allapotomhoz. Még most sem vagyok gyógyult, lelkileg még sokat kell erősödnom es a szorongás is fennáll még, ugyanis a covid okozta szövődmények még mindig megvannak, köhécselek, hamar kifulladok es mivel 2 hónapja tart, kialakult bennem a fulladastol való felelem, szorongás, alvászavar. Utóbbi még mindig tart, de legalább már nincs állandó görcsben a gyomrom, van újból étvágyam (2 het alatt 6 kgt fogytam).

33 éves életvidám nő voltam és a covid miatt kialakult szorongás miatt fordultam pszichiáterhez. Nyilván a célom az, hogy gyogyszermentesen éljem az életem, de félek, hogy az orvos túl gyorsan akar "leszoktatni" es visszaesek a 3 héttel ezelőtti allspotomhoz. Pedig még most sem vagyok jól. Vagy emiatt ne aggódjak, nem lesz most elvonasi tünetem, ha reggel fél Helexet veszek be?

Abba lehet pár hónapon belül is hagyni az antidepresszanst es nyugtatót? 

A másik kérdésem az lenne, nevezett gyógyszerek csökkenthetik a vérnyomást, pulzust? Amióta szedem őket, átlagban 103/78 a vérnyomásom es 61 a pulzus. Ez normális?

Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm! 

Tisztelettel :Beatrix 

Válasz:

Kedves Hölgyem! A kezelőorvosa nyílván avval számol. hogy 3-4 hét alatt kifejlődik az antidepresszáns hatás és akkor csökkenthető a nyugtató mennyisége. Természetesen ha maga nem érzi jól magát, továbbra is szorong, akkor meg kell vele beszélni, hogy lassabban módosítsák a gyógyszerelését, vagy egészítsék ki pszichoterápiával, hogy legyen amire támaszkodnia. Megvonási tünetekkel nem kell számolnia. A további gyógyszerelést, kezelést a tünetek mérséklődésének függvényében kell folytatni. A gyógyszerek csökkenthetik a vérnyomását és a pulzusszámát is, lehet, hogy kompenzálni kell egy kis kávézással vagy teázással. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Rosszul vagyok ,mit csináljak?

Tehát a problémám hogy hallucinálok,hangokat hallok. szorongok és kissé feszültnek érzem magam minden ok nélkül.az orvosom elhagyatta velem  hirtelen a Scippa,Parnassan,Reagila t És adott helyette Anafranilt és Kventiax ot. Melettük szedek még Amitrex,Rivotrilt. 6 napja szedem az anafranilt és a kventaxiot ha minden igaz. Én a megvonási tünetek től vagyok rosszul vagy az új gyógyszerbeállitástól? Válaszát előre is köszönöm. szép napot!

Válasz:

Kedves Uram! Mint már többször megírtam kérdéseire, leginkább kezelőorvosa tud választ adni, forduljon hozzá bizalommal. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Paranoia

Tisztelt Doktor Nő/ Úr!

Az édesanyámmal kapcsolatban felmerült pszichés problémával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

Édesanyám most 65 éves és üldözési mániás tünetei vannak, melyek a következők.

Kb. 1 évvel ezelőtt kezdődött nála egy olyan folyamat, hogy azt állította, hogy valaki bejár az ingatlanra ahol élünk. 

Igazán ezzel a dologgal nem foglakoztunk kellő súllyal, azt gondoltuk, hogy ez egy múló dolog. De sajnos ez nem így lett.

A helyzet tovább romlott, mégpedig jelenleg már azt állítja, hogy valaki minden élyszaka bejár az ingatlanra és emiatt már hozatott kutyát,

rakatott fel mozgásérzékelős lámpát, 2 db kamerát, és bizonyos ablakokra rácsot is.

A helyzet odáig fejult, hogy televíziót már alig néz helyette a kamerák képét figyeli és keveset alszik.

Legutóbb már azt állította, hogy az udvaron lévő tárgyakon keletkezett sérüléseket valaki készakarva okozta mostanában 

(ezek a sérülések már régebb óta jelen vannak nem most alakultak ki).

Próbáltuk neki elmagyarázni, hogy nem jár be senki az ingatlanra, nem kell félnie, próbáltuk megcáfolni az állításait de sajnos sikertelenül.

Az orvosi segítségkérést elutasítja, nincs betegségtudata.

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen helyzetben mi a teendő, hogy tudom rávenni édesanyámat arra, hogy vegye igénybe egy orvos segítségét?

Milyen technikát kell alkalmazni arra, hogy elmagyarázzam azt, hogy nincs mitől félnie mert senki nem jár be éjszakánként az ingatlanra?

Milyen betegség lehet ez pontosnan és mik a jövőbeni kilátások, van- e esély gyógyulásra, esetleg a helyzet javítható, vagy ez az állapot tovább romlik?

Hová forduljak segítségért?

Várom megtisztelő válaszát.

Köszönettel

Bence

Válasz:

Kedves Uram! Édesanyja valóban paranoiás tüneteket mutat. Ennek a betegségnek velejáró tünete, hogy a páciens nem gondolja azt, hogy ő beteg, pszichiátriai beteg, meg van győződve az igazáról és ennek ellenkezőjéről semmiféle módon nem lehet meggyőzni. Semmiféle módon nem tudja megmagyarázni, hogy amit gondol, az nem valóságos, emiatt orvoshoz is nagyon nehéz elvinni, pedig kezelés nélkül nem változik, illetve általában csak romlik a helyzet. Az egyetlen amit tehet, hogy mégis elviszi pszichiáterhez. Általában kicsit erősebb ráhatással, szelíd kényszerrel rá lehet venni, hogy megvizsgálják. Mindenképpen el kell kisérni, különben nem derülnek ki a tünetek, amiket magának kell elmondania az orvosnak. Egyetlen segítség abban, hogy a pácienst rávegyük valamire az, hogy egészen elnyomva magában, de a páciens sejti, hogy beteg és nincsen igaza. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!