Orvos Válaszol

Szakértői adatlap

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter

Dr. Kiss Huba Gergely

314 kérdésre válaszolt

Kategóriái: pszichiátriai betegségek

Szakterülete: alternatív gyógymód, természetgyógyászat, pánikbetegség, szorongás, stressz, pszichiátriai betegségek, szenvedélybetegség, függőség

Bemutatkozás

1993 óta praktizálok. 14 évet dolgoztam az OPNI-ban, 20 évig dolgoztam kórházi osztályon, két éve dolgozom szakrendelőben. 16 éve folytatok magánpraxist. Elsősorban szorongásos zavarok, hangulatzavarok kezelésével foglalkoztam.10 évet dolgoztam dr. Rihmer Zoltán mellett. Pszichodrámában képződtem. A kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést tartom fontosnak. Érdeklődésem széles körű. Érdekel a paramedicina, az alternatív gyógyászat, a spiritualitás és az asztrológia. Utóbbi tudományosságáról és az emberi kapcsolatokban betöltött fontos szerepéről meg vagyok győződve. Nálam a betegnek mindig igaza van, amíg nem derül ki az ellenkezője.

Legutóbbi válaszai

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

PTSD?

Tisztelt Doktornő! 20 éves fiamat az iskolában sok stressz és verbális bántalmazás érte. Sokat szorongott, nehezen ment az alvás. Egyik nap minden ereje elhagyta, kontollálhatlan remegés fogta el. Mentő sürgősségire vitte. Hiperventillálást mondtak neki. Nem volt jól, itthon maradt. 1-2 hét múlva nagyon depressziós lett. Nem tudott enni, felkelni, nehezen ment a tisztálkodás, csak feküdt, nem érdekelte semmi. Pszichiáter Asentrát, Xanaxot írt neki (április), hamar rendbejött. Augusztusra folyamatos csökkentés mellett elhagyta a gyógyszereket.  Szeptemberben új iskolát kezdett . Az erős szorongása volt. Nem lett depressziós, mont előtte, de az alvásproblémák visszatértek, időnként dühkitörései voltak. Pszihiáter úgyanazokat a gyógyszereket írta. Nem javult. Emelte az Asentrát.  Túlpörgött. Kórházba került. Bipoláris diagnózist kapott.  Azóta sincs teljesen jól. Erős stresszhelyzetben hanghallása van  (hülye, bunkó, idióta stb.). Ha ez elviselhetetlen,  dühkitörés.  Azt szeretnénk kérdezni, Ön szerint megállja-e a helyét a bipoláris diagnózis? Én PTSD-re gyanakszom. Gyógyszerei: Asentra 50mg R : 2,  Depakine300mg 1/2-0-1/2,Rivotril 0.5mg 1 - 1-2, Leponex 100 mg E : 1, Yarocen 15mg E : 1 

Válasz:

Kedves Hölgyem! Sajnos ennyi információból nem lehet diagnózist alkotni. Általánosságban elmondható, hogyha volt a családban pszichiátriai beteg, bipoláris vagy olyan, akinek hangulatingadozásai voltak, vagy szorongásos tünetei, ha a gyermek jellemzően fiatal korától szorongó, vagy visszahúzódó volt, akkor valószínű, hogy genetikailag meghatározott hajlama van pszichiátriai betegségre (akár bipolaritásra). A bántalmazás, a stressz csak a környezeti tényező, ami az arra hajlamos személynél beindítja a folyamatot. PTSD kialakulásának esélye is sokkal nagyobb arra genetikailag hajlamos személyeknél. Persze mindig számít a behatás nagysága és időtartama. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

PTSD - s tunetek

Tisztelt Doktor úr, A fiam állapota miatt szeretnék érdeklődni. Sokkot kapott a múlt év végén egy edzesen és schizoaffektiv tünetekkel kezelik.A határon túli orvos szerint született schizofren. A családban nem volt ilyen jellegű betegség. Aspergert allapitottak meg az év elején Debrecenben és ezért jöttek selő a schizofren tünetek a trauma után. Több kezelest kiprobaktak, de a legtöbb gyogyszer agresszivitás és suicid gondolatokat váltott ki belőle. Ezeketa hirtelen fellepo agresszivitás okát a schizofrenia al magyarázták. Csak a Leponex vált be, amit itt nálunk nem akarnak az orvosok használni. Most egy ilyen kezelest kap, miutan regressziós állapotba került. Augusztusban jobban volt, sétáltunk, beszélgettünk. De Haloperidolt és quetiopinat írták fel neki, nagy adagban itten és rohamot kapott tőle, látomása lettek, azt sem tudtam melyik világon van. A tunetei viszont megegyeznek a poszttraumas stressz tüneteivel, amin nagyon meg lepődtem, mert ezt nem allapitottak meg róla. Természetesen több szakembernek voltunk, a határ túloldalán és itt Magyarországon is. Nálunk nem tudják kezelni, csak rosszabb állapotba került. Szerencsére egy honapja olyan kezelest kap, amitol kezdett javulni egy kisse. Azt szeretném megkerdezni, hogy a poszttraumas stressz okozhat ilyen tüneteket, mert a leírás teljesen illik rá. Az a sejtesem, hogy ezért váltanak ki belőle rossz hatást a schizoaffektiv gyógyszerek. A ripedon, a haliperidol és a quetiopina hirtelen fellepo agresszivitás váltott ki, és nem emlékszik a történtekre. Elore is koszonom válaszát és elnézést, hogy ilyen részletesen írtam. A fiam 19 éves most, az eset majdnem egy éve történt. Tisztelettel:egy aggódó anyuka

Válasz:

Kedves Hölgyem! A leírásból nehéz megállapítani a fia tüneteit. Általánosságban a gyógyszerekre adott válaszreakció (hatás, mellékhatás), amikről ír jellemző szokott lenni a betegségre és visszafelé is lehet következtetni a pszichés zavar biológiai okaira. Ha a fia Aspergeres lenne, akkor annak tünetei már születése óta jelen kellene lenniük, ha utána olvas, akkor ezt le tudja ellenőrizni. A Szkizofréniára jellemző, hogy a huszas évek környékén jelentkezik első alkalommal, elég jellegzetesek a tünetek. A Leponex egyébként az egyik legjobb antipszichotikum a szkizofrénia kezelésére. A poszttraumás stressz zavarra nem jellemző, hogy olyan súlyos, pszichotikus tüneteket okozna, amire antipszichotikus kezelést irnának fel. A leírtak alapján nem tudom jobban meghatározni, hogy mi lehet a fia betegsége. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Egy kérdés,kérem válaszoljanak!

szóval orvoscserém volt,mert a jelenlegi ami volt vele nem jöttem ki valami jól,és az lenne a kérdésem Parnassan10mg,Amitrex400mg,Reagila3,ezek igy veszélyes szedni őket? vagy sem? Nemtudok senkitől se kezelőorvostól kérni tanácsot,mert új orvosom lett és időpontra szabad csak menni. Csak emiatt aggódom (nem aggódom) hogy szabad e három féle antipszchiotikumot szedni.Azért meghalni nem szeretnék. Köszönettel

 

Dávid Róbert, szép napot!

Válasz:

Tisztelt Uram! Ezek a készítmények szedhetők együtt, különben kezelőorvosa nem állította volna be őket. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Citapram

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem a következő lenne. HGárom gyeremekem van jelenleg de az élet ugy hozta hogy vállalnék egy negyediket is. 40 éves leszek . kb 10 éve szedek Citapram gyógyszert 20 mg ot ezzel teljesen stabil vagyok se nyugató sem egyéb gyógyszer nem kell. Próbáltam korábban elhagyni de nem sikerült. Mennyire árthat a babának a szedése? A többi gyermeknél nem szedtem korábban. Nagyon szeretnénk aminek a nőgyógyász szerint semmi akadálya de nagyon félünk a kockázattól ...Ön mit mondana kit kell felkeresni ez ügyben?

Válasz:

Kedves Hölgyem! A nagyobb összehasonlító vizsgálatok sem írtak le lényeges összefüggést a terhesség alatti citalopram szedés és bármiféle fejlődési rendellenesség között, tehát utóbbi előfordulási esélye nem nagyobb, mint a gyógyszert nem szedő nők körében. Az életkor növekedésével összefüggésben is jelentkezhet azonban kockázat. Ezek szűrése céljából javaslom, hogy keressenek fel egy családtervezéssel foglalkozó céget, például a Czeizel intézetet, ahol genetikai tanácsadással is foglalkoznak. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Miért mondják ezt?

Ugye irták hogy az amitrex elhagyható megvonási tünetek nélkül,de mikor nem szedtem 1 napig kicsit rosszul voltam. Nemtudom hogy ez a gyógyszer miatt volt vagy sem. orvosom azt mondta azt szedjem be mert másnap nagyon rosszul lehetek. Tehát akkor elhagyható tényleg? elnézést a sok kérdésért

 

Üdvözlettel

Válasz:

Kedves Uram! Azért van egy kezelőorvosa, hogy vele beszélje meg a részleteket. Tőle kérdezze meg, hogy mit tegyen. Itt ezen a felületen nem döntünk és nem határozzuk meg, hogy valakinek milyen kezelésre van szüksége, itt csak tanácsokat adunk, rendszerint általánosságban, mert az érdeklődők betegségéről soha sem tudunk teljes képet alkotni, szemben a kezelőorvosával. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Borderline

Üdvözletem!

 

Tegnap este megismerkedtem egy borderline-os sráccal.

Kocsmatúrán voltunk,én egy évvel járok felette az egyetemen.

Mi csináltuk a túrát az első éveseknek.

Lényege az volt,hogy minden állomáson voltak feladatok,és ha minden első éves megoldotta,akkor mehettünk tovább.

Egyik állomásnál jártunk,mikor a srác(19 éves),aki mint említettem borderline-os szólt,hogy kimegy telefonál egyet.

Gondoltam hát okés.

Azonban a srác nem jött vissza,hanem hazament,hátrahagyva a társait és minket,szervezőket,akik(attól,hogy 18-19 évesek) felelősséggel tartoztunk irántuk.

 

Az 1. kérdésem az lenne: miért hazudott? Vagy ez nem is hazudás? A borderline-nak köze van ahhoz,hogy nem volt egyenes a válasza? 

A 2. kérdésem pedig: Hogyan ajánljam fel a segítségem? Láthatóan nagyon zárt,félénk kölyök,ám nagyon nagy arc,rendes srác,baromi nagy tehetséggel! Szeretnék neki beilleszkedni ebbe az új közegbe. Hogyan tegyem meg ezt?

Tisztelettel: Berényi Gergő

Válasz:

Kedves Uram! A borderline személyiségzavar egy betegség, amit kezeltetni kell, de evvel csak a páciens vagy a családja foglalkozhat. Üdvözlendő a segítőkészsége, de a kérdései megválaszolására ez a felület nem alkalmas már csak mérete miatt sem. Azt tudom tanácsolni olvasson a betegségről és ajánlja fel segítségét a szülőknek. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Fontos,kérem válaszoljanak!!!!

Reagilát szedek 2 hete, orvosom megemelte 3 mg ra de túl pörögtem,aktivizált. ezért le épitettem 1,5 mg reagilára. az Amitrexet elhagytam hirtelen,azt mondták múltkor házipatikán hogy elhagyható megvonási tünetek nélkül ez igaz?? Olanzapint is szedek. Olanzapin és Reagila szedhető együtt? Nem lesz paradox hatást? mert ez az egyik nyugtat másik pörget. köszönöm előre is a válaszokat.

Üdvözlettel

Válasz:

Tisztelt Uram! Az Amitrex elhagyható megvonási tünetek nélkül. Az olanzapin és a Reagila pedig szedhető együtt. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Erdeklodes gyogyszer

Tisztelt Doktor Úr! 53-éves nő vagyok Erdélyből,pánik beteg 24-éve szedek gyógyszert,nem nagy dozisban.Most Arketist szedek reggel,mellé Medazepám volt estére.A medazepánt nem szedem már 1-éve mivel az orvos azt mondta el kell hagyni mert hosszú távon nem jo.Szeretném elhagyni az Arketist is,de az orvos azt monta ezt mindig kell szedjem.Másik problémám 2-éve nincs mensesem,azóta nem tudok elaludni rengeteget forgolódok mire elalszok.Olvastam sokat az Ashwagandhá-ról szeretném kiprobálni,kérdésem Arketisz mellé szedhetem-e,ha igen milyen dózisban,és eltudnáme hagyni az Arketiszt,mit tetszik tanácsolni.Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Hölgyem! Előszőr is ha tünetmentes és jól érzi magát, akkor megpróbálhatja fokozatosan elhagyni a Arketist. Nem biztos, hogy sikerül, mert lehet, hogy visszatérnek a tünetek. Az orvosa lehet, hogy arra gondolt, hogy mivel a betegsége krónikus lefolyású, nagy valószínűséggel mindig szednie kell valamilyen gyógyszert a tünetmentességhez. Az Ashwagandhát is nyugodtan szedheti az Arketisttel együtt, valószínűleg nem okoz semmiféle problémát, a két készítmény együtt alkalmazható. A menstruáció elmaradása a női nemi hormonok csökkenésével függ össze, ami viszont az egész szervezet működésére kihat, a pszichés állapotra is és tüneteket okozhat, amit csak hormonpótlással lehetne helyrehozni. Evvel már nagyon sok nőgyógyász foglalkozik, persze vannak korlátai ennek is, nem mindenkinél alkalmazható. Ennek hiányában marad a tüneti kezelés, altató, nyugtató, antidepresszáns vagy gyógyhatású készítmények. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Erdeklodes gyogyszer

Tisztelt doktorno!24 eve szedek gyogyszert panikbetegsegre,nem nagy mennyisegben,de nem tudom kihagyni mert esek vissza.Most jelen pilanatban Arketist szedek reggel,egyebet nem.A problemam,nem tudok elaludni,barmilyen keson fekszek le,kiszeretnem probalni a Melatonint,azt olvastam nem szabad szedni,ha ilyen tipusu gyogyszert szed valaki.Ezt szeretnem tudni,hogy szedheteke Melatonint.Koszonom a valaszat

Válasz:

Kedves Hölgyem! Nyugodtan szedhet az Arketis mellé melatonin tartalmú készítményt, mert nincs interakció a két készítmény között. Tosztelettel
Megnézem a kérdést

Dr. Kiss Huba Gergely - pszichiáter válasza

Reagila túl pörget, furán érzem magam tőle miért?

5 napja szedek 1,5 mg ot a Reagilaból és túl aktivizál,pörget. ami zavaró mert aludni is nehezen birok.ezek elfognak múlni? ha igen mikor? kérem mi elöbbi válaszukat

üdvözlettel

Válasz:

Kedves Uram! Valóban a Reagilának van egy ilyen hatása, hogy kicsit pörget, aktivizál, vagy feszültséget okoz. 1-2 hétig érdemes próbálni, mert lehet, hogy elmúlik, de nem minden esetben. Üdvözlettel
Megnézem a kérdést

Összes kérdés

Jelentkezzen szakértőnek!

Ismerje meg szakértőinket!

Tegye fel a kérdését!