+10° - +31°
Nincs front

Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

378 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Ezeket szabad vagy sem egyutt szedni?

Tehat doktorur tegnap bealllitott Arisspa gyogyszer re 10mg de nyugtalan vagyok kicsit tőle meg mintha nem tudnek egy helybe maradni. Mellete meg kapok Xeplion injekciot 150mg ot ketilept prolong 300 mg ot rivotril 3 mg huma pronol 40mg.Ez a 3 AP szedhető vagy sem együtt? Szabad 3 at? Üdvözlettel 

Válasz:

Kedves Uram! Igen a fenti három AP szedhető, adható együtt. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Kényszerbetegségre alkalmazott gyógyszer mellékhatása

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Kényszerbetegségem van és 1 éve szedek rá Fevarint. 150 mg a dózisom, amit este veszek be. Amióta szedem a gyógyszert 6 kg-ot híztam. Egy ismerősömmel sokat vitatkozunk azon, hogy a gyógyszertől híztam vagy az evéstől. Az a helyzet, hogy rendszeresen futok, de mindig is szerettem jókat enni, de sporttal együtt nagyjából tartottam a súlyomat, bár az utóbbi években fokozatosan jöttek rám a kilók még a gyógyszer szedése előtt. 18 évesen kezdtem el futni, most vagyok 25. 18 évesen 93 kg voltam, majd elkezdtem futni és egészen 78 kg-ra sikerült lefogynom. Aztán 82 kg volt amit sikerült tartani egy ideig. Amikor viszont elkezdtem dolgozni (ülő munkát végzek irodában) valahogy nem volt kedvem futni és nem sokat mozogtam, ekkor kezdtem el hízni. Majd volt, hogy 6 hónapig munkanélküli voltam, akkor ismét elkezdtem futni, viszont akkor éjszakai életet éltem és éjszaka is ettem és azt vettem észre, amikor ráálltam a mérlegre, hogy 93 kg vagyok. Annyi amennyi 18 évesen voltam, mielőtt elkezdtem futni. Aztán lett ismét munkahelyem, de a futást nem hagytam abba. Egy idő után viszont elkezdtem gyógyszert szedni a kényszer betegségemre és a gyógyszer szedését követő egy két hónapban a gyógyszer megnyugtatott annyira, hogy nem igazán sportoltam. Mivel a futást stresszoldás miatt is végeztem. Aztán rájöttem, hogy a gyógyszer és a sport együtt hatásos igazán és ismét igyekeztem hetente háromszor futni. 10 km-t szoktam futni egyébként. Azóta is így van. Igyekszem tartani a heti hármat, bár néha lustaság miatt nem sikerül. Azonban egy év gyógyszerszedés után 93 kg-ról 99 kg-ra híztam. Egyik ismerősöm szerint attól hízok, mert eszek, de a gyógyszer szedését követően nem lett nagyobb étvágyam. Mindig is jó étvágyam volt, ami maradt gyógyszer után is. De gyógyszer előtt sem ettem kevesebbet. Az ismerősöm szerint mivel a gyógyszer egy kis tabletta, abban alig va kalória, az nem hízlalhat. Viszont sokan írják nekem más betegek, hogy ők is híznak a gyógyszertől, meg amikor a pszichiáteremet kérdeztem, ő is azt mondta, hogy igen hízhatok tőle. De mégis hogyan lehet egy gyógyszertől hízni? A mellékhatások között ritka mellékhatásként ott van a testsúlyváltozás, de hogy képes egy gyógyszer önmagában hízlalni? Vagy attül hízhattam meg, hogy gyógyszer szedésének kezdetét követő 1-2 hónapban keveset mozogtam? Akkor is kb. volt heti egy futás. Szóval a legfőbb kérdésem az lenne, hogy önmagában a Fevarin hízlalhat és ha igen, hogyan képes erre egy gyógyszer önmagában?

Üdv, Károly

Válasz:

Tisztelt Uram! Nem tisztázott, hogy milyen mechanizmus révén okoznak súlygyarapodást az antidepresszánsok. Feltételezhető, hogy a stressz, szorongás jelentős kalória mennyiséget éget el, ami az antidepresszáns szedés alatt csökken, és azonos táplálkozás mellett súlynövekedést eredményez. Ezen kívül az antidepresszánsok növelik az étvágyat, sokszor a szénhidrát kívánást is. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Kényszerbetegségre szedett gyógyszerrel kapcsolatos problémák

Tisztelt Doktornő! Egy éve szedek kényszerbetegségre Fevarint. 150 mg-ot szedek naponta. Azóta enyhült a szorongásom, jobban vagyok, de nem sikerült kigyógyulnom. Ugyanúgy kényszeres vagyok. Az utóbbi időben egyre erősödnek az olyan gondolataim, hogy a pszichiáterem csak mérgez engem a gyógyszerrel, meg többet árt, mint használ. Ez egy gyakori nézőpont a pszichiáterekkel szemben, hogy ők a legnagyobb drogdílerek. Nekem az ismerősi körömben van egy pszichiáter, aki abbahagyta a szakmát, mert szerinter egy csomó embert gyógyított meg úgy, hogy azt mondta nekik, hogy hagyja abba az összes gyógyszerét. Meg itt van még Feldmár András is, aki egy híres pszichológus és azt nyilatkozta, hogy a pszichiáterek csak ártanak. Nem véletlen, hogy én is évekig halasztottam mire a pszichiáter mellett döntöttem. Ami nálam viszont nagyon sok volt az az, amikor kiderült számomra, hogy a titán-dioxid rákkeltő lehet és ezért élelmiszer-adalékanyagként történő használatát júliustól betiltják. Viszont a gyógyszeremben is van titán-dioxid filmbevonatként. 150 mg Fevarint szedek. Meg az összes gyógyszerben van titán dioxid, amit kényszerekre adnak. Tudni kell azt rólam, hogy nem csak kényszereim vannak, hanem dühkitöréseim is. És attól félek, hogy kiabálni fogok a pszichiáteremmel, amiatt, mert mérgez. De ha valahogy meg tudom állni, hogy kiabáljak vele, akkor is ezeket elmondanám neki és a szakmáját kérdőjelezném meg, meg elmondanám, hogy nem bízok benne. Ha meg erre megsértődne vagy flegma választ adna, félek, hogy akkor is dühkitörésem lenne. Telefonon már beszéltem vele. Annyit tudott mondani nekem, hogy erre nem tud mit mondani csak annyit, hogyha problémás lesz, akkor gyógyszerben is betiltják a titán dioxidot. Ha nem tiltják be, annak meg oka van. Ez számomra nem volt értékelhető válasz. Ráadásul egy ismerősöm szerint hiába kérdezem meg a pszichiátert, hogy rákkeltő-e, akkor sem fogja megmondani, ha rákkeltő. Ez is arra ösztönöz engem, hogy kiabáljak vele. Félek elmenni a rendelésére emiatt. Más ismerősöm szerint meg a gyógyszer semmit nem ér, placebo az egész. Amióta gyógyszert szedek a dühkitöréseim is szépen javulnak, egyre ritkább. Volt, hogy napi szinten volt. De nagyobb stressznél gyógyszer mellett is ugyanúgy kitörök. Ez a titán dioxidos balhé nem tesz viszont jót nekem. A Fevarintól amit tapasztalok egy év alatt az az, hogy híztam 6 kg-ot és eléggé fáradékony vagyok. Kevésbé szorongok, jobban vagyok, de messze vagyok a gyógyult állapottól. Meg egy ismerősöm is azt mondta, hogy a pszichiáterek vannak leginkább a gyógyszeripar mellett. Ezt bizonyítja az is, hogy amikor a pszichiáteremet megkérdeztem, hogy mennyi ideig kell szednem a gyógyszerem, azt mondta, hogy valószínűleg életem végéig. Azt is utálom a pszichiáterekben, hogy nem az embert nézik, hanem csoportokba sorolnak be és mérgeznek gyógyszerrel. Így nem lehet gyógyszerrel jobban lenni, ha a pszichiátereket is az ellenségemnek tartom. Mert a pszichiáterekre is kényszerem van, meg a gyógyszerre is. Ez a titán-dioxid rákkeltő hatása után jött rám nagyon. Legszívesebben hozzávágnám a pszichiáteremhez a gyógyszerem és azt mondanám neki, hogy magát mérgezze ezzel a rákkeltő és elhízást okozó szarral. Szóval a legfontosabb kérdésem az, hogy a Fevarinban lévő titán-dioxid rákkeltő-e? És miért nem tiltják be, ha a titán-dioxidot nem lehet élelmiszer adalékanyagként használni júliustól? A gyógyszert miért nem tiltják be? Azért, mert a pszichés betegekkel úgy se lehet mit kezdeni és dögöljenek meg? Illetve még az is kérdésem, hogy mennyire lehet hatékony a gyógyszeres kezelés, ha a pszichiáterekben és a saját orvosomban nem bízok és a pszichiátereket meg a gyógyszereket is az ellenségemnek tartom? Üdv, Károly

Válasz:

Tisztelt Uram! Nagyon sok kérdést tett fel, és sok összefügg a felelősség és a bizalom kérdésével. Ki a felelős a maga életéért, maga vagy mások és kiben bízzunk, a szomszédban a barátokban, a pszichológusban vagy a szakértőben. Induljon ki abból, hogy senki nem kényszeríti rá, hogy bármilyen gyógyszert szedjen. Ez a maga döntése! Döntse el mit szeretne, az ismerőseire hallgatni, akiknek biztosan van véleménye a fociról, a járványokról, az űrutazás káros hatásairól egyaránt, vagy kikéri és elfogadja egy hozzáértő orvos véleményét. Tudom a kényszer ebben nem segít, és ha abbahagyja a gyógyszerszedést még ennyire sem fog tudni dönteni. Ha a titán-dioxid rákkeltő és nem használható a gyógyszerek összetevőjeként, akkor ki fogják vonni a forgalomból, amikor lehetőség lesz rá. Maga az ismeretei bírtokában már most eldöntheti, hogy nem szed gyógyszert, nehogy valami kis százalék esélye legyen, hogy rákos lesz és szenved nap mint nap a kényszerektől, vagy fordítva. Ön is mint sokan mások, valószínűleg sok olyan élelmiszernek nevezett terméket megeszik, ami ugyanúgy kis százalékban hozzájárulhat rák kialakulásához, mint a titán-dioxid. Mégis elfogyasztják, csupán az élvezeti értéke miatt. Az orvosságot nem élvezeti értéke miatt fogyasztjuk, hanem mert elhisszük az orvosnak, hogy hat a gyógyszer és bízunk az orvostudományban. Miután pedig meg is tapasztaljuk a hatását, akkor megerősödik a bizalmunk. Gondolja végig, döntsön, jól vagy rosszul és vállalja fel döntésének következményeit. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pszichiátria

Kedves Doktornő!

Az előbbi kérdező vagyok, pszichiátriai,skizofrénia témában.

Azért nem hagyhatom abba önhatalmúlag a gyógyszer szedését, mert a szüleim a lakhatással zsarolnak.

Én csak egy normális,gyógyszer mentes életet szeretnék,dolgozni napi 8 órában mint a többi ember(szeretnék elvégezni egy bérszámfejtői tanfolyamot,továbbá felsőfokú angol nyelvvizsgát szerezni,a középfokú már megvan)

Kérem,segítsen!

Köszönöm

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nagyon jól teszi, hogy tanul és képzi magát! A gyógyszerszedés az ön betegsége esetén azonban elsődleges dolog, a betegsége miatt kell szedni, nem azért mert valaki más azt akarja. Lehet, hogy egész életén keresztül szednie kell, hogy ne rosszabbodjon az állapota. Attól még élhet boldog életet. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pszihose

Tisztelt Doktornö!En 43 eves vagyok es paranoid skizofreniat diagnosztizaltak nalam.Most xeplion 100mg kapot es teljesen tunetmentes vagyok 13 honapja.kerdesem 28 evesen kaptam a diagnozost,utana volt egy kis kiujulas ami magatol elmult,de akkor gyogyszert kaptam billiflay  utana pedig zeldox kerdesem az injekcio hany szazalekban biztos hogy nem ujul ki ?mindig erre gondolok ,es idegesit a gondolat hogy visszaeshetek,pedig jol vagyok.. azt is hallottam hogy ahogy idosodok kevesebb az eselye a visszaesesnek valaszatt koszonom

Válasz:

Kedves Hölgyem! A legújabb kutatások szerint a legkisebb az esélye annak, hogy visszaessen vagy kiújuljon a betegsége, ha folyamatosan szedi vagy kapja gyógyszerét. Valóban a kor előrehaladtával az újabb subok esélyes csökken. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Pszichiátria

Kedves Doktor Úr/Nő!

Mi van olyankor,ha nem értek egyet egy orvosi diagnózissal?Hova fordulhatok a problémmal?

Pszichiátriai diagnózisról van szó.

Csak szedem,szedem a komoly gyógyszereket,de nem tudom,miért,minek?

Nem a betegségtudatom hiányos,egyszerűen úgy érzem,nem vagyok beteg,sohasem voltak a betegséggel kapcsolatos tüneteim,vagy ha igen,már 20 évvel ezelőtt elmúlt(és nem a gyógyszer miatt,aktualitását vesztette)

Egyébként skizofréniáról van szó.

Válaszát előre is köszönöm

Válasz:

Kedves Hölgyem! Ha nem ért egyet a betegsége diagnózisával, akkor jelentkezhet máshol is vizsgálatra, államilag támogatott szakrendelésen vagy magánrendelésen is, akár orvosszakértői vizsgálatot is kérhet, persze díjazás fejében. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Állandó rosszullét

Tisztelt Doktornő/Doktor  Úr!

A problémám, ami szinte már megkeseríti az életünket, az állandó rosszullét. Erős nyomás a fejemben, zsibbadnak a karjaim, lábaim. Bizonytalansagerzes, rossz közérzet egész nap, állandóan. Gyakori fejfájás, aludni csak altatóval tudok. Voltam mindenféle kivizsgáláson, minden lelet negatív. Voltam belgyógyásznál, aki szerint ez pánikbetegség és Frontint írt fel. Sajnos semmit nem használ pedig hónapok óta szedeti velem. Van, hogy alig bírok kímélni az ágyból, egész nap hulla faradt vagyok mindig. Ön szerint hova forduljak, ahol komolyan is veszik az embert?

 

Előre is köszönöm a válaszát! 

Válasz:

Tisztelt Uram! A leírásból úgy tűnik, hogy pszichiáternél még nem járt. Ha semmiféle szervi okot nem találtak, ami a tüneteket magyarázhatja, akkor keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Zavartság

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

A következő a panaszom: nagyjából 5 éve fordult elő először, és azóta összesen 6×, hogy időnként zavart leszek. Úgy kell elképzelni, hogy gondolkozom valamin, majd hirtelen feljön egy másik gondolat, de meg se tudom fogni igazán, valahogy azt sem tudom megfogalmazni, hogy min gondolkozom. Mintha valami nem létező, de nagyon ismerős dolog lenne, amiből jön egy újabb megfoghatatlan gondolat. Sajnos nagyon nehéz leírni a történteket, de a "gondolatmenet" végére fogalmam sincs mi van a fejemben. Ez pár másodperc leforgása alatt történik, utána pedig rettentően érzem magam. Hányingerem van és a fejem is megfájdul.

A háziorvosnak igazából ötlete sincs, hogy miről lehet szó. Az első alkalommal elküldött MR-re, de azt is inkább én kértem, ott semmit nem találtak. A 3. alkalommal beszéltem egy pszichológussal aki azt mondta, hogy biztos csak a stressz. A napokban megint előjött, de azt se tudom, merre induljak az ügyben és nagyon aggaszt.

Van esetleg valami ötlete, hogy miről lehet szó vagy milyen orvossal konzultáljak?

Üdv,
Vivien

Válasz:

Kedves Hölgyem! Bár csak gyanú, de a leírtak alapján akár epilepsziás eredetű is lehet a folyamat, főleg a végén jelentkező tünetek miatt. Javasolnám, hogy keressen fel neurológust, aki valószínűleg EEG vizsgálatot fog indikálni. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Parnassan és ketilept prolong szedhető együtt?

az a helyzet már 1 hete szedem őket együtt és álmosnak érzem magam tőlük,meg furán.kapok még xeplion 150mg injekciót is Parnassan ból 7,5 mg ketilept prolong 300mg,szedek még huma pronolt és rivotrilt

köszönöm előre is válaszukat

Válasz:

Kedves Uram! Igen a Parnassan és a Ketilept szedhető együtt. Tisztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Diagnózis

Tisztelt Doktor Úr/Doktor nő! Fél évnyi gyógyszeres terápia (szertralin, kventiax) után elbocsátottak a munkahelyemről, így költözésre kényszerültem. Kértem egy ambuláns lapot, hogy tudjam folytatni a terápiát, a területileg illetékes pszihiátriai gondozóban. (Még nem tudom hol fogok elhelyezkedni). A dokumentumot elolvasva nagyon megijedtem, mikor az F2080-as kódú Egyéb Szkizofrénia betegséget jelölték meg. (Ezen kívül a tesztből kiderült hogy kevert személyiségzavarra utaló jeleim vannak paranoid nárcisztikus, schizoid vonásokkal, de ezt már előbb is tudtam). A kérdésem tehát arra vonatkozik, kell-e aggódnom amiatt, hogy skizofréniában szenvedek? Van-e jelentősége annak, hogy egy ilyen súlyos betegséggel jelöltek meg? Mire következtethet a következő orvosom, aki ezeket a sorokat elolvassa? Köszönöm megtisztelő válaszát előre is.

Válasz:

Tisztelt Uram! Nem kell aggódnia, ez a diagnózist nem azért kapta, mert ez a betegsége, ön nem szkizofrén, ennek a diagnózisnak más oka van, de azt elmondja majd a kezelőorvosa és nem fogja félreérteni sem. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Ismerje meg szakértőinket!